Standardmål for gipsprofil

Gips har lenge tatt en sterk plass i byggematerialemarkedet. Vanligvis er slikt materiale festet til kassen..

Hovedstrukturen er en ramme laget av vertikale og horisontale profiler. Sortimentet deres er klassifisert etter type, størrelse, formål og andre egenskaper..

Særegenheter

En moderne profil for gipsplater gir enorme muligheter for å lage en rekke geometriske former og former. Det hjelper å unngå monotoni i interiøret. Med sin hjelp kan du lage et originalt undertak og en hvilken som helst modul, mantelvegger, montere en innvendig skillevegg, en skillevegg og mange andre strukturer..

Samling av profilstrukturer forenkler arbeidet til profesjonelle håndverkere og husflidere.

Metallrammen for gipsplater er mye sterkere, enn en lignende struktur laget av trebjelker.

Profilen er laget på spesielle maskiner, noe som gjør det mulig å oppnå nøyaktighet i dimensjoner og idealitet for linjer. I tillegg er metall mer holdbart enn tre..

Det særegne ved beregning og valg av profilstørrelser er at de må produseres basert på flere faktorer.

En av dem er tykkelsen på gipsplaten, noe som påvirker konstruksjonens totale belastning. Dette er spesielt viktig når du velger stativprofiler.

Hvis det er antatt at det er et enkeltlag av profilen med gipsplater (belastning opptil 8,5 kg per m²), vil det være nok å bruke produkter som måler 50×50 eller 50×40 mm. Hvis den forventede belastningen er høyere, bør du bruke en 65×50 eller 75×50 mm profil.

Visninger

For ikke å gjøre feil med valg og forvirring i det mangfoldige sortimentet av gipsprofiler, kan det være nødvendig med viss kunnskap om deres typer. De skiller seg imellom i dimensjonale egenskaper, metalltykkelse, snittform og råvarer de er laget av..

Hovedprofilene for å lage rammebaserte tak og vegger er av flere typer.

Guide

En slik profil er merket med PN (UD), som betyr “guideprofil”. Tverrsnittet er U-formet, sideveggene er glatte, hull er laget på baksiden for festing.

En guide eller startprofil brukes til å lage hovedstøtten (for stolper og overligger).

Den er festet langs omkretsen av strukturen, deretter installeres resten av komponentene i den.

Rack

Dette alternativet er merket PS (CD), står for “rackmonteringsprofil”. Den er satt inn i føringene, gipsplater er festet til den. I denne forbindelse faller hovedbyrden på ham. Derfor stivheten på stativprofilen skal være maksimal.

Tverrsnittet har formen på bokstaven P, men utformingen av PS er utstyrt med ekstra hyller og stivere.

Tak

Den er merket PP og PPN, som betyr “takføringsprofil” og “taklagerprofil”. Seksjonene PP og PPN er laget i form av bokstaven P i form, men har mindre dimensjoner enn veggprofilens. Takprofilen har mindre hyller og avstivere. Hyllenes lille høyde skyldes behovet for å redusere “valg” av høyde fra rommet med tak i gipsplater.

Forsterket for tak

Den har UA -merking, metalltykkelse 2 mm. Den brukes til å lage forsterkede rammebaser for undertak.

I tillegg brukes den som en del av en struktur for å feste vindus- og dørkarmer..

Buet

Det er en type stativ- og føringsprofiler. Betegnet med forkortelsen PA (CD). Brukes til å montere konstruksjoner med radielle bøyninger.

De viktigste kjennetegnene for denne arten er uttalt perforering og tilstedeværelsen av sidesnitt, som gir mulighet for profilbøyning. I noen tilfeller kan en buet profil lages uavhengig av hverandre ved å kutte hyllene i taksokkelen i sektorer og deretter bøye i en gitt radius og retning.

Skillevegg

Denne kategorien inkluderer to typer profiler:

 • Guide. Den har UW -merket. I prinsippet ligner den UD -profilen, men har litt forskjellige egenskaper: større høyde (40 mm) og bredde (vanligvis 50, 65, 75 og 100 mm).
 • Holder eller stativfeste. Merket CW og hyllehøyde 50mm.

Ekstra profiler og tilbehør

Når du oppretter konstruksjoner der gips- og metallprofiler brukes, kan ikke ytterligere elementer unngås. Sortimentet deres er mangfoldig og inneholder flere varianter..

Vinklet

Har et rektangulært tverrsnitt med en litt utstående senterdel.

Det brukes til å danne hjørner av gipsplater..

Hjørneprofiler har også flere underarter:

 • Begge hyllene er perforert med store hull, som gjør at hjørnet kan bli en del av gipslaget og dermed holdes sikkert.
 • Med mesh, som limes langs kantene på profilen i form av strimler. Som et resultat oppnås forbedret vedheft med påfølgende etterbehandlingsaktiviteter..
 • På papirbase. I dette tilfellet limes 2 metalliserte strimler på papir med høy tetthet. Slike elementer brukes der det forventes en liten belastning (i vindusåpninger, kantene på hyller og nisjer).

Varsel (PM)

Den brukes som et fyrtårn eller støtteguide for å få en jevnere overflate ved pussing. De mest utbredte er fyrtårnprofiler 3 m lange og seksjoner: 22×6, 23×10, 62×6,6 mm.

Perforerte kleshengere

Dette elementet er laget i form av et tape på 125×60 mm. Tapen er delt inn i 3 deler. I dette tilfellet brukes den midterste delen for å feste fjæringen til taket eller veggen, og de perforerte kantdelene er bøyd 90 grader. Profiler er knyttet til dem.

Metallisk

Metallankerhenger for takprofiler brukes til design og installasjon av himling.

Ved hjelp av ankerhengere er det enkelt å justere høyden, samt å sette taket.

Koblinger

En enkelt-og to-nivå kontakt for en takprofil kalles en “krabbe”. Det er en plate med klemmer for feste av tverrprofiler.

Brukes til montering av undertak.

Utvidelse

Profilforlengelsen er en liten brakett 110×58 mm i størrelse for å skjøte to stykker av samme størrelse.

Materialer

Gipsprofiler er laget av stål og aluminium. Stålprofiler (enkle eller galvaniserte) er mer utbredt i etterbehandlingen..

Aluminium, til tross for de gode ytelsesegenskapene, er mye dyrere.

Dimensjoner

For enkelhets skyld i installasjonsarbeidet og for å gjøre det lettere å velge materialet for arbeidet, gir standardsystemet for dimensjoner for gipsprofiler flere alternativer for hovedparametrene. Guide profiler er tilgjengelig i forskjellige lengder og bredder, men hoveddimensjonene til PN -profilen er som følger (den første parameteren er bredden, og den andre er høyden):

 • 28 x 27 (for vegg- og takkonstruksjoner);
 • 50x40mm, 65x40mm (noen produsenter har en CD -profilbredde på 60 mm);
 • 75x40mm, 100x40mm (for partisjoner).

Når det gjelder lengden, presenteres den vanligvis i fire versjoner: 2,5 (2,6), 3, 3,5 og 4 meter. Hvis det kreves en lengre profil, for eksempel 5 m, gjøres den på bestilling eller kobles fra separate seksjoner. Veggtykkelsen avhenger av produsenten, den kan være fra 0,4 til 0,6 mm.

Rackprofiler er vanligvis tilgjengelige i fire hovedstørrelser:

 • 50x50mm;
 • 65x50mm;
 • 75×50 mm;
 • 100x50mm.

Standardlengden forutsetter størrelser på 2,5 (2,6), 3, 3,5 og 4 m. Mange produsenter av valsede metallprodukter godtar bestillinger på produkter med større lengde..

Takprofiler har en størrelse på 60×27 mm (takleder) og 27×28 mm (takstøtte).

Hva du skal klippe?

Før du begynner å jobbe med en metallprofil, må du vite hvordan du kan kutte den. Det er nødvendig å forberede de riktige verktøyene. Vanligvis brukes en stikksag, kvern, hacksag eller metallsaks til dette..

Stikksag

En fil for metall er installert i verktøyet. Skjæringen starter fra en av profilkantene. Først blir bakdelen saget, og deretter sidekantene.. Når du bruker denne metoden, noteres kutt av høy kvalitet og ingen grader..

Kvern

En vinkelsliper (vinkelsliper) vil være en utmerket assistent i profilskjæring. Med dette verktøyet vil kuttet vise seg raskere enn å bruke et stikksag..

Arbeid med vinkelsliper krever imidlertid visse ferdigheter. Med mangel på erfaring er det stor sannsynlighet for å forlate markeringslinjen og få et skrått snitt.

Hacksag

Når arbeid med elektroverktøy ikke er tilgjengelig, kommer en vanlig baufil for metall til unnsetning.. I dette tilfellet må du starte kuttet fra kanten, så må du gå til baksiden og sidedelene av profilen..

Ulempen med denne metoden ligger i det faktum at profilen kan deformeres under sagingen under mekanisk handling. I tillegg er tiden og strømkostnadene mye høyere enn når du arbeider med et stikksag eller en kvern.

Metalsaks

Dette er en ganske enkel og vanlig måte å kutte en metallprofil på. Kuttet med saks gjøres strengt langs merkelinjen. Å bruke et kvalitetsverktøy er en av garantiene for å få et vakkert snitt.

Det vanskeligste med denne metoden er sannsynligheten for å forlate markeringslinjen når du passerer kanten..

For et feilfritt resultat kan du trenge litt trening eller kombinere sagingen av ribbeina med en baufil, etterfulgt av avslutning med saks..

Tips og triks

Til tross for at dimensjonene til profilelementene er tilstrekkelig standardiserte, for å danne et sett med profiler for å lage en metallramme, helst fra sortimentet til en produsent. Ellers risikerer du å støte på noen inkonsekvenser, for eksempel: forskjellige parametere for profilens lengde, bredde og dybde, tykkelsen på metallet, samt kvaliteten. Dette øker risikoen for å installere en metallkonstruksjon med redusert styrke betydelig. Dette kan påvirke det ferdige resultatet av arbeidet..

Når du velger tykkelsen på arket, må du tenke på det jo tykkere metall, jo sterkere er strukturen, men også kostnadene øker. Derfor anbefaler eksperter å optimalisere alle parametere og stopp ved valget av metall 0,5 mm for tak og 0,6 mm for vegger. Jo tykkere metallet er, desto mer pålitelig blir strukturen. Økonomisk alternativ med tynt stål tåler kanskje ikke betydelige belastninger.

Hvis du skal montere noe tungt på veggen, må du på forhånd forsikre deg om at profilen er sterk. For å gjøre dette kan du prøve å bøye det med hendene. Hvis produktet bukket under for deg uten problemer, er dette ikke det beste valget.. En stiv profil kan bøyes litt, men den må beholde sin form. Du må kjøpe den i en pålitelig butikk med et godt rykte..

Formen på metallprofilen har også betydning. Dette gjelder spesielt for stativprofiler, som har bøyde ender og spesielle ribber for å øke styrken. Hver produsent følger en bestemt produktdesign. Derfor er det nødvendig å ta hensyn til disse funksjonene. Ifølge observasjoner fra spesialister, korrugerte stål profil er mye mer pålitelig enn glatt materiale analog. Samtidig stiger prisen på strukturen med 20-30%..

Når du kjøper, må du også ta hensyn til dekningen av produktene. Det bør ikke være spor av rust på det, da dette fører til en nedgang i kvalitetsindikatorene til materialet. Levetiden til slike produkter er betydelig kortere..

For å sikre en perfekt montering av rammen og tilpasning av profilstørrelsene, er det best å bruke et lasernivå når du markerer plasseringen av profilene. Den settes i riktig posisjon og en linje trekkes i henhold til merkene..

Profilelementer prøves ut på disse linjene, om nødvendig trimmes de. Når du fester profilprodukter til vegger, avvik fra veggene, blir deres uregelmessigheter tatt i betraktning. Hvis ujevnheten i veggen er uttalt, bruk U-formede avstandsbraketter. De nøytraliserer veggskråninger og buler..

Ved beregning av antall profilelementer som kreves for installasjon av takets rammebase, bestemmes murens kompleksitet, antall mellomelementer, med tanke på konstruksjonstrinnet og lengden på rommet. For vegger og skillevegger er det ikke lengden på rommet som tas i betraktning, men omkretsen av veggen. Type hengende struktur, samt antall gipsplater, spiller også en rolle. I tillegg er konfigurasjonen av strukturen viktig. Hvis takets perspektiv brytes, vil det trengs mer materiale..

Se videoen nedenfor for hvordan du velger en profil for gips.