Typer og nyanser ved valg av akrylforsegling

Et av trinnene i bygge- eller reparasjonsarbeidet er forsegling av skjøter eller sprekker. Som regel gjøres dette ved hjelp av spesielle forbindelser – tetningsmidler. En akrylbasert forbindelse er et universelt fugemasse med høye tekniske egenskaper og miljøvennlighet..

Hva det er?

Akryl, eller rettere sagt, polymetylakrylat som en del av en vandig dispersjon regnes som en av de enkleste plastene og fungerer som grunnlag for akrylforsegling. I tillegg er det fortykningsmidler (gir ønsket konsistens i sammensetningen), fyllstoffer og myknere (på grunn av deres tilstedeværelse oppnås de spesifiserte egenskapene til tetningsmassen). Når noen av dem kombineres, dannes det rikelig med skum for å eliminere hvilke produsenter som er tvunget til å legge til skumdempende midler. I tillegg inneholder sammensetningen overflateaktive midler (overflateaktive midler) og antiseptiske midler, samt en ammoniakkoppløsning.

Et spesielt trekk ved akrylforsegling er vanninnholdet, som begynner å fordampe etter påføring. Etter at fordampningsprosessen er fullført, polymeriserer og stivner sømmen.

Akrylbasert tetningsmasse designet for å fylle små sprekker og hull. Imidlertid er de fleste akrylfyllstoffer beregnet for innendørs bruk. De ubetydelige endringene i temperatur og fuktighet i lokalene er ikke forferdelige for tetningsmassen, noe som ikke kan sies om effekten av negative temperaturer. I dette tilfellet blir sømmen for hard, mister elastisiteten, noe som igjen fører til sprekkdannelse. I dag på byggemarkedet kan du imidlertid finne modifikasjoner som kan brukes ved temperaturer på -20 … +70 grader.

Den formede sømmen er preget av elastisitet, motstand mot vibrasjoner og mekanisk belastning. Standardsammensetningen er tilgjengelig i hvitt eller gjennomsiktig, etter herding kan overflaten pusses eller males. Flere merker produserer fargede fugemasser, inkludert de som etterligner forskjellige tresorter. Slike komposisjoner er uunnværlige i tilfeller der det er nødvendig å lage en iøynefallende søm, som ikke kan skilles i skygge fra overflatene den føyer seg sammen med.

Formen for frigjøring av sammensetningen er små rør (de er praktiske å bruke med en liten mengde arbeid, for små sprekker presses tetningsmassen ut av røret direkte inn i gapet), rør eller patroner (bruk av en enhet pistol er underforstått) eller en plastbøtte (det er lønnsomt å kjøpe det for store områder, sømmene er fylt med en slikkepott).

Fordeler og ulemper

Fordeler med akrylforsegling:

 • Allsidighet. Evnen til å bruke på forskjellige typer overflater.
 • God vedheft. Det er i stor grad på grunn av dette at allsidigheten til sammensetningen oppnås – tetningsmassen fester seg pålitelig til både porøse og glatte overflater..
 • Miljøvennlig, på grunn av det faktum at den vannbaserte sammensetningen ikke inneholder giftstoffer, i denne forbindelse avgir produktet ikke en sterk ubehagelig lukt under påføring eller tørking.
 • Brannsikkerhet. På grunn av fravær av løsningsmidler i sammensetningen, er akrylforsegling av NG-klassen, det vil si ikke-brennbart.

 • Lett å bruke. Takket være den praktiske frigjøringsformen er materialet enkelt å påføre, det er lett å fjerne produktet i flytende form med en fille, og når det er frosset, kan det kuttes av med en kniv..
 • Høy dampgjennomtrengelighet, på grunn av hvilken produktet kan brukes til å tette ledd i rammer, mellom elementer i vindusåpninger – overflødig vanndamp vil bli fjernet fra rommet.
 • UV -bestandig.

Akrylbaserte fugemasser vil ikke gulne eller sprekke når de utsettes for sollys.

 • Evnen til å male sømmen, samt en rekke fargemodifikasjoner av komposisjonen, på grunn av hvilken en høy estetisk appell av de behandlede overflatene oppnås.
 • Enkel å påføre – kan gjøres direkte fra røret eller ved hjelp av en tetningspistol.
 • Varighet.
 • Tilgjengelighet av komposisjonen. Sammenlignet med silikonforsegling er akryl mye billigere.

En av de mest merkbare ulempene med et tetningsmiddel er dets manglende evne til å motstå fuktighet., som skyldes dens vanndispersjonssammensetning. Samtidig er noen pakker merket “fuktresistente”. Er det en motsetning her?

Faktum er at den frosne sømmen ikke er redd for en liten effekt av fuktighet (mengden vanndamp som er tilstede inne i rommet med normal fuktighet). Men med langvarig kontakt med fuktighet eller dets økte innhold i luften, begynner vedheft og deretter andre egenskaper ved sammensetningen å minke. Dermed viser det seg at sammensetningen ikke er egnet for tetting av ledd på badet, på kjøkkenet, vask, svømmebassenger; ikke beregnet for utendørs bruk og ikke egnet for liming av gjenstander og overflater som inneholder vann.

Visninger

Akryl fugemasse er delt inn i 2 store grupper-en-komponent og to-komponent sammensetning. Den første er ferdig-påføringsmassen. Den andre inneholder 2 komponenter, som må blandes før bruk til en homogen konsistens.

Enkomponentsammensetning er universell, mens den er redd for fuktighet, sprekker ved lave temperaturer. Den brukes best for å tette skjøter utelukkende innendørs med normale fuktighetsnivåer. Slike sømmer er optimale for maling, fargesammensetningen ligger i et jevnt lag, uten å endre skyggen under tørkeprosessen.

For å oppnå en sammensetning med høyere tekniske egenskaper, er det mulig å legge andre komponenter til den, hovedsakelig silikon eller latex, så vel som hydrofobiserende sammensetninger. For eksempel gjør tilstedeværelsen av latex i akrylforseglingen det mulig å få et frostbestandig produkt. Dette gjør at den kan brukes til utendørs bruk..

Silikonisert tokomponent tetningsmasse er preget av økt vedheft. Silikonet i sammensetningen gjør det mulig å feste overflater med glatte, glidende overflater. Først og fremst er det plast.

En slik sammensetning viser seg imidlertid å være uunnværlig for å tette hull på altfor porøse overflater..

Fordelen med akryl-silikonforbindelser er også deres økte motstand mot nedbør og ekstreme temperaturer. Tilstedeværelsen av silikon øker tetningsmassenes elastisitet med omtrent 20-25%, så den tåler bedre lave temperaturer. I denne forbindelse er denne sammensetningen også egnet for utendørs bruk..

For å forhindre overdreven viskositet av silikonsammensetningen tillater tilsetning av organiske forlengere, og tilsetning av soppdrepende midler gjør det mulig å øke tetningsmidlets motstand mot aggressive miljøpåvirkninger. Resultatet er en mer holdbar ledd som ikke bare er motstandsdyktig mot vær, men også kjemisk inert. I denne forbindelse ble et slikt fugemasse kalt “profesjonell”.

Andre typer tokomponent fugemasser anses som profesjonelle., preget av forbedrede tekniske egenskaper. Som regel er de vanskeligere å bruke, har en høyere kostnad, og derfor er bruken til husholdningsformål irrasjonell..

De viser god vedheft til overflater av betong, murstein, plast, glass, samt på pussede overflater, og er egnet for reparasjon av vindus- og dørkarmer. Etter herding kan males med latex eller oljemaling.

I tillegg er akrylforsegling vanntett og ikke-vanntett.. Sistnevnte er helt trygge med tanke på miljøvennlighet, men er bare egnet for tørre rom. De kan ikke brukes i ledd som er utsatt for termisk ekspansjon og deformasjon..

Den vanntette sammensetningen har spesielle tilsetningsstoffer, og derfor kan den ikke kalles 100% naturlig (den er imidlertid egnet for bruk i boligbygg). Viser høy vedheft til de fleste byggematerialer, inkludert teksturer av forskjellig sammensetning, så vel som i stillesittende strukturer. Kan brukes i fuktige miljøer, men ikke i direkte kontakt med væske.

Vanligvis er antiseptiske tilsetningsstoffer tilstede i sammensetningen av fuktresistente tetningsmasser i akryl som forhindrer forekomst av mugg og mikroorganismer på overflaten av sømmene..

Et annet kriterium for å dele akrylforseglingsmidler i grupper er tilstedeværelse eller fravær av pigment i dem. Standardsammensetningen er gjennomsiktig eller hvit. Hvis et bestemt pigment tilsettes, kan skyggen være hvilken som helst. En slik malingsforsegling lar deg raskt eliminere små sprekker uten å bruke andre sammensetninger..

En egen gruppe består av komposisjoner som etterligner edle treoverflater..

Tetningsmasse av akrylgummi brukes til fuging av treoverflater, og også egnet for bruk i ledd mellom tømmer i tømmerhus. Den lar deg få en varm og pålitelig søm, er ikke redd for temperaturendringer i treets geometri. Som regel legges en slik tetningsmasse på toppen av mezhventsovy -isolasjonen. Skyggen er tilpasset tonen i tømmerhuset.

Når det tilsettes sammensetningen av brannhemmere og andre komponenter, er det mulig å få et brannsikkert tetningsmiddel. Som du vet, er selve akryl-enkomponentsammensetningen ikke brennbar, men tilstedeværelsen av visse tilsetningsstoffer i sin tokomponentanalog kan endre situasjonen. Et trekk ved en brannslokking (både en og to-komponent) sammensetning er dens evne til å lokalisere flammespredning.

Farger

Standardfargen på akrylbasert fugemasse er hvit eller klar. Men noen ganger er det nødvendig å skaffe en søm av en viss nyanse, som passer til resten av overflatene..

I dette tilfellet er det to måter å løse – å kjøpe et farget fugemasse eller male den frosne skjøten med maling av en passende farge. Paletten til de fleste produsenter inkluderer de vanligste solide fargene – grå, beige, grønn, blå, brun og til og med svart..

Hvis sømmen er lagt i treoverflater, er det bedre å velge en sammensetning for en eller annen tresort. I dag produseres tetningsmasse i nyanser av eik, kirsebær, bjørk, wenge. Samtidig garanterer et produkt av høy kvalitet maksimal nærhet med en naturlig nyanse..

Hvis du trenger å få en kompleks nyanse eller farge som blir til hverandre, er det bedre å male sømmen etter at den har størknet helt.. For å gjøre dette, bør du velge en vannbasert maling. Hvis den ikke selges ferdig, kan du bruke hvit maling ved å farge den med spesielle forbindelser.

Den andre metoden for å få en søm av en viss nyanse er mer arbeidskrevende og kostbar, men dette er den eneste måten å oppnå komplekse eller uvanlige nyanser, samt gradert farging.

Maling, som allerede nevnt, er bare mulig etter polymerisering av sømmen, ellers vil væsken som er inkludert i akrylmaling vaske ut sømmen.

For å oppnå et bedre og jevnere belegg, før sømning, må sømoverflaten behandles lett med fint “sandpapir”.

Kjente produsenter og anmeldelser

I dag er det flere blant de anerkjente produsentene hvis produkter har vunnet positive kundeanmeldelser.

 • “Novbytkhim”. Dette St. Petersburg -selskapet har mer enn 15 års historie og spesialiserer seg på produksjon av maling og lakk, mastikk og fugemasse, inkludert akryl.

  Den høye kvaliteten på formuleringene skyldes bruk av den siste vitenskapelige utviklingen i produksjonsprosessen.

  Respekt for kundene oppnås også på grunn av produsentens prislojalitet – produktene er tilgjengelige for befolkningen generelt. Så for eksempel er prisen på en universell hvit akrylforsegling produsert i et 50 mg rør 30-50 rubler.

 • Zigger. Sammensetning fra en tysk produsent, preget av høy kvalitet og gjennomsnittlig pris. Produksjonen utføres utelukkende i Tyskland, noe som eliminerer risikoen for kvalitetsforringelse og lavkvalitetsprodukter som kommer inn på markedet.

En enkomponentsammensetning for laminatgulv har blitt utbredt, som leveres i en patron på 310 mg og er tilgjengelig i en grå nyanse, og også etterligner fargene på naturlig tre (eik, kirsebær, bøk, bjørk). Gjennomsnittlig kostnad – i området 150-180 rubler per rør.

For forsegling av skjøter på veggoverflaten er det bedre å bruke en spesiell hvit eller gjennomsiktig forbindelse, på emballasjen som det er søppel “for å bygge strukturer”. Prisen er innen 100 rubler for et rør på 310 ml.

 • Henkel. En annen sammensetning av tysk produksjon, som produseres på fabrikker i Tyskland, så vel som i mange land i verden, inkludert Russland. De mest kjente silikonforseglingene er Moment og Moment Herment. Begge er produsert i Russland, er frostbestandige, har en lav pris (90-120 rubler for 420 g). Den første modifikasjonen anbefales for fylling av sømmer i inaktive strukturer, den andre – for tetting og sammenføyning av overflater på vegger, vegger og vinduer, døråpninger, gulvreparasjon.

 • Belinka. Et merke fra Slovenia, hvis produkter er i samsvar med europeiske kvalitets- og sikkerhetsstandarder. Det er en universell sammensetning for faste bygningskonstruksjoner, samt et parkettmiddel. Begge formuleringene er tilgjengelige i 300 ml rør, og gulvforseglingen er tilgjengelig i flere nyanser..

Gjennomsnittlig kostnad – fra 100 til 150 rubler.

 • Loctite. En kjent russisk produsent, under merkenavnet som det produseres tetningsmasse på, inkludert de som er basert på akryl – PL S50. Det er en frostbestandig masse for påføring i hull og fuger av betong, murstein, treoverflater og andre stasjonære (inaktive) bygningskonstruksjoner. Produsert i en bøtte med et volum på 420 g, som du må betale ca 90-100 rubler for.

 • Makroflex. Finsk varemerke. To-komponentsammensetningen (akryl-latex) er egnet ikke bare for innendørs, men også utendørs bruk. Henviser til mellompriskategorien – 90-100 rubler for en beholder på 300 ml.

 • Penosil. Russisk produkt med flere modifikasjoner. Således kjennetegnes enkomponentforseglingen “Cosmofen ca 1” ved sin allsidighet, og på grunn av forbedret vedheft kan den også brukes som lim. Tilgjengelig i små (20 og 50 g) rør.

For å fikse plastelementer tilbyr produsenten “Cosmofen plus hv” -versjonen, som også er preget av økt motstand mot temperaturendringer. Tilgjengelig i rør eller rør på 200 ml.

For påføring på PVC- og skumoverflater kan du kjøpe “Cosmofen plus-s” i en 200 ml beholder.

 • “Aksent”. Et innenlandsk produsert produkt som også har flere alternativer, avhengig av anvendelsesområdet. Så, en-komponent “Accent 117” kjennetegnes ved sin allsidighet og er egnet selv for påføring på ytre overflater. Modifikasjonen merket med tallet 124 er silikonisert, derfor brukes den både i og utenfor objektet, den er egnet for ekspansjonsledd, tåler økte belastninger og vibrasjoner. Kan brukes i hjemlige og industrielle anlegg.

Variant 128 er preget av høy dampgjennomtrengelighet, noe som gjør den optimal for bruk på tre, og også på steder med høy luftfuktighet. Det er også spesielle modifikasjoner for trebelegg – disse er Accent 136, 140 og 125. Sistnevnte er utelukkende beregnet for profesjonell bruk, resten kan brukes både til husholdnings- og industrielle behov.For brede fuger på treoverflater er det bedre å bruk et mer elastisk tetningsmiddel 136. Og de beste fuktresistente og antiseptiske egenskapene kjennetegnes av tetningsmassen “Accent 140”.

  I motsetning til andre påføres det med en børste på hele overflaten og beskytter den mot fuktighet og miljø..

  • Ramsauer 160 akryl. Sammensetning fra en tysk premiumprodusent. Skiller seg ut i allsidigheten i applikasjonen, høyere polymerisasjonshastighet, fargepalettens rikdom.

  Utvalg og omfang

  Hovedområdet for bruk er å fylle sømmer på overflaten, samt å feste forskjellige bevegelige og faste overflater. Enkomponentsammensetning brukes til å eliminere sprekker på overflaten av vegger, så vel som i leddene på vegger og vinduskarmer, vindu og døråpninger. Ofte kjøpes sammensetningen for tetting av fuger mellom betong- eller steinoverflater, plastbaser, trebelegg.

  Gjenopprett møbler, parkett, fyll hullene mellom elementene i laminatet – et universelt fugemasse på akryl vil takle alt dette. Den er også egnet for PVC -paneler og fliser, som gir overflatetetning og usynlige elementfuger..

  Fordelen med sammensetningen er dens evne til å fylle sømmene mellom forskjellige materialer. Så tetningsmassen brukes ofte til å eliminere krysset mellom flisen og røret..

  Akrylbasert tetningsmasse brukes ikke bare som et middel for å forsegle og eliminere sprekker. Det kan også fungere som byggelim, for eksempel for å feste taklister og lister. For dette påføres sammensetningen direkte på baksiden av det dekorative elementet, og veggoverflaten fuktes litt med vann. Etter det er det nok å feste sokkelen eller baguetten til veggen og trykke den litt.

  Hvis flis av polystyrenskum brukes til etterbehandling av taket, er tetningsmassen nyttig for å tette skjøtene mellom dem. I motsetning til silikonforsegling, som også kan brukes til dette formålet, er akrylanalogen miljøvennlig og kan males..

  Hvis det brukes en sammensetning med økte fuktresistente egenskaper (de inneholder en liten mengde silikon), kan den godt brukes i rom med høy luftfuktighet, hvor sømmen ikke kommer i kontakt med vann, for eksempel i avslapningen rom i badekar eller garderober ved siden av et basseng eller dusj.

  Fordelen med akrylforseglingsmiddel når det brukes på slike steder, er tilstedeværelsen av soppdrepende og antiseptiske komponenter i sammensetningen, noe som forhindrer utseendet av mugg og mugg på overflaten av sømmen..

  Når du velger et fugemasse, som enhver bygningsmasse, er det viktig å vurdere omfanget av bruken..

  Bare med denne tilnærmingen vil komposisjonen avsløre alle dens kvaliteter og være holdbar..

  Så for plastunderlag som vanligvis har glatte overflater, bør du kjøpe et fugemasse med økt vedheft. Du kan gjøre med en universell modifikasjon, men forhåndsbehandle arbeidsbaser med en primer.

  Hvis du planlegger å bruke tetningsmiddelet i et aggressivt miljø (først og fremst med høy luftfuktighet), må det inneholde soppdrepende midler. Et slikt produkt er egnet for fylling av ledd i bassenget, badet, dusjen, men bruken på kjøkkenet (spesielt på steder med kontakt med mat) bør kastes.

  For å tette ledd ved forhøyede temperaturer (for eksempel i omkledningsrom), bør du velge forbindelser som tåler oppvarming opp til +300 grader. I dag er det til og med brannsikre tetningsmidler på salg med varmebestandighetsindikatorer opp til +1500 grader. Utvilsomt er slike sammensetninger egnet for å tette sprekker på overflaten av ovner, peiser og forskjellige oppvarmingsanordninger..

  Det er viktig å kontrollere holdbarheten til sammensetningen og emballasjens integritet.. Studien av samsvarsertifikatene lar deg kontrollere originaliteten til de kjøpte varene og kvaliteten. Før du kjøper dem, må du spørre selgeren om dem..

  Hvis tetningsmassen skal brukes på synlige overflater, er det viktig å sørge for at det ikke kompromitterer overflatenes estetiske appell. For å gjøre dette må du sørge for at den herdede sømmen kan males. Ellers kan du velge et farget fugemasse. Når den brukes, ser den vanligvis mørkere ut enn produsenten lovet. Når den tørker, lysner sømmen imidlertid litt..

  Råd

  Du trenger ikke å ha profesjonelle ferdigheter for å bruke komposisjonen. Det er viktig å forhåndsrense og tørke overflaten av sømmen, deretter fylle den med et tetningsmiddel, klemme sistnevnte ut av pistolen eller umiddelbart fra røret.

  Sømmer som er for dype krever mer sammensetning, noe som medfører ekstra kostnader og øker herdetiden til sømmen. Dette kan unngås ved å plassere en elastisk tetning i form av en polyetylenledning på bunnen av den dype spalten..

  For å oppnå et optimalt positivt resultat vil det være mulig å følge visse anbefalinger når du bruker sammensetningen:

  • Arbeid kan utføres ved en temperatur på -40 … +120 grader, mens temperaturen på arbeidsflatene skal være innenfor +4 … +32 grader.
  • Tetningsmasse egnet for hull mellom 6 mm – 5 cm.

  For større hull er det bedre å bruke en tetningssnor på forhånd..

  • Når du påfører tetningsmasse under forhold med høy luftfuktighet på tidspunktet for sammensetningens størkning, er det bedre å dekke arbeidsflaten av polyetylen.
  • Når du bruker komposisjonen i et fuktig miljø, kan du bare bruke rommet etter at leddet er herdet. På størkningstidspunktet er effekten av fuktighet på sømmen uakseptabel – væsken vil bare vaske den bort.

  • For farging av sømmen bør latexforbindelser velges, fargingsprosedyren kan utføres 21-30 dager etter bruk av tetningsmasse. Det anbefales å slipe overflaten på forhånd. Bare en helt tørr søm kan flås..
  • Det er bedre å bruke den åpne emballasjen helt. Det er tillatt å lagre sammensetningen i lukket form hvis originalemballasjen er ødelagt i 2-4 dager. Etter denne tiden forringes egenskapene til tetningsmassen..
  • Det er ikke nødvendig å tilsette løsningsmiddel eller andre komponenter til akrylforseglingsmidlet, med mindre det er gitt av instruksjonene. En tokomponentsammensetning eltes av 2 komponenter, mens det i de fleste tilfeller er nødvendig å blande begge sammensetningene helt uten å etterlate en del for senere bruk. Brudd på proporsjonene i dette tilfellet medfører en forringelse eller fullstendig tap av dets egenskaper av tetningsmassen..

  Holdbarheten til sammensetningen i forseglet originalemballasje er ett år ved en lagringstemperatur på 20-22 grader. Frysing av produktet og dets påfølgende bruk er ikke tillatt.

  Hvis produktet kommer på tilstøtende overflater, kan de vaskes umiddelbart med en fuktig klut.. Hvis du ikke har gjort det, og tetningsmassen forblir, kan du bruke en barberhøvel eller en kniv. Plasser tuppen parallelt med tetningsmerket og skjær den forsiktig av. Du trenger ikke å kjøre spissen over overflaten – riper vises. Restene av sammensetningen vaskes av med en fuktig klut.

  I tillegg kan du oppløse flekker med spesialprodukter for akrylforbindelser. Produsenter anbefaler å bruke maske og hansker under arbeidet. Vanligvis påføres løsningsmidlet på tørkede flekker og får stå i 30 minutter. Etter den angitte tiden fjernes flekken med en fuktig klut.

  Før du bruker løsningsmidlet, må du kontrollere at det ikke vil skade materialet det påføres..

  For å gjøre dette, påfør en liten mengde løsningsmiddel på prøven eller på et lite synlig sted. Hvis det ikke blir funnet noen negativ innvirkning etter en halv time, kan du bruke sammensetningen på hovedområdet.

  Se den neste videoen for hvordan du bruker fugemasse i akryl..