Funksjoner av klinkerfliser til ovner og peiser

Funksjoner av klinkerfliser til ovner og peiser

Klinkerfliser har bestemt inntatt sin plass på byggematerialemarkedet. Det brukes som vegg- og gulvbelegg både inne og utenfor bygningen. Hun pynter trapper, bassenger, ovner og peiser.

Egenskaper og egenskaper

Klinkerfliser er en av typene kunstige fasader med en tett homogen struktur. Laget ved høytemperaturfyring (mye høyere enn vanlig keramikk).

Hvorfor er klinkerfliser for innramming av peiser og ovner så etterspurt – tallene vil perfekt vise:

 • hardhetsindikatoren tilsvarer åtte (til sammenligning har en diamant ti);
 • når det gjelder slitestyrke, fortjener det det høyeste merket (fire eller fem poeng av en mulig fem – avhengig av flisetype);
 • tåler tre hundre sykluser med fullstendig frysing og etterfølgende tining;
 • minimum sugeevne.

Som kledning for en komfyr eller peis er klinker egnet på grunn av at den overholder kravene, nemlig:

 • varmekapasitet (akkumulerer varme godt og gir den gradvis av);
 • motstand mot mekanisk skade;
 • slitestyrke og holdbarhet;
 • brannmotstand og vannmotstand (viktig i nærheten av åpen ild og bruk i matlaging);
 • ekstern estetikk.

Det vil si at et slikt produkt er veldig holdbart – det er praktisk talt umulig å skade det, dets egenskaper påvirkes ikke av kulde, varme, kjemiske og husholdningsstoffer..

Det vil si at et slikt produkt er veldig holdbart – det er praktisk talt umulig å skade det., dets egenskaper påvirkes ikke av kulde, varme, kjemiske og husholdningsstoffer.

Visninger

De viktigste typene peisklinkerfliser er:

 • glatt (for å oppnå en perfekt glatt overflate, er den vanligvis dekket med et lag glasur);
 • preget (og teksturen kan enten være uttalt eller litt grov).

Modellen med aldrende effekt kan også tilskrives lettelsen. En slik etterligning, selv om den ser ut som den allerede har blitt brukt, men samtidig beholder alle egenskapene..

I henhold til produksjonsmetoden kan klinker være:

 • ekstrudert;
 • trykket.

I det første tilfellet dannes flislagte elementer fra plastmassen. Så får de sparken. I den andre produksjonsmetoden er blandingen ikke en deig, men et pulver. Og flisen er ikke dannet av en ekstruder, men under påvirkning av en presse, hvoretter den også gjennomgår varmebehandling. Grunnlaget for blandingen i begge versjonene består av spesielle typer leire, sand og andre mineraler, i tillegg til myknere som tilsetningsstoffer..

Fargepaletten av klinkerfliser for ildstedet er ganske omfattende.. Vanligvis, avhengig av fargen, kan klinker deles inn i:

 • farget (blant slike fliser kan du til og med finne rosa prøver);
 • naturlig (fargen vil være så nær fargen på naturlige mineraler som mulig).

Alle nyanser av gul, brun og murstein er naturlige. Andre, mer mettede og lyse farger oppnås ved å tilsette fargeoksider til sammensetningen. Flisene i samme batch kan variere, dette skyldes graden av oppvarming av materialet, steketid og posisjonen i ovnen. Vanligvis har en høy temperaturinnstilling en tendens til å bli mørkere og omvendt..

Fargenes ensartethet kan bare oppnås ved å belegge med tonet glasur.

I henhold til konfigurasjonen kan klinker beregnet på å kle en peis deles inn i:

 • flislagte elementer (som vanligvis får den geometriske formen på et rektangel);
 • separate komponenter (sokler, sokler, hjørner) – de forenkler etterbehandlingsprosessen sterkt, spesielt på steder som krever ytterligere behandling.

Montering

Fremgangsmåte:

 • Først må du kjøpe materiale med et lager. Å beregne en flis til en peis er mer komplisert enn om det var en enkel vegg. Hjelp i denne saken kan være i en spesialbutikk. Flislagte gjenstander fra samme produsent, men kjøpt til forskjellige tider, vil være forskjellige.
 • Deretter må du forberede arbeidsflaten. Hvis ovnen har et gammelt belegg, må den fjernes med en hammer, meisel, sparkel eller kvern.
 • Deretter må overflaten på peisen eller komfyren mures, for dette er den dekket med gips i flere lag. Du trenger to spatler og en regel. For en jevnere applikasjon kan du bruke et forsterkningsnett, og det er spesielle profiler for hjørnene. Etter pussing, påfør en primer med en rulle.

 • Det neste trinnet er å markere i henhold til den valgte leggemetoden og fikse støttene. Merkingen påføres bare når alle lag med gips og jord har tørket. Dette krever et nivå, en firkant, et målebånd og en bygningsblyant..
 • Påfør løsningen på gipset og fordel den jevnt med en hakkemaskin.
 • Vi begynner å legge den første raden. Igjen, alt avhenger av hvordan fliselementene vil bli plassert. Du bør hele tiden sjekke nivået. Hvis det oppstår avvik, kan flisen forskyves litt med en gummibelagt hammer.

 • Kors må plasseres mellom flisene for å danne jevne sømmer..
 • Etter at du har lagt hele flisene, må du håndtere kuttet.
 • Når murverket er herdet, kan du begynne å fugte. Først må du behandle sømmene med en slikkepott. Fyll dem deretter med kitt og nivå. Overskuddet fjernes med et rivjern og en svamp dynket i vann, pusset med en fille.

Legningsmetode

Det er flere av de mest populære alternativene:

 • Tradisjonell Er den vanligste måten. Flisene legges på peisemuren i tette rader slik at de ligger nøyaktig over hverandre. Det er spesielt viktig å observere symmetri..
 • Spredt – ligner den tradisjonelle versjonen, men i den forskyves hver andre rad med nøyaktig halvparten av fliselementet. En rektangulær form vil se perfekt ut her. Denne metoden skjuler godt feilene i ovnens murverk..

 • Diagonal. Det er basert på alternativet med forskyvning, men flisene legges ikke parallelt med bunnen av peisen eller komfyren, men i en vinkel. De viktigste vanskelighetene ligger i vente her på scenen for merking og skjæring..
 • Modulær (eller blokk). Hovedelementet er en kombinasjon av fliser. For eksempel, hvis en blokk består av to elementer, kan de legges vekselvis parallelt med basen eller vinkelrett på den. Klinkere i forskjellige størrelser kan kombineres i en blokk. I tillegg kan blokkene forskyves og flettes sammen. Alt avhenger av fantasien. Det viktigste er å huske at overflaten på peisen eller komfyren er ganske beskjeden, og konseptet med en kompleks installasjon vil ganske enkelt ikke være synlig på den..
 • Kombinert – innebærer vekslende rader med horisontale og vertikale posisjoner av langstrakte fliser.

I tillegg til å kombinere fliser med forskjellige teksturer og farger, kan du kombinere fliser med gips. For eksempel kan hun dekorere en skorstein eller rør, det viktigste er at de er i harmoni med hverandre..

Et slikt belegg passer godt med tre. En rekke peishyller kan ha en lignende eller kontrastfarge. I tillegg til ham brukes ofte metallplater og smidde deler som dekor. Naturmaterialer vil alltid understreke hverandres ytre verdighet.

Hva påvirker valget?

Noen få punkter å være oppmerksom på:

 • Det skal bemerkes at klinker har en relativt lav varmeledningsevne. På den ene siden hjelper det overflaten med ikke å bli for varm. På den annen side, hvis ovnen brukes som den eneste varmekilden, vil dette alternativet ikke være egnet. Likevel er dette mer egnet for en peis installert for skjønnhet, snarere enn oppvarming..
 • Ekstruderte fliser er mer tette, så de akkumuleres og avgir varme dårlig. I dette tilfellet opprettholder pressede elementer klimaet i rommet bedre, siden de har porer.
 • Det glaserte belegget tåler ikke temperatursvingninger godt.

Noen ganger er det imidlertid bedre å prioritere praktisk enn estetikk og foretrekke et produkt uten glasur..

 • Størrelsene på flisene, selv i samme batch, stemmer imidlertid ikke like godt overens med fargen. Derfor er nøye valg viktig her. Før du kjøper en flis, er det viktig å sammenligne, spesielt hvis symmetri er viktig i designet, og eventuelle avvik vil være slående.
 • Hvis integriteten krenkes, vil den varmebestandige flisen miste noen av egenskapene. Selv om riper eller flis er på den usynlige siden, er det bedre å bytte ut slike produkter..
 • Tykkelsen på flisene er viktig for komfyren og peisen. Det må være mer enn åtte millimeter..

Eksempler i interiøret

Til tross for de mulige alternativene, er klinkerfliser veldig spesifikke. Og bruken til dekorativ etterbehandling av peisen begrenser ytterligere designløsninger..

Det er ikke installert peis eller komfyr i alle rom. Som regel plasseres oftest peiser som står overfor klinkerfliser i stuen, gangen eller spisestuen, hvor alle familiemedlemmer eller gjester kan nyte kontemplasjonen av en levende ild. Peiser er heller ikke uvanlige på soverom, siden de har en gunstig effekt på den psyko -emosjonelle tilstanden – de hjelper til med å slappe av, skaper en atmosfære av komfort.

Plasseringen avhenger selvfølgelig i stor grad av størrelsen-den kan være innebygd eller frittstående. Klinkerfliser kan gjøre det til det mest iøynefallende objektet som tiltrekker alle øyne, eller omvendt få bildet til å beherske..

Utvilsomt ser slike bygningsstrukturer spesielt organiske ut på kjøkkenet. Som regel kan det være et lite dekorativt alternativ, og en fullverdig russisk komfyr med komfyrbenk, med eller uten mulighet for matlaging..

Motivene til ildstedet vil komme godt med på hoteller, restauranter og kafeer, slik at gjestene føler seg spesielt komfortable.

Varmebestandig klinkekledning kan ikke bare strekke seg til peisområdet, men også til hele veggen ved siden av den eller dens del. Først og fremst brukes denne tilnærmingen ved flislegging av innebygde modeller. Dekor i form av klinkerfliser kan skape et pittoresk, koselig hjørne i rekreasjonsområdet.

Komfyren og peisen med klinkerfliser, på grunn av deres egenskaper, kan angis, om ikke i det hele tatt, så i mange designretninger.

I moderne minimalisme vil et slikt objekt definitivt ikke være overflødig, og til tross for all konservatisme vil det bli den sentrale figuren i hele komposisjonen. Med den rette kombinasjonen av teksturer og farger vil klinkeren vellykket passe inn i interiøret, skapt i høyteknologisk stil..

Et interiør laget i Provence eller landlig stil er rett og slett utenkelig uten ildsted. Det skaper en varm atmosfærisk bakgrunn, tilpasser seg nærheten til naturen. I rustikk stil nær disse retningene kan du se hele peiskomplekser der ildfaste klinkerfliser er perfekt kombinert med andre naturlige materialer..

Bøyningsformer og uvanlige kombinasjoner av jugendstil vil gjenspeiles i utformingen av ildstedet. Interiøret, opprettholdt i samme stil, vil preges av forfining og raffinement..

Du vil lære å dekke en komfyr med klinkerfliser fra følgende video..