Maling: prosessens finesser

Maling: prosessens finesser

Å male forskjellige overflater er ikke bare i stand til å gi dem et oppdatert utseende, men hjelper også ofte med å beskytte produktet mot rust eller til og med mindre mekaniske skader. Bruk av maling til hjemmeareparasjoner er uunngåelig, men visse hindringer for anskaffelse av ønsket sammensetning er mulige: forbrukeren kan bli skremt av den høye prisen på produktet, eller det vil ikke være tilgjengelig i det hele tatt i provinsens villmark.

I slike situasjoner vil en mulig løsning på problemet være å lage fargestoffet selv..

Særegenheter

Uansett type oppfattes maling av de fleste som et kjøpt produkt, men det er imidlertid ikke så vanskelig å forberede det med egne hender hjemme. Som regel inneholder en slik blanding bare 2-3 hovedingredienser som må inkluderes, som kan kjøpes på markedet uten problemer..

På samme tid kan dyre maling og lakker av de beste merkene vise mye høyere kvaliteter på grunn av inkludering av forskjellige tilsetningsstoffer, men hjemmemaling vil også fungere for upretensiøs bruk..

Ved å lage maling med egne hender kan du spare betydelig på å kjøpe dyr maling og lage et produkt av akkurat den typen og fargen du trenger.

Det er ganske mulig at slikt materiale vil være noe dårligere enn dyre industrielle kolleger, for eksempel når det gjelder holdbarhet eller evnen til å motstå negative ytre påvirkninger, men for en betinget liten reparasjon i garasjen er dette alternativet ideelt.

Produksjonsmetoder

Det er mange oppskrifter for å lage maling med egne hender hjemme – alt avhenger av typen maling og lakkmateriale du planlegger å forberede. Det er verdt å merke seg at for komplekse varianter av maling (som fasade eller varmebesparende maling) er tross alt bedre å kjøpe, fordi de inneholder en enorm mengde tilsetningsstoffer. Alt annet du kan og bør prøve å gjøre selv.

Skifer

Tavlemaling maler enhver overflate på en slik måte at det oppnås en etterligning av et krittbrett. Det kan være ganske mange måter å praktisk bruke et slikt etterbehandlingsmateriale på, men først og fremst bør øynene lyse opp hos barn – det er veldig praktisk å skrive på en malt overflate med kritt!

Sammensetningen er absolutt giftfri, selv i fabrikkversjonen, derfor er bruken i barnehagen ganske passende. Hjemversjonen skiller seg bare fra den som selges ved at overflaten riper raskere.

Den enkleste måten innebærer banal tilsetning av to spiseskjeer sement til et glass akrylmaling.

Det er også en mer kompleks oppskrift: Tilsett en del matt lakk basert på samme akryl, sement (eller kitt eller fugemasse) og vann til tre deler akrylmaling. I begge tilfeller blandes blandingen grundig. Skaperen velger fargetonen etter eget skjønn.

For å gjøre en vegg eller et møbel til et fullverdig skiferbrett du kan også blande en liten mengde magnetiske flis med sementen – da vil det resulterende stoffet kunne tiltrekke seg metallgjenstander til seg selv. Det er ikke vanskelig å beregne mengden av en slik smule: jo mer det er, jo høyere er fargestoffets magnetiske egenskaper..

Olje

Malingene som brukes av kunstnere til oljemaling ligner veldig i oppskriften på konstruksjonskollegaene, og kunstfolk utarbeider tradisjonelt materialer for kreativitet på egen hånd.

Det vanskeligste å få tak i pigmenter, det vil si fargestoffer. Du vil ikke kunne lage dem selv, så du må bare kjøpe i en butikk eller bestille på Internett.. Produksjonsprosessen kan være giftig, så du bør ta vare på personlig verneutstyr på forhånd.: åndedrettsvern og hansker.

Prosedyren bør bare utføres i et godt ventilert område..

Separat skal det sies at den ferdige sammensetningen derfor kan reagere med metall metallskåler er ikke egnet for slike operasjoner.

Da er alt enkelt: pigmentene blandes grundig med linfrø, mutter, valmue eller hampolje. Den eksakte andelen eksisterer imidlertid ikke, men produsentens oppgave er å fukte pigmentene helt og bringe dem til en homogen oppslemning med et minimum av olje brukt, ellers blir malingen raskt gul når den tørkes.. For elting, bruk en glasspinne eller et spesielt kunstnerisk verktøy – en palettkniv.

Du kan også legge til litt voks i sammensetningen (gir en matt finish), harpiks (gir glans) eller terpentin (hjelper til med å tynne blandingen).

Akryl

Det er ikke vanskelig å lage akrylmaling med ord, men sammensetningen inneholder mange ingredienser som det er usannsynlig å finne i huset til en vanlig person. Som med oljemaling må du uavhengig finne og velge ferdige pigmenter som er blandet med vann for å få en farget pasta. Deretter kombineres det resulterende flytende fargestoffet med en akryldispersjon, som også må kjøpes spesielt. Regulering av tettheten av sammensetningen utføres ved å tilsette den nødvendige mengden vann.

Siden det er uunnværlig å gå til butikken for komplekse ingredienser, kan du utforske muligheten for å bruke andre kosttilskudd.. Spesielle frostvæsker hjelper malingen og lakkmaterialet bedre til å tåle lave temperaturer, flammehemmere vil gjøre sammensetningen motstandsdyktig mot høye temperaturer og brann.

Teksturert

Stilig moderne renovering er preget av bruk av teksturer som er vesentlig forskjellige fra glatte og jevne overflater. For veggdekorasjon brukes ofte spesiell teksturert maling, som er en billigere erstatning for dyre reparasjoner med naturstein, sand og så videre..

Utvalget av ferdige produkter kan ikke gjentas hjemme, men de enkleste variantene kan du lage selv.

Grunnlaget for slike eksperimenter vil være akrylmaling av hvilken som helst type.. For å gi den karakteristiske grove strukturen er det nødvendig med et fyllstoff, som til og med kan lages av vanlig kitt..

For noe litt mer sofistikert, kan du gå til jernvarehandelen for granittkrystaller eller konstruksjonssand, noe som vil gi malingen en ordentlig tekstur..

Eksperter legger spesiell vekt på at bruk av vanlig elv eller havsand i stedet for rene konstruksjonsalternativer ikke oppmuntres på grunn av heterogeniteten og størrelsen på fraksjonen, og dette bidrar ikke til god vedheft.

Andre muligheter

Oppskrifter på forskjellige typer maling er ganske mange og avhenger sterkt av typen overflate som skal males og de nødvendige egenskapene. Spesielt det enorme den såkalte finske malingen har vunnet popularitet for utendørs arbeid. Det er varmebestandig og designet primært for tre, men også egnet for betong og ulike typer taktekking.

En stor bøtte med slik maling krever: 8 liter varmt vann, 1 kg rugmel, 1 kg jernholdig sulfat, 120 g kjøkkensalt, 0,8 liter tørkeolje og 4 kg oker. Den samme oppskriften finnes overalt på Internett, selv om proporsjonene i hvert tilfelle kan være litt forskjellige. For maling av tak brukes vanligvis en finsk oppskrift med doblet oljeinnhold for tørking..

For hjemmebruk lages det ofte for eksempel dekorative malingsmåter, glassmalerier eller for maling på glass. I de fleste tilfeller er grunnlaget den samme akrylmaling, og det gjenstår bare å forstå hva du skal legge til for at sammensetningen skal få de ønskede egenskapene. Så markørmaling oppnås ved å tilsette polyuretan og epoksyharpiks til en akryldispersjon, som gir den mykhet og elastisitet i kombinasjon med vannavvisende egenskaper..

Enhver maling blir brannsikker ved å legge til de riktige typene flammehemmende, og metallfargen kan suppleres med en karakteristisk tekstur gjennom tilsetning av metallspon.

Gummi og pulvermaling, mye brukt i bilindustrien, er nesten de eneste malinger og lakker som vanligvis er ikke laget hjemme på grunn av kompleksiteten i prosessen og manglende evne til å få alle nødvendige ingredienser av riktig kvalitet.

Hjelpsomme hint

For de som bare eksperimenterer med å lage hjemmelagde maling, vil noen flere påviste tips være nyttige:

  • Når du blander maling på tre (spesielt for møbler), er bruk av brannhemmende middel i oppskriften obligatorisk, fordi bare denne komponenten garanterer at overflaten ikke vil bidra til spredning av brann.
  • Hvis det er nødvendig med en hundre år gammel service fra en malt overflate, er det dumt å stole på vannbasert maling. Den utbredte bruken av akryldispersjon som base skyldes nettopp det faktum at en slik base er veldig holdbar, derfor er det verdt å betale for mye for det.

  • Eventuell tynner bør brukes klokt, da malingen må forbli tykk nok. Når det gjelder vannbasert maling, blir vann et ekte tørkemiddel og fremmer sagging på den malte overflaten. Når det gjelder en akrylbase, kan det tilsatte løsningsmidlet spille en så negativ rolle, selv om bruken i noen tilfeller er begrunnet med sluttformålene..
  • Teksturmaling vil vise seg å være billigere og mer naturlig utseende hvis du bruker et stoff med en lignende nyanse som et fyllstoff. Strukturell svart eller perlemorsblanding lages vanligvis med sand av samme farge..

Se hvordan du lager svensk maling selv..