Tak “Grilyato”: fordeler og ulemper, finesser ved installasjon

Interiørdesign utvikler seg i tråd med motetrender. Takket være utviklingen av byggemarkedet og den konstante utviklingen av nye materialer, har det blitt viktig å være oppmerksom på rommene, ikke bare på vegger, gulv, men også på takinnredning. Taket “Grilyato” er en ny løsning for etterbehandling av leiligheten eller huset. Hva det er og hvordan du kan passe denne nyheten inn i interiøret ditt, vil bli beskrevet nedenfor..

Særegenheter

Grilyato -systemet er en takfinish i form av et volumetrisk gitter. Bruken av slik dekning begynte fra kontor- og butikklokaler. Men for å utvide produksjonen konstruerte designerne å tilpasse rasterstrukturen for dekorasjon av boliglokaler..

Gitterstrukturen består av aluminiumsprofiler eller treelementer. Profiltykkelsen overstiger vanligvis ikke 5 mm. Bredden er fra 3 til 5 cm. Cellene har dimensjoner fra 3 × 3 cm til 20 × 20 cm. Mesterens profiler kalles “mamma” og “pappa”. De er sikkert festet til metallskinner festet sammen. Skinnene er standardstørrelser 60, 120, 180 og 240 cm. Systemet er godt festet til takbunnen ved hjelp av spesielle lette og pålitelige fester.

Designfunksjonene til et nedhengt tak har noen av fordelene ved bruk:

 • Brannsikkerhet. Aluminiumselementer smelter ved ganske lave temperaturer. Så et slikt belegg kan ikke kalles ildfast. Men “Grilyato” skaper ikke ytterligere problemer i form av utslipp av skadelige stoffer til luften umiddelbart etter at forbrenningen startet. Og det ledige rommet mellom risten og grunnlaget vil raskt ventilere.
 • God ventilasjon. Kondens og fuktighet vil ikke sette seg hverken på basen eller på dekorative cellene selv.
 • Passer til bruk i våtrom. Aluminiumsbasen er ikke utsatt for forskjellige påvirkninger og korrosjon.
 • Pålitelighet og holdbarhet av strukturen. Det dekorative utseendet varer lenge, blekner ikke under påvirkning av sollys.

 • Nedhengt tak er lett og belaster ikke gulvet vesentlig.
 • “Grilyato” er lett å montere og demontere.
 • Takledninger og kommunikasjon er usynlige for øyet, men likevel lett tilgjengelige for visualisering og reparasjon.
 • Individuelle elementer er enkle å bytte ut.

 • Ved å bruke forskjellige typer maling kan du velge hvilken som helst nyanse i taket.
 • Gitteret gjør rommet visuelt høyere, gir en følelse av letthet.
 • Denne takfinishen kan kombineres med andre systemer med lignende type og design..
 • Rutenettet gir ekstra lydisolasjon, som ofte er tilstrekkelig i et boareal. Lyd reflekteres fra ristene og sløves – du trenger ikke å bruke lydisolerte paneler, noe som definitivt ikke vil tilføre belegget miljøvennlighet.

Grilyato -taket har også sine ulemper, som alle andre etterbehandlingsmetoder. Først og fremst er dette en ganske høy pris. Men kostnadene vil betale seg med en uvanlig og lys fasjonabel design..

Det må tas i betraktning at et nedhengt tak vil ta bort minst 15 cm av rommets høyde. Så bare eiere av leiligheter og hus med høyt tak har råd til en så fet og spektakulær finish..

Visninger

Det er flere typer Grilyato -tak, avhengig av hvordan ristene er strukturert:

 • Standard. Dette er det mest budsjettmessige mobiltaket. Vanlig i industribygninger. Profilene for dannelse av celler velges i form av en invertert bokstav P. Rasterdekselet er satt strengt parallelt med gulvet. Det er enkelt nok å montere den. Det viktigste er å velge riktig bredde på cellene i den synlige delen. Det bør være innenfor 0,02-0,03 av takhøyden. Dette vil bidra til å visuelt skjule basisoverflaten med alle dens feil og kommunikasjon for nysgjerrige øyne. Lydisoleringsevnen til et slikt belegg er gjennomsnittlig. Undertrykkelse skjer vertikalt ovenfra og ikke mer enn 3 ganger.

Standard systemer bør velges i rom der hyppig tilgang til takflaten ikke er nødvendig og det ikke er så mye kommunikasjon om det. Det dekorative laget er ganske problematisk å demontere for permanente reparasjoner.

 • Pyramidal. Det har en fordel i forhold til det vanlige i utseende, men det koster en tredjedel mer når det gjelder installasjon og kjøp av materialer. Jeg fikk dette navnet fordi de ser ut som kuttede pyramider inne i cellene. Dette oppnås ved bruk av Y-formede profiler. De er vanskeligere å installere, men de gir taket flere positive kvaliteter. De skrånende delene av mesh -takkomponentene tilslører i tillegg grunnoverflaten, noe som gir rom for større celler. Dette vil visuelt gjøre taket mer behagelig for øyet. Støydemping ved “pyramiden” er mer effektiv enn ved bruk av U-formede profiler. Fra topp til bunn dempes lyden 8 ganger. Og fra bunn til topp – opptil 4 ganger.

 • “Persienner” såkalt likhet med en enhet som erstatter gardiner. Cellene er avlange, laget av en tykk metallprofil. Derfor ligner prisen på standard tak. De velges oftest på grunn av deres høye funksjonalitet. Sikten gjennom dem er minimal, men de langstrakte åpningene gir mulighet for økt luftutveksling. Derfor kan avgassystemer være plassert bak et slikt tak i rom der det er nødvendig for luften å sirkulere, rengjøres for lukt og røyk. For dekorative formål kan “persienner” brukes som en etterligning av et trel tak.

Fargelegging for tre lar deg ganske naturlig formidle den naturlige strukturen og nyanser av tre. Prislappen for denne typen materialer vil være ganske høy, men brannsikkerhet og holdbarhet er høyere enn veden.

 • Tiered. Av design er dette det vanskeligste taket. Behovet for enheten oppstår hvis overflaten har en sterk skråning. Vanskeligheten med montering, behovet for flere bærende elementer, perfekt justering for ikke å slå av tegningen, gjør denne metoden upopulær. Som oftest går produsenter for noe bedrag og utstyrer et standard rammeoppheng i gipsplater med det nødvendige nivået. Vertikale elementer er dekket med gipsplater, horisontale – i henhold til standard Grilyato -teknologi. Fordelen med flernivå tak er den dekorative effekten, hvis du bruker forskjellige nyanser av takbelegget på forskjellige nivåer. Men en slik design vil selvfølgelig være fordelaktig og se uvanlig vakker ut bare på tilstrekkelig høyt tak..

Nyanser og farger legges til taket ved hjelp av maling i økonomiske versjoner, lakkert med spesielle slitesterke lakkmaterialer og andre komposisjoner for å gi en spesiell tekstur. Fargeskjemaet er veldig tradisjonelt: hvitt, nyanser av aluminium med en blank eller matt tekstur, beige, gull, svart og sjokolade. Mørke varianter ser spesielt imponerende ut..

Men produsentene er klare til å møte kundene halvveis og produsere ønsket farge fra RAL -bordene. Så du vil definitivt finne det alternativet som passer dine preferanser..

Design

Grilyato -systemer er først og fremst egnet for romslige hus og leiligheter med stor takhøyde. Hvis du er eier av et lite hus, men virkelig ønsker å installere et rastertak, velger du lyse nyanser: hvit eller beige vil gi luftighet og letthet til interiøret. For eiere av romslige rom vil dype mørke farger – svart og sjokolade, gi deg en ekstraordinær og uventet stil til interiøret.

Gull- og sølvfarger passer lett ikke bare inn i moderne stiltrender, men også i klassiske dekorvarianter..

I en lobby eller gang er bruken av Grilyato -tak attraktiv av to grunner: støv og smuss fra gateklær og sko vil ikke skade dekket av takkonstruksjonene. Luftventilasjon med et ekstra lag mellom hovedtaket og den dekorative komponenten vil sikre normal fuktighet.

Den andre fordelen er muligheten til å sonere trange gangen, kombinert med korridorer ved bruk av nivåforskjeller, fargeforskjeller eller forskjellige strukturelle celler. “Persienner” vil visuelt gjøre smale korridorpassasjer bredere og mer romslige. Effekten kan forsterkes med dekorativ belysning.

I stuer og soverom kan gittertak brukes etter eget skjønn. For romslige haller vil dette være en ikke-standard løsning. Lysekroner med vakre nyanser eller krystall vil forsterke stilkontrasten og gi krydder til innstillingen. Interiøret må være nøye gjennomtenkt slik at “Grilyato” vakkert kan utfylle det eller bli dets sentrale element..

Det er bedre å nekte å bruke slike systemer på kjøkkenet. I rom av denne typen legger det seg ikke bare støv i luften, men også fett og diverse røyk fra mat. Hvis de kommer til overflaten av cellene, vil det være nesten umulig å rengjøre dem uten å skade det dekorative laget..

På grunn av den høye luftfuktigheten kan badekar og toalett heller ikke være et godt valg for å dekorere Grilyato. Fukt vil legge seg på det indre laget av taket og kan forringe utseendet og forårsake defekter. Gitt de høye byggekostnadene, ved renovering på bad, er det bedre å foretrekke en mer holdbar og fuktresistent type finish.

Grilyato -systemer vil perfekt utfylle loftet og industriell stil. Hvite varianter og dekorert under et tre understreker perfekt romantikken i Provence og rustikk stil. Om ønskelig kan rastertak settes inn i nesten hvilken som helst retning av innredningen. Rommet vil alltid se friskt og ikke-trivielt ut.

Belysning

Valg og installasjon av belysningsarmaturer krever alltid nøye planlegging. Først av alt, før du utfører installasjonen av Grilyato -systemet, må du bestemme hvilken type lamper du vil bruke, i hvilken mengde og på hvilke steder. Etter å ha installert takbelegget, vil det være nesten umulig å gjøre endringer i de elektriske ledningene..

Det er nødvendig å ta hensyn til særegenhetene ved belegget av rasterhimlinger – det har en høy refleksjonsevne, derfor er det ikke nødvendig med et stort antall belysningsenheter for komfortabel og jevn belysning.

Enheter kan installeres på en skjult måte inne i takkonstruksjonen, de kan plasseres direkte i cellene, eller du kan velge utendørs- og pendellamper. Omfanget for fantasi er stort og lar deg ikke bare oppnå en vakker visuell effekt, men også å understreke stilen og sone rommet.

Når du velger armaturer, sjekk med selgeren om de kan installeres på taklist, hva er deres typer fester og effekt..

Et vanlig alternativ for Grilyato er bruk av rasterlys, som er designet spesielt for mobiltak. De bruker hovedsakelig lysrør med et ganske lavt strømforbruk, men de er i stand til å spre nok lys..

Det andre alternativet er spotter spesielt designet for undertak. De kan brukes både som hovedbelysning og som ekstra dekorative lyskilder. LED -produkter er svært økonomiske, med et stort utvalg av design og tekniske alternativer. Levetiden er lengre enn andre typer belysning. Følgelig må lampene byttes mye sjeldnere..

Enhetene er ikke redde for temperatursvingninger. En annen fordel med LED -belysning er dens maksimale nærhet til det naturlige solsettet. Lampenes utforming gir ikke bruk av inerte gasser og andre farlige komponenter.

Det finnes varianter av armaturer designet spesielt for Grilyato -tak. De utfyller rasterdekningen mest harmonisk, har en rektangulær form og god belysning..

Beregning av materialer

Siden “Grilyato” ikke er et budsjettalternativ for etterbehandling, er det nødvendig å beregne nødvendig mengde materialer riktig.

Hele gitteret, i kraft av sin konstruksjon, har riktig form. Men sannsynligheten for at rommet der det er nødvendig å utføre installasjonen av taket vil være perfekt rektangulært, er ekstremt lite. Derfor må du ta hensyn til alle feilene. I det tilfellet når ferdigstillingslaget skal engasjere seg i installasjonen, er alt lettere. Men du kan gjøre både beregningen og arbeidet selv..

Hoveddimensjonene til gitteret er en firkant med en side på 600 mm. Det er nødvendig å beregne skjæringen så økonomisk som mulig for å minimere virkningen av faste elementer og bruke et minimum av tilbehør for festing og tilkobling.

Lagerprofilførere velges oftest i størrelsene 180 og 240 cm. De plasseres i henhold til størrelsen på rommet.

I tilfelle når rommet har store dimensjoner, kan profilene suppleres med de nødvendige verdiene. Av disse elementene må du utstyre det nødvendige gitteret..

Strukturen er montert på en hengende brakett. Mengden kan beregnes ut fra forholdet mellom 2 suspensjoner som trengs for hver 120 cm. Det vil si at hvis du har en maksimal profillengde på 360 cm, trenger du 5-6 fester for pålitelighet. Antall festemidler avhenger av materialet i strukturen (jo tyngre det er, jo flere festemidler). Du må også supplere beregningen på grunn av installasjon av belysning. For hver enhet er det lagt til minst 2 fester til.

Det vil være like mange gitter som det er celler når du installerer guideprofilene. Profilene “mamma” og “pappa” beregnes ut fra antallet basert på cellens størrelse. Hvis celler med en størrelse på 100 x 100 mm er installert i et gitter med en side på 600 mm, trenger profilene 5 elementer i hver retning, det vil si 10 stykker. Det totale antallet “mødre” og “pappaer” kan beregnes ved å multiplisere antallet i en rist med antall rister i rommet.

Disse beregningene vil være omtrentlige. Mer nøyaktige data kan fås ved å bruke en av de elektroniske kalkulatorene som er lagt ut på nettstedet deres av nesten alle Grilyato -produksjonsfirmaer. Uansett, det er verdt å ta produkter med et lite lager for å ta hensyn til skader og beregningsfeil.

Montering

Hvis du bestemmer deg for å installere Grilyato selv, bør du begynne med å forberede undertaket. Faktum er at gjennom cellene i fjæringssystemet, spesielt hvis du planlegger å gjøre dem store nok, vil det grove taket være synlig. Derfor er det verdt å sette det i orden for ikke å ødelegge utseendet på strukturen..

Først og fremst bør du fjerne rester av tidligere materiale. Deretter er overflaten kitt, groper og sprekker fylles. Etter det er det bedre å male taket i hvilken som helst tone. Dette har sine fordeler – du kan velge kontrastfarger for basen og dekorativt belegg. Dette vil forbedre designeffekten..

Installasjonsinstruksjonene ser slik ut:

 • Påfør markeringer på veggene i rommet slik at Grilyato -installasjonen finner sted på samme nivå og rammefoten viser seg å være jevn. For å gjøre dette er det bedre å bruke et lasernivå og en konstruksjonsblyant eller kritt..
 • Etter å ha tegnet linjene, kan du installere vegghjørnene. I dette tilfellet utføres festingen ved hjelp av maskinvare (skruer, plugger) direkte på veggene. I hjørnene av rommet blir profilene kuttet i en vinkel på 45 grader eller lagt over hverandre.
 • Avhengig av valgt dimensjon på lagerførerne, blir det påført merker. (1,2 eller 1,8 m). Kryssførere vil bli festet i henhold til de markerte linjene..

 • Suspensjoner er festet langs linjene. Det er nødvendig å ta hensyn til den nødvendige forsterkningen av strukturen for ekstra lamper, profiler og andre vekter. Hvis det er tilstede, er det bedre å montere taket med flere hengende fester..
 • Profilskinner 240 cm lange er hengt på festene.
 • Utformingen av kleshengene forutsetter justering av profilene i henhold til det valgte nivået for å lage en jevn bane.

 • Vinkelrett på de langsgående føringene monteres en profil med en lengde på 120 cm. Ved bruk av spesialspor, som monteringsdiagrammet antyder, festes de hver 60 cm til støtteprofilene.
 • Monter 60 cm tverrstenger vinkelrett på 120 cm. Dermed dannes et rutenett på 60 × 60 cm firkanter..
 • Den siste fasen er installasjonen av profiler som “mamma” og “pappa”. Det er ikke noe komplisert her. De festes med spor gjennom distansene som allerede er merket på guidene i henhold til ideen din..

Råd

For å nyte et vakkert tak, må du følge noen retningslinjer:

 • Ikke spar på materialer og beleggskvalitet. Spesielt i rom med endringer i temperatur eller fuktighet.
 • Ikke bruk belegget i rom som det er helt uegnet for. Det vil raskt miste sin attraktivitet, og du må gjøre om dekorasjonen..
 • Velg nyanser av “Grilyato” i henhold til størrelsen på rommet, for ikke å visuelt krenke designens harmoni.
 • Vær oppmerksom på valg av inventar. Feil valgt belysning kan ødelegge hele bildet..
 • Fest strukturen sikkert med det nødvendige antall festemidler for å holde den trygg og holdbar.
 • Det er ikke nødvendig å montere store celler i små rom – dette vil visuelt redusere rommene.

Vakre eksempler i interiøret

Den nyklassisistiske stilen med massive lysekroner, imitert lysestaker og en overflod av forgyling vil balansere rastertaket godt. Den lysere nyansen glatter ut og beroliger den fengende innredningen. Små celler vil ikke bryte rommets stil og vil ikke visuelt forvride dimensjonene.

Skygger av tre vil vellykket passe inn i utformingen av stuen-kjøkkenet. En god idé ville være å gjenta maskemønsteret i taket i innredningen på skilleveggen og bardisken..

I alle rom kan “Grilyato” kombineres med en annen type belegg, for eksempel et nedhengt gipsplatetak, og brukes som en aksentinnredning. I dette tilfellet dannes rasterdekning i en nisje i taket..

Bakgrunnsbelysning myker opp følelsen av maskekonstruksjonen.

Hvordan montere taket riktig "Grilyato", se videre.