Tørkemidler: egenskaper og omfang

Tørkemidler: egenskaper og omfang

Ulike tilsetningsstoffer og fyllstoffer lar deg endre egenskapene til maling, noe som gir produsenter muligheten til å lage forskjellige formuleringer basert på forholdene og bruksområdet. Tørkemidler er stoffer som fremskynder kjemisk herding av oljeholdige filmdannere.

Hva det er?

Tørkemidler er aktive katalysatorer av prosessen under dannelsen av en filmfilm basert på bindingskomponenter som tørker ut under oksygenoksydasjon. I dag er disse katalysatorene representert med karbonsåper..

Tørkemidler ble brukt for 4500 år siden i Egypt, da naturlige komponenter eller metaller ble brukt til å tørke overflaten raskt..

Dannelsen av en film under oksidasjon med atmosfærisk oksygen skjer i flere stadier:

 • overmetning av den malte overflaten med oksygen;
 • dannelsen av peroksider;
 • splitting av peroksider og dannelse av frie radikaler;
 • dannelse av polymerbindemidler.

I en redoksreaksjon transporterer metaller oksygen og utløser dannelsen av peroksider, og beveger oksygenmolekyler til dobbeltbindinger av filmformeren. De samme metallene bidrar til ytterligere nedbrytning av peroksider og dannelse av frie radikaler..

Moderne produsenter produserer katalysatorer i samsvar med GOST 1003 73 i form av løsninger i løsemidler som isopropylen, lette parafiner og white spirit, som gjør det enkelt å blande dem med maling og lakk.

Visninger

Etter innhold

I henhold til metallinnholdet er det flere typer tørketrommel..

 • Kobolt katalysatorer er de mest kjente og mest effektive. Men bruk av kobolt som tørketrommel uten tilsetningsstoffer fører til dannelse av shagreen, dannelse av en løs film, som en følge av hvilken denne komponenten oftest bare brukes i kombinasjon med magnesium, bly, zirkonium og kalsium. Men kobolt har også en tendens til å øke viskositeten i kombinasjon med et ufortynnet bindemiddel. Den positive kvaliteten på kobolt er at den produserer en hvit overflate, siden den sanne blåfargen eliminerer gulheten til bindingskomponentene og øker den filmdannende hvithet..

 • Mangan katalysatorer er også mye brukte tørkere, men virkningen er ikke like effektiv som kobolt. Men når du bruker dem ved temperaturer under null, oppnås det beste resultatet. Og også mangantørkere danner shagreens på et økt fuktighetsnivå. Den største ulempen med mangan er en endring i fargen på overflaten etter påføring av sammensetningen. Derfor brukes den på de stedene der endringen i skyggen ikke spiller noen rolle..
 • Kalsium katalysatorer anses som ineffektive, men sammen med aktive metaller øker fordelene flere ganger. Kalsium er mest effektivt i kombinasjon med kobolt ved høye fuktighetsnivåer eller temperaturer under null. Til tross for en betydelig ulempe, er kalsiumtørkemiddel den mest brukte.

 • Tørrere blybasert er ikke aktive, derfor brukes de ofte i kombinasjon med aktive katalysatorer: disse kan være jernoktanat, kobbersulfat. Den viktigste fordelen med bly i forhold til andre tørketrommel anses å være akselerasjon av filmdannelse over hele tykkelsen på beleggoverflaten. Men det er også en betydelig ulempe med blykatalysatorer – toksisitet, begrenset oppløselighet, enmetallforbindelser er dårlig kompatible med dem, noe som resulterer i at deres bruk for tiden er sterkt motet..
 • Sink I prosessen med å danne filmdannende tørketrommel støtter de den “åpne filmen”, forhindrer avskalling og er svært effektive midler. Denne katalysatoren kan tilsettes malingen i store doser, siden det ikke er noen endring i belegget. Mens du beskriver denne katalysatoren, ikke glem at den stabiliserer andre katalysatorer, øker styrken og glansen av belegget..
 • Zirkonium katalysatorer erstatter blytørrere. De har følgende fordeler i forhold til andre midler: lav farge, motstand mot gulning av overflaten og lang holdbarhet.

 • Tørrere vanadium gir god tørking av overflaten og innvendige belegg. Forbedringen i tørking manifesteres spesielt i kombinasjonen av vanadium med sink, zirkonium og strontium. På grunn av den høye kostnaden og den mørke fargen er den imidlertid beregnet på spesielle overflater..
 • Katalysatorer kjertel gir den beste akselererte tørking av belegget gjennom hele tykkelsen på belegget. Jern viser lav aktivitet ved vanlige temperaturer, og ved høye temperaturer øker effektiviteten kraftig. Siden dette tørkemidlet har en mørk nyanse, noe som forårsaker gulfarging av belegget, brukes det derfor til malte overflater.

For å motta

I henhold til metoden for å skaffe tørkemidler er delt inn i to typer.

Smeltet

De oppnås som et resultat av varmebehandling av oljer og harpikser, etterfulgt av at de smelter med metaller.. Den vanligste smeltede katalysatoren er ZhK 1, som består av flere metaller med forskjellige valenser i sammensetningen av fettsyrer. Tørkemiddel brukes for alkydmaterialer samt linolje.

ZhK 1 – en gjennomsiktig flytende blanding med en andel ikke -flyktige komponenter opptil 25%.

På grunn av tilstedeværelsen i sammensetningen av forskjellige løsningsmidler, så vel som mangan og bly, er ferdige katalysatorer ekstremt giftige og brannfarlige..

Holdbarheten er seks måneder, hvoretter det ikke anbefales å bruke tørkemidlet.

Beleiret

Oppnådd som et resultat av den kjemiske reaksjonen av metaller med syresalte. Slike tørketrommel har en viktig fordel i forhold til smeltede – det konstante innholdet i aktive metaller.. En mye brukt utfelt tørketrommel er NF 1, som tilsettes alkyd- og oljesammensetninger, tørkeoljer og lakk.. Utad ser de ut som en gjennomsiktig homogen blanding uten urenheter.

Forberedelsesmetode

Industriell

Industrien bruker to teknologier for å produsere katalysatorer: “tørr” og “våt”. Produksjon ved den andre metoden er en møysommelig prosess, men de oppnådde katalysatorene er av høyere kvalitet enn de tørrere som er oppnådd ved den “tørre” metoden..

Essensen i den tørre metoden: metalloksider tilsettes til kolofonium, naftensyrer eller vegetabilske oljer. Videre må enhver base varmes opp eller smeltes. Som et resultat dannes metallsalter – såper.

En betydelig ulempe med denne metoden er delvis ødeleggelse av forbindelser under påvirkning av høye temperaturer, noe som fører til dannelse av oppløsninger av metalloksider, en reduksjon i effektiviteten og fargen på katalysatoren. Og også denne prosessen regnes som brannfarlig på grunn av kompleksiteten i varmeregulering og dannelse av skum i store mengder..

I den våte metoden for fremstilling av katalysatorer brukes salter av metaller oppløst i vann og abietinsyrer.. Når saltene oppløst i vann blandes, dannes et tørkemiddel – en katalysator. De vanligste tørkemidlene som oppnås på denne måten er naftenater, tørkemidler av metall.

Ved sammenligning av tørre og våte metoder for oppnåelse av tørkemidler, foretrekkes fremdeles den andre metoden. Men på grunn av stabiliteten i støkiometriske forhold og fraværet av effekter ved høy temperatur, inneholder sammensetningen mer aktive metaller, de er også fargeløse, og produksjonen er trygg..

Hjemme

Oppskriften på å lage et tørkemiddel med egne hender er ikke komplisert. For å få en katalysator for tilsetningsstoffer til maling og lakk, brukes harpiks. 50 gram kolofonium legges i en metall- eller porselensbeholder og smeltes deretter ved 250 grader. Det er nødvendig å røre stoffet med jevne mellomrom, etter fullstendig smelting, tilsett litt kalk. Deretter er det nødvendig å røre løsningen til en homogen masse er oppnådd..

Med jevne mellomrom anbefales det å kontrollere om sammensetningen har blitt gjennomsiktig. Så snart det var mulig å få en helt gjennomsiktig blanding, bør oppvarmingen stoppes..

På samme måte kan du lage manganoksid ved å beregne mengden natriumsulfitt og kaliumpermanganat. Når de blandes, oppnås et mørkt pulverformig bunnfall som må filtreres og tørkes grundig i luft. Det er ekstremt uønsket å varme opp i dette tilfellet, siden giftige gasser slippes ut i luften ved oppvarming..

applikasjon

Tørkemidler legges til maling og lakk basert på oljer, forskjellige harpikser, oljemaling for akselerert tørking av sistnevnte, så vel som for vannsystemer. Med introduksjonen av en viss mengde katalysator vil disse materialene tørke med den raskeste hastigheten.. Den nødvendige mengden tørkemiddel er vanligvis angitt på pakningsetiketten eller i bruksanvisningen for blandingen..

Overdreven katalysator kan ha motsatt effekt: en tregere tørkeprosess.

Produsenter

I dag produserer produsenter av industrielle katalysatorer ferdige preparater. I motsetning til innenlandske katalysatorer har de en rekke fordeler: god kvalitet, optimalt forhold mellom forskjellige metaller.

Blant de utenlandske produsentene av tørketrommel kan man peke ut selskapet Octa Soligen. Det er viktig å merke seg at mange europeiske produsenter av maling og lakk bruker Octa Soligen -tørketrommel i sine produkter..

Slik utbredt bruk av disse katalysatorene skyldes deres høye kostnadseffektivitet..

Takket være bruken av multimetallkatalysatorer basert på naftenensyrer, er det mulig å redusere volumet av katalysatoren i bindemidlet med opptil 10-15 ganger, noe som gjør det mulig å redusere kostnaden for den ferdige blandingen..

Den innenlandske produsenten BaltKhim er ikke mindre populær med sine egne kjemiske råvarer. Den tilbyr katalysatorer av høyeste kvalitet med gode tørketider..

BaltKhim -tørketrommel brukes som hjelpestoff i sammensetningen:

 • oljemaling og organisk emalje;
 • alle typer lakker.

Du vil lære mer om tørkemidler fra følgende video..