Polyuretan fugemasse: egenskaper og bruksområder

Polyuretan fugemasse: egenskaper og bruksområder

Polyuretanforseglingsmidler er etterspurt i mange bransjer. Blandingene er av høy kvalitet, pålitelig vedheft og lang levetid. Egenskapene og bruken av dette tetningsmassen gjør det til det beste valget for arbeidsledd på en rekke overflater..

Hva det er?

Polyuretanbasert tetningsmasse tilhører kategorien viskøse polymerelementer, hvis produksjon utføres ved bruk av elastomerer av syntetisk opprinnelse. Polyuretanforseglingsmidler regnes som en ny teknologi. De kan garantere et pålitelig og vanntett nivå av ledd av høy kvalitet og takle de mest sårbare stedene på taket..

Materialet brukes ofte til å samhandle med distanser på tak, daler, enkeltark og andre komponenter som er knyttet til forankringspunkter.

Fram til midten av forrige århundre ble det brukt kork eller gummi for å sikre tetthet i ulike typer ledd, samt for å forsegle sømmene.. De ble ansett som dyre materialer som var vanskelige å bytte ut. Ingeniører kunne ikke finne et lignende lim som kunne produseres i ubegrenset sirkulasjon ved hjelp av tilgjengelige og uuttømmelige ressurser..

USA var den første staten som eksperimenterte med syntesen av polyamider. Tyske forskere klarte imidlertid å takle oppgaven. De skapte en polyuretanelastomer ved å kombinere polyoler med visse diisocyanater. Som et resultat av deres eksperimenter ble det oppnådd polyuretaner, som er kjent over hele verden..

Egenskaper og egenskaper

Polyuretanforsegling brukes ofte til liming av murstein, metall, betong og plastprodukter. Under påføring fungerer produktet som et tetningsmiddel og lim. Når polyuretanen stivner, fester elementene seg godt til hverandre. Polyuretan er motstandsdyktig mot fuktighet, korrosjon og vibrasjon. Høy luftfuktighet har en effekt på å forbedre egenskapene til polyuretan.

Sammensetningen av tetningsmassen danner et hovedsubstans, som er polyuretan, hvis struktur inneholder en komponent. Men det er også produkter laget av polyuretan, hvis struktur er dannet av to komponenter. De er preget av forbedrede tetningskvaliteter. Elastisitetsindeksen er 99,9%. Hvis vi sammenligner materialet med konstruksjonsskum, vil de tekniske egenskapene til begge stoffene være de samme..

Polyuretanforseglingsmidler ligner skum for installasjon under polymerisering, siden stoffet herder og tar en fast form et par sekunder etter at det er plassert på overflaten. Tilstedeværelsen av en stor mengde fuktighet gjør at blandingen kan polymerisere.

Under bruk må du huske på at tetningsmassen fort stivner, så den bør påføres forsiktig.

Oppbevar tetningsmassen på et kjølig sted. Hvis det er normale forhold, kan blandingen lagres i et åpent rør i omtrent 10 måneder. Salget av produktet utføres i rør, hvis vekt er 600 ml, 750 ml, i bøtter, metallpatroner. Når du kjøper, bør du sørge for at produktet har et sertifikat for samsvar.

Positive kvaliteter av polyuretanforsegling:

 • maksimal elastisitetsindeks;
 • vedheft av høy kvalitet i forhold til overflater laget av metall, murstein, betong, plast, keramikk;
 • høy grad av selvheft;
 • operasjonell polymerisering;
 • fuktmotstand;
 • tetningsmassen kan brukes ved en temperatur på -50 grader;
 • Shore A-hardhet er 15-50 enheter;
 • høy strekkfasthet;

 • vibrasjonsmotstand;
 • motstand mot kjemikalier;
 • materialet kan males;
 • tettheten til tetningsmassen er 1200-1500 kg / cu. måler;
 • motstand mot UV -stråler;
 • materialet krymper ikke;
 • produktet inneholder ingen giftige komponenter;
 • lang levetid.

Blant de negative egenskapene kan man merke deres ustabilitet til temperaturer over 100 grader..

Visninger

Polyuretan fugemasser er klassifisert i to kategorier, en komponentbasert og to komponentbasert.

En komponent polyuretan tetningsmasse

Slike produkter er blant materialene i form av en pasta. Hovedkomponenten er formopolymer av polyuretan-typen. Slike lim er preget av økt vedheft til forskjellige bygningsmaterialer. Det viser god vedheft til glass og keramiske overflater. Etter at enkomponentforseglingen er påført overflaten, begynner den å stivne på grunn av kontakt med fuktighet i luften..

Enkomponentprodukter er enkle å bruke, siden denne suturen ikke krever blanding av komponenter. Av denne grunn vil sømmene være av høy kvalitet..

Tetningsmasser brukes aktivt under reparasjon og konstruksjon, samt for å sikre tettheten til følgende elementer:

 • en rekke konstruksjoner i konstruksjonen;
 • takskjøter;
 • kjøretøy karosseri;
 • for glass i en bil.

  Ofte kalles polyuretan tetningsmasse glassforseglingsmidler, da de er etterspurt når du limer bilglass, under installasjon av glassfiberdekorasjonsdeler. Enkomponentsammensetninger er egnet for glass med metall. På grunn av det faktum at materialet er vanntett, øker bruksområdet.

  Produktet kan brukes på underlag som utsettes for høye temperaturforhold og vibrasjoner. Brukervennlighet ligger i det faktum at tetningsmassen som skummer for dispenserne er plassert i et praktisk rør. Skumlim påføres raskt på forskjellige skjøter og herdes.

  Høymodul polyuretanbasert tetningsmasse med høy kvalitet er etterspurt.

  Enkomponent tetningsmasse har en ulempe, som er at de ikke kan brukes om vintersesongen når termometeret faller under 10 grader..

  Dette skyldes flere faktorer.

  • Ved å senke temperaturregimet observeres en reduksjon i fuktighetsnivået. Dette fører til det faktum at polymerisasjonshastigheten til midlet er betydelig redusert..
  • På grunn av den økte herdetiden vil det flytende tetningsmassen miste sine elastiske egenskaper sammen med vedheft og hardhet..
  • Ved en negativ temperatur øker blandingens viskositet, så bruken av et tetningsmiddel er vanskelig.

  To-komponent tetningsmasse

  Emballasjen med et slikt produkt inneholder to elementer som er i separate pakninger:

  • lim inn med polyoler;
  • herder.

  Inntil ingrediensene er blandet, kan de lagres lenge, da de ikke kommer i kontakt med miljøet..

   Hovedfordelen med tokomponentprodukter er at de ikke mister egenskapene ved negative temperaturer.. Dette skyldes det faktum at under polymerisasjon trenger de ikke fuktigheten i luften. Sammensetningen av blandingen gir en sterk, elastisk og holdbar søm.

   Blant ulempene er følgende kvaliteter:

   • det kreves ekstra tid for blanding av komponenter, noe som fører til en økning i arbeidstiden;
   • kvaliteten på sømmene avhenger av riktig valg av andelen av ingrediensene under blanding;
   • den resulterende limblandingen skal brukes umiddelbart etter blanding.

   Hvis vi sammenligner blandinger med to komponenter med tetningsmasse, hvis struktur består av ett stoff, kan vi konkludere med at for husholdningsbruk er det best å kjøpe tetningsmasse basert på en komponent.

   I konstruksjonen brukes ofte spesialpolyuretanforseglinger som er rettet mot arbeid med betongoverflater. Det særegne ved slike produkter er at det ikke er løsemidler i sammensetningen. Den store etterspørselen skyldes praktisk bruk og sømmer av høy kvalitet som dannes etter påføring av den hermetisk forseglede blandingen.

   Hvis du trenger å bli kvitt ulike typer sprekker og hull som dukket opp under byggingen av et hus, gir en polyuretanblanding vanntetting av høy kvalitet.

   Forbruk

   Polyuretanforsegling er økonomisk i forbruk. For eksempel, hvis du trenger å behandle en søm med en dybde på 10 mm, må du bruke omtrent 100 ml av produktet til 1 m av denne sømmen..

   Farge

   Fargeløsningen på tetningsmidlene kan variere. Noen brukere velger en transparent tetningsmasse som er usynlig på overflater. Imidlertid er det et farget materiale på salg som er egnet for overflater i forskjellige farger. Svart, grå, hvit og til og med brun fugemasse er vanlig. De skiller seg ikke ut fra det generelle fargeskjemaet på den behandlede overflaten og ødelegger ikke objektets utseende..

   Et fargeløst tetningsmiddel regnes som det beste valget for glassapplikasjoner. Det er usynlig på produkter og sikrer usynligheten av sømmen.

   applikasjon

   Polyuretanbaserte fugemasser er kjent for sine mange positive egenskaper, så anvendelsesområdet er mangfoldig. Slikt materiale er i stand til å takle mellompanelskjøter og sikre riktig kvalitet på ekspansjonsfuger. Produktene kan gi riktig kvalitetstetthet for taket, brukes til fuger på stokker og glassenheter.

   Polyuretan fugemasse kan brukes som lim, som effektivt håndterer fuger i betongoverflater samt samhandler med ledd mellom armerte betongplater.

   Når du velger blandinger for arbeid i hjemmemiljø, anbefales det å huske hovedkvaliteten, som er hardhet. På grunn av det motstår produktet deformasjonseffekter og krymping..

   Hvis hardhetsgraden til den valgte blandingen når 15 enheter, er det tillatt å velge den for å eliminere sømmene som er plassert mellom panelmaterialet, samt for behandling av hjørner og ledd av annen art. Polyuretanblandinger er optimale for tre, forsegling av skjøter i tømmer, og forbinder forskjellige plastdeler.

   Med en hardhetsindeks på 25 enheter er tetningsmassen relevant for interaksjon med fuger, som ofte påvirkes av fuktighet. Slike produkter brukes ofte til bad, girkasser, taktekking og andre overflater..

   Hardheten på 40 enheter gjør det mulig å bruke blandingen som et glassforseglingsmiddel. Men den kan også brukes til betonggulv. Materialet er i stand til å takle tetting av ekspansjonsfuger, som er tilstede i armerte betongkonstruksjoner.

   Tetningsmasser av polyuretan, som har en hardhetsindeks på opptil 50 enheter, kan brukes til metallarbeid. Den høyeste hardhetsindikatoren når 60 enheter. Lignende produkter brukes til karosseri og skipsbygging..

   Tetningsmidler av denne typen er etterspurt i forskjellige bransjer..

   • Jobber med vindus- og dørkonstruksjoner, bearbeider mellompanelskjøter på fasaden av bygningen. Når pakningen med blandingen er åpen, må blandingen brukes umiddelbart. Det bør påføres sømmen i seg selv, med tanke på applikasjonstykkelsen, hvis maksimale størrelse er 0,5 cm. Takket være denne tilnærmingen kan du få en tett tilkobling og spare på forbruksvarer.
   • Polyuretan fugemasse brukes ofte på natursteinprodukter. På grunn av slike blandinger kan man få en søm som er nesten usynlig for det menneskelige øye. Produktene er tilgjengelige i forskjellige farger, så du kan velge en nyanse som er så nær fargen på overflaten som mulig. Silikonforsegling er ikke egnet for arbeid med stein, ettersom de påvirker steinens farge og struktur negativt. Polyuretanblandinger er den beste løsningen for dette tilfellet..

   • For områder som er utsatt for økt vibrasjon, bør det brukes et polyuretanbasert fugemasse. Valget er basert på motstand mot deformasjon og krymping. Blandingen brukes i bilindustrien når man arbeider med sømmer av metalloverflater. Materialet gir rask tørking og nødvendig styrke.
   • Og også slike blandinger brukes til å arbeide med sømmer som påvirkes av høye eller lave temperaturforhold. Stor etterspørsel på grunn av god elastisitet, punktering, destruktiv og slitestyrke.
   • Polyuretanblanding er det beste taket for fugemasse. Og den kan også brukes til å eliminere sømmer når du arrangerer et reservoar eller en fontene. Etter behandling kjennetegnes polyuretan av et høyt styrkenivå sammen med motstand mot fuktighet.

   Produsenter

   Polyuretanbaserte fugemasser produseres av mange merker, blant hvilke tre produsenter er etterspurt.

   Kjøpere markerer selskapet “Rastro”, som har produsert byggematerialer i 20 år. Merkespesialisering: produksjon av materialer for konstruksjon, renoveringsarbeider, vanntetting. Et foretak ble grunnlagt i St. Petersburg, og for øyeblikket har selskapet filialer og lagre i forskjellige byer på den russiske føderasjonens territorium.

   Under produksjon av produkter bruker produsenten bare materialer av høy kvalitet, sammen med bruk av ny teknologi. Av denne grunn velger de fleste kjøpere dette merket..

   “Rastro” produserer et tetningsmasse basert på polyuretan Izhora. Blandingen tilhører kategorien tokomponenter og kjennetegnes ved pålitelig tetning av skjøter, sprekker i leddene og frontdelen. Produktet er preget av høy elastisitet og pålitelig vedheft til basen. Produksjonen utføres i hvite og grå farger, men når du bestiller, kan du angi ønsket nyanse og få det nødvendige alternativet.

   Polyuretan tetningsmasse er mye brukt “Sazilast”. Under dette handelsmerket produseres en hel serie blandinger bestående av en eller to komponenter, som brukes i forskjellige bransjer..

   “Sazilast” kan brukes under ugunstige forhold, som inkluderer ekstreme temperaturer, konstant fuktighet og eksponering for kjemikalier. Tetningsmasser kan brukes til utendørs arbeid (ved reparasjon av fasade, tak), samt til arbeid med fundamenter og veier. Samsvarsertifikatet garanterer produkter av høy kvalitet.

   Momentforseglinger produseres av Herment -selskapet. Produsenten driver med produksjon av ikke bare polyuretanblandinger, men også andre typer tetningsmidler. Dette merket er i stor etterspørsel blant forbrukere, siden produsenten er oppmerksom på den høye kvaliteten på produktene og er engasjert i kvalitetskontroll.

   Moment er preget av lang levetid, motstand mot kjemikalier og andre negative faktorer. Men også blandingene viser høy elastisitet, har god vedheft til forskjellige overflater. Produsenten leverer et kvalitetssertifikat for sine produkter.

   Bruksanvisning

   Siden bestanddelen av råmaterialet skyldes bruk av bare en hovedkomponent, og det ikke er forskjellige typer løsemidler i strukturen, utføres frigjøringen av tetningsmassen i folierør, metallpatroner og i bøtter. Blandingen påføres ved hjelp av spesialverktøy som kalles pistoler.

   Det er tre typer sprøytepistoler på salg.

   • Mekaniske pistoler. De er laget for private byggearbeider, ettersom de bare kan takle en liten mengde oppgaver..
   • Pneumatiske våpen. Verktøyet er rettet mot mellomstore jobber og blir ofte kjøpt av profesjonelle byggherrer.
   • Pistolen er utstyrt med et oppladbart batteri. Et slikt verktøy brukes i konstruksjonen av høyhus..

   Før arbeidet må du sette på en spesiell dyse på den valgte pistolen, kutte sømmen til ønsket lengde. For at tetningsmassen skal feste overflatene effektivt, må man passe på at størrelsen på diameteren på blandingen er det dobbelte av dybden av selve sømmen, som blandingen skal påføres..

   Før du bruker tetningsmassen, må du utføre forberedende tiltak: du må fjerne alle støvavleiringer, maling og forskjellige oljematerialer fra den behandlede overflaten. Mestere fraråder bruk av tetningsmasse utendørs, når det regner ute og under annen atmosfærisk nedbør. Hvis det er rust på basen, må den fjernes med en kvern eller sandpapir. Takket være slike handlinger er det mulig å øke vedheftshastigheten flere ganger..

   Interpanel- eller interblock -sømmer må isoleres på forhånd. Handlingen kan utføres ved hjelp av konstruksjonsskum for installasjon eller bruk ekspandert polyetylen. Det anbefales å påføre tetningsmassen over isolasjonsmaterialet. For å gjøre dette må du bruke håndbetjente pneumatiske kanoner eller spatler. Blandingen skal spres over overflaten på en målt måte. Ingen tomrom eller pauser tillatt.

   For å utjevne det påførte materialet trenger du sammenføyning av stål eller tømmer. Basen skal ha en L-form. Tetningsmassen tørker ganske raskt, men tre timer etter påføring blir den til en blanding som er motstandsdyktig mot negative temperaturer, fuktighet og påvirkning av atmosfærisk nedbør. Inntil dette øyeblikket skal tetningsmassen ikke utsettes for slike irriterende stoffer..

   Enn å oppløse og fortynne?

   Ikke alle brukere kan forsiktig påføre polyuretanbasert fugemasse på sømmer eller ledd. Siden produktet herder veldig raskt, er det mange som leter etter informasjon om hvordan man kan skrubbe det polyuretanbaserte fugemassen og myke opp blandingen..

   En-komponent og to-komponent blandinger kan fjernes med alkaliske materialer. Det skal imidlertid huskes at du bør begynne å rense umiddelbart. Ellers vil det ikke fungere å fjerne overflødige partikler av stoff..

   Noen produsenter gjør spesielle forberedelser for fjerning av polyuretanforseglingsmidler. AcesolvePUN er etterspurt. Det har vist seg godt ved rengjøring av mikseren (spesiell miksemaskin), slanger og pistol. Produktet er i stand til å takle uherdede deler av tetningsmassen.

   Herdet tetningsmasse fjernes ikke. Ved bruk av løsningsmidler vil blandingen svelle.

   For mer informasjon om bruk av polyuretanforseglingsmidler, se neste video..