Sementforbruk per 1 m2 murverk

Blant det store og varierte sortimentet av byggematerialer, har murstein et av de ledende stedene. Murbygninger er verdsatt for sin styrke, miljøvennlighet og holdbarhet, og er elsket av arkitekter for deres evne til å lage unike design. Kvaliteten på den fremtidige bygningen avhenger imidlertid ikke bare av materialet, men også av sementblandingen, som legges mellom mursteinene..

Forberedelsesfasen før byggingen er ikke fullført uten å beregne mengden nødvendige råvarer.

Tross alt vil riktig beregning av sement bidra til å bygge en bolig av høy kvalitet som vil tjene eierne i mange år, og vil også spare penger.

Hvis sementoppslemningen etter ferdigstillelse av konstruksjonen forblir i overskudd, vil det være nødvendig å lete etter et sted for lagring, og faktisk kan råvarene over tid bli ubrukelige. Ellers, når du kjøpte et utilstrekkelig volum sement, må du avbryte i arbeidet og raskt kjøpe ytterligere råvarer..

I denne artikkelen lærer du hva du trenger å vite for å beregne sementforbruket per kvadratmeter mur..

Hva påvirker forbruket?

Hvis forbruk av betong beregnes i terninger under bygging av bygninger, utføres beregningen i kvadratmeter i arbeidet med teglstein..

Selv på forberedelsesstadiet av konstruksjonen er det nødvendig å vurdere egenskapene som indirekte påvirker forbruket av sement under arbeid:

 • terrengavlastning;
 • jordens egenskaper;
 • klimatiske forhold.

Disse viktige detaljene vil faktisk avgjøre hvordan mursteinen skal legges, hvilket materiale som skal brukes og hvilken sammensetning av sementmørtel som er nødvendig for murverk.

Profesjonelle byggherrer tar hensyn til følgende faktorer før installasjonen starter:

 • Det er nødvendig å vurdere typen mur, samt tykkelsen på veggene. Du kan legge den i en halv murstein – i dette tilfellet vil omtrent 50 typiske murstein brukes til 1 m². Den halvannen versjonen av murverket har et forbruk på opptil 150 teglsteiner per 1 m2.
 • En viktig rolle spilles av merket sement. For eksempel, når du bygger boligbygg, anbefales det å bruke merkene M100, M300 eller M500..
 • Hul murstein bruker mer sement enn faste murstein på grunn av hullene i produktet, som skal fylles helt med mørtel under drift, unntatt lufting av veggen. Forbruket vil også avhenge av materialets vannabsorberende egenskaper..

Det legges også stor vekt på sammensetningen av sementmørtel og prosessen med å tilberede selve blandingen..

Varianter av løsninger:

 • sement-sand – standard type mørtel, blandet med sement, sand og vann;
 • blandet – en kombinasjon av sement og sand, fortynnet med kalkmelk;
 • bland med en mykner – polymeradditiv for å øke plastisiteten.

Hvilke verktøy vil være nødvendig?

For blanding og legging av en sementblanding av høy kvalitet trenger du:

 • Byggemikser for tilberedning av en sementblanding eller betongblander. Nylig har en ny modell for arbeid med sement dukket opp – en mikserbor utstyrt med nålelager..
 • Netto kapasitet.

Matlagingsteknologi

Sement kan være av et hvilket som helst merke, og følgelig av forskjellig styrke. For bygging av mursteinsbygninger brukes vanligvis merkene M200 eller M300 for konstruksjonen av fundamentet – M500. Sand er nødvendig for at løsningen skal få en sammentrekkende konsistens; uten den vil sementen bli til en blanding uten limegenskaper. Vann er nødvendig for reaksjon av sand og kalk, som er inneholdt i sementpulver.

Avhengig av murmetoden og størrelsen på mursteinene, vil blandingen bli konsumert på forskjellige måter..

Vanligvis har proporsjonene sement og sand en standardformel: en del sement utgjør 3 til 6 deler sand. Men den vanligste klassiske versjonen er 1: 4.

Vannvolumet er omtrent halvparten av volumet av sement.

For større plastisitet i murblandingen kan spesielle tilsetningsstoffer tilsettes, for eksempel konvensjonelt vaskemiddel, myknere eller mineralske tilsetningsstoffer..

Sementmørtelen, som holder mursteinene sammen, mister veldig raskt sin plastisitet, så her trenger du ikke bare ferdigheter, men også muligheten til å beregne hastigheten på ditt eget arbeid på forhånd, for ikke å ødelegge den resulterende sementmørtelen, som over tid begynner å tørke ut og sprekke. Ved hjelp av spesielle tilsetningsstoffer er det mulig å få en hurtigherdende eller omvendt en saktehærdende mørtel, en hydrofob, farget eller hvit sementblanding..

Blanding av mørtel er et avgjørende stadium, hvor styrken til den fremtidige bygningen og murens pålitelighet avhenger.

Du kan tilberede en sementblanding med egne hender eller ved å bruke spesialutstyr. Å bruke en betongblander er et mer praktisk, raskt og høykvalitetsalternativ, spesielt for tilberedning av store mengder av sammensetningen. Det er viktig å oppnå fullstendig homogenitet, for å utelukke dannelsen av klumper.

Hell 1/2 volum vann i en betongblander, tilsett litt vaskemiddel for bedre plastisitet, og tilsett deretter sand og sement.

Rør blandingen hver gang etter en ny fylling av komponentene i 3-5 minutter. Det er mest praktisk å justere tettheten av blandingen helt i slutten av satsen..

Det spiller ingen rolle i hvilken rekkefølge du legger til ingrediensene for å tilberede blandingen. Det viktigste er at den tilberedte sementløsningen for arbeid ikke bobler og ikke har klumper og seler..

For å få en kubikkmeter sementblanding trenger du 1 m³ sand og 0,25 m³ sement.

Det skal huskes at mørtel for mur herder veldig raskt, derfor anbefales det ikke å forberede det for fremtidig bruk..

Ved blanding for hånd er det viktig å holde seg til riktig forhold slik at blandingen til slutt blir homogen. I dette tilfellet blandes sand og sement i en separat beholder og bare i tørr form. Etter at blandingen har fått en jevn grå farge, helles vann i den i små porsjoner ved hjelp av en trakt. Den resulterende blandingen blandes grundig til en homogen konsistens.

Vær oppmerksom på at det er bedre å bruke rent og uforurenset vann.. Velg et vaskemiddel etter din smak, men det skal ha utmerket oppløselighet i vann og ikke sette seg på bunnen. Sammen ham hvilken som helst mykner kan tilsettes, som i dag presenteres i et bredt spekter i enhver maskinvarebutikk.

Sanden må også renses, uten leire og andre urenheter, siktes gjennom en sil. Hvis du bestemmer deg for å bruke farget sement til dekorative løsninger, husk at fargestoffer reduserer kvaliteten og hardheten til blandingen betydelig..

Hvor mye er nødvendig?

Når de står overfor arbeider med murstein, er utviklerne interessert i det nødvendige forbruket av blandingen per 1 m². Alle normer er fastsatt i SNiP, men faktisk viser det seg at de reelle tallene alltid er høyere.

Jo større tykkelsen på veggene, jo mer volum av sementmørtel vil være nødvendig.. For eksempel ved konstruksjon av vegger, hvis tykkelse er lik en fjerdedel av en murstein, så trenger du 5 kg for 1 m2 mur ved bruk av sement av merket M100.

Mengden sement vil synke til 4 kilo hvis du elter blandingen på M75 sement.

     Forbruket av sementpulver vil reduseres betydelig ved tilsetning av andre komponenter som kalkstein, marmor eller leire.

     For eksempel, for 1000 murstein vil det være nødvendig med 0,9 kubikkmeter sementmørtel. Etter det er det allerede enkelt å beregne forbruket per kvadratmeter av veggen i bygningen under oppføring. For enkelhets skyld kan beregningen bestilles fra profesjonelle byggherrer eller bruke online kalkulatorer.

     For informasjon om hvordan du beregner mengden sement, se videoen nedenfor..