Hvordan borer jeg en veggflis ordentlig?

Legge keramiske fliser er et av de vanligste etterbehandlingsalternativene for bad, bad og kjøkken. Flisene er enkle å rengjøre, de passerer eller absorberer ikke vann og risikerer hevelse som et laminat.

Det er fullt mulig å legge flisene med egne hender uten involvering av spesialister, fordi det er en ganske enkel og ikke dyr prosess. Etter at overflaten på veggen eller gulvet på badet glitrer med nyheten i flisen, kommer det imidlertid en tid da det er nødvendig å begynne å installere vasken, speilet eller oppvarmet håndklestativ..

Derfor er det nødvendig å tydelig forstå hvordan du borer hull og installerer festemidler i en vegg dekket med fliser, slik at du ikke trenger å gjøre den allerede fullførte reparasjonen.

Prosessfunksjoner

Å kutte et hull for en stikkontakt eller plugg i en flis er en prosess forbundet med visse farer. En uerfaren håndverker vil mest sannsynlig splitte eller smuldre den allerede ferdige overflaten på veggen, begynne å bore den uten spesifikk kunnskap og forberedelse, fordi hardheten til keramiske fliser er mye høyere enn hardheten til murstein eller betongmateriale i veggen seg selv. Når du arbeider med en slik overflate spesielle øvelser må brukes, som er hardere enn vanlige fliser og enn selve flisene.

Overflaten på keramiske fliser er veldig glatt på grunn av at de er dekket med en spesiell glasur. Dette belegget beskytter materialet mot fuktighet og skade, men boret vil gli over det og “bryte” derfor det er nødvendig å bruke en slags grovt materiale som kan påføres flisene, og som gjør at boret kan falle ned i glasuren strengt vinkelrett på veggen.

Til tross for hardheten er flisen ganske skjør inni, og det er lett å smuldre og dele den hvis boret kommer inn i tomrommet mellom det ujevnt fordelte limet under det..

Derfor er det også viktig å fordele løsningen jevnt når du legger fliser på veggen med egne hender, eller velg en erfaren håndverker som vil gjøre det..

Hva kreves?

På grunn av deres økte hardhet stusser flisene lett på vanlige bor, så det er nødvendig å velge verktøy laget av materialer med høy styrke med en viss sliping..

For boring av hull i veggfliser det anbefales ikke å bruke slag eller andre slaginstrumenter. De vil sannsynligvis skade keramikken, og reparasjoner må gjøres om.. Ikke legg for mye press på verktøyet mens du borer, lage hull større eller mindre enn nødvendig.

Mulige alternativer:

 • Elektrisk drill. Alle som har muligheten til å justere borehastigheten jevnt, gjør det. Du trenger ikke å kjøpe dyre verktøy, fliser trenger ikke høy borehastighet.
 • Skrujern. Det er nyttig både for å skru en stålskrue inn i en plugg og for å bore fliser. Noen skrutrekkere har en tilstrekkelig kraftig strømkilde, som gjør det mulig å arbeide med keramikk og spesielt med fliser når du installerer en spesiell drill..

 • Noen ganger er til og med et enkelt hull nok til å bore små hull for festemidler bøyle eller håndbor. Dette gjør det enda enklere å kontrollere hastigheten på boret. Håndboret vibrerer ikke så mye og reduserer dermed risikoen for skader og misfarging av flisene i stor grad..
 • Pilspissøvelser kalles lansformet. Disse borene er laget spesielt for arbeid med fliser for å lage små hull. På grunn av den spesifikke slipingen og skarpe kanten reduseres kontaktflaten med keramikken, og dermed reduseres risikoen for skade på flisene. Imidlertid vil slike øvelser ikke være nok på lenge: 15-20 hull i vanlige fliser og ikke mer enn 5 i porselenstein.

 • Massive hardmetallbor. Deres skarpe vinklede sliping i form av en sekskant passerer lett et lag glasur på keramikk og lar dem bruke slike verktøy i lang tid..
 • Borekroner ser ut som rør med forskjellige diametre og tilhører profesjonelt utstyr. Diamant- eller korundstøv gjør det enkelt å bore ikke bare vanlige fliser, men også porselenstein. Det medfølgende avløpsutløpet, der støv og smuler som samler seg under boret stille går bort, lar deg ikke avbryte hvert 40-60 sekunders arbeid.

 • Wolframkarbidbelagte kjernebor er også et profesjonelt dyrt verktøy. Selges i sett med kroner med forskjellige diametre og kan til og med skjære hull i naturlig marmor eller granitt.
 • Konvensjonelle karbidbor med tipp ikke egnet for arbeid på selve flisen, men perfekt for å installere dyvler i betong eller mur på selve veggen, når et hull i keramikken allerede er laget.

 • For hull som ingen av de tilgjengelige borene har diameter på, du kan kjøpe en spesiell “ballerina”. Operasjonsprinsippet for en slik drill ligner prinsippet om bruk av et kompass: et skarpt “ben” er installert i midten av det tiltenkte hullet, og kutteren beveger seg langs en flat sirkel med en gitt radius.
 • Profesjonell flisekutter det er neppe nødvendig for utførelse av engangs reparasjonsarbeid på grunn av de høye kostnadene og dimensjonene, noe som kompliserer den påfølgende lagringen. Imidlertid er prosessen med å kutte fliser forenklet flere ganger med sin tilstedeværelse..

 • Dirigent – en spesiell enhet som er festet på veggen og ikke lar borekronen avvike fra det tiltenkte punktet på flisen.
 • Vannblåser kuttstedet er nødvendig for å kjøle boret og materialet, oppvarmet fra kontakt med så høy hastighet, ved hjelp av væske.

Arbeidsteknologi

Etter å ha valgt de riktige verktøyene, kan du gå direkte til boring. Det må tas i betraktning at overoppheting av boret eller flisen kan føre til sprekker, så i hvert fall du må vanne borestedet med vann eller ta korte pauser. Hvis en enkel nedsenking av boret i kaldt vann ikke bidrar til å redusere glødeløpshastigheten, må det brukes et spesielt system som tvangsmater kaldt vann til borets kontaktpunkt med flisen..

Hvis det er mulig, er det bedre å bore i sømmen mellom de to flisene.. Hvis det ikke er mulig å bore i nærheten av sømmen, er det bedre å trekke seg tilbake fra kanten minst 2 cm, noe som vil redusere risikoen for flis og brudd langs kanten av flisen. Boret skal plasseres tydelig vinkelrett på flisen, du må overvåke dette nøye.

Ikke overdriv boret når du arbeider med keramikk. Det optimale rotasjonsområdet er fra 100 rpm til 400 maks.

Hvis det brukes til arbeid en drill der det er mulig å stille hammermodus, er det nødvendig å kontrollere at denne funksjonen er deaktivert hver gang du begynner å bore.

Når fliser kuttes, frigjøres en enorm mengde flisestøv, smuler og bittesmå skarpe rusk i luften og kan derfor lett komme inn i øyet eller luftveiene. vernebriller, maske og hansker må brukes.

Lite hull

Små hull for et speil, håndkle eller veggskap er vanligvis boret på en allerede flislagt vegg. Limet under en slik flis er allerede frosset, flisen er i oppreist posisjon.

For å få arbeidet til å se pent ut, det er bedre å bruke plugger med en diameter som ikke overstiger 12 mm. Før du starter arbeidet, må du bestemme stedet hvor festene skal være plassert: det skal være plassert enten på sømmen, eller ikke ligge ved siden av flisen nærmere enn 15-20 mm.

Arbeidsalgoritmen vil være som følger:

 • En drill med passende diameter velges. Hullstørrelsen bør bare være 1-2 mm større enn størrelsen på pluggen, ellers beveger den seg fritt inne i flisen.
 • Plasser boret forsiktig i midten av det tiltenkte hullet, og start arbeidet med lave borehastigheter, og bor det øverste laget av glasur på flisen med et bor. Dette gjøres best med en krone med liten diameter..
 • For å passere den påfølgende tykkelsen på flisen, kan borets hastighet økes noe. Det er nødvendig å holde verktøyet strengt på linje, ellers blir ikke hullet jevnt og rundt..

 • For å bore selve veggen under flisene, er det bedre å bytte boret for ikke å ødelegge det spesielle. En konvensjonell betongbor vil gjøre det helt fint. Det viktigste er ikke å berøre selve flisen, derfor bør en slik drill være mye mindre enn det ferdige hullet i flisematerialet.
 • Deretter må du nøye rengjøre de resulterende hullene for rusk og støv med en gammel tannbørste, bomullspinne eller serviett.
 • Sett en plugg inn i de borede hullene på flisene og veggene og hamre forsiktig inn med en hammer, prøv å ikke treffe flisene, for ikke å komme til å dele den ved et uhell.
 • Etter det skrus en selvskruende skrue inn i dyvelen med en vanlig skrutrekker eller skrutrekker, og det nødvendige møbelet henges opp.

Stor

Hull med diameter større enn 20 mm, må bores før flisene legges på gulv eller vegg. De er vanligvis nødvendige når du installerer uttak eller kraner, installerer avløpsrør og installerer brytere. Det er nødvendig å bruke en spesiell arbeidsbenk eller forberede et egnet sted for dette av skrapmaterialer. Flisen skal passe godt til overflaten, fjerne alt rusk og utelukke muligheten for at tunge gjenstander faller ned på flisen ovenfra. Senteret av det tiltenkte hullet bestemmes og boring utføres direkte.

Hvis du trenger å bruke en “ballerina”, er det først bedre å bore et gjennomgående hull med en vanlig tynn drill. Det faste benet til “ballerinaen” settes inn i et slikt hull og låseskruen strammes godt. Det bevegelige benet angir radius for det fremtidige hullet, og ønsket hull bores ved lave hastigheter. Det anbefales å bruke et beskyttende plastdeksel, for å redusere verktøyets vibrasjon. Om nødvendig kan du finpusse kantene på det resulterende hullet ved hjelp av vanlig tang og sandpapir..

Når du bruker korund-, wolframkarbid- eller diamantstøvkjernebor, er det nødvendig å dele dem inn i bor med stor diameter, som har sitt eget midtpilotbor, og bor med liten diameter, som ikke har et slikt senterbor. I det første tilfellet er sentralboret installert i det tiltenkte midten av det tiltenkte hullet og boret ved lave hastigheter med lett trykk. I den andre er det nødvendig å bruke en jigg, som er festet til overflaten ved hjelp av spesielle sugekopper og ikke lar boret bevege seg i forhold til midten.

Hvis det ikke er noen leder, kan du bruke spesielle maler som påføres flisens overflate, men de er vanskeligere å bruke..

Selv om du har en tynn boremaskin for en flis, kan du bore et hull i den mange ganger diameteren på denne boremaskinen. Det er nødvendig å markere omkretsen av det fremtidige hullet på forhånd på flisen og bore mange små hull langs det. Det resulterende fragmentet må fjernes forsiktig fra flisen, og kantene må rengjøres med en tang, en fil og sandpapir. Dette er en ganske lang og arbeidskrevende måte., som krever en viss ferdighet i instrumentet og mye tålmodighet.

Før du limer en flis som har et hull, er det nødvendig å sjekke på forhånd om den er riktig beregnet og utført.. Det er best å feste de kuttede flisene på en tørr vegg direkte på limingsstedet og kontrollere alt godt. Lim det deretter og fjern overflødig lim som kan stikke ut i kantene på den utskårne sirkelen.

Nyttige tips

Hvis det er flere fragmenter av unødvendige fliser, kan du øve på å bore hull i dem. Samtidig vil det være mulig å se på hvordan materialet oppfører seg under en eller annen drill, hvordan hull med forskjellige diametre bores.

For å lage markeringer på flisene er det ikke nok å bruke en tegning med en vanlig blyant eller tusj. Den første er vanskelig å påføre på flisen slik at den er godt synlig og det er vanskelig å skade tegningen ved å lene hånden mot den. Den andre slettes også lett til den tørker, og når den er tørr, er den tvert imot vanskelig å fjerne etter arbeidets slutt.. Den beste måten er å feste et stykke maskeringstape til flisen og tegne på den. hvilken som helst penn, tusj eller blyant. I tillegg vil det skarpe boret skli mindre fra maskebåndets ru overflate, noe som i stor grad letter prosessen med å bore i keramikk..

I de utdaterte instruksjonene for boring av fliser kan du finne en anbefaling om først å slå ned glasuren på stedet der flisene bores..

Imidlertid, når du bruker moderne utstyr, er denne operasjonen ikke bare unødvendig, men øker også risikoen for å ødelegge flisen og bryte den med en utilsiktet bevegelse når det øverste laget fliser.

Hvis flisen ennå ikke er limt, kan den bløtlegges i varmt vann i en time før boring. Dette vil redusere sannsynligheten for splitt og sprekker i flisen betydelig..

Se hvordan du lager et hull i en flis ved hjelp av en enkel drill.