Takisoleringsmetoder i et hus med kaldt tak

Takisoleringsmetoder i et hus med kaldt tak

Mye har blitt sagt om isolering av bygninger de siste årene. Russerne skyndte seg masse for å isolere fasadene til hjemmene sine og til og med fundamentet. Men av en eller annen grunn husker de sjelden taket. Og det er helt forgjeves, fordi varmetapet i et hus gjennom taket kan nå 20%. Derfor beholder arrangementet av varmeisolasjon på loftet ikke bare varmen inne i huset, men sparer også oppvarmingskostnader betydelig..

Særegenheter

Selv fra skolen er det kjent at varm luft stiger opp og kald luft går ned. Dette skjer på grunn av konveksjon og fører til at all varmen som akkumuleres i rommet vil komme inn på det uoppvarmede loftet gjennom det uoppvarmede taket, og derfra gå utenfor. Dermed begynner boligens varmesystem å jobbe med “oppvarming av gaten”.

Det er av denne grunn at termisk isolasjon av taket krever en mer grundig tilnærming enn isolering av fasader: varmetapet til et tre når 3W / m2 / K, og for gulv i et murstein eller betonghus er denne figuren enda høyere. Derfor vil det isolerte taket bli husets beste beskytter i den kalde årstiden..

Imidlertid er relevansen om sommeren ikke mindre signifikant. Under påvirkning av høye temperaturer, varmes taket opp og overfører varme inne i rommet, noe som fullstendig negerer effekten av bruk av klimaanlegg.

Et lag med varmeisolasjon beholder varmen godt og forhindrer overoppheting av det indre rommet.

På samme tid har de fleste av de gamle husene et kaldt tak; i Sovjet -årene ble bygninger bygget raskt og enkelt, og det var ikke noe valg av pålitelige materialer. Taket i slike strukturer er faktisk et system med trebjelker, på toppen av hvilke et lag med vanntetting og hovedtakmaterialet er lagt..

Installasjon av en ny isolert takkonstruksjon krever en betydelig investering av krefter, tid og viktigst av midler, så ikke alle har råd til å demontere det gamle taket og bygge et nytt. I denne situasjonen er den optimale løsningen å isolere taket enten fra loftet eller fra stua..

En annen fordel med isolasjonen er forbundet med den gode lydabsorberingen.. Dermed vil materialet ikke bare danne et sunt temperaturregime i huset, men også beskytte husstandens medlemmer mot lyden av regn, hagl eller vind..

Etter å ha brukt tid på loftisolasjon, kan du forlenge levetiden til hele takkonstruksjonen i huset og forbedre mikroklimaet i boliglokaler betydelig i mange år fremover..

Husk forresten at hvis taket er isolert fra loftsiden i huset, er det ikke nødvendig med ytterligere isolasjon av gulvene i første og andre etasje.

Jo bedre å isolere?

I dag tilbyr byggemarkedet et bredt utvalg av forskjellige materialer for takisolering – fra det mest moderne – mineralull og polyuretanskum, til alternativer for varmeisolasjon som kom fra antikken med leire, sagflis og høy..

Hver teknologi har sine egne fordeler og ulemper. La oss dvele nærmere på dem.

Materialer

Nesten hvilken som helst sammensetning er egnet for takisolering, samt alle typer polymerflisbelegg, for eksempel mineralull og penoplex.

Isolasjon av høy kvalitet må oppfylle følgende kriterier:

 • Enhver, til og med minimal, frigjøring av skadelige og giftige stoffer under påvirkning av høye temperaturer og ultrafiolett stråling er uakseptabelt.
 • Materialet må være hygroskopisk, motstandsdyktig mot fuktighet, ellers vil dets driftsparametere bli vesentlig svekket.
 • Isolasjonen må være motstandsdyktig mot forbrenning – det vil si at den er veldig vanskelig å tenne eller ikke antennes i det hele tatt. Brannforskrifter krever at materialet som brukes for å inneholde spredning av brann i minst 25 minutter..

Alle typer ovner kan betinget deles inn i flere grupper:

 • polymere materialer;
 • fiberisolasjon;
 • sprøytede varmeisolatorer;
 • frittflytende komposisjoner.

De mest populære materialene for takisolering er vist nedenfor..

Minvata

Mineralull er mye brukt i byggearbeid. Isolasjonsparametere oppfyller alle nødvendige tekniske krav for varmeisoleringsmaterialer.

Bruken av bomull i boligbygg skyldes miljøsikkerheten – den er laget kun av naturlige materialer (kalkstein, diabase, dolomitt eller basalt).

Fordelene med materialet inkluderer også motstand mot ugunstige værforhold og brannfarlighet..

Samtidig har mineralull sine ulemper, nemlig:

 • har en tendens til å absorbere vann, derfor er det nødvendig å legge et lag med vanntetting når du installerer det, og i tillegg behandle sømmene med et tetningsmiddel eller skum;
 • legging krever en dreieramme, noe som fører til ekstra kostnader for innsats, tid og penger;
 • fiberisolasjon har en relativt kort levetid – effektiviteten varer i 10-15 år, og deretter må varmeisolatoren byttes ut.

Ecowool

Ecowool er laget av cellulosefibre. Dette materialet har dukket opp relativt nylig og er ennå ikke så utbredt som mineralull, men det er åpenbart at dette bare er midlertidig..

Fordelene er som følger:

 • Denne isolasjonen er lett, noe som letter installasjonsarbeidet, og bidrar også til mer pålitelig varmeisolering av taket.
 • Ecowool er motstandsdyktig mot fuktighet, mugg vises ikke i det og sopp formerer seg ikke.
 • I tillegg gjennomgår lerretet spesiell behandling med brannhemmere, derfor regnes det som et materiale som er motstandsdyktig mot brann-det er et lavt brennbart og selvslukkende materiale..
 • Belegget, som danner ecowool, er tett og sømløst, det er optimalt for beskyttelse mot vinterkulde og sommervarme.

Cellulosefibre puster, slik at isolasjonen ikke hindrer fri luftsirkulasjon, bidrar til å fjerne kondens og skaper et sunt inneklima.

Penofol

Moderne varmeisolerende materiale, som består av polyetylenskum og aluminiumsfolie. Belegget er mye brukt til etterbehandling av uoppvarmede balkonger og loggier.

Fordelene med penofol er åpenbare:

 • den har lav varmeledningsevne, noe som betyr at den bidrar til å spare kostnader for oppvarming av huset;
 • forhindrer at trekk, kald luft og radon trenger inn i boligkvarteret;
 • har en lav vekt, noe som letter installasjonen sterkt og samtidig ikke skaper ekstra belastning på gulvene og støttene til bygningen.

Imidlertid er ulempene også betydelige. Overflaten på penofol er fleksibel, derfor er den obligatoriske installasjonen av rammen nødvendig. Den er ikke egnet for alle typer overflater. Oftest brukes penofol sammen med mineralull, dette bidrar til mer effektiv isolasjon av taket.

isopor

Polyfoam, også kjent som ekspandert polystyren, regnes som et av de mest praktiske materialene som brukes til varmeisolering av overflater. Det skaper effektiv beskyttelse mot kulde og varme, men på samme tid skader det ikke helsen til innbyggerne i huset. Hvis installasjonen utføres riktig, beholder skummet sine ytelsesegenskaper i mange år..

Fordelene inkluderer:

 • hygroskopisitet;
 • god varmeledningsevne;
 • lett vekt;
 • enkel styling.

Blant minusene er nevnt:

 • dårlig forbrenningsmotstand;
 • eksponering for UV -stråler og kjemikalier;
 • ustabilitet til mekanisk skade.

Polyuretanskum

Av sin kjemiske natur er polyuretanskum nær tradisjonelt polyuretanskum, dets komponenter gir god vedheft til forskjellige typer overflater, men spesielt utstyr er nødvendig for installasjon av ekspandert polystyren. Derfor er det ikke mulig å bruke det selv..

Belegget, som gir PU -skummet, er glatt og sømløst, det er ingen kuldebroer. I frossen form er belegget fullstendig ubrennbart, har termiske isolasjonsegenskaper som overstiger 1,3 ganger den samme indikatoren for skumplast.

Mangelen på polyuretanskum skyldes at det ødelegges under påvirkning av UV -stråler, derfor krever installasjon ekstra beskyttelse mot sollys.

Utvidet leire

Dette er et ganske vanlig materiale som veldig ofte brukes til takisolering i private hus..

Utvidet leire er et porøst granulat laget av leire. Slike materialer beholder varmen godt og kan vare mye lenger enn noen annen isolasjon.. Utvidet leire er ikke redd for vann, er motstandsdyktig mot brann og er veldig holdbar.

Mangelen på ekspandert leire er forbundet med vekten – materialet skaper en ekstra belastning på gulvene og grunnlaget for bygningen, derfor kan det smuldre bare hvis bygningen er i stand til å tåle det økte trykket uten å henges eller deformeres.

Andre varianter

For dekorasjon av private hus i landsbyer og stuer, brukes ofte metoder som har kommet til oss fra gammel tid..

Våre oldemødre og oldefedre isolerte også husene sine med materialer av naturlig opprinnelse:

 • sagflis;
 • siv;
 • strå;
 • nåler;
 • alger;
 • høy.

Oppvarming med sagflis er kanskje en av de eldste måtene å isolere boliger på. Slike alternativer for varmeisolasjon er utbredt i regioner der treindustrien er godt utviklet – der kan slikt materiale kjøpes bokstavelig talt for en krone, og noen ganger til og med få det gratis..

Fordelene er åpenbare – det er miljøvennlige råvarer og lav vekt, og slik isolasjon koster ganske billig..

Imidlertid er ulempene ganske betydelige: sagflis antenner raskt og opprettholder forbrenning, til slutt råte eller tørke ut. Og dessuten kan rotter, mus og andre gnagere “passe på” ferskt spon som habitat.

Et annet alternativ for oppvarming som har kommet til oss fra gammel tid, er bruk av leire. I sin rene form brukes den ikke, for så vidt å lage et effektivt varmeisolerende lag, er det nødvendig å lage et belegg med en tykkelse på 50-70 cm. Ingen trematerialer tåler denne belastningen, og derfor er en blanding av leire med sagflis er mye brukt.

I Sovjet -årene brukte mange slagg og glassull for å isolere et landsted.

Slagull – materiale produsert av masovnslagg. Dette er en billig varmeisolator, men de siste årene har de fleste forbrukere forlatt bruken – den absorberer fuktighet, og når den er våt skaper det et surt miljø som bidrar til ødeleggelse av elementene i takkonstruksjonen..

Glassull har ikke mistet sin relevans den dag i dag. – det er dette materialet som har en ledende posisjon i kvaliteten på varmeisolasjon mellom alle typer mineralull. Denne indikatoren for materialet tilsvarer 0,03 W / mK. En annen fordel med råvaren er den lave kostnaden..

Imidlertid kan arbeid med glassull være usikkert – partikler av materialet kan skade huden til en person, og hvis de kommer inn i øynene eller lungene, kan det forårsake alvorlige skader. Derfor krever bruk av dette materialet bruk av verneklær – hansker, briller, regnfrakk og åndedrettsvern.

Nødvendige verktøy

For å utføre arbeid med varmeisolering av loftet, er det nødvendig å forberede alle nødvendige verktøy og materialer:

 • direkte isolasjon;
 • trestenger eller metallprofiler under kassen;
 • maskinvare produkter;
 • dampsperrebelegg;
 • konstruksjon braketter;
 • dyvler;

 • puncher;
 • hammer;
 • skrujern;
 • rulett;
 • konstruksjonskniv.

Beregning av isolasjonsmengde

For et århundre siden var bredden på veggene med på å opprettholde varmen i rommet – da nådde den noen ganger 1 meter! I dag har behovet for å bygge slike vegger forsvunnet, siden et stort utvalg materialer for termisk og vanntetting av bygninger har dukket opp på markedet. Tettheten deres danner redusert varmeledningsevne, på grunn av hvilket varmetapet i boarealet reduseres kraftig.

Derfor, i dag, når du forbereder etterarbeid, kommer en annen oppgave til syne – behovet for å spare penger. Det er derfor, før du går til maskinvarebutikken, bør du beregne mengden isolasjon som vil være nødvendig for effektivt å lage et isolerende lag.

Den generelle formelen som du kan beregne nødvendig indikator på, ser slik ut:

V = L * g, hvor

V er isolasjonens volum i kubikkmeter;

L er den beregnede omkretsen av arbeidsflaten i meter;

g – isolasjonstykkelse i meter.

Når du beregner den gitte parameteren, må du huske på at EnUV -standarden i 2009 ble offisielt vedtatt, ifølge hvilken varmeoverføringskoeffisienten til varmeisoleringsbelegget var minst 0,24W / m2xK. Denne verdien er gitt av et isolasjonslag med en tykkelse på 13 til 40 cm, avhengig av materialene som brukes og verdien av deres varmeledningsevne.

I tillegg bør typen bygg vurderes. For eksempel i europeiske land stilles forskjellige krav til bygninger av forskjellige typer – for gamle bygninger er de mindre strenge enn for nye typer bygninger..

Forberedende arbeid

Før du starter installasjonsarbeidet på takisolering, er det nødvendig å forberede en treoverflate:

 • rydde stedet der isolasjonen legges fra rusk og smuss;
 • behandle alle treelementer med spesiell forsiktighet med et brannhemmende middel, noe som vil øke brennbarheten, du bør være veldig forsiktig med å påføre sammensetningen i hulrom av hull, sprekker og sprekker;
 • eliminere alle eksisterende deformasjoner og overflateskader – små sprekker forsegles med kitt, og mer alvorlige skader behandles med polyuretanskum, og overskuddet fjernes deretter med en enkel kniv.

Hvis isolasjonen er montert på en betongoverflate, ser preparatet litt annerledes ut:

 • inspiser taket, fjern alt skrellende og skjøre dekorative belegg, og fjern deretter støv;
 • utvid sprekkene som er funnet litt, og fjern smusset som er samlet i dem, deretter kitt eller behandle med et tetningsmiddel;
 • behandle overflaten med et lag primer.

Installasjonsteknologi

Teknologien for å installere isolasjon i taket innebærer bruk av en av to metoder.

 • Isolasjon fra innsiden – Dette er isolasjon på takflaten fra siden av boligkvarteret, ofte ledsaget av installasjon av suspenderte strukturer eller gips. Spesiell oppmerksomhet bør rettes mot det faktum at den totale høyden på taket med denne installasjonsmetoden vil redusere med ca 10-20 cm. Det er veldig viktig at materialet har god dampgjennomtrengelighet, penofol, samt mineral- og basaltull , er mest ansvarlig for disse oppgavene..
 • Isolering av taket utenfor – Dette er installasjon av varmeisolasjon fra loftsiden. Alternativet er ganske lønnsomt og praktisk, siden det ikke krever etterbehandling (bortsett fra tilfeller der lokalene er planlagt omgjort til et boligloft). De vanligste materialene for denne typen installasjoner er polystyren, skuminnlegg, ekspandert leire og mineralull..

Det første alternativet anses som mindre å foretrekke av flere årsaker:

 • takhøyden er betydelig redusert, som allerede er liten i gamle private hus (som standard i sovjettiden var takhøyden 240-260 cm);
 • manglende evne til å bruke en varmeisolator av bulk-type;
 • kjølepunktene beveger seg nærmere de innvendige gulvene;
 • behovet for reparasjonsarbeid i forbindelse med demontering av det gamle takbelegget.

Hvis loftet er isolert fra utsiden, er installasjonen blottet for alle de nevnte ulempene. Noen ganger er det imidlertid situasjoner der isolasjon fra utsiden ikke er mulig, så vi vil vurdere begge alternativene for å legge det varmeisolerende laget på taket..

Fra insiden

Isolasjonsarbeider fra siden av boligen utføres i tilfeller der rekonstruksjon av gamle bygninger med ferdige loftstak utføres eller det ikke er tilgang til loftet.

Overlapping er isolert på en av følgende måter.

Det første innebærer å feste varmeisolerende materialer direkte på gulvene ved hjelp av en limløsning og ekstra festing med plugger. Denne metoden er optimal når gulvet er laget av armert betong..

Arbeidsrekkefølgen er som følger:

 • overlappinger er grunnet;
 • forberede en limløsning;
 • lim påføres en plate av varmeisolerende materiale, hvoretter det presses mot overflaten og settes horisontalt;
 • etter at løsningen har festet seg (som regel skjer dette etter 2-3 dager), festes isolasjonen i tillegg med plugger med en stor hette.

I sluttfasen er taket ferdig.

Den andre metoden innebærer installasjon på en rammebase laget av trebjelker eller metallprofiler. Samtidig monteres isolasjonen mellom hovedlagerdelene på dreiebenken og festes med bøyde lameller med sterke rette oppheng.

Metoden er egnet for alle typer gulv.

Begge alternativene er svært effektive, selv om tykkelsen på belegget ofte er vesentlig begrenset på grunn av ønsket om å bevare boarealets bruksareal maksimalt..

Utenfor

Metoden for å isolere taket fra utsiden er mer å foretrekke. Det er ikke overraskende, fordi denne metoden ikke stjeler takets høyde. I tillegg er metoden god hvis det allerede er utført reparasjoner av høy kvalitet i rommene, interiøret er dekorert og taket er laget i form av en dekorativ stilig struktur. Da vil innbyggerne i huset ofte ikke ødelegge den skapte “skjønnheten” og bruke tid, krefter og penger på å utstyre et nytt belegg. I dette tilfellet er det mest foretrukket å utføre varmeisolasjon over taket..

Enheten til en termisk barriere på denne måten innebærer bruk av materialer av hvilken som helst type..

Det skal imidlertid tas i betraktning at arbeid med ecowool og polyuretanskum krever hjelp fra profesjonelle team. Men legging av mineralull, skum eller ekspandert leire kan gjøres for hånd..

Hvis gulvet er laget av armert betong, vil det beste alternativet være utvidet leire, dekket med et lag på 15-20 cm eller skumisolering.

Trestrukturer takler kanskje ikke tung isolasjon, her er det verdt å foretrekke mineralull, som ikke bare ikke skaper en ekstra belastning på bygningens støtter, men også lar deg effektivt frigjøre kondensat. Fiberisolasjon er festet mellom de eksisterende bjelkene, hvoretter det er utstyrt med en dampsperre, motlister er festet til bjelkene, som vil tjene som grunnlag for gulvplater når du installerer et gulv på loftet eller på loftet.

Teknologien for isolasjon av taket fra loftsiden er forskjellig for forskjellige typer materialer.

Ved montering med mineralull (basalt eller stein) eller glassull, i tillegg til selve materialet trenger du plater eller metallprofiler, verktøy for kutting av isolasjon og festemidler.

 • Til å begynne med legges en dampsperrefilm på gulvet, mens arbeidet må utføres på en slik måte at det ikke oppstår brudd på overflaten. Materialet overlappes med 15-20 cm, og sømmene er forsterket med spesialtape.
 • En ramme laget av bjelker eller en metallprofil er installert på basen forberedt på denne måten, avstanden mellom elementene i kappen skal være 2-3 cm mindre enn bredden på fiberisoleringsrullen, høyden bør litt overstige tykkelsen av isolasjonen. Dette er veldig viktig, siden det bidrar til å sikre fri luftsirkulasjon i fremtiden..
 • Deretter pakkes mineralullen ut og festes i mellomrommet mellom lektene i kassen.
 • Hvis isolasjonen er laget i flere lag, bør materialet festes på en slik måte at hvert påfølgende lag overlapper sømmene til det forrige..
 • Takmateriale eller annet vanntett belegg legges på toppen av kassen (ikke glem at det må være ledig plass mellom den og mineralullen).

Teknologien for å jobbe med polystyren ser litt annerledes ut. Isopor legges på to måter – på lim eller på en kasse.

 • Installasjon på en ramme er mye som å jobbe med mineralull. Den eneste forskjellen er at materialet er festet til kassettens sideskinner med flytende spiker.
 • Men beskrivelsen av teknologien for arbeid med lim tilsvarer følgende diagram. Til å begynne med rengjøres overflaten som løsningen påføres grundig for rusk, smuss og fett. Belegget vaskes grundig, avfettes og slipes deretter for å utjevne eventuelle uregelmessigheter. Om nødvendig blir overlappingen grunnet. Deretter fortynnes limet og påføres skumplatene, etter et par minutters venting presses platen godt til gulvoverflaten og holdes til nødvendig vedheft. Dermed behandles hele overflaten, leddene i materialet med kommunikasjon behandles med polyuretanskum eller tetningsmasse.

Installasjon av isolasjon fra penoizol gir ingen problemer. Til å begynne med må du legge et dampsperremateriale, hvoretter rommet mellom bjelkene fylles med isolasjon slik at lagtykkelsen er 20-30 cm. Takmateriale legges i tillegg på overflaten av belegget og et plankegulv er lagt.

Arbeid med ecowool utføres på en av to hovedmåter – tørt og vått..

 • Alternativet for tørr installasjon forutsetter at materialet må plasseres i forhåndsforberedte celler i taket. På samme tid brukes materialets varmeisoleringsegenskaper bare av 60-70% av det tilgjengelige.
 • Den andre metoden innebærer bruk av profesjonelt utstyr, som effektivt fukter materialet og deretter sprøyter det over overflaten forberedt på forhånd. Metoden er basert på særegenheten til ecowool, som blir klebrig når den kommer i kontakt med vann, som et resultat av at materialet fester seg tett til gulvet og pålitelig fester seg til overflaten. Samtidig viser termisk isolasjon seg mer fullstendig, men denne metoden er umulig å utføre på egen hånd – arbeid krever bruk av fagkunnskap, ferdigheter og utstyr.

Det minste laget av ecowool som kreves for effektiv isolasjon er omtrent 20-30 cm. Imidlertid kan tykkelsen på belegget være høyere hvis arbeidet utføres i et område med kalde vintre.

Det mest teknologisk enkle alternativet for isolasjon er bruk av ekspandert leire, som ganske enkelt smuldrer i mellomrommet mellom bjelkene på et ferdiglagt lag av dampsperrer. Eksperter anbefaler å bruke ekspandert leire av forskjellige fraksjoner. Dette gir mindre krymping og større styrke og isolasjonseffektivitet. For regioner i den midterste klimasonen påføres materialet i et lag på 20 cm, og for mer alvorlige forhold kan det nå en halv meter.

Sagflis er en billig og rimelig måte å varmeisolere på. For å sikre større effektivitet av termisk isolasjon, blandes dette materialet med sement og kalk i et forhold på 10x1x1. Komponentene blandes grundig til en tørr blanding. Deretter må du ta 5-10 deler vann, som det tilsettes litt kobbersulfat (det virker som et antiseptisk middel). Etter det eltes blandingen igjen og påføres over overflaten..

Du kan sørge for at sammensetningen er klar som følger: For dette må du presse litt av blandingen i en knyttneve. Hvis det ikke drypper vann fra den, er løsningen klar til bruk..

Nyttige tips

De angitte metodene for takisolering er de mest populære metodene for varmeisolering av et rom som eksisterer i dag.. Uansett metode og materialer du bruker, er det generelle krav til denne typen arbeid, som må følges..

 • Varmeisolatorer som absorberer vann må nødvendigvis være inngjerdet med vanntettingsmateriale på begge sider. Det anbefales å bare bruke dem i rom med normale fuktighetsnivåer. Dampbarrieresjiktet legges på den siden det er mest sannsynlig at fuktighet og kondens trenger inn.

 • Den nødvendige tykkelsen på isolasjonen avhenger av den spesifikke naturlige og klimatiske sonen og beregnes i henhold til R-indeksen til strukturen, som for boligbygg er 4,6-7,3 m2 / kW.
 • Det er ingen 100% fuktbeskyttelse. Derfor må du alltid bruke vanntette materialer når du isolerer taket..
 • Materialene som brukes har sine egne fordeler og ulemper. Mineralull anses som det mest optimale når det gjelder pris / kvalitet -forhold og enkel installasjon, det er ikke bare lav pris og høy kvalitet, men også dette materialet inneholder en minimumsmengde av skadelige stoffer.
 • Det mest økonomiske alternativet ville være sagflis eller ekspandert leire. Sagflis er imidlertid kortvarig, og ikke alle bygninger tåler vekten av ekspandert leire. Polyfoam er relativt billig og dets varmeisoleringsegenskaper er ikke til å rose, men dette materialet avgir skadelige stoffer. Riktig nok merker vi at dosene deres er minimale og ufarlige for helsen..

Hvilket materiale du skal velge og hvilken installasjonsmetode du foretrekker, er en smakssak. Men under alle omstendigheter lar isolasjon av taket av høy kvalitet deg opprettholde et sunt mikroklima i huset ditt i mange år og spare kostnader for vedlikeholdet..

I denne videoen finner du en mesterklasse om å isolere et loftsgulv med mineralull.