Fliser i marokkansk stil: designalternativer

Fliser i marokkansk stil er en lys aksent i interiøret som kan forvandle ethvert rom og fylle det med varme og munterhet. Bekledningen i denne stilen kjennetegnes av en pittoresk saftig farge, og interiøret med en slik flis huskes for sin uvanlighet og antyder at østens estetikk ikke er fremmed for eierne av huset..

De viktigste egenskapene til stilen

Marokko er et særpreget østland. Selvfølgelig må en stat med en veldig gammel historie ganske enkelt ha sin egen stil. Marokkansk stil tilhører den etniske gruppen, den er preget av bruk av antikke gjenstander i interiøret og ekskludering av moderne dekorative elementer. Kanskje er dette både et pluss og en ulempe med denne retningen..

Når du skal dekorere et hus i en slik stil, kan det være vanskelig å velge møbler, å bestemme utformingen av vinduer, vegger og tak, for i alt trenger du å følge enhet. I første omgang i et slikt interiør er luksusen i øst, og bare etter – funksjonalitet og praktisk..

Fargeskjemaet i det marokkanske interiøret kjenner ingen grenser. Her kan du trygt kombinere varme nyanser med kalde toner, alternative fantasifulle mønstre med rette, strenge linjer, bruke forskjellige materialer – glass, tre, lær, keramikk.

Det er keramikk som er kjennetegnet på denne stilen. Det er mest vellykket implementert i flislagte kledninger.. I marokkansk stil er fliser ikke bare passende, de er nesten hovedattributtet for å dekorere plass.. Samtidig går det bra med andre overflatematerialer, inkludert tapeter..

Denne stilen er preget av bruk av små fliser på 4×4, 3×3 og 2×2 cm.

Det er hun som er hans særegne og gjenkjennelige trekk over hele verden. Kledningen har nødvendigvis en strukturert dekorasjon med alle slags orientalske ornamenter og er lagt ut med karakteristiske mønstre.

Fliser i denne stilen brukes til kledning av vegger, gulv, tak, både i helhet og i fragmenter..

Keramikkbekledning i marokkansk stil kalles zullage eller zelidge, som europeerne sier. Dette er små elementer i form av firkanter, romber, stjerner, rektangler. Ekte håndverkere lager ekte marokkanske fliser for hånd, og bruker en spesiell lys glasur på slutten. Fra slike fragmenter kan du lage et virkelig unikt mosaikkornament, velge elementer i forskjellige farger, former og størrelser.. Det er ingen kanoner i selve stilen, alle kan lage innredning etter eget skjønn.

Litt historie

Den marokkanske stilen har innarbeidet all smak fra øst. Et slikt interiør kombineres med duften av orientalske krydder, ekte kaffe og terpetobakk. En viktig rolle i denne stilen spilles av fliser, som forbløffer med sin egenart, unike utseende og fantastiske estetikk. Siden antikken ble haller i de rike husene i øst lagt ut med slikt materiale, så ble disse trendene vedtatt av europeiske aristokrater..

Ekte kjennere av orientalsk kunst flislagt med slike fliser ikke bare bad, men også andre rom, uavhengig av formålet..

Og i dag, som arbeider med slik keramikk, blir håndverkere guidet av gammel produksjonsteknologi. Det er bemerkelsesverdig at de første flisskaperne studerte denne vanskelige virksomheten opptil 8 år, og lærte å kombinere mosaikkelementer og håndmaler. Arbeidet var lang og krevde mye innsats, derfor ble flisen høyt verdsatt og ansett som eksklusiv. Bare veldig velstående mennesker hadde råd til det..

Tidligere ble marokkanske fliser utelukkende produsert i enkeltstykker, ettersom de ble malt for hånd, og det var ganske enkelt ingen analoger. For skapelsen ble spesiell leire og fargerik naturlig emalje brukt. Håndverkere laget fliser i alle slags former og størrelser på forespørsel fra velstående kunder.

Opprettelsen av marokkanske fliser besto av flere stadier.

  1. Før arbeidet begynte, laget mesteren flere leiremner.
  2. Etter det brukte han forskjellige nyanser og farger på dem i form av bisarre ornamenter..
  3. Deretter ble flisen dekket med emalje, og det ble igjen en stund for å fikse det øverste laget..
  4. På slutten fikk produktet ønsket form, og kuttet av overflødige deler.

De ferdige flisene ble lagt ut på gulv og vegger i henhold til et tidligere oppfunnet opplegg. Materialet ble festet til overflaten ved hjelp av leiremørtel.

I dag på markedet er det både håndlagde fliser og moderne industrielle alternativer. Moderne marokkanske fliser kombinerer ikke bare former, teksturer og nyanser, men også forskjellige etniske vev: kulturarven til afrikanske, arabiske og berberiske forfedre. Europeerne spilte også en viktig rolle i den moderne forståelsen av denne stilen. Etter å ha blitt forelsket i denne lyse, mettede innvendige retningen, brakte de litt måte og konsistens inn i den..

Fargevariasjon

Den marokkanske stilen er preget av bruk av ikke-standardfarger som ikke kan sees i andre designretninger. Denne stilen er preget av en blanding av varme og kalde nyanser, som er supplert med ultramarine og smaragdblett. Samtidig kan både rik rød og dyp svart bli aksentueringer..

Hovedregelen er å lage et unikt fargespill som krever handling og aktivitet.. Fliser i denne stilen gir interiøret en impulsiv karakter, typisk for østlige land..

Som regel tas en nøytral palett som grunnlag: hvit, brun, alle gule nyanser, bronse, umberfarge. For aksentflekker brukes lyse toner av blått og smaragd, samt lilla, lilla, skarlagen og svart..

Det er bemerkelsesverdig at med et slikt opprør av farger, blir visuell oppfatning aldri overbelastet. Interiøret sliter ikke med øyet, men skaper ganske enkelt inntrykk av et positivt, hyggelig rom i rike farger. I dag er de mest populære portugisiske eller spanske samlingene..

Design ideer

Fliser i marokkansk stil er en av de mest gjenkjennelige innen dekorativ kunst. Blomstermotiver, pretensiøse mønstre, uvirkelige, nesten kosmiske abstraksjoner, fargerike ornamenter, geometriske former – alt dette setter en viss stemning og tone for denne orientalske retningen innen interiørdesign.

Små mosaikkstrukturer bringer perspektiveffekten inn i interiøret, og kombinasjonen av streng geometri og utsmykkede ornamenter er et vinn-vinn-alternativ for å dekorere en leilighet som trenger en visuell utvidelse av lokalene..

For ikke å overbelaste plassen kan du bruke fliser av eksotisk design og som en etterligning av et “paradis”, og fremheve separate soner.

Kjøkken

Som regel fliser på kjøkkenet fliser i denne stilen på gulvet og forkleet på arbeidsområdet.. Hovedkravet til materialet er at det må ha slitestyrke og styrke.. Ikke bruk for lyse farger i dekorasjonen, de er upraktiske. Marokkanske fliser med svarte og dype blå farger ser uvanlige og interessante ut i kjøkkeninnredningen, fra elementene de lager en mosaikk med tillegg av lette fragmenter.

Denne designen ser spesielt bra ut i arbeidsområdet over ovnen..

Baderom

På badet er dette materialet ideelt kombinert med store speil. I slike rom legges ofte veldig små firkantede fliser, noe som skaper et typisk orientalsk mosaikkmønster fra individuelle fragmenter. Gode ​​steder for bruk av en slik flis på badet er områdene nær vasken, på veggen overfor inngangsdøren, på gulvet, rundt omkretsen.

I det indre av badet i marokkansk stil er en bue en viktig egenskap. Buede mellomrom er laget av hesteskoformede, spisse, smale eller omvendt brede. Du kan lage en visuell bue på et bad uten ledig plass ved å flislegge flisene på riktig måte.

Soverom og stue

Flislagt gulv på et soverom eller stue er ikke den mest populære løsningen; dette får et slikt design til å se enda mer uvanlig ut. I rommene kan fragmenter av veggen dekoreres med marokkanske fliser, som soner plassen. For eksempel kan du skille sittegruppen fra spisestuen..

Noen ganger brukes også marokkanske fliser til å vende mot en balkong eller loggia..

For å lære hvordan fliser lages i Marokko, se videoen nedenfor..