Regler for valg av monteringslim

Monteringslim er en forbindelse som brukes i konstruksjons- eller renoveringsarbeider for å fikse materialer eller dekorartikler på en sikker måte. Den er i stand til å danne en sterk forbindelse, som er overlegen i festeegenskapene til dobbeltsidig tape og ikke er dårligere enn spiker, skruer og andre festemidler. På grunn av slike funksjoner fikk monteringslim et annet navn – flytende negler..

Særegenheter

Monteringslim som brukes i hverdagen, brukes oftest til fiksering av speil, gulvlister, veggpaneler, vinduskarmer og forskjellige bygningskonstruksjoner..

De er designet for liming av produkter fra følgende materialer:

 • plast;
 • glass;
 • utvidet polystyren;
 • metall;
 • gips;
 • keramikk og polymerer.

Disse forbindelsene kan fungere som et tetningsmiddel. De er mye brukt i forsegling av vindusblokker, døråpninger, bad..

Hovedtrekkene ved monteringslim inkluderer følgende:

 • høy vedheft til alle materialer;
 • rustmotstand;
 • utmerket styrke – avhengig av modifikasjonen av sammensetningen når indikatoren fra 14 til 80 g / cm²;
 • brukervennlighet – du trenger ikke å kjøpe ekstra verktøy og utstyr;
 • svak giftfri lukt i de fleste typer formuleringer;
 • rask “innstilling” av de festede produktene;
 • økonomiske utgifter.

Ved bruk av flytende spiker utføres reparasjons- og anleggsarbeid uten støv og smuss. De fleste av disse formuleringene er produsert i henhold til GOSTs, noe som gjør at forbrukeren kan kjøpe kvalitetsprodukter..

For å utføre holdbare reparasjoner ved hjelp av lim for installasjon, er det viktig å vite hvilke typer materialer produsenter produserer, hvordan du velger riktig verktøy for spesifikke typer arbeid.

Visninger

Produsenter produserer mange typer monteringslim med forskjellige tekniske egenskaper. De kan være husholdninger, industrielle eller profesjonelle. Lim kommer i form av løsninger, emulsjoner, smelter eller teip.

Alle formuleringer på markedet er delt inn i to grupper:

 • Vannbaserte lim er basert på akryl. Slike stoffer brukes oftest for å løse hverdagslige problemer. De er miljøvennlige produkter. Akrylforbindelser lukter ikke og avgir ikke skadelige røyk under polymerisering og under drift. Kan være både gjennomsiktig og farget.

De brukes til å fikse lette byggekonstruksjoner, så vel som til materialer med en mobilstruktur. Slike formuleringer anbefales ikke for bruk i fuktige rom. De er bare egnet for interiørarbeid.

 • Lim basert på syntetiske løsningsmidler inneholder mineralkomponenter. De tilhører materialene for sterk fiksering. Med deres hjelp kan du fikse tunge bygningskonstruksjoner, for eksempel betong eller metall. Frostbestandig og fuktresistent lim kan brukes til utendørs arbeid. Syntetiske stoffer “tolererer” ugunstig ytre påvirkning perfekt: temperaturendringer, nedbør, frost. Slike midler er imidlertid giftige..

Og lim kan også være av slike typer som:

 • universell – egnet for de fleste byggeoppgaver;
 • spesiell – designet for å arbeide med spesielle materialer; denne gruppen inkluderer supersterke forbindelser som du kan fikse tunge elementer og strukturer med.

Valgkriterier

For at resultatet av reparasjonen skal oppfylle forventningene, er det nødvendig å ta en ansvarlig tilnærming til valg av monteringslim. Velge den optimale sammensetningen, en rekke viktige anbefalinger fra profesjonelle byggherrer bør tas i betraktning:

 • Det er verdt å ta hensyn til komponentene i flytende negler. Tilstedeværelsen av toluen eller aceton indikerer en giftig, skarp lukt. Slike materialer kan bare brukes i godt ventilerte rom eller utendørs. Krittet i sammensetningen vil fortelle deg om dårlig vedheft, derfor er det bedre å nekte fra disse limene, om nødvendig, fikse tunge elementer.
 • Det er nødvendig å klargjøre informasjonen om den innledende innstillingstiden: for noen produkter kan det ta opptil 30 minutter. Slike sammensetninger er ikke egnet hvis øyeblikkelig vedheft er viktig i arbeidet..

 • Når du utfører reparasjoner på kjøkken, bad, bad eller andre gjenstander med høy luftfuktighet, bør du foretrekke fuktighetsbestandige materialer.
 • Hvis du trenger å montere speil, må du nekte å kjøpe lim med etsende komponenter..
 • For tunge konstruksjoner anbefales det å velge flytende spiker for spesielle formål..

Hvis valget av lim er vanskelig, er det verdt å be om hjelp til å velge fra en salgsassistent. Han vil fortelle deg om funksjonene til hvert produkt, detaljene i bruken og egenskapene..

Produsenter

Et bredt spekter av monteringslim av forskjellige merker presenteres på vinduene til maskinvarebutikker..

I dag er det flere av de mest kjente produsentene på markedet som produserer kvalitetsprodukter..

 • Soudal er en europeisk produsent av limprodukter som tilbyr forbruksvarer til husholdningsbruk og profesjonelt bruk. Produktene til dette merket kjennetegnes ved det beste forholdet når det gjelder kostnad og kvalitet..
 • Henkel. Denne produsenten er ledende innen produksjon og salg av lim og fugemasser. Henkel-produkter kan brukes til både små reparasjoner og store anleggsarbeider. Produktene fra denne produksjonen kjennetegnes ved pålitelighet, holdbarhet og brukervennlighet..

 • Axton. Dette selskapet produserer universelle forbindelser designet for rask fiksering av dekorative elementer og konstruksjoner laget av polystyren. Axton -materialer har gode vedheftende egenskaper. De kan brukes til å fikse produkter med en ujevn overflate..
 • Makroflex. Denne produsenten produserer et bredt spekter av produkter: universelle lim, for vegg- og takpaneler, for speil. Og også blant byggeproduktene kan du finne ultra-sterke gjennomsiktige forbindelser og materialer med et uttrykkelig grep..
 • Volma Er en innenlandsk produsent som spesialiserer seg på produksjon av lim av gips. Slike produkter selges i form av tørre pulver beregnet på fortynning med vann. Produkter av dette merket brukes ofte til liming av kunststein og naturstein eller tunge fliser..

Populære produsenter av monteringslim inkluderer også Titebond, Titeseal, Quelyd, Dauer Block og Classic Fix..

Forbrukeranmeldelser indikerer at produktene til disse merkene er effektive, økonomiske og rimelige..

Bruk

Produsenten gir en detaljert beskrivelse for hver type lim. Instruksjonen inneholder informasjon om hvordan du bruker komposisjonen riktig. Det er imidlertid en rekke regler for hvert lim. Overflatene som skal limes må utarbeides nøye før arbeidet utføres.. Sammensetningen tillates kun påføres rene, støvfrie, fettfrie og tørkede produkter..

Hvis overflaten har en porøs struktur, er det nødvendig å rengjøre den fra maling eller gips. Etter handlingene som er utført, anbefales det å utføre behandlingen med en primer for å forbedre vedheftet..

Når du bruker flytende lim, bør du følge slike regler som:

 • røret åpnes ved å kutte av plastfremspringet med en kniv eller stikke hull på foliefilmen;
 • lim påføres på feil side av produktet; spotapplikasjon utføres på lette gjenstander, på lange – i form av en stripe og på vektede strukturer – “mesh”;
 • delene presses tett mot hverandre og holdes i 1-3 minutter.

Og lim kan også påføres med en spesiell pistol. For å gjøre dette, sett inn et åpent rør i enheten, fjern beskyttelseshetten og trykk på avtrekkeren for å “skyve ut” limet.

For de fleste limtyper tar det 12 til 72 timer for første innstilling. Full polymerisering av sammensetningen skjer etter 6 dager. Tiden for størkning av materialet avhenger direkte ikke bare av tykkelsen på laget, men også av ytre forhold: temperatur og fuktighet. Jo lavere fuktighet og temperatur, desto raskere vil stoffet polymerisere..

Se nedenfor for mer informasjon.