Vannbasert maling: klassifisering og egenskaper

Vannbasert maling: klassifisering og egenskaper

Byggearbeid knyttet til bygningsfasader og interiørarbeid krever bruk av kvalitetsmaterialer. For maling av forskjellige overflater brukes fargesammensetninger, som presenteres i et stort utvalg av produsenter av maling og lakk. De er forskjellige i sine egenskaper og egenskaper, hver type har sine egne egenskaper, fordeler og ulemper..

Hva det er?

Når du kjøper dispersjonsmaling, er det veldig viktig å vite hva slags sammensetning det er, for hvilket arbeid det anbefales å bruke, og hva er de viktigste fordelene og ulempene.

VDK i dag er et veldig populært materiale, siden det med slike komposisjoner er veldig enkelt å behandle gulv og møbler, forskjellige barrierer og fasader, dekorartikler, samt tak og vegger inne i bygninger. Produktet brukes perfekt på murverk, betongunderlag, metall og tre.

VDK -er dukket opp på markedet nylig, men har allerede vunnet popularitet på grunn av de holdbare og attraktive beleggene som oppnås som et resultat av bruk av disse fargestoffene. Overflaten får imidlertid et ideelt og attraktivt utseende bare ved korrekt bruk av VDK og kompetent forberedelse av arbeidsområdet..

Vanndispersjonsblandinger er en dispersjon av faste syntetiske polymerer i vann. Oftest produseres produkter i en flytende pasta som fortynnes til den nødvendige tettheten før bruk. Som et resultat, for arbeid, får spesialister en væske av en gjennomsiktig eller ugjennomsiktig type, visuelt lik melk. Etter overflatebehandling fordamper vannet, og et tynt og hardt lag med polymerer forblir på behandlingsstedet.

Maling består av mange komponenter. Hovedkomponentene er:

 • Spesielle tilsetningsstoffer Er en stor gruppe stoffer, blant hvilke det er fortykningsmidler, emulgatorer, etylenglykol og andre komponenter.
 • Fargelegging av pigmenter, takket være at sammensetningen får den nødvendige fargen.
 • Film tidligere – dette er komponentene som polymerlaget dannes med. Disse bestanddelene bidrar til vedheftet og styrken til belegget..
 • Hjelpestoffer – marmorflis, talkum, samt en rekke naturlige og kunstige materialer. De er ansvarlige for å skaffe en matt, sateng eller annen overflate..

VDK er et trygt og miljøvennlig produkt som er veldig enkelt å bruke, luktfritt og brannsikkert. Dispersjonsmaling brukes ofte så vel som vannbasert maling..

Noen eksperter tror feilaktig at det ikke er noen forskjell mellom de to. Imidlertid ligger de viktigste forskjellene mellom komposisjonene når det gjelder kvalitet i egenskapene til disse to sammensetningene – fuktmotstand og farger, så vel som i polymerene de inneholder..

Fordeler og ulemper

De tekniske egenskapene til vanndispersjonsfargestoffsammensetninger inntar en ledende posisjon blant andre typer maling, og utfører også vesentlig bedre resultater enn materialer basert på organiske løsningsmidler i deres egenskaper.. Blant de viktigste fordelene med VDK er følgende egenskaper:

 • enkel påføring av produktet;
 • ufarlighet og sikkerhet, inkludert brannsikkerhet – de er sikret på grunn av fullstendig fravær av naturlige løsemidler i stoffet;
 • mekanisk styrke;
 • utmerket vedheft til forskjellige materialer;
 • rask tørking – vanligvis festes ikke overflaten etter en time eller to;
 • farge og tekstur stabilitet;
 • stort utvalg av nyanser;
 • beleggets holdbarhet;
 • dampgjennomtrengelighet, noe som gjør overflaten pustende.

Meningen om at vannbaserte produkter kan vaskes av med den er feil. Imidlertid har VDK forskjellig motstand mot fuktighet i rom, derfor er det nødvendig i rom som et bad eller et kjøkken å bare bruke fuktresistente produkter av denne typen..

Noen eksperter fremhever visse egenskaper ved malingen, og posisjonerer dem som ulempene med fargesammensetningen:

 • Teknologien for å male med slike materialer krever overholdelse av temperaturregimet – termometerindikatoren bør ikke falle under 5C med en fuktighet på ikke mer enn 80%. Under andre forhold dannes ikke filmen: ved lavere temperatur brister den, og ved høye fuktighetsverdier tørker ikke sammensetningen ut.
 • Lagringsforholdene forutsetter romtemperatur fra 0 til + 30C.
 • Vannspredende sammensetninger danner en tynnere film enn løsemiddelbårne-som et resultat må overflaten for maling være nøye forberedt for arbeid.
 • Sammensetningen, som ennå ikke har tørket, må beskyttes mot mulig nedbør den første dagen etter maling..
 • Hvis lufttemperaturen er for høy, og fargestoffet utsettes for ultrafiolett stråling, vil spredningen tørke ut for tidlig, noe som er fulle av flekker på overflaten..

Ulempene med vanndispersjonsmaling inkluderer den høye prisen. Men muligheten til å spare på materialer til dyrking og rengjøring av instrumentet gjør det mulig å begrunne kostnadene..

Spesifikasjoner

Egenskapene som besitter materialer, bestemmer kvaliteten på maling og lakk.. Vanndispersjonsprodukter har følgende egenskaper:

 • Hvit. Produkter for behandling av fasader og fargesammensetninger for innvendige etterbehandlingsarbeider produseres i hvitt, og den nødvendige nyansen opprettes umiddelbart før malingen begynner. Metningen av den endelige fargen, hvis dannelse oppstår ved hjelp av fargestoffer, vil direkte avhenge av hvithet. Titandioksid er ansvarlig for kvaliteten og lysstyrken til nyanser og farger..

 • Skjuler makt. Ansvarlig for mengden forbruksmateriale. Det regnes som normen når 1 liter maling veier 1,5 kilo. Et produkt med lavere tetthet inneholder mer væske, og omvendt indikerer en høy tetthet at det er tilsatt en stor mengde fyllstoff under produksjonsprosessen. Høy og lav tetthet påvirker dekningen av sammensetningen negativt.
 • Fuktbestandig. Denne egenskapen bestemmer området der komposisjonen vil fungere. Dispersjonsprodukter kan designes både for interiørmaling, det vil si fungere som interiørprodukter for behandling, og produseres for utendørs bruk. PVA har en minimum fuktighetsmotstandsindikator. Andre formuleringer, inkludert vannbaserte akrylprodukter, har god motstand mot høy luftfuktighet og en rekke alternativer for rengjøring av overflater..
 • Lysmotstand – det er en indikator som er ansvarlig for å opprettholde et attraktivt utseende på et belegg som er utsatt for ultrafiolett stråling. Polyvinylacetatsammensetninger blekner praktisk talt ikke. Latexforbindelser anbefales for overflatebehandling i mørke rom.

Det er veldig viktig å velge en fargesammensetning basert på produktets anvendelsesområde.. For eksempel kan kjellere males med latexmaterialer, fordi det i solen raskt vil miste fargen, men i slike rom vil de gi overflaten et slitesterkt og pålitelig belegg..

Akrylforbindelser brukes best som fasademateriale for maling..

Visninger

Siden anvendelsesområdet for VDK er svært mangfoldig, er det flere typer produkter som er forskjellige i egenskaper og komponenter som utgjør.

Det er tre hovedgrupper av materiale:

 • Polyvinylacetat -dispersjon. Produkter av denne typen er rimelige, malingen beholder sitt opprinnelige utseende godt, men belegget er veldig ustabilt for fuktighet. Anbefales for vegger og tak i rom med lav luftfuktighet.

 • Akrylprodukter. Denne gruppen er representert med de dyreste formuleringene, hvis høye pris begrunnes med deres allsidighet innen bruksområdet. Akrylatforbindelser beholder fargen perfekt når de utsettes for sollys. Den vaskbare overflaten er motstandsdyktig mot slitasje og temperatursvingninger. Malingen har en god indikator på elastisitet, derfor kan de enkelt takle maling over sprekker med en bredde på ikke mer enn 0,5 mm. Takket være overflatebehandling med slikt materiale får det et glanset eller matt utseende..
 • Styrenbutadienformuleringer er latexmaterialer med en gjennomsnittlig kostnad og utmerket vannbestandighet. Ulempene med lakkeringsmaterialer i denne gruppen inkluderer dårlig motstand mot negative temperaturer. Sammensetningene viste seg godt ved behandling av overflater i rom med høy luftfuktighet, men de er ikke beregnet på fasadearbeid, siden de har lav lysmotstand – under slike forhold blir de raskt gule.

Omfang av bruk

Omfanget til VDK er ganske stort og avhenger direkte av materialtypen.

Som oftest blir slike lakkmaterialer kjøpt for å male de ytre og indre elementene i bygningen. Produktene viste seg å være gode når de arbeider på tre, de maler betong og metallbaser godt og brukes til fôr. Før du påfører komposisjonen, må du først prime arbeidsflaten med en børste eller gummirulle.

Denne malingen brukes også til behandling av trestammer, som gir utmerket beskyttelse mot insekter, gnagere, høye og lave temperaturer..

Produsenter

Produsenter av maling og lakk tilbyr følgende vanndispersjonssammensetninger:

 • interiør maling produkter, for eksempel silikon;
 • fasademaling;
 • lakk;
 • kitt;
 • emaljer;
 • primere.

Tyrkisk merke Marshall er ledende i vurderingen av produsenter av maling og lakk, inkludert VDK. De produserte produktene er av utmerket kvalitet, noen merker av komposisjoner er profesjonelle, derfor brukes de av erfarne spesialister og malere.

Alpina har mange positive anmeldelser om produktene sine. VDK for tre er veldig populært på det russiske markedet. Spesielt bemerkelsesverdig er fasademaling til dette selskapet, som gir utmerket beskyttelse mot værforhold og samtidig opprettholder en utmerket type belegg..

Tikkurila og Dufa – ledere innen produksjon av vannbaserte maling med mange års erfaring. Et særtrekk ved europeiske produkter er strukturen i fargestoffsammensetningen, på grunn av hvilken overflaten etter behandlingen vil være veldig behagelig å ta på..

Patriotisk “Lacra” har utmerket skjulekraft, på grunn av hvilket et matt, slitesterkt belegg dannes på overflaten. Gruppen av russiske selskaper “Lakra” er den største produsenten og distributøren av lakkmaterialer.

Varemerke Dulux, eid av AkzoNobel -konsernet, er veldig kjent for sine produkter over hele verden. Selskapets produksjonsanlegg er engasjert i sin egen utvikling innen utvikling av unike typer fargestoffsammensetninger, som med fordel utmerker seg med utmerkede fysiske egenskaper..

Hvordan velge?

Når du går til supermarkedet for maling, må du bestemme forholdene der belegget skal brukes. Det kan være et rom eller ytre overflater i en bygning, temperatur og fuktighet kan være høy eller lav, belysningsnivået kan være sterkt eller svakt..

Det vil ikke være overflødig å ta hensyn til kravene til belegget – motstand mot forekomst av sopp, den indre komponenten, dampgjennomtrengelighet, samt typen arbeidsflate.

Lagringsregler

Når du kjøper vanndispersibelt materiale, bør du være sikker på at de lagres under de riktige forholdene..

Under lagring må man passe på at malingen ikke fryser eller overopphetes. Vanndispergerbare produkter skal lagres ved temperaturer fra 0 til + 30C.

Det er derfor verdt å beskytte deg mot å få fargesammensetningen i øynene og i ansiktet, før du åpner malingen, må du ta på deg briller og smøre på huden med en beskyttende krem.

Lær mer om vannbåren maling i den følgende videoen..