Teppe på soverommet

Mange tror at det viktigste på soverommet er sengen. Bred og myk, det er hun som gir rommet komfort. Dette er ikke helt sant. Detaljer er viktige for den koselige atmosfæren i ethvert rom – lampen på nattbordet, gardiner og selvfølgelig teppet..

Den myke haugen på teppet på soverommet tiltrekker seg oppmerksomhet, det er hyggelig å gå på det med bare føtter, med riktig pleie kan du til og med sitte på det.

Hva du skal velge?

Teppe er en virkelig stilig interiørdetalj. Tiden har gått da tepper ble ansett som en upraktisk egenskap for gulvisolering, nå er det mange alternativer for farger, materialer, former, tepper som er egnet selv for det mest krevende interiøret.

Hvis du går nærmere inn på dette emnet, kan du finne ut at tepper til og med har sine egne underarter. For eksempel et spor. Teppeløperen er et langstrakt rektangel som kan være opptil en meter langt eller litt mer. Dette er ikke det beste alternativet direkte for soverommet, siden dette rommet nesten aldri har en uttalt langstrakt form, men det vil se bra ut i korridoren eller på trappene. Hvis soverommet er vertikalt litt lengre enn horisontalt, må du ta hensyn til asymmetriske tepper – runde eller hudlignende, som bare skal plasseres under sengens bakben..

En god løsning ville være å velge et par små, tynne tepper som er overlappet..

Farger

Teppet kan være en lys aksent i det indre av soverommet eller matche tonen i møbler eller vegger – alt avhenger av hvilket mål du vil oppnå. Men uansett kan du ikke ta et teppe fra det høyteknologiske interiøret og skyve det inn i Provence bare for å skape kontrast. Alle elementene i rommet skal være i slekt med hverandre og ha samme stil. Takket være dette vil soverommet se så harmonisk ut som mulig..

Du kan velge teppet i samme farge som gardinene eller sengetøyet, lampen eller stolpuden, siden disse små detaljene også er i stand til å forvandle et rom uten anerkjennelse, og det vil være helt fint hvis de alle er laget i samme fargevalg.

For eksempel er gardiner hvite og brune, sengetøy er kaffe-au-lait og et sjokolade-teppe.

Møbler kan også matche fargen på teppet. En grå seng kan stå på et grått teppe, og en kommode med røde ben kan komfortabelt sitte på en korall. Men vi snakker heller om en omtrentlig likhet, og ikke fullstendig – møblene skal ikke smelte sammen med teppet, de skal skille seg fra hverandre i tekstur, fargemetning eller tone.

Det motsatte alternativet er et merkbart teppe, kontrasterende. Hovedoppgaven er å understreke fargen på møbler med motsatte nyanser. Så for eksempel vil et svart eller sjokoladeteppe visuelt bleke den hvite sengen enda mer, og omvendt..

Bare husk at hvite og pastellfargede tepper er de mest upraktiske. De må vaskes ofte – eller bringes til et renseri, som ikke bare går på nervene, men også treffer familiebudsjettet, og denne prosessen er ganske tidkrevende.

På samme måte kan du velge et teppe i kontrast til fargen på gulvet – melkete på brunt eller noe sånt. Når det gjelder fargen på veggene, her er alternativet det motsatte – et grønt teppe under de grønne veggene. Det er ingen kontrast mellom veggene og teppet (men kan være tilstede i forhold til gulvet samtidig). Det samme trikset fungerer med lange vertikale gardiner..

Den klassiske ordningen – et soverom dekorert i en enkelt tone, supplert med en annen lignende nyanse på teppet. Det viktigste her er ikke å overdrive, velg en eller to lignende farger for de viktigste og unngå skarp kontrast (som for eksempel på en tiger).

Et teppe med blomster eller et mønstret ornament kan bringe fullstendighet inn i interiøret, det vil kunne “gjenopplive” gulvet, og mønsteret på teppet kan også overlappe med mønstrene på andre overflater..

Materialer

De eldste stoffene for å lage tepper er silke og ull. De brukes fortsatt i dag, regnes som mer enn populære, men produksjonen står ikke stille.. I dag kan du finne tepper laget av andre materialer, deres symbiose og kunstige erstatninger.

 • Ull. En dyr klassiker. Slike tepper er slitesterke og varme, oftest laget av saueull, og det dyreste alternativet er kashmir. Har gode brannbestandige egenskaper, sprer ikke brann. Dette teppet kan leve i et halvt århundre! Med riktig omsorg, selvfølgelig, som er vanskelig å vedlikeholde. Ull blir fort skittent og blir også spist av møll. De fleste moderne produsenter impregner teppene sine med spesielle midler-fresebeskyttende, soppdrepende og smussavvisende. Du vil heller ikke finne et lyst ullteppe, ettersom ull absorberer fargestoff verre, så det er vanskeligere å farge det. Imidlertid forsvinner ikke malingen på den heller, derfor vil den forbli i riktig form etter ti år..
 • Silke. De dyreste (dyrere enn ull) og mest holdbare tepper. De har en karakteristisk glans og er veldig myke å ta på. Det er også fra silke de vakreste mønstrede teppene er oppnådd – trådene er tynne, fleksible og holdbare, noe som gjør at vi kan veve nesten alle mønstre. I motsetning til ulltepper, blekner disse teppene lett og er ikke like holdbare og bør ikke utsettes for direkte sollys..

 • Viskose. Et kunstig materiale avledet av cellulose, som igjen er avledet av gran eller furu. Og dette gir retten til å kalle viskosetepper et godt alternativ til naturlige (på grunn av det lignende utseendet kalles materialet også kunstig silke). Det egner seg veldig godt til flekker, malingen fra den vaskes ikke av på lenge og blekner ikke. Generelt er viskosetepper slitesterke, holdbare, og den eneste ulempen er at de absorberer fuktighet og blir våte, så det er bedre å ikke søte te eller rødvin på dem..
 • Bomull. Tepper i bomull er rimelige, økonomiske og ikke-allergifremkallende, pustende og enkle å rengjøre. Imidlertid er de utsatt for blåmerker og forskjellige former for deformasjoner, derfor er de kanskje ikke egnet for rom der det er stor strøm av mennesker..

 • Jute. Jute er en busk, så jutetepper er miljøvennlige, og dessuten er de også rimelige og holdbare. Det eneste er at når fuktigheten kommer inn, krymper juten.
 • Polyamid. Et veldig populært syntetisk materiale i moderne teppeproduksjon. Dette er syntetisk materiale, og derfor skinner slike tepper så vakkert, glitrer og er så elastiske. De tar maling godt og holder tegninger, falmer ikke, tørker raskt og krymper ikke. Imidlertid blir de med tiden tøffe og sprø, de blir elektrifiserte..

 • Polypropylen. Den mest ikke-lunefulle i omsorgen (bokstavelig talt nok til å gå med en støvsuger), siden polypropylentråden har en jevn struktur. Til tross for dette er ikke tepper av polypropylen slitesterkt og kortvarig-de lever bare fem år, ikke mer.
 • Hit sett. Materiale av typen polypropylen, men med polare motsatte egenskaper. For eksempel er det først antistatisk, og behandles i tillegg med antimudder og antiseptiske midler. Styrke og letthet skiller seg fra egenskapene, disse teppene spises ikke av møll og mikroorganismer. Treffsettet er billig materiale. Av manglene – disse teppene er de letteste som kan ta fyr og miste formen, krøller.
 • Polyester. Dette er en syntetisk ullanalog, faktisk er den akryl, og ligner den veldig på utseendet. Selve materialet er mykt og lett, billig og lett å rengjøre, noe som gjør tepper i akryl ganske godt for hjemmet. Det er elektrifisert, dette er en ulempe, men gitt det faktum at polyester er brannbestandig og ikke falmer i solen, er dette bagateller.

Dimensjoner

Avhengig av størrelsen på soverommet, er størrelsen på teppet også valgt.. Som regel er de delt inn i størrelse som følger:

 1. Liten tepper, hvis areal ikke overstiger tre kvadratmeter.
 2. Gjennomsnitt, området deres er tre til seks kvadratmeter.
 3. Stor tepper – fra seks kvadratmeter og mer.

Store tepper med en lengde eller bredde på mer enn 2,5 meter tiltrekke øyet, så det er ønskelig at de er i rolige farger og uten mønstre. Som regel er de plassert under alle møblene i rommet – under sengen, inkludert, vil det være veldig hyggelig for bare føtter å gå på et slikt teppe om morgenen..

Middels tepper understreker perfekt et bestemt område – et speil med en kommode, for eksempel, og små spiller rollen som fargekontraster. Med deres hjelp kan du lønnsomt markere de ønskede fargene på soverommet..

Hvis du ikke er sterk i tall, men finner ut hvilken størrelse og form teppet til slutt vil være, så kommer en lang centimeter til hjelp. Du kan legge ut omrisset av det fremtidige teppet og flate de resulterende tallene. Dette vil ikke bare hjelpe deg med å bestemme størrelsen, men også forstå om en lignende form er egnet for soverommet ditt..

For øvrig regnes håndlagde tepper som de dyreste, og jo større størrelsen er, desto høyere er prisen..

Formen

Den klassiske formen på teppet er et rektangel eller firkant. Tepper av andre former brukes heller for å plassere en aksent i interiøret – enten farge eller uniform. Så for eksempel understreker ovale tepper perfekt området med et speil, et stort firkantet teppe kan ligge nær sengen, og en lang langstrakt teppebane vil føre til soverommet..

Videre kan tepper understreke et bestemt møbel – å gjenta formen på en hjørnesofa eller det samme bordet. Det eneste negative er at i dette tilfellet, i fremtiden, vil det være nødvendig å velge møbler under teppet, og ikke omvendt..

Spesielt nevnes tepper med originale former – for eksempel en langstrakt dråpe eller et bjørneskinn.

8 bilder

Hvordan ordne seg riktig?

Det er noen viktige regler å huske om hvordan tepper er plassert i et interiør, basert på farge, form og funksjonalitet:

 1. Lys (hvite, pastellfarger) teppet forstørrer plassen visuelt. Ser bra ut i monokromatiske små rom som mangler lys eller møbler.
 2. Kule nyanser (fra grått til grønt spektrum) skape en følelse av ro, stille inn på søvn eller arbeidsstemning. Når blikket glir over slike isete nyanser, klamrer det seg ikke til noe, så en person kan konsentrere seg om sine egne saker. Et godt alternativ for et arbeidsrom eller for personer med søvn- eller konsentrasjonsproblemer.
 3. Varme nyanser, tvert imot, de forårsaker lidenskap, en storm av følelser. Det er lett å overdrive det med dem – et lyst rødt teppe i oransje toner vil se mer vulgært ut enn vakkert. Imidlertid er det varme farger som radikalt kan endre stemningen i et rom – et teppe i denne fargen vil tilføre farge og lys.
 4. En ledende nyanse kan alltid skilles i bleie stoff. – bakgrunn eller farge på de største elementene. Denne fargen kan tilsvare sofaen, veggene, gulvet eller gardinene i rommet, den andre fargen kan tilsvare små detaljer, mønstre på gardiner eller puter på sofaen, blomster i en vase eller et bilde på veggen. Noen farger kan stå alene, ikke understreket..
 5. Eksisterer to universelle alternativer for plasseringen av teppet i rommet. Det første er når bare bak- eller forbenene på møblene er på teppet, og et bord eller en kommode er plassert i midten av teppet. Dermed er rommet sonet. Og det andre – når alle beina på sengen er på teppet. Da må du la det være minst førti centimeter plass mellom teppet og veggene..
 6. Hvis du trenger å strekke et rom horisontalt, referer til asymmetriske skinn eller tepper og plasser dem vertikalt, berører bare ett par ben.
 7. På et mykt eller dypt haugeteppe ikke legg en seng eller et bord med brede og flate ben. De etterlater slitasje på haugen. I dette tilfellet må du enten være oppmerksom på en seng med tynne ben eller et par myke tepper du plasserer rundt omkretsen av sengen, og ikke under den..

8 bilder

Vi inviterer deg til å bli kjent med nyttige tips for å velge et teppe i den følgende videoen..