Svarte tak: fordeler og ulemper

Svarte tak: fordeler og ulemper

I århundrer var taket i de fleste hjem hovedsakelig hvitt, med mindre det selvfølgelig var beiset med sot. I dag er samfunnet mye mer åpent for ulike designeksperimenter, så det svarte taket i leiligheten er ikke lenger et under..

Likevel er mange vanlige mennesker fortsatt skeptiske til et slikt design, fordi de er redde for at de ikke vil kunne passe et slikt element inn i interiøret..

Spesifisitet av farge

Det skal bemerkes at svart, som hvit, er en allsidig farge som passer godt til alle andre nyanser. Den svarte tonen i rommets design anses som sofistikert og stilig. Samtidig vil overflod av svart skape et negativt inntrykk av rommet, så det bør brukes sparsomt..

Eksperter påpeker at det er bedre å bruke svart til taket, fordi i kombinasjon med hvite vegger vil den ikke trykke, men tvert imot skape en følelse av sikkerhet.

En slik utforming av rommet later ikke bare til å være original, men fortjener virkelig å bli kalt den mest originale..

Samtidig kan rommet holdes i svart -hvitt eller markere lyse aksenter i det, for eksempel ved å velge uventet røde gardiner for et monokrom soverom som helhet..

Det skal sies at i de fleste moderne leiligheter er det fortsatt fullt av eksperimentering med svarte tak. Faktum er at mørke toner visuelt bringer et hinder nærmere, og derfor er toppen av rommet, laget i svart, bare mulig med en takhøyde på 3 meter og over, ellers vil det ikke være mulig å unngå tyngdekraften..

Hvorfor velge?

De viktigste manglene har allerede blitt beskrevet kort ovenfor, og absolutt kan enhver person formulere dem generelt: det er for uvanlig, vanskelig å passe inn i interiøret, rommet krymper. En annen ting er at valget til fordel for et svart tak er fulle av en rekke fordeler som rett og slett ikke er tillatt å ignorere:

 • mot en svart bakgrunn virker muntre varme nyanser enda mer livlige enn omgitt av hvite eller pastellfarger;
 • populære designløsninger som projeksjon av plass i taket vil se perfekt ut på en svart bakgrunn;
 • hvis taket i en gammel bygning er for høyt og ubehagelig, er det dette fargeskjemaet som vil bidra til å justere høyden;

 • det svarte taket passer godt til hvilken som helst tekstur, og stukklisten på det ser bare fantastisk ut;
 • noen designere klarer til og med å gjøre rommet visuelt høyere ved hjelp av et svart tak, for dette trenger du bare å dekorere de hvite veggene med svarte vertikale striper som jevnt flyter inn i det mørke taket uten åpenbare grenser;
 • det er ikke noe mer som understreker for minimalistiske stiler;

 • hvis panoramavinduene i rommet gir mye naturlig lys, er det det svarte taket som vil gi den perfekte rammen til det synlige landskapet;
 • du kan gjøre takdekorasjonen flerfarget ved å dele rommet i soner, taket i taket vil også takle denne oppgaven;
 • bruk av innfelte spotlys i kombinasjon med en slik løsning vil bidra til å skape et magisk interiør.

Hvor du skal bruke?

Til tross for sin ikke-standardiserte og uvanlige natur, er det svarte taket perfekt for alle rom i et moderne hjem..

 • På badet det svarte taket er veldig passende, fordi det er mye lys og skinnende elementer som gir slike dysterhet en unik chic. Ofte forlater dekoratører hvitt bare gulvet og rammen rundt speilet, og holder alt annet i understreket mørke farger..
 • Kjøkken med et svart tak, bør det være ekstremt lakonisk: ingen sofistikering er nødvendig her, i tillegg til en overflod av dekor eller små detaljer. Konstruktiv minimalisme for et slikt kjøkkenrom vil være det beste valget, men det er bedre å velge møbler og apparater i lyse farger for å gi atmosfæren i rommet mer høytidelighet..

 • På soverommet det svarte taket ser også veldig harmonisk ut, siden det ikke distraherer fra søvn i det hele tatt. En annen ting er at det ikke anbefales å velge en blank svart finish her, fordi det er en tvilsom nytelse å sove foran et speil. Men bruk av effekter som stjernehimmelen vil bidra til å skape en unik romantisk atmosfære..
 • Til stua en slik løsning er helt optimal, siden den lar deg skape en lett klubbatmosfære. Ingen er her hele dagen, så både det svarte taket og de lyse prangende aksentene til de mest uventede fargene vil virke passende..

Materialer

Det svarte taket er resultatet, men ikke måten. Svarte takfinisher finnes i et stort utvalg alternativer, hver med sitt eget Fordeler og ulemper:

 • Et strekkloft er, ifølge alle anmeldelser, nesten en universell løsning på det aktuelle spørsmålet. Først og fremst setter det ingen begrensninger på overflatenes matte eller glans – begge er tilgjengelige. I tillegg er det ikke nødvendig med foreløpig overflatebehandling – strekkstoffet vil skjule eventuelle feil i basen. Det er viktig å merke seg at hvis den matte varianten er passende overalt, bør glansen velges med forsiktighet, den anses som uegnet for et bad eller soverom..
 • Gips, som et strekkloft, er i stand til å skjule designfeil, men samtidig regnes det som et mindre foretrukket alternativ..

 • Et svart tak kan også lages med spesielle takfliser, som er rimelige og enkle å installere uten hjelp. En annen ting er at slikt materiale vanligvis produseres i hvitt, og selv om det er ganske tillatt å male det, vil dette medføre ekstra kostnader med tid, penger og krefter..
 • I noen tilfeller kan taket også limes inn med svart tapet, som også vil se ganske stilig ut, men valget til fordel for en slik løsning kompliseres av kompleksiteten i prosedyren for liming av tapetet øverst..

 • For å gjøre det svarte taket til et symbol på ikke bare luksus, men også pålitelighet og holdbarhet, kan du lage det fra MDF -paneler. De er så sterke at selv ganske stabile vegger kan installeres fra dem, men vekten kompliserer installasjonsprosessen betydelig..
 • Siden vi snakker om uvanlige designløsninger, kan du til og med dekorere taket med et svart laminat..

Blant annet anbefaler designeksperter å ikke dvele ved et hvilket som helst etterbehandlingsmateriale, men å prøve å kombinere flere løsninger på ett tak samtidig, og prøve å oppnå resultatets perfekte særegenhet..

Stiler

Eieren, som seriøst bestemte seg for å utstyre et svart tak i hjemmet sitt, hevder absolutt å være en person som forstår stiler, men dette betyr at hele rommet må opprettholdes i en enhetlig retning. Siden svarte tak fremdeles ikke er utbredt, synes de fleste det er vanskelig å umiddelbart fortelle hvordan de skal kombineres med vegg- og gulvfinish, samt tilbehør til et særegent interiør i en eller annen stil:

 • Minimalisme antyder fravær av lyse aksenter og små detaljer, derfor vil en så klassisk farge som svart være enda mer enn passende her. Svart skal oppveies av hvitt – dette skal være tonen for gulv og møbler, og tekstiler er sannsynligvis best valgt i mørke nyanser..

 • fortropp og popkunst i nærheten av det er stiler som innebærer en dyp interpenetrasjon av to farger, men kategorisk nekter for at det burde være akkurat en kombinasjon av hvitt og svart. Som regel er en av de to fargene valgt mer rolig (i vårt tilfelle vil det bare være takets svarte farge), men ledsageren skal være prangende og lys. Relativt sett er hele rominnredningen i røde toner med svart tak en klassiker for disse stilene..
 • For å beholde stilen moderne Det er veldig viktig å forlate skarpe grenser, og stole helt på den jevne flyt av objekter og linjer. Oppgaven med det svarte taket under slike forhold vil være sonering av rommet..
 • Art Deco – det helt motsatte av det moderne, siden denne stilen nettopp er basert på skarpe kanter og atskillelse av noen elementer fra andre. Det antas at et svart glanset tak er mest passende i rom laget i denne stilen. Et slående eksempel på skarpheten i overganger kan være en hvit taksokkel, som tydelig skiller taket fra veggene..

Dekor

I noen tilfeller ser til og med en enkel svart overflate i taket elegant og vakkert ut, men dette skjer ganske sjelden, som regel trenger den dystre toppen av rommet fortsatt noen form for tillegg for ikke å bringe tristhet til verter og gjester . Faktisk er det bare to måter å radikalt endre oppfatningen av et svart tak, og begge involverer selvfølgelig belysning:

 • Den første måten er skape en lys visuell effekt, som oftest er en etterligning av nattehimmelen. Denne løsningen ser ganske enkelt fascinerende ut, siden mennesker i romantisk karakter har en tendens til å se på stjernene i timevis. I noen tilfeller kan du gjøre himmelen statisk ved ganske enkelt å installere små innebygde lamper direkte i takets sorte tarmer, men den “himmelen” i bevegelse vil se enda mer imponerende ut.

Denne effekten kan bare oppnås ved hjelp av en spesiell projektor, og selv om en slik nytelse ikke er billig, vil resultatet forbløffe fantasien..

 • Den andre måten antar tilstedeværelsen av lyskilder som ikke er direkte koblet til taket. Det kan være både en hengende lysekrone og spotlights montert på veggene. Betydningen av effekten er å rette lysstrålene mot et blankt svart tak, der de vil reflekteres, og demonstrere gjenskinnet. Slike effekter er bare merkbare i relativt mørke rom, og likevel er det fornuftig å ta et valg til fordel for en slik løsning, i hvert fall av hensyn til en romantisk atmosfære i mørket..

Råd

Selv om det svarte taket ofte blir rost som en uvanlig og veldig stilig løsning, står uerfarne dekoratører fortsatt ofte overfor problemet med overdreven dysterhet i det resulterende interiøret. Uansett hva man kan si, har svart farge evnen til å absorbere lys, derfor må du bruke det klokt. Det er noen gode tips for å forhindre vanlige feil:

 • Uansett hvor vakker eieren synes svart er, bør du ikke bruke det maksimalt. Det er vakre interiører der svart dominerer, men dette er rent sjeldne eksempler på designgeni. Sjansen for å gjenta dette er minimal, derfor er det verdt å sette de fleste andre detaljene i rommet, inkludert gulv, vegger og møbler, i kontrast ved å velge et svart tak..
 • Hvis taket i rommet er ganske høyt, og dimensjonene i rommet selv gir inntrykk av et klemt skap, kan du løse problemet ved å kombinere et svart tak med et svart gulv og hvite vegger..

 • Det svarte taket trenger ikke å være et perfekt mørkt flekk; det kan fortynnes med innlegg av andre farger. Ideell, selvfølgelig, ser lys kontrast ut i form av hvit stukk eller bjelker, som perfekt utfyller de rustikke designstilene..
 • Som regel anses svarte tak som upassende i rom med små firkanter, så vel som i rom med små vinduer. Valget til fordel for en slik løsning vil ytterligere skjule området, noe som vil gi de fremmøtte inntrykk av å være for overfylt..

Hvis ønsket om å gjøre et valg til fordel for akkurat en slik finish likevel viser seg å være uimotståelig, kan problemet delvis løses ved å øke antall speil i rommet betydelig..

Se deretter prosessen med å installere et strekk svart glanset tak.