Kassetttak: fordeler og ulemper

En av de mest populære typene av hengende konstruksjoner er kassetttaket. Et slikt belegg kjennetegnes ved sin estetiske appell og enkle installasjon. Opprinnelig ble slike strukturer oftest installert i offentlige og kontorbygninger, men takket være et bredt utvalg av forskjellige modeller og nyanser av belegget, er det mulig å bruke dem i dekorasjonen av boliglokaler..

Særegenheter

Kassettbelegget er mye brukt til dekorasjon av en rekke lokaler.. Et kassetttak er en hengende struktur som består av følgende elementer:

 • Hovedobjektet som danner takbelegget er kassetter. Kassetter er rektangulære eller firkantede plater. De vanligste flisestørrelsene er 30×30, 60×60 og 30×60 cm. Slike moduler kan lages av et stort utvalg materialer..
 • Støtte og veggprofiler. Støttestrukturen tåler tung belastning, profilene festes til taket ved hjelp av plugger.
 • Suspensjoner. Suspenderte elementer og profiler danner celler med parametere 60×60 og 120×60 cm. Kassetter monteres i slike moduler.
 • Festemidler.

I stedet for noen kassetter kan du installere spesielle rektangulære lysarmaturer.

Fordeler og ulemper

Kassettdesign har en rekke betydelige fordeler i forhold til andre typer takbelegg. Nedenfor er de viktigste fordelene med produktet:

 • Enkel installasjon. Etter å ha lest de små instruksjonene for å installere et takbelegg, kan selv en nybegynner takle installasjonen. I tillegg er demonteringen av kassettene også enkel: om nødvendig kan du bytte ut visse fliser uten å demontere hele takkonstruksjonen..
 • Lang levetid. Rammesystemet består oftest av materialer som aluminium og stål, noe som igjen forhindrer rust på overflaten av strukturen..
 • Kassettene er motstandsdyktige mot fuktighet og mugg og anses derfor som hygieniske. Omsorg for et slikt belegg vil ikke være vanskelig – det er nok å periodisk tørke overflaten med en fuktig klut.
 • Ethvert belysningssystem kan enkelt installeres på kassetttaket, noe som utvider designmulighetene for å dekorere takrommet.
 • Helse og sikkerhet. Designet avgir ikke giftige stoffer til luften.
 • Stort sortiment av kassetter i forskjellige utførelser.
 • Brannmotstand.

Kassettdesignet har ingen store ulemper. Den største ulempen er at det nedhengte taksystemet kan redusere takhøyden betydelig (fra 8 til 20 cm), derfor anbefales det å installere slike strukturer bare i rom med et stort område og høyt tak..

Visninger

Kassetttak kan variere i størrelse, farge, materiale, samt tilstedeværelsen av et mønster på overflaten av kassettene. Flisene kan produseres i følgende størrelser:

 • i form av en firkant med sider 30×30, 59,5×59,5, 60×60 og 120×120 cm;
 • i rektangulær form med sideparametere 30×60, 30×120 og 60×120 cm;
 • noen produsenter produserer kassetter av uvanlige størrelser for å lage interessante designløsninger, for eksempel plater som måler 119×59,5 cm.

Tykkelsen på flisene kan være fra 1,5 til 4 cm.

Kassetter kan ikke bare variere i form og størrelse, men også i måten å behandle kant på:

 • uklippte og rette kanter;
 • med et kutt i form av et bredt trinn;
 • smalt trinn.

Materiale

Kassetter er laget av et stort utvalg materialer. Klassifiseringen på dette grunnlaget er som følger:

 • Metallisk. Denne typen inkluderer hovedsakelig tak i aluminium og stål laget av galvanisert materiale. Overflaten på slike kassetter er vanligvis glatt. I henhold til glansnivået er både matte og blanke paneler tilgjengelig. Noen ganger har denne kassetttypen en speilfinish..
 • Speilet. Kassetter av denne typen er laget av silikatglass. En annen modifikasjon av speilbelegget er plater laget av akrylglass. Speiltak kan være helt lyst eller matt – denne designen takler perfekt oppgaven med å visuelt øke rommet i et rom ved å fylle det med lys.
 • Glass designene er laget av flerfarget eller helt gjennomsiktig materiale. Ofte er det mønstre eller mønstre på overflaten av kassettene. Ved hjelp av en glassstruktur kan du lage interessante belysningsløsninger i interiøret. Lampene installert bak glasspaneler ser veldig imponerende ut..

 • Gips strukturer er en av de første typene kassetttak. Overflaten på platene kan ha en lang rekke teksturer. Ulempen med et slikt belegg kan kalles dårlig motstand mot fuktighet, derfor er et gipstak ikke egnet for bad, kjøkken og andre våtrom..
 • Tre kassettkonstruksjoner tilhører kategorien elite takbelegg. Kassetter er bare laget av dyre treslag.
 • Fra glassfiber eller mineral fibre. Kassetter av denne typen produseres i både hvit og farge. Designet kjennetegnes ved gode lyd- og varmeisolasjonskvaliteter. Til tross for at mineralfiber er et ganske lett materiale, har fliser laget av det god styrke..

Design

Utformingen av kassetttak er ganske variert. Teksturen på flisen kan ha følgende forskjeller:

 • Perforert overflate. I slike kassetter er det hull med liten diameter, som kan være i størrelsesorden 2 mm. Denne takmodellen forbedrer ventilasjonen i rommet..
 • Stemplet type. Det er et mønster eller mønster på overflaten av kassetter av denne typen.
 • Glatt overflate. I dette tilfellet er det ytre laget av flisene belagt med maling og lakk eller et antikorrosjonsmiddel..

  Utvalget av nyanser og mønstre på overflaten av kassettene er også stort. Fra fliser som er forskjellige i utseende, kan du danne originale komposisjoner – det er bare viktig å velge riktig kombinasjon av materialer.

  Produsenter

  Kassett takkonstruksjoner er veldig populære. I det moderne markedet for etterbehandlingsmaterialer er det et stort antall selskaper som produserer et slikt belegg. Noen merker har imidlertid oppnådd spesiell anerkjennelse og har ekstremt positive kundeanmeldelser..

  Albes er en produksjonsforening for flere russiske firmaer. Selskapet har en ledende posisjon på byggematerialemarkedet i Russland og i nabolandene. Albes produkter er veldig populære på grunn av et bredt spekter av produkter og høy kvalitet.

  Kassettdesignet til denne produsenten har tjent sin popularitet på grunn av god kvalitet og rimelige kostnader. Nedhengt tak er tilgjengelig for to typer systemer: åpent og lukket. Kassetter er tilgjengelige i et bredt spekter av farger. Standardpaletten inneholder følgende nyanser:

  • blank og matt hvit;
  • metallisk;
  • lys beige;
  • krom og dens variasjoner;
  • gylden.

  Andre nyanser inkluderer svart, grått, crimson, kobber og blått. I tillegg kan Albes produksjonsforening pulverlakke platene i en valgt nyanse for å bestille. Takket være bruken av ikke-standardfarger kan overflaten på kassettene etterligne strukturen i forskjellige materialer, for eksempel tre eller granitt.

  “Trading House Tsesal” er et annet ledende selskap i det russiske markedet for produksjon av byggematerialer. Alle produktene i selskapet er produsert under merkenavnet Cesal. Kassetttak i dette selskapet er hovedsakelig laget av aluminium..

  Et spesielt belegg påføres på overflaten av platene, som gir et høyt nivå av fuktmotstand, brannmotstand og korrosjonsbestandighet.

  I tillegg til åpne og lukkede systemer, er Cesal kombinerte suspenderte strukturer også tilgjengelige. Det særegne ved denne typen takbelegg er at du kan installere fliser i forskjellige størrelser og nyanser under installasjonen..

  Under merkenavnet Caveen komplekse kassettopphengssystemer produseres. Strukturen kan inkludere, i tillegg til selve platene og rammen for festing, belysningsenheter, klimakontrollsystemer, ventilasjon. Strukturelementene er laget av en aluminium-magnesiumlegering. Overflaten på platene kan poleres eller males.

  Poleringsprosedyren brukes for å oppnå effekten av en speiloverflate. Takket være den spesielle teknologien for behandling av kassetter med fargestoffer, er den malte overflaten preget og motstandsdyktig mot mekanisk skade. Fargen på flisene vil ikke falme i minst 10 år.

  Tysk firma Geipel er kjent over hele verden som en stor produsent av bygningsmaterialer av høy kvalitet. Selskapet samarbeider aktivt med designere for å lage originale etterbehandlingsbelegg..

  Nedhengt tak i Geipel -kassetten har en speilvendt overflate. Panelene har god brann- og fuktmotstand. Slike strukturer kan effektivt brukes til å visuelt øke arealet i rommet..

  Kassetter er laget i form av en firkant av aluminium eller galvanisert. Det er også spesielle perforerte paneler med hull for bedre ventilasjon. Installasjon og demontering av takbelegget er ikke spesielt vanskelig. Om nødvendig kan noen fliser byttes ut uten å måtte demontere hele strukturen.

  Valgtips

  I dag presenteres et bredt spekter av suspenderte kassettstrukturer på byggematerialemarkedet.. Det er flere faktorer du bør vurdere når du velger riktig belegg:

  • installasjonssted og formålet med lokalene;
  • interiørdesign stil;
  • størrelse, form og materiale på kassetter;
  • type konstruksjon (åpen eller lukket);
  • funksjonelle trekk ved en bestemt sele.

  Kassetttak er oftest installert i kontor- og offentlige lokaler, men denne designen vil ikke være mindre praktisk og effektiv i en leilighet..

  Kanskje den eneste betingelsen for slik dekning er tilstedeværelsen av stor takhøyde, ellers kan rommet i rommet visuelt redusere betydelig.

  Utvalget av kassettdesign vokser bare over tid. Å velge en passende design, størrelse og form for et bestemt interiør er ikke spesielt vanskelig. Suspenderte kassettsystemer ser spesielt harmoniske ut i moderne interiørstiler.

  Som nevnt ovenfor er takopphengssystemer delt inn i åpne og lukkede alternativer. Forskjellen ligger i noen designfunksjoner. Åpne systemer består av T-formede profiler, hvis ramme vil bli sett nedenfra. Lukkede systemer består av U-formede profiler, som kassetter installeres på med spesielle fester slik at rammen ikke er synlig nedenfra.

  Selv om alle kassetttak har felles egenskaper, kan noen funksjoner i konstruksjonene variere.. Takbelegget, avhengig av dets egenskaper, kan være rettet mot å løse en eller flere oppgaver samtidig:

  • gir et høyt lydisolasjonsnivå;
  • brannmotstand;
  • fuktmotstand;
  • skape god ventilasjon i rommet;
  • dannelse av et varmeisolerende belegg.

  Vakre eksempler i interiøret

  Treskassettkonstruksjoner ser veldig respektable ut – et slikt tak vil dekorere ikke bare et kontorlokale, men også et kontor i en boligbygning.

  Speilopphengssystemer kjennetegnes ved god fuktmotstand, derfor installeres slike strukturer ofte på bad..

  Kassetttak ser flotte ut i romslige stuer. Ved å kombinere paneler med forskjellige teksturer og nyanser, kan du lage originale takbelegg.

  Suspenderte kassettstrukturer har alltid vært veldig populære i kontorbygg, siden et slikt tak ikke bare er estetisk attraktivt, men også veldig praktisk..

  I kombinerte systemer kan du kombinere ikke bare fliser i forskjellige nyanser, men også av forskjellige størrelser og former..

  En massiv trekonstruksjon med originale innsatser i form av glassmalerier ser ganske imponerende ut.

  I videoen nedenfor kan du se installasjonen av kassetttaket.