Monteringsregler for kjellerbekledning

Kjellerbekledning utfører en beskyttende og dekorativ funksjon. Den er forskjellig i større tykkelse, og derfor større styrke, slitestyrke. Blant fordelene er prisoverkommelighet, enkel installasjon..

Særegenheter

Sokkelen i en bygning er utsatt for økt belastning og slitasje, siden den utsettes for mekaniske støt og jordtrykk mer enn andre deler av fasaden. Det er utsatt for påvirkning fra grunn- og overflatevann, jordheving, kjemisk aggressive elementer.

For å forhindre påvirkning av miljøet på denne delen av fasaden tillater dens kledning med materialer, som utfører beskyttende og dekorative funksjoner. Dette er sokkelpaneler, som er sprøytestøpt av et tynt metallark. Det er mulig å bruke polymere materialer som base.

Sokkelbekledning er tykkere og mer holdbar enn lignende veggpaneler. I tillegg har den forskjellige dimensjoner fra veggmotstykket, noe som gjør installasjonen mer praktisk. Som regel er høyden på sokkel- / sokkelplatene lik høyden på selve sokkelen / sokkelen, derfor er materialet små rektangler.

Blant fordelene med denne teknologien er dens enkelhet, muligheten til å utføre handlinger på egen hånd i løpet av få dager.. Sammenlignet med andre metoder for etterbehandling av kjelleren, er dette alternativet det mest økonomiske, gir ikke mulighet for utgraving, kjøp eller klargjøring og påfølgende støping av betong. Panelene i seg selv er bemerkelsesverdige for sin rimelige pris..

Sokkelplater er ikke redde for fuktighet og tåler temperaturfall innen -50 … +50 grader. Det viser seg å være ustabilt for heving av jord og belaster i de fleste tilfeller ikke grunnlaget. Om nødvendig kan du legge et lag isolasjon under sidesporet ved å installere panelene i henhold til den ventilerte fasademetoden..

Til slutt, takket være mangfoldet av paneler, er det mulig å gi huset et originalt og særegent utseende. Panelene er perfekt kombinert med de vanligste etterbehandlingsmaterialene og teksturene.

Visninger

Avhengig av produksjonsmaterialet, skilles følgende typer materialer.

Vinyl

Den er basert på polyvinylklorid, noe som gjør panelene lette og rimelige. Blant fordelene er fuktmotstand, værbestandighet. Sokkelbelegg vinyl kan imidlertid ikke være veldig holdbar. Under sterk mekanisk belastning kan den bli skadet. Vinylbekledning med tillegg av akryl, som har høyere tekniske og operasjonelle egenskaper, regnes som mer holdbar. Vinylbekledning brukes ofte til små tømmerhus. Det er rimelig og egnet for å dekorere et landsted.

Metall

I motsetning til vinyl er disse panelene mer holdbare, støtsikre. De er laget av metallplater med korrosjonsbeskyttelse. Takket være dette er de ikke redde for fuktighet, de er værbestandige. Metallbekledning har en litt høyere vekt enn vinylfasader, så i noen tilfeller (for eksempel på gamle bygninger) er det nødvendig med en forhåndsstyrking av fundamentet. Den brukes til dekorasjon av private hus fra både lette (for eksempel til et tømmerhus) og tyngre (murstein) materialer.

Fiber sement

Består av fibersement (vanligvis Portland -sement kombinert med resirkulert cellulose og tilsetningsstoffer), som gir maksimal styrke og værbestandighet mot sokkelen, men er tyngre. Dette begrenser igjen bruken av materialet – det er ikke egnet for alle typer fundamenter og ikke for hver jord. For fibersementbekledning bør sterke stein- og betongbaser velges, en forutsetning er styrke, stabilitet i jorda.

Dekorativt sidespor

Som allerede nevnt, i tillegg til beskyttelsesfunksjonen, utfører sokkelpanelene også en dekorativ. I dag tilbyr produsenter et stort antall profiler som er forskjellige når det gjelder design, inkludert:

Under steinen

Materialet etterligner overflaten til en stor eller mindre naturstein, noe som gir objektet soliditet og respektabilitet. Som regel etterlignes steiner som småstein, skallstein, fliser, granitt.

Under mursteinen

Slike paneler etterligner murverk laget av forskjellige typer murstein. På grunn av at dimensjonene til “mursteinene” i dette “murverket” tilsvarer de virkelige, er det mulig å oppnå maksimal realisme på overflatene. Skyggen av murvegg kan være hvilken som helst – rød, brun, gul, sand, etterligning av brent, klinker, blank og eldret murstein er vanlig.

Under treet

Etterligner treoverflater som alltid er knyttet til husets miljøvennlighet og understreker statusen til eieren. Takket være de mange alternativene er det mulig å velge en modell som gjentar tekstur og farge på en bestemt tresort.

Siding som etterligner naturlige overflater er realistisk – det er mulig å identifisere kopien bare ved nærmere undersøkelse. Dessuten er dette materialet, i motsetning til naturlige overflater, rimelig og lett å vedlikeholde. Det krever ikke å styrke fundamentet på grunn av sin lave vekt og spesialbehandling, utgraving, kjøp av sementmørtler.

Beregning av mengden nødvendige materialer

For å forstå hvor mye ytterkledning som kreves for arbeid, bør du finne verdien av omkretsen til overflaten som skal fullføres og dele det resulterende tallet med 0,9 (standardlengden på panelene). Det resulterende tallet er mengden av sidespor i en rad. Basert på fundamentets høyde og med hensyn til bredden på panelene, bestemmes antall rader videre.

Når dette tallet blir kjent, kan du beregne det totale antallet paneler som kreves for arbeid.. For å gjøre dette multipliseres antall rader med den numeriske koeffisienten til sidesporet i en rad. For eksempel, hvis kappen antar 2 rader, må 2 multipliseres med antall paneler som kreves for å legge ut en rad.

For å dekorere hjørnene brukes spesielle tilleggselementer, hjørner. Høyden deres er lik høyden på kjellerpanelet, derfor, for å beregne det nødvendige antallet, bør antall rader med paneler multipliseres med antall hjørner i huset. For eksempel, hvis panelene er stablet i 2 rader på et rektangulært hus, bør 2 multipliseres med 4. For det angitte objektet bør det kjøpes 8 hjørner.

Når du beregner antall startstrimler, må du huske på at en stripe skal være nok til 2 paneler, så antallet paneler på rad halveres. På samme måte kan du finne ut antall etterbehandlingsstrimler..

For sokkeltrim kan det også være nødvendig med en J-profil, som brukes i utformingen av innvendige hjørner, samt når man forlater startstangen på fasaden, stående på husets ujevne overflate. I dette tilfellet må sidesporet kuttes, så det forblir uten å feste kroker. Festingen gjøres ved å sette panelene inn i en forhåndskuttet og fast J-profil. Du kan beregne det nødvendige antallet av disse profilene, med tanke på lengden på profilen (vanligvis 3,66 m) og lengden på seksjonene på fasaden som er belagt med J-profilen..

For å bestemme antall ebbe tidevann, bør du kjenne standardlengden til ebbe tidevann (i de fleste tilfeller – 2 m) og bygningens omkrets. Det er viktig å huske at ebbe -tidevannet er løst med en overlapping, så den nyttige lengden på hver er ikke 2 m, men 195 cm.

Hvordan installere?

På det første trinnet bør utarbeidelsen av arbeidsbaser utføres. Hvis arbeidet utføres for hånd, må overflaten rengjøres, alle løse og sammenklappede elementer skal forsterkes og store sømmer skal lukkes. Mindre feil kan ikke elimineres, den tillatte høydeforskjellen er ikke mer enn 2 cm.

Alle spor av kommunikasjon bør fjernes fra overflaten.. Hvis oppvarming utføres, er det for limets vedheft nødvendig å fjerne den gamle malingen (hvis noen) fra basen og behandle overflaten med to lag med dyp penetrasjonsprimer.

Videre, langs omkretsen av hele kjellerdelen av bygningen, er en kasse montert. For basen må det være en metallramme, som i sammenligning med en tre har større bæreevne og holdbarhet. Rammen er satt sammen av profiler med høykvalitets korrosjonsbehandling. Dreiehøyden til venstre er 0,4 eller 0,9 m, avstanden fra bunnen av bygningen er 15 cm. Hvis det er et betongblindområde rundt huset, kan installasjonen av startstangen utføres umiddelbart fra den.

Avstanden til mantelen fra veggen bestemmes av om isolasjonen vil passe under panelene. Hvis ikke, er profiltykkelsen tilstrekkelig. Hvis samtidig isolasjon av kjelleren er ment, velges dens høyde (avstand fra veggen) med tanke på isolasjonstykkelsen.

Lekterprofilen er festet med braketter. Mellom sistnevnte og veggen legges en paronittpakning, som vil utelukke dannelse av luftrommet på disse punktene, som i fremtiden vil bli til “kuldebroer”.

Installasjonen av de første panelene utføres på startstangen, derfor er kvaliteten på hele kledningen avhengig av jevnheten. Den horisontale måles nøye og sjekker nøyaktigheten og jevnheten flere ganger. Startstangen er festet med selvskruende skruer, hvoretter du kan begynne å installere sideelementene.

Det første panelet begynner å legges fra hjørnet, hektes med kroker på startplaten og glir inn i hjørnet. Etter det er resten av første rad sidespor festet til startstangen. Etter å ha installert hvert 3 panel, anbefales det å måle nivået, avvik er ikke tillatt mer enn 2 mm. Den andre er festet til materialet i den første raden, fiksering utføres i sporene i forrige rad, så vel som på selvskruende skruer.

Før du installerer den siste raden, er det festet en etterbehandlingsstrimmel som den øvre delen av panelene i den siste raden er satt inn i.

Hvis termisk isolasjon av kjelleren er gitt, er trinnvise installasjonsinstruksjonene som følger:

  1. Etter montering av rammen, bør et lag isolasjon legges mellom elementene. Vanligvis brukes mineralull eller ekspandert polystyrenplater, samt sprøyting med polyuretanskum. Mineralull og ekspandert polystyren limes til overflaten, mens det er viktig å oppnå den mest tette tilpasningen av materialet til veggene, inkludert på punkter nær rammeprofilene.
  2. Installasjon av en vanntett film, eller bedre en diffus membran. Den passer med en overlapping på 10 cm, alle skjøter limes med tape.
  3. Det er nødvendig å i tillegg styrke den limte isolasjonen, som den sammen med membranen “plantes” på selvskærende skruer. For 1 kvm. m 3-4 selvskruende skruer er nok, en av dem må være plassert i midten.
  4. Det siste trinnet er installasjon av kjellerpaneler i henhold til teknologien beskrevet ovenfor, mens det bør være et luftgap på 3-5 cm mellom isolasjonslaget og overflaten.

Når den er installert på skruehauger, utfylles først (eliminering av mellomrommet mellom bakken og bunnen av huset). Vanligvis er denne delen isolert, vanntett og trukket med treplater. Etter det blir overflaten behandlet med antiseptiske midler, så kan den omsluttes med sidespor. Hvis platens overflate er flat, kan panelene festes direkte til dem uten dreiebenk. Hvis ikke, utføres lathing, som panelene er festet på..

Råd

Siding for etterbehandling av kjelleren vil oppfylle de deklarerte egenskapene bare hvis de originale produktene av et anerkjent merke er kjøpt. I denne forbindelse, før du kjøper, bør du alltid sørge for at produktene har samsvarsertifikater..

Du bør være oppmerksom på tykkelsen på materialet og dets dimensjoner.. Tykkelsen skal være den samme over hele overflaten. For å gjøre dette må du sammenligne tykkelsen fra panelets ender på flere punkter. Materialets dimensjoner må tilsvare dimensjonene som er angitt på pakken..

Overflaten på panelene skal være glatt, fri for flis og riper, fargen skal være jevn, perforeringene skal være de samme, med jevne kanter..

Når du strammer selvskruende skruer, trenger du ikke strebe etter at de sitter tett på sidene. Det bør være en avstand på omtrent 1 mm mellom festet på hodet og panelets overflate. Panelene legges med et lite mellomrom. For vinylpaneler med høy ekspansjonskoeffisient, avhengig av omgivelsestemperaturen, bør det være et gap på 5-7 mm.

Når du kapper et haug privat hus, må du først vanntette haugene utenfra. For disse formålene er det praktisk å bruke spesiell mastikk..

Bruken av en metallprofil for lathing lar deg få krøllete hjørner. For å gjøre dette trenger du bare å bøye profilen til ønsket form, etter å ha laget hakk på overflaten hver 1,5-2 cm. Spiker eller selvskruende skruer for å feste panelene skal kjøres nøyaktig inn i midten av et spesielt hull.

Hvis det er vinduer i kjelleren, bør du vurdere hvordan bakkene vil bli utført. Dette gjøres vanligvis ved hjelp av en ferdiglaget nærvinduslist..

Vakre eksempler

  • I de fleste tilfeller er kjellersiden valgt flere nyanser mørkere enn veggenes skygge, og for å “knytte” husets kledning sammen har noen fasadeelementer, så vel som taket, samme farge som kjelleren.
  • Siding under naturstein og murstein har blitt utbredt. Slike hus ser pålitelige, monolitiske og respektable ut.
  • Litt mindre populært er trepanel. Som regel er den valgt for fasader som også har en trefinish..

Se nedenfor om funksjonene for å installere kjellerbekledning..