Hvordan fuges fliser riktig?

Hvordan fuges fliser riktig?

For rundt førti år siden var det ingen som kjente et slikt ord som fugemasse. Den siste pipen i form av greske eller polske fliser måtte konstrueres for å få, og det var ikke alltid mulig å kjøpe fliser i samme farge. Det ble limt (bare limt, ikke lagt) på vegger og gulv på alle tenkelige og utenkelige måter. Og det som ikke ble tilsatt limblandingen for å beholde den på det valgte stedet! Limt uten sømmer, så ingen treng fugemasse.

Men tid og teknologi løper fremover, og overgår alle ideer om skjønnhet og praktisk..

Særegenheter

I dag er det rett og slett umulig å tenke seg godt lagt fliser uten fuging. Teknologien med å legge motstående fliser i vår tid innebærer at sømmer lages mellom dekorative elementer. Sømmer kalles gapet mellom endene på to tilstøtende fliser som ikke er fylt med flislim. Du må vite hvordan du skal male sømmene på flisene..

Fliseledd har et rent utilitaristisk formål:

 • De skaper et termisk gap. Alle vet fra fysikkkurset at kropper ekspanderer ved oppvarming. Med svært smale sømmer eller i fullstendig fravær, kan keramiske fliser sprekke i alle retninger og klemme ut hverandre.
 • Fliser fra forskjellige produsenter er kalibrert annerledes. Flisekalibrering er en toleranse for avviket på størrelsen på det ferdige produktet fra dimensjonene som er oppgitt av produsenten. Noen ganger kan kalibreringen gå opp til 1 mm. Når du legger slike fliser av ulik størrelse uten sømmer eller med smale sømmer, er det umulig å få en mer eller mindre anstendig vegg..

For at det endelige resultatet skal ha klare horisontaler og vertikaler, må en dårlig kalibrert flis forskyves, sentreres, og endre sømstørrelsen for hvert tilstøtende par..

Slik at det ikke er hull mellom de lagt elementene i vegg- og gulvfinish, som vann og smuss kommer inn i, fylles sømmene med en spesiell løsning som kalles fugemasse. Keramiske fliser har for det meste en liten avrunding i kantene på grunn av særegenhetene ved teknologien for fremstilling.

Glasuren som dekker keramikken påføres bare på en overflate. Derfor har endene på flisene fargen på leiren de ble laget av, og skiller seg fra fargen på tegningen på forsiden. Når sømmer ikke er slitt, er brune kanter synlige for det blotte øye og ødelegger hele bildet..

En vanlig feil hos amatører er at de tror at feil ved flislegging og mekanisk skade i form av små flis kan skjules ved hjelp av fugemasse. Hun, som maling, understreker bare alle feilene.. Derfor er det bedre å bytte ut defekte fliser umiddelbart eller legge dem på et lite synlig sted., for eksempel for badekar eller dusj.

Sammensetningen og basen til fugemassen varierer fra produsent til produsent. Noen legger til spesielle soppdrepende tilsetningsstoffer, andre – styrkende komponenter, andre prøver å gi fugemassen mer elastisitet, og andre andre – vannavvisende egenskaper..

Jo flere slike forbrukeregenskaper en sparkel har, desto dyrere er den..

Visninger

Grunnlaget for de mest brukte fugemassene er vanligvis gips eller sement, den resulterende skjøten er ugjennomsiktig, ensartet i sammensetning og farge. For å gi den flislagte overflaten et estetisk utseende, er fugemassen tonet (fargepigmenter tilsatt) i forskjellige farger. Men i spesielle tilfeller med en slik sammensetning er det umulig å oppnå ønsket resultat..

For å oppnå en gjennomsiktig eller gjennomskinnelig skjøt brukes epoksybaserte forbindelser, som kan farges i forskjellige farger eller tilsettes med forskjellige fyllstoffer. Fyllstoffer kan være fint malt pulver av sølv eller gullfarge og små perler, samt små holografiske gnister, som for å dekorere negler..

Styrken til en slik fugemasse vil være ikke mindre enn selve flisen, og smuss vil ikke spise i sømmene.

En annen type fugemasse er basert på bruk av furanharpiks. Funksjonen er en eksepsjonelt dyp svart farge. I gips eller sementbasert fuging er den mørkeste fargen antrasitt, svart med en grå fargetone. Dette skyldes egenskapene til grunnmaterialene, som ennå ikke er farget av datterselskapet..

I dag brukes silikonbaserte fugemasser malt i forskjellige farger i økende grad som fugemasse på steder med økt stress og fuktighet..

Det klassiske materialet for fuging var og forblir fliselim for klinker. Sømmen viser seg å være sterk, bredden spiller ingen rolle, fargen er bare grå.

Fugemasse selges i ethvert bygnings supermarked, både klar til bruk og i form av en blanding for tilberedning av mørtel på klinkerfliser. Dette er en tilsvarende erstatning.

Hvordan fortynnes?

For de som utfører reparasjoner med egne hender, bør regelen for fremstilling av løsninger fra tørre blandinger huskes: blandingen tilsettes til vannet, og ikke vann til blandingen. Men fuging er et unntak fra denne regelen. Siden funksjonene i sammensetningen er slik at de tar litt vann, tilsettes vann til et tørt pulver for å oppnå en løsning med ønsket konsistens..

Vannet som brukes til å tilberede mørtel, må aldri være varmt eller varmt., ellers blir blandingen umiddelbart til en frossen, formløs klump, som ingenting kan gjøres med. Først og fremst er det nødvendig å beregne proporsjonene riktig.

Produsenter angir som regel anbefalt vannmengde per 100 g eller 1 kg tørr blanding på emballasjen. Men dette tallet er valgfritt. Tettheten av løsningen avhenger av resultatet du vil få til slutt. For standard fugemetode skal fugemassen være som tykk hjemmelaget rømme eller tomatpuré. Hvis en del av blandingen forblir tørr under blanding, tilsett vann i veldig små porsjoner til oppløsningen har ønsket tykkelse..

Hvis blandingen tvert imot viste seg å være veldig flytende, lik kefir, kan du gradvis tilsette tørr fugemasse, igjen i små porsjoner. Og elt godt slik at det ikke blir klumper.

Noen tilsetningsstoffer gjør blandingsblandinger veldig ikke-hygroskopiske, og partiklene i blandingen vil ikke bli våte. Det er nødvendig å knead slike sammensetninger grundig og ganske lenge, til en tykk homogen masse oppnås..

Holdbarheten til den fortynnede fugemassen er kort, på styrken – en halv time eller en time. Etter denne tiden begynner løsningen å herde, klumpe seg, mister sin plastisitet, og det er ikke lenger mulig å jobbe med den. Derfor er det mest å foretrekke å fortynne fugemassen i små porsjoner. Hvis sammensetningen begynte å tykne under arbeidet, kan du tilsette en liten mengde vann og røre godt.

Hvis du lager mye fugemasse, er det veldig vanskelig å regne ut alt uten å miste kvaliteten. Tilberedning av en stor mengde blanding på en gang er bare logisk hvis flere mennesker jobber med fuging samtidig, som hver utfører et bestemt stadium.

Den mest passende beholderen for fortynning av fugemasse er en 300 til 500 ml gummi eller fleksibel polymerkopp. Fleksibiliteten skyldes det faktum at når den stivner, blir blandingen veldig hard og det er nesten umulig å skrape den av tøffe retter. Når den myke koppen vrides, “klikker” den herdede fugemassen fra veggene og slår ut med et lett trykk. Hvis du prøver å banke på en hard beholder, er det mer sannsynlig at koppen sprekker enn at fugemassen vil ligge bak veggene..

Ved bruk av en ferdig fugemasse gjorde produsenten alt for oss. Den kan brukes ved å trekke den rett ut av bøtta. Man må bare huske å lukke lokket tett, slik at den ubrukte fugemassen ikke tørker ut. Etter 12-24 timer i friluft dekkes den ferdige blandingen først med en film, og blir deretter til et fast stoff, uegnet for fuging..

Instrumenter

Før du begynner å gni sømmene, må du forberede en bøtte med rent kaldt vann, latex- eller vinylhansker og noen tette svamper (som for oppvask) med små porer, samt to absorberende klutduker. For enkelhets skyld er det nødvendig med en trapp. Direkte for å fylle skjøtene med fugemasse trenger du en fleksibel polyuretanspatel 5-10 cm bred og en beholder med ferdig mørtel.

Hvis fugingskunnskapene ikke er perfekte, er det bedre å ta et lite verktøy. Det er også en god idé å ha en malingskniv for hånden for delvis felles korreksjon. For å danne en estetisk søm trenger du en rund ebonittpinne med liten diameter – 3-5 mm.

I spesielle tilfeller kan det være nødvendig med maskeringstape med god vedheft. Du kan velge en armatur som en sømfyllemaskin. Dette vil gjøre jobben din mye enklere, og du vil få det gjort raskere..

Hvordan søke?

Sørg for å bruke hansker, slik at du kan forsegle sømmene uten å bekymre deg for hendene. Sammensetningen av fugemassen er ganske aggressiv. Uten håndvern risikerer du kontaktdermatitt..

For å gjøre sømmene pene, uten fremmede inneslutninger og fargeavvik på grunn av at fliselim ikke fjernes fra endene, må de rengjøres før arbeidet starter. Erfarne håndverkere vasker sømmene med en sjenerøst fuktet svamp direkte under installasjonen av flisen. De gjør dette fordi det er mye vanskeligere å fornye tørket fliselim. Men hvis det skjer at det tørkede limet fortsatt er igjen i sømmene, kan det rengjøres med en liten slikkepott eller en malekniv. Denne operasjonen må utføres forsiktig, siden mekanisk belastning kan skade glasuren til det keramiske produktet. Dette vil resultere i sjetonger som er svært vanskelige å reparere..

Etter rengjøring av sømmene er det å foretrekke å skylle dem med en fuktig svamp og feste dem..

Du må dekke sømmene så raskt som mulig, påføre løsningen med sikre bevegelser og reparere alle flisene. Du kan også gjøre sømmen mørkere eller farge den på nytt. Du kan endre fargen ved å legge til spesielle maling.

Det er flere måter å få vakre og jevne sømmer ved bruk av fugemasse..

  Gips eller sementbasert

  Uansett er det mulig å male sømmene først etter at flislimet har mistet sin mobilitet og flisen er klart festet på det tiltenkte stedet. For gulv bestemmes dette øyeblikket av perioden da det vil være mulig å gå på flisene uten å skyve flisene med vekten av din egen kropp..

  Sammensetningen påføres en ren søm i tverrgående retning på den med liten innsats, med kontinuerlige slag langs hele lengden. Resten av fugemassen fjernes fra flisen med samme slikkepott og passerer den langs sømmen. Sømmen blir jevn. Overflødig fugemasse sendes tilbake til beholderen med den ferdige sammensetningen. Visuelt kan du umiddelbart evaluere hele fyllingen av skjøten med fugemasse. Hvis det er et hull (hull) eller utilstrekkelig mengde fugemasse, anbefales det å rette opp disse feilene uten å vente på at sømmen herdes. Sømmene fylles på samme måte på hele veggen. Deretter går de tilbake til stedet der de startet og rengjør fugemassen.

  Rengjøring av fugemassen med denne anvendelsesmetoden er rettet mot å gjøre alle leddene like jevne og glatte. Denne operasjonen utføres ved hjelp av en rund ibenholtpinne. Hvis det ikke er et slikt verktøy, kan du bruke en rund blyant eller en oval lighter. Ved å føre en pinne langs sømmen med et lite trykk på fugemassen som har begynt å herde, fjerner du alt unødvendig fra sømmen og danner den litt konkave glatte overflaten. Sømmene er litt innfelt, selv i hele lengden.

  Etter dannelsen av sømmen, tørkes flisene først med en lett fuktig og deretter med en tørr klut. Det er veldig viktig her å starte prosessen med å danne en vakker ledd før øyeblikket når fugemassen begynner å få styrke..

  I et annet tilfelle påføres sammensetningen på samme måte, bare sømmen dannes umiddelbart med en fuktig svamp eller en finger, sveip med en tilstrekkelig fuktig svamp med lett trykk. Med denne metoden trenger du ikke å gå tilbake til det allerede slettede området. I tillegg vaskes flisene direkte under fugeprosessen. Etter tørking er det nok å tørke overflaten med en tørr klut.

  Den ferdige sammensetningen legges i en sparkelpose med en dyse av størrelsen som kreves for skjøten. Fyll enten vertikale eller horisontale sømmer først.. Når du presser ut blandingen, må du nøye overvåke at den fyller sømmen helt uten hull.. Siden blandinger fortynnet med vann har egenskapen til å krympe, det vil si en reduksjon i volum ved tørking og fordampning av fuktighet fra dem, må du påføre fugemasse i en litt større mengde enn det ser ut umiddelbart ved fuging.

  Tetningsmasse

  Tetningsmasser produseres i rør og sylindere for spesielle pistoler. For fuging av sømmene brukes det andre alternativet. Den forseglede spissen av sylinderen kuttes av med en skarp kniv, hvoretter en konisk dyse skrus på den, som kommer komplett med tetningsmassen. Ballongen settes inn i pistolen, spissen av den koniske dysen kuttes for å oppnå den nødvendige sømbredden. Tetningsmassen presses nøyaktig inn i sømmen. Utjevning kan gjøres med en våt finger eller en svamp. Fra overflaten av flisen må overflødig tetningsmiddel umiddelbart vaskes av med en fuktig svamp og tørkes av med en serviett.

  Harpiksbasert

  Sammensetningen har vanligvis en to-komponent struktur, bestående av selve harpiksen og herderen. For å oppnå en mer homogen masse uten luftbobler, må harpiksen varmes opp i et vannbad til en temperatur på ca. 50-60 grader før blanding. Tilsett herder, toningspasta om nødvendig, og valgt fyllstoff, slik det er designet. Blandingen bør prøves påføres direkte på sømmen. Du kan bruke en matpose med vedlegg, eller kjøpe en spesiell fugepose. Juster sømmer med den mest komfortable, fleksible plastsparkelen.

  Hvis fugemassen kommer på flisoverflaten, tørk straks det flekkete området, skyll deretter med en fuktig svamp og tørk igjen.

  Nyttige tips

  Ved fuging på en flis som ikke har en glatt, men avlastningsflate, må blandingen fra flisens forside umiddelbart vaskes ut med rikelig med vann. Ellers vil det være ekstremt vanskelig å få det til å se anstendig ut. Fugemasse, som har spist seg inn i små depresjoner av lettelsen, er veldig vanskelig å rengjøre når den herder. Du kan ødelegge alt arbeidet.

  Hvis flisen “ikke passer”, blir sømmene oppnådd i forskjellige bredder i en rad – vertikal eller horisontal. I dette tilfellet, etter standard fylling av sømmene, kan du bruke følgende triks: på en tørr og ren flis langs hele sømmen, som må justeres, limes maskeringstape på begge sider. Bredden på sømmen velges ut fra den bredeste. Fugemassen fortynnes litt mer væske enn for å fylle leddene..

  Påfør blandingen forsiktig på sømmen som dannes, glatt den umiddelbart og eliminer defekter. Tape fjernes uten å vente på at blandingen skal stivne. Ellers begynner fugemassen å smuldre langs kantene på sømmen, og kanten av sømmen blir hakket i stedet for rett. Maskeringstape kan også brukes når du fugter fliser med en fin avlastning for å beskytte kanten på frontflaten mot å få fugemasseblandingen på den. I dette tilfellet trenger du ikke bruke mye tid på å skylle. Det samme gjelder etterbehandlingsmaterialer med en porøs struktur. Du kan bare ikke klare deg uten scotch her.

  Etter fuging av alle vertikale og horisontale skjøter, ikke glem å fylle alle teknologiske utskjæringer på flisene i nærheten av oppvarmet håndklestativ, varmt og kaldt vannuttak, vaskemaskinkraner og så videre..

  Ved fylling av fuger på fliser med rette (ujevnede) ender, må skjøtene lages uten å utdype. Det vil si at sømmen og flisen på flisen må danne en enkelt overflate. Ellers vil den brune sideflaten være synlig under fugemassen og ødelegge hele inntrykket..

  For fuging kan du kjøpe en blanding som matcher fargen på flisen. Men noen ganger bruker produsenter slike farger og mønstre at det rett og slett er umulig å kjøpe en ferdig blanding av farger. I slike tilfeller må du kjøpe enten bare en hvit fugemasse eller den nærmeste i fargen, og bringe den til ønsket nyanse ved å legge til toningspasta av det nødvendige fargeområdet.

  Med perfekt installasjon og fliser i god størrelse er det mulig å slipe skjøtene nøyaktig til fargen på etterbehandlingsmaterialet som brukes for å oppnå en solid overflateeffekt. Hvis flisene ikke er av beste kvalitet, bøyd (ofte funnet på fliser med en side større enn 40 cm), og installasjonen ikke er perfekt, er det bedre å bruke en fugemasse i en kontrastfarge. Så du kan “skjule” mindre forskjeller mellom tilstøtende fliser, hvis en av dem ikke klarte å “trykke inn i flyet” og hun “hoppet ut”.

  Hvis du bruker en ferdig fugemasse, må du først “samle” sammensetningen som er “smurt” på sidene av bøtta. Ellers vil denne blandingen tørke ut veldig raskt, partikler av den tørre løsningen vil falle ned i den ferdige sammensetningen og deretter stikke ut i fragmenter i den dannede sømmen.

  De må fjernes fra ferdige sømmer og gjøre dobbeltarbeid, og dekker de resulterende feilene.

  Ved vurdering av fugemasseens kvalitet etter at den har tørket, kan det oppdages små feil i form av ujevnheter i sømmen. De kan fjernes ved å bruke slipende materialer med finkorn, eller, enklere, ved sliping. Dette må gjøres til fugemassen er blitt til stein. Du kan også gå over slike feil manuelt med en fugemasse fortynnet til flytende kefir. Sørg for at sømmen som et resultat viser seg å være jevn, uten overganger..

  Fugemassen på gulvet er ikke utført i en lys farge. Over tid, etter å ha vasket gulvene og fått støv og smuss på det, vil det mørke og miste utseendet. Derfor, for å fugte gulvfliser, kjøp enten en ferdig blanding av en mørkere farge, eller farg den selv til ønsket nyanse..

  Fugemasse i leddene, spesielt hvis de er brede, forblir myk og smidig mye lenger enn på overflaten av flisen. Etter fuging av leddene på gulvet, er det bedre å utføre operasjoner etter tre til fire timer etter å ha fylt skjøten med den. Ellers kan du skyve den ferdige sømmen, og du må starte alt på nytt..

  Når du bruker en sementbasert fugemasse, er det noen ganger vanskelig å fjerne restene fra forsiden av keramiske fliser. Nå i jernvarebutikker selges spesialløsninger for spyling av sementmørtel, vanligvis i form av spray-triggerflasker. For å forenkle arbeidet ditt, kan du bruke dem.

  Hvis fugemassen du velger ikke er vannavvisende eller soppdrepende, kan du kjøpe disse fugeproduktene separat. De selges i flytende form i små flasker. Sømmene behandles med en liten børste, skylles grundig eller tørkes av flisene etter en slik prosedyre, uten å vente på at sammensetningen tørker.

  For informasjon om hvordan du sliper sømmene på flisene, se videoen nedenfor..