Maling for plast: typer og bruksområder

Maling for plast: typer og bruksområder

Plast ting har mange fordeler. De er lette, relativt holdbare, tåler varme og kontakt med vann godt. Utseendet til slike produkter tilfredsstiller imidlertid ikke alltid mennesker. Etter langvarig bruk mister plasten sin attraktivitet og blir dekket av riper. Og noen ganger liker du ikke fargen på det valgte elementet helt fra begynnelsen..

I mange tilfeller viser løsningen seg å være høykvalitetsmaling for plast, men når du velger, er det nødvendig å ta hensyn til de spesifikke egenskapene..

Særegenheter

Plastmaling er forskjellig fra formuleringer som påføres andre materialer. Søknaden har også sine egne detaljer. For eksempel må plast basert på ABS og PVC belegges med en spesiell primer før maling, som skal kjøpes på en bil eller lakkeringsbutikk. Blandingen sprayes og tørkes, den behandlede overflaten tørker i minst 60 sekunder.

Grunnleggende krav til farging:

 • grundig tørking og rengjøring av overflaten, frigjør den fra smøreoljer, støvpartikler og så videre;
 • Forberedelse er nødvendig i alle tilfeller, med unntak av påføring av vannbasert akrylmaling på polystyren eller ABS;
 • temperaturen på plasten, fargestoffet og utstyret det påføres må være nøye balansert;
 • det er lurt å varme opp luften til 18 grader og over, den skal tørkes opp til 80% eller mindre;
 • det er nødvendig å påføre bare ett lag, hvis tykkelse i gjennomsnitt er 60 mikron;
 • ved tørking holdes plastprodukter ved en temperatur på 18 til 60 grader, avhengig av hvor tykt laget påføres.

Et veldig tynt lag med maling er ikke veldig sterkt og fester seg ikke godt til overflaten. Hvis du bruker mer enn 120 mikron maling, tørker den sakte, og de dekorative egenskapene forverres kraftig. Polymeriseringsprosessen tar vanligvis 5-7 dager. Imidlertid kan det ta flere uker med utilstrekkelig temperatur, solid fuktighet og økt lagtykkelse..

Anvendelsesområde

Nesten alle plastprodukter kan males med spesielle fargestoffblandinger. Vinduskarmer og vinduer i PVC er dekket med noen forbindelser, glassfiber og annen plast – helt annerledes. PVC blir ofte behandlet med polyuretan-akryl vannbasert maling. Det gir ikke en matt effekt og yter godt selv på store områder..

De samme malinger og lakker vil komme godt med hvis du trenger å behandle:

 • sidespor;
 • sandwich panel;
 • stiv PVC;
 • konstruksjonsprofiler;
 • dører og vinduskarmer.

Visninger

Akrylemalje på vann (polyuretan-akrylmaling) har i de fleste tilfeller to grunnleggende komponenter. I tillegg til selve fargestoffet, inneholder sammensetningen en herder, takket være hvilken blandingen blir motstandsdyktig mot mekaniske og kjemiske destruktive faktorer. Gode ​​herdingsblandinger er fargeløse og luktfrie selv..

I tillegg gir de maling og lakkmateriale og andre verdifulle egenskaper:

 • gjemmer kraft;
 • anstendig vedheft;
 • UV -motstand.

Polyuretanmaling det er svært holdbart. Den dannes av polyuretankomponenter med tilsetning av akrylater. Dette malings- og lakkmaterialet løser to viktige oppgaver – det erstatter både primeren og fargesammensetningen. Imidlertid kan priming bare slippes hvis overflaten ikke er for skitten..

Polyuretanmaling er et slitesterkt stoff som lar den dekke selv store områder av plastprodukter. Den vanntette filmen øker hardheten til plastgjenstander uten at det går ut over fastheten eller elastisiteten. Overflater fester seg ikke til hverandre etter tørking og beholder sin opprinnelige attraktivitet i lang tid.

Gjenstander som brukes ofte (trådløs telefon, brilleveske, leker, lommelykter, håndtak) deksel matt fargestoff soft-toch. Med sin hjelp oppnås en hyggelig taktil effekt. En annen viktig fordel er intens absorpsjon av lyd og lys. I de fleste tilfeller blir soft-tock svart, men kjemikere har lært å slippe lysere, mer mettede toner..

Vinylmaling når det gjelder plast, er det preget av økt miljøvennlighet, det er relativt billig. En ubehagelig omstendighet forhindrer dens utbredte bruk – lav motstand mot ødeleggende påvirkninger. En kort kontakt med vann eller vind er nok til at plaststrukturen gjenvinner sitt uinteressante utseende.

Skumgummiprodukter må ha tre kvaliteter: motstand mot ultrafiolett stråling, fuktighet og lett mekanisk skade. Disse “motstanderne” er de farligste for enhver termisk isolasjon, så vel som andre isolerende strukturer. Spraybehandling gjør at malingen fester seg bedre til overflaten, uansett hvilket konsentrat som velges.

Ingen av de mye brukte malene kan gi antistatiske egenskaper til gjenstander. Som et resultat blir de tilført ved å påføre ytterligere preparater etter farging av plasten..

Design og farger

Det ville være for vanskelig å vurdere alle de eksisterende alternativene for plastprodukter og konkludere med hvilken farge og design som er best for dem. Derfor er det verdt å ta hensyn til PVC-baserte dører og vinduer, som ofte finnes i boligbygninger..

Når du velger et maleri, er det tilrådelig å fokusere på strukturens generelle stil. Hvis det er nødvendig å dekorere et hus i russisk stil, er det verdt å opprettholde en balanse mellom fargene på vinduer, dører og taket på taket. Naturlige nyanser vil være passende her. Mørk brun maling kan brukes. Det maskerer perfekt regn striper og gateskitt.

Lyse farger (beige, gul, blåaktig, oransje) anbefales kun å brukes i kombinasjon med lignende takfarger.

Minimalistiske hus passer ikke godt til forskjellige dekorative herligheter; det er mest riktig å bruke diskrete toner her. Hvis det er et ønske om å lage et attraktivt belegg av høy kvalitet, er det verdt å bruke en kromlignende maling..

Moderne produsenter har lært å lage vakre, glitrende og iriserende fargestoffer. Gullmaling ser elegant og elegant ut, noen ganger til og med litt pompøst. Speilmaling gir en veldig attraktiv forkrommet overflateeffekt. Filmen dannet av en slik sammensetning er relativt tynn, men samtidig så sterk og motstandsdyktig mot ytre påvirkninger som mulig. Av åpenbare grunner er korrosjonsbeskyttende egenskaper ikke veldig viktige her, men beskyttelse mot negative atmosfæriske fenomener er veldig verdsatt..

Matt soft-toch-maling er først og fremst beregnet på gjenstander som stadig er i kontakt med menneskehender. Det er hyggelig å ta på dem, en følelse av fløyelsaktig og varme skapes. Fargen kan være hvilken som helst – svart, sølv, bronse og så videre..

Blank svart lakk, ifølge de fleste bileiere, er flott for bilinteriør.

Präglet (strukturell) maling anbefales for belegg:

 • listverk;
 • esker med utvendige speil;
 • støtfangere;
 • innvendige deler.

Den takler effektivt eventuelle visuelle feil, inkludert skader og sprekker.. Fargestoffet er i stand til å rekonstruere det opprinnelige utseendet til plast, gi den en karakteristisk grovhet og skjule mindre skader.

Det er mulig å påføre et lag med lakkmaterialer, selv uten spesielle ferdigheter og erfaring i slikt arbeid. Rask tørking lar deg sette pris på all attraktiviteten til den teksturerte overflaten i løpet av få minutter. Ingen ekstra lakk nødvendig.

I motsetning til biler, der ingenting skal distrahere sjåføren fra veien og instrumentavlesninger, kan alle (sølvfargede eller til og med lyse) toner brukes hjemme. Du trenger bare å opprettholde en balanse mellom forskjellige nyanser av miljøet, følge den valgte fargetemperaturen (kald eller varm).

Det er verdt å fokusere på personlig smak, og på hvor godt en bestemt løsning passer inn i et bestemt interiør. For eksempel, å male “sølv” er ikke alltid passende. Ved å evaluere miljøet der plastproduktet skal brukes, kan feil elimineres ved valg av tonalitet og tekstur..

Valgtips

Soft-toch er ideell for etterbehandling av bilens interiør, fordi den er motstandsdyktig mot slitasje, lett kan påføres selv på vertikale overflater og bidrar til å glatte ut skarpe svinger. Sammensetninger i kategorien soft-toch kan brukes til å male ikke bare plast. I dette tilfellet vil det imidlertid være nødvendig med et grundig utvalg av en primer som matcher det spesifikke substratet..

Det er uakseptabelt å bruke løsninger med vitriol som primer, siden denne komponenten ved kontakt med akrylmaling svekker de positive egenskapene mange ganger og forstyrrer vedheft..

Aerosolbokser kan brukes uansett hvor flotte malerferdighetene dine er. Denne fargemetoden er veldig praktisk. Samtidig er fargevalget enormt..

Aerosolfargestoffer kan også leveres i mykt til speneformat. Fordelene med å bruke dem er pålitelig overlapping av små deformasjoner og muligheten til å danne en virkelig original dekor. På den annen side er det ingen som forbyr deg å bruke monademalje for å lage en lys glans..

  Ytterligere fordeler med aerosoler er:

  • evnen til å kombinere med andre malerverktøy;
  • brukervennlighet;
  • evnen til å simulere alle typer overflater;
  • lang periode med bevaring av fargestyrke.

  • Den gjenværende ubrukte aerosolmaling kan også lagres inne i beholderen i lang tid. Påføringen av fargestoffet over et stort område på denne måten er mer økonomisk enn å bruke andre alternativer. I tillegg er det vanskelig å finne en bedre måte å overlappe det forrige laget..
  • Under bruk skal aerosolboksen holdes i en avstand på 25 – 30 cm fra overflaten. Det er viktig å bevege hånden hele tiden uten å stoppe noe sted. Ellers kan det ikke vises for elegante striper, noe som vil ødelegge overflaten. Det må huskes at maling ved sprøyting skjer i to lag, så malingsforbruket kan være høyere enn det beregnede. Når du velger et fargestoff, må du huske på at aerosoler ikke er egnet for å blande farger og skape en klar linje mellom malt og umalt rom..

  • Det er uakseptabelt å bruke acetonbaserte blandinger som maling for plast. De er rimelige, men risikoen for skade på produktet er for stor.
  • Det er viktig å huske at polystyren, polyetylen, polykarbonat og polypropylen ikke er farget med noen forbindelser. Du bør ikke engang prøve å finne maling til dem..
  • Flytende plast ser ut som maling. Det regnes som universelt, men før du bruker det, er det nødvendig å grundig studere sammensetningen, kjemiske egenskaper og finne ut om blandingen er egnet for et bestemt formål..
  • Hvis din egen kunnskap og ferdigheter ikke er nok til å utføre arbeid av høy kvalitet, eller et forsøk på å male plasten ikke førte til noe, bør du kontakte spesialistene for råd, og ikke fortsette uavhengige eksperimenter.

  Se følgende video for hvordan du maler en plastdel riktig.