Mursteinlignende gipsfliser: vakre interiørdesignalternativer

I et moderne interiør brukes ofte gipssteinfliser. Hvit gips-sementflis ser veldig fin ut, den kan også være silikon. Mest av alt vil den passe til den klassiske innredningsstilen..

Særegenheter

Når du tenker på bruk av gipsfliser i dekorasjonsrom, er det først og fremst verdt å veie de positive og negative sidene av dette etterbehandlingsmaterialet.. Plussene inkluderer følgende funksjoner:

 • Miljøvennlig komposisjon. Materialet er ikke giftig, dets partikler, som kommer ut i luften, provoserer ikke utviklingen av allergiske reaksjoner.
 • Det er praktisk å bruke det. På grunn av produktets lave vekt, er det enkelt å feste på vegger uten bruk av en betydelig mengde lim.
 • Forbedrer lydabsorbering. Materialets porøsitet demper lydbølgene ved delvis å absorbere dem, noe som resulterer i at ekkoet i rommet dempes. Hørbarheten til støy fra utsiden reduseres, og samtidig er personlige samtaler mindre hørbare for naboer eller folk i det neste rommet.
 • Sterke brannsikre egenskaper. Gips motstår effektivt flammer med temperaturer opp til 700 C i flere timer.
 • Lang levetid. Gipsfliser mister praktisk talt ikke egenskapene sine over tid, forutsatt at de er lagt riktig og det ikke er noen mekaniske skader, i tilfelle det er bedre å utføre mindre reparasjoner, noe som forhindrer ytterligere ødeleggelse av belegget.
 • Lett vekt. Tillater bruk av etterbehandlingsmateriale på vegger med nesten hvilken som helst tykkelse, krever ikke en betydelig mengde festemiddel, for eksempel lim.

 • Svak fuktmotstand og høy fuktabsorbering. Kvaliteten er todelt. Fra et nyttig synspunkt kan gipsfliser absorbere store mengder fuktighet og gjøre atmosfæren mindre fuktig, og når luften blir tørr, gi den tilbake. Denne “klimakontrollen” ble brukt i det gamle Roma.
 • Lav kostnad. Prisen på gipsfliser er mye lavere enn naturstein, mens bare en ekspert kan skille belegget utad.
 • Høy varmeisolasjon. Overflaten, ferdig med gips, om vinteren lar ikke varme ute og kulde ute, og om sommeren lar den ikke varmen inne og slipper ikke ut kjølig ute, og skaper dermed en “termoseffekt”.
 • Et stort utvalg av forskjellige teksturer og farger. Lar deg lage en rekke designløsninger, ikke bare i kombinasjon med andre typer etterbehandlingsmaterialer, men også å kombinere ulike typer selve gipsflisene.
 • Enkel reparasjon. Hvis produktet er skadet, kan den dannede defekten enkelt elimineres ved hjelp av vanlig gipsmørtel, etterfulgt av fargetone for å matche fargen på hele overflaten.

Svakhetene med gipsfliser inkluderer to hovedulemper:

 • Skjørhet. Materialet er redd for mekanisk belastning, det blir lett ødelagt. For styrking brukes forskjellige tilsetningsstoffer, som sterkt styrker gips, selv om det absolutt ikke kan sammenlignes med stein eller betong..
 • Svak fuktmotstand og høy fuktabsorbering. Av denne grunn er bruksområdet for gipsfliser begrenset til innendørs områder. For fasadeverk brukes gips-sementbaserte fliser..

Når du velger gipsfliser, bør du ta hensyn til faktorer som sammensetning. Gipsfliser av høy kvalitet er laget av gips GVVS-16, motstandsdyktig mot mekanisk belastning. Gode ​​karakterer inneholder også nødvendigvis forskjellige tilsetningsstoffer designet for å redusere materialets svakheter..

For å sjekke kvaliteten på gipsfliser, prøv å bryte den; for skjørt produkt vil gå i stykker uten mye innsats. Vær også oppmerksom på hvor fint det smuldrer. Gni et stykke, og hvis det smuldrer, er det et substandard produkt..

Når du velger en flis, er det viktig å umiddelbart bestemme ønsket farge., siden toningspigmentet, som er en del av komposisjonen, beholder fargen i mange år, i motsetning til eksternt maleri. For enkle reparasjoner kan du klare deg med standardfargene som tilbys av produsenten, mens du for designløsninger ikke kan klare deg uten ekstra flekker..

Hva er den til?

Når du lager et interiør, gipsfliser som etterligner stein eller murstein, kan brukes til å løse forskjellige funksjonelle oppgaver, nemlig:

 • med et lite rom tar tynne fliser mye mindre plass enn naturstein;
 • å markere et bestemt område med en tydelig oversikt, for eksempel en dørbue eller for å lage en bakgrunn, for eksempel for et akvarium, et bilde, en TV og andre gjenstander;
 • å lage en omfattende overflate med en etterligning av en stein eller en murvegg og gi interiøret en viss spesifisitet;
 • som et veggdekke nær inngangen til et rom for å bevare et hyggelig utseende – tross alt slites gipsfliser saktere enn tapet eller maling, det er også mye lettere å rengjøre for smuss, og mulige flis er enkle å reparere med gipsmørtel;
 • i nærvær av gjennomgående svinger, hjørner der det er konstant kontakt med belegget. I dette tilfellet vil flisens evne til å være lett å rengjøre være veldig passende..

Visninger

Gipsfliser kan deles inn i forskjellige kategorier: etter type tekstur, etter type produksjon, etter søknadssted..

Etter produksjonstype:

 • Fabrikk. Slike fliser er laget på grunnlag av visse forhold på stedet der de skal brukes: for tørre rom, for bad, for fasadebekledning, etc. Inneholder spesielle tilsetningsstoffer som gir de nødvendige ytelsesegenskapene. Fabrikkproduserte gipsfliser har bestått alle nødvendige kontroller og er sertifisert.
 • Håndlaget. Slike produkter kan ha hvilken som helst sammensetning, valgt for spesifikke driftsforhold. Slik fleksibilitet er på den ene siden et pluss, fordi fabrikkprodukter ikke kan ta hensyn til de individuelle egenskapene til hvert rom, på den annen side er det ingen garanti for at hjemmelagde fliser vil vare lenge..

Etter tekstur:

 • Imitert murstein. Gir rommet en perfekt uferdig konstruksjon, brutalitet og en følelse av spartanske forhold.
 • Naturstein. Et slikt design vil tilføre en naturlig smak, primitiviteten til en hulebolig, landlige eller slottmotiver fra middelalderen..

På søknadsstedet:

 • For interiørarbeid. Flisen til gangen eller gangen vil inneholde forsterkende stoffer som gir mekanisk belastning og slitasje styrke. Karakterer for bad og kjøkken vil inneholde vanntette tilsetningsstoffer som kreves for langvarig holdbarhet i miljøer med høy luftfuktighet..
 • For fasadebekledning. Slike fliser inneholder nødvendigvis en stor mengde hydrofobe tilsetningsstoffer som gir motstand mot aggressive værforhold: regn, snø og andre. Selv om en hybridsammensetning basert på gips og sement oftere brukes. Så selv om vekten øker, og derfor bør festes på overflaten med mer holdbare midler, er prisen på en slik flis mye lavere på grunn av billig sement sammenlignet med vanntettende komponenter.

Design

Ved hjelp av gipsfliser til en murstein kan du implementere en rekke designløsninger og samtidig spare på materiale for en lignende reparasjon fra naturlige materialer. For eksempel, når du avslutter store områder på gips med lyse fliser, øker rommets volum visuelt, og omvendt, når du avslutter i mørke toner, reduseres det.

Å lage et design basert på kontrastfarger ved å bruke fliser i forskjellige farger er en vanlig løsning. En komplett veggflis vil skape effekten av en bolig bygget på en stein eller i et fjell. For å forbedre de eksisterende dekorative elementene, for eksempel paneler, er det mulig å ramme peisen for å gi den en synlig massivitet..

Gipsfliser som etterligner murstein er flotte for å lage interiør i loft, grunge, landlig stil. Når du kombinerer gipsfliser under en stein eller murstein med treinnredningselementer, kan du skape atmosfæren i et landsted selv i en byleilighet.

Gipsfliser kan erstatte standard etterbehandling av dør- og vindusportaler med platebånd, ser flott ut når du dekorerer forskjellige fordypninger og nisjer i veggene, for innramming av speil.

Tips og triks

Gipsfliser er et spesifikt materiale som har både betydelige fordeler og betydelige ulemper. Noen svakheter kan modifiseres med spesielle impregneringer påført ferdige produkter, og forskjellige tilsetningsstoffer tilsettes gipsfliser på produksjonsstadiet..

Gips er et materiale med utmerkede kvaliteter, men det har to betydelige ulemper, som hoveddelen av innsatsen er rettet mot å bekjempe. Det er skjørhet og svak fuktmotstand kombinert med høy fuktabsorbering.

For å styrke produktet kan du gå på to måter: enten legge til spesielle stoffer i sammensetningen på produksjonstidspunktet, eller behandle den ferdige flisen med forsterkende impregnering. Et dobbeltkretsalternativ er også mulig.

På stadiet med å lage en blanding for fliser, for å øke styrken, legges stoffer til sammensetningen som påvirker egenskapene til gipsfliser. Følgelig er effekten av dem maksimal. Så fliser beregnet på steder der det er konstant kontakt med den ferdige overflaten, for eksempel dørportaler, korridorer, venterom og lignende, må nødvendigvis inneholde komponenter som øker dets motstand mot støt og slitasje..

Superplastisatorer er en gruppe kjemiske tilsetningsstoffer som akselererer herding av gipsmørtel ved bruk av mindre vann. Dermed øker innholdet i bindemiddelet i sammensetningen, noe som gjør dens størkne form mer holdbar. I tillegg forbedrer myknere blandingens homogenitet..

Modifikatorer er en bred gruppe stoffer som kan forbedre forskjellige egenskaper av gipsfliser: styrke, motstand mot værforhold, vannbestandighet og fuktabsorbering, slitasje og frostbestandighet.

Med gipsflisen allerede tilgjengelig, er det også mulig å styrke strukturen ved å behandle overflaten med forskjellige stoffer. En slik påvirkning har en ytterligere effekt på produktets kvalitet, men det er nødvendig i tilfeller der driftsforholdene til flisene er spesielt aggressive..

Blant dem er:

 • Polymerimpregnering. På grunn av det faktum at gips iboende er veldig porøst, noe som bestemmer dets skjørhet, absorberer overflaten godt forskjellige stoffer. For å øke styrken brukes for eksempel polymerforbindelser på en akrylbase..
 • Maleri. Denne metoden bidrar til å styrke overflaten på gipsflisen, beskytter den mot riper og forhindrer fuktighet i å komme inn gjennom beskyttelseslaget som den herdede malingen skaper. Vannbasert akryllakk brukes ofte til dette formålet..
 • Vitriolbehandling. I tillegg til polymerimpregnering, styrker det strukturen til gipsfliser og trenger inn i porene i stoffet. Både kobber og jernvitriol brukes. Sammen med styrking av produktet gir de en karakteristisk nyanse – kobber gir blått og jern – gult. Bløtleggingsprosedyren bør ta omtrent to timer..

Gipsflisers evne til å absorbere fuktighet endres også både under produksjonen og kan reduseres for ferdige produkter. Sammensetningen, som inneholder vanntette tilsetningsstoffer, kan allerede brukes på kjøkken og bad, men bare på steder der det ikke er direkte kontakt med vann, anbefales det for eksempel ikke å dekke badekaret eller rommet rundt servanten med det ..

For å bruke gipsfliser til fasadearbeid, i tillegg til de forsterkende stoffene, utføres en ekstern behandling med hydrofob impregnering eller vannavvisende maling.

Vakre eksempler i interiøret

Et mursteinprodukt kan brukes ikke bare på små overflater. De er perfekte for kledning av store områder.

Vendt mot fliser under en hvit murstein ser stilig ut. Det kan være et nøytralt bakteppe for lyse møbler..

Du kan se en mesterklasse om å legge gipsfliser under en murstein i den følgende videoen.