Kalk: hva er det og hva brukes det til?

Kalk: hva er det og hva brukes det til?

Kalk er et av materialene som ofte brukes i konstruksjon, så vel som på en rekke andre områder. I denne artikkelen vil vi snakke om dette materialet, forklare dets egenskaper, typer, gi en definisjon, og også forklare hvor det brukes, hvordan det fortynnes, og også hvordan det skal brukes i hvert enkelt tilfelle..

Hva det er?

Kalk er et sammentrekkende materiale som oppnås som et resultat av brenning, så vel som den påfølgende transformasjonen av kalkstein, kritt og andre kalk-kalkrike bergarter. Hvis vi snakker om egenskapene til ren, ekte kalk, så er det et fargeløst produkt som er ekstremt vanskelig å oppløse i vann. Dette ordet betyr vanligvis quicklime og produktet av dets interaksjon med væske..

Det skal bemerkes at dette materialet kan være i flere former. – med hammer, pulver, og også i form av deig. Når det gjelder formelen for dette materialet, ser det ut som CaO. Kalk er et resultat av brenning av stein, når kalsiumoksyd er hovedkomponenten i den kjemiske planen. Det samhandler ganske godt med fuktighet. Som et resultat av hydreringsprosessen får vi slakket kalk.

Særegenheter

Quicklime er et hvitt stoff som har en krystallinsk struktur. Andelen urenheter av forskjellige typer-dolomitter, kalkstein, så vel som andre mineraler av typen magnesium-kalsium, kan ikke overstige 6-8%. Den er laget i samsvar med GOST under nummeret 9179-77, som kalles “Byggekalk. Tekniske forhold “. Slik kalk dannes fra bergarter av karbonat, ved bruk av forskjellige tilsetningsstoffer som er av mineralsk natur: slagger av typen elektrotermofosforsyre eller masovn eller kvartssand. I henhold til kravene i GOST må kalk knuses på en slik måte at resten etter å ha passert gjennom en sil nummerert 02 og 008 ikke er henholdsvis mer enn 1,5 og 15%..

Quicklime er klassifisert i den andre faregruppen. Hvis vi snakker om ren lufttype kalk, kan den være av både den første og den andre, så vel som den tredje typen. Hvis vi snakker om kalk med urenheter, så er dette bare første og andre klasse. Og hvis vi snakker om hydrert kalk, så er dette også bare første og andre klasse.

Visninger

Kalk får egenskaper av hydraulisk karakter på grunn av tilstedeværelsen av silikater i den. Fra hvor mange av dem det er, kan den deles inn i hydraulikk eller luft. Den første kategorien har evnen til å forbedre herdingsprosessene og styrken til løsninger i både luft og vann. Hvis du ser på innholdet i klinkermaterialer, kan kalk være svært hydraulisk eller svakt hydraulisk..

Vær oppmerksom på at luftkalk er ment å sikre herding av mørtler som brukes i konstruksjonen, og også slik at de beholder sin styrke når fuktighetsnivået er på et normalt nivå..

Hvis vi snakker om kalktyper, bør det bemerkes at den er delt inn i forskjellige kategorier avhengig av kriteriet vi tar som grunnlag for klassifiseringen..

Hvis du ser på kalktyper etter behandlingstype, kan det være:

 • Komkova. Det kalles også en kokende gryte.
 • Fluffy. Dette er faktisk slaked lime, som oppnås etter at klumpene er slukket med væske..
 • Kalkmelk i form av en hvit suspensjon.
 • Kalkprøve. Dette er resultatet av slumping av klumpete råvarer.
 • Malet i pulverform. Det oppnås vanligvis ved å knuse de brente klumpene..

Hvis vi snakker om innholdet i oksydnivået, er kalk:

 • dolomittbasert;
 • magnesian;
 • kalsiumbasert.

Når det gjelder kalsium, kan mengden være mellom 70 og 95 prosent. I magnesia er innholdet av magnesiumoksid vanligvis fra 5 til 20%, og i dolomitt – fra 20 til 40%.

Hvis vi tar slakingshastigheten som grunnlag, blir kalk delt inn i:

 • Slukker raskt. Som regel er indikatoren ikke mer enn åtte minutter.
 • Middels blanking rate. Vi snakker om en tidsperiode på ikke mer enn 25 minutter.
 • Langt slukket. Slik kalk blir slakket i mer enn 25 minutter..

Hvis vi tar utgangspunkt i kriteriet for de tekniske parameterne for brenning av forskjellige bergarter, oppnås klumper av kalk med forskjellige styrker:

 • mykt brent;
 • fast brent, det vil si brent;
 • middels grad av avfyrt, det vil si brent.

I tillegg er den også delt i henhold til dens kjemiske sammensetning. Vi snakker om forholdet mellom kalsiumaluminoferritter, så vel som silikater.

Det skjer:

 • Hydraulisk. Dette alternativet gjør det mulig å herde løsninger som brukes både i vann og ganske enkelt i et åpent område..
 • Luft. Dette alternativet gjør det mulig for forskjellige løsninger og blandinger for konstruksjonsformål å herde i tilfeller der det er normal fuktighet. Det skal bemerkes at sammensetningen av luftkalk er slik at prosentandelen av stoffene nevnt ovenfor er 5-15%, og i sjeldne tilfeller kan den være 20 prosent. Det er også en svakt hydraulisk kalk, som har fra 25 til 40% av innholdet i såkalte klinkermaterialer. Hvis vi snakker om den svært hydrauliske typen, kjennetegnes den ved at den inneholder de angitte alumoferritene og silikatene fra 40 til 90%.

Hva er de laget av?

For kalk vil merke og type være avgjørende faktorer, som bestemmer hovedsegmentet for bruken..

Hvis vi snakker om kalk for byggearbeid, består denne typen som regel av bergarter som inneholder en veldig høy prosentandel kalsium, så vel som magnesium. Denne typen brukes som mykner for forskjellige typer bindingsløsninger, så vel som for betongblandinger. Dette merket selges vanligvis i form av klumper og lo eller lime deig..

Vanligvis krever denne type produksjon:

 • bergarter av karbonatplanen;
 • forskjellige mineralbaserte tilsetningsstoffer, som inkluderer aktive mineraltilsetningsstoffer, samt kvartsbasert sand og elektrotermofosforsyre eller masovnslagg i granulat.

Hvis vi trenger en hydraulisk blanding, frigjøres den fra kalkstein, som inneholder opptil 20% leireforurensninger. De klarer det ved å skyte. Det skal bemerkes at denne typen vanligvis er laget for produksjon av lavbetong. Det er bare at duktiliteten er ekstremt lav, og styrken er veldig høy. Denne typen kalk brukes vanligvis til å lage strukturer som vil bli brukt under forhold med høy eller høy luftfuktighet..

Den klumpete typen brukes vanligvis som et slags halvfabrikat for å lage forskjellige løsninger og pulver. Denne typen lagres vanligvis i lukkede lagre, slik at fuktighet ikke har en ødeleggende effekt på den..

I regnfulle perioder om våren og høsten tilsettes noen ganger kalk eller slakt kalk til jorden. Forresten, sistnevnte, ved kontakt med vann, frigjør alkali. Kalkstein oppløses bedre takket være nedbør.

Det finnes også en såkalt brusvariant.. Det er en kombinasjon av slaked lime og kaustisk brus. Vanligvis brukt til å lage trykkammer, gassmasker, samt diverse dykkerutstyr.

Det er også en klorsort. Den består av kalsiumhydroksid samt fritt klor. Den har utmerkede blekende egenskaper og er et kraftig antiseptisk middel.

Holdbarhet

Ulike kategorier av kalk har ulik holdbarhet. For eksempel, hvis du tar quicklime, bør det oppbevares i omtrent to uker i et rom som vil være ekstremt uoppvarmet, tørt og lukket. Hvis det er mulig å lagre det i et produksjonsmiljø, er det bedre å gjøre dette i spesielle beholdere som har et fôringssystem.

Hvis et slikt produkt lagres i forseglet emballasje, er holdbarheten ubegrenset.. Det må sies her at lagring av denne typen kalk må utelukke helt inntrengning av væske på den, ellers kan det forårsake en veldig sterk oppvarming av stoffet.

Etter at dehydrering er utført, må kalk oppbevares i en spesiallaget grop i omtrent en halvmåne i tilfelle den skal brukes til murverk eller for å lage noen form for løsninger. Hvis den skal brukes til puss, bør den lagres i omtrent en måned..

Etter det helles vanligvis et 20 centimeter lag med fin sand på løsningen. Hvis utetemperaturen er under frysepunktet, kan du helle et 70 centimeter jordlag på sanden for å utelukke muligheten for frysing. Også en grop med kalk bør gjerdes av og merkes slik at alle rundt dem vet om dens tilstedeværelse og dyr ikke kan komme på den. Som regel lagres slik kalk i konsistensen av deigen ganske lenge. Og jo mer tid det går, jo mer kvalitet blir det..

Blekemiddel lagres vanligvis utelukkende i forseglede pakninger på et sted som er fullstendig beskyttet mot fuktighet og ultrafiolette stråler.. Emballasjen må merkes med en etikett som indikerer at stoffet er etsende. Den er pakket i polypropylen- eller polyetylenposer, samt i ståltrommer med polyetylenforinger. På markedet vil dette være pakker som veier 0,5, 1,2 og 1,5 kilo. Pakningen kan forsegles, eller den kan bindes med en metallring eller klorresistent hyssing.

Hvis vi snakker om alvorlighetsgraden av menneskelig eksponering, er stoffer som kalk inkludert i gruppen av moderat farlige produkter fra den tredje gruppen, og kloret som frigjøres tilhører den andre gruppen..

Nedbrytning av klorbasert kalk resulterer i utviklingen av oksygen og klor. Men dette er bare mulig under påvirkning av naturlige faktorer. Det er et sterkt oksidasjonsmiddel, og klorstøv kan irritere slimhinnen..

Når du arbeider med et slikt stoff, bør luftveiene og øynene beskyttes med spesialutstyr. – respirator eller gassmaske av filtertype. Denne typen pakker kan lagres i lagre med et ventilasjonssystem av høy kvalitet, som er uoppvarmet og beskytter kalk mot UV-stråler. Gulvene må være laget av murstein, betong eller asfalt. I et rom med slike stoffer er det umulig å lagre gassflasker, brannfarlige, samt forskjellige eksplosiver. Lagringstiden i lagre kan enten være et år eller tre år.

Forresten må lagringsanlegg være utstyrt med brannslukningsapparater: syrebaserte brannslukningsapparater, kraner med brannslanger, esker fylt med sand, og så videre..

Anvendelsesområde

I lang tid ble det brukt kalk til å lage kalksement. Til tross for at det fryser perfekt i luft, absorberer det en stor mengde fuktighet, noe som får sopp til å vises på veggene. Av denne grunn brukes den ikke lenger i denne kapasiteten. Slik kalk vil også være en komponent i forskjellige materialer for pussing, lage fargestoffer, silikatbaserte murstein, flisbetong, og så videre..

Det brukes også aktivt i hagebruk og jordbruk.. Blekekalk er for eksempel et utmerket materiale for behandling av trær og planter fra forskjellige gnagere og skadedyr, gjødsling av jord med sure egenskaper, samt hvitvasking. Malet kalkstein, som har de samme egenskapene som kritt, brukes som råstoff i tilvirkning av fôr til husdyr, samt fôring til fjærfe.

Bruken av hurtigkalk gjør det mulig å nøytralisere spillvann og røykgasser. I tillegg males forskjellige typer overflater med sin hjelp – vegger, tekniske rom..

Kalk brukes ofte i næringsmiddelindustrien. For eksempel finnes det i en rekke produkter som et emulgator med betegnelsen E-529. I tillegg er det nødvendig i alle områder der det er nødvendig å blande stoffer som ikke kan blandes på grunn av deres natur – for eksempel vann og olje..

Kalk har blitt populært av følgende årsaker:

 • lav pris;
 • gode desinfeksjonsegenskaper;
 • motstand mot fuktinntrengning;

 • mangel på ubehagelig lukt;
 • allsidighet;
 • god kompatibilitet med fargestoffer;
 • UV -motstand.

Men hun har også et par ulemper:

 • veldig etsende i arbeidet, noe som krever forsiktighet;
 • bobler, striper og striper kan vises hvis løsningen ikke var riktig forberedt.

Hvordan avle?

Denne prosessen er rotete og tidkrevende. Dekk gulv og møbler med folie og bruk vernetøy før du starter arbeidet. Hvis du bestemmer deg for å vaske rommet, vil forbruket variere avhengig av påføringsmetoden, så vel som overflaten som behandles. Hvis kalkingen påføres med en pensel, vil forbruket øke betydelig.

I tillegg kommer det helt an på hvilken kalk du velger.. For eksempel helles tørrkalk av kalk i et-til-ett-forhold. Ved å helle tre liter vann for en del kalk, kan du få en deig av lime-type. Og etter det kan kalken fortynnes med væske..

Fra en kilo hurtigkalk er det enkelt å få 10 liter kalk, klar til bruk. I noen tilfeller kan gips og sand brukes til å fortynne kalk, men bare for å forbedre egenskapene..

Forbruk

Det vil avhenge av hvor nøyaktig blandingen skal brukes. For å vaske et rom trenger du 0,5 liter ferdig kalking per kvadratmeter. Hvis vi snakker om lo, kan du fra en pakke på to kilo få seks liter kalk, som vil være nok til å vaske omtrent 12 kvadratmeter av overflaten. Det er sant at hvis du må jobbe med murverk, trenger du mer.

Hvis vi snakker om den ferdige limdeigen, vil forholdet være slik at det kreves tre liter væske per kilo deig.

Hvis vi snakker om hurtigkalk, må den først slokkes, og først deretter fortynnes med vann. Når det gjelder henne, fra en kilo kalk, kan du få omtrent ti liter kalk, klar til bruk..

Søknadsteknologi

Rommene blekes med en sprøytepistol, spray eller pensel. En rulle brukes aldri til hvitvasking, siden hvis du ruller ut kalkningen med en vals, men allerede det andre laget, vil det første laget ganske enkelt ikke tåle belastningen og vil bevege seg bort fra overflaten. Vanligvis brukes en spesiell børste til kalking. Bløtlegg det i varmt vann i flere timer før bruk..

Murvegger kan behandles med en enkel børste som har naturlige børster. Forresten, hvis alt er gjort med en pensel, vil det være striper. For å fjerne dem, bør det påføres et andre kalkmalinglag i retning av lysstrømmen..

Det vil være best å kalkere med en sprøytepistol. Det vil ligge flatt, og forbruket av kalk vil være betydelig mindre.

Hvis vi snakker om selve algoritmen til arbeidet, må du først lukke alle vinduer, dører og møbler med folie. Du kan i stor grad lette arbeidet når du trenger å rengjøre rommene. Etter det bør du forberede overflaten for prosessen, nemlig å fjerne det gamle laget, fjerne flekker, samt kalk, som allerede flasser. Det vil heller ikke være overflødig å lukke sprekker..

Nå bør du fortynne kalkingen. Hvis prosessen utføres med en sprøyte eller sprøytepistol, bør blandingen først filtreres. Rør løsningen før du tilfører den neste delen kalk til enheten..

Før du arbeider med utstyret, må du gjøre deg kjent med reglene som den teknologiske instruksjonen inneholder. Før du påfører kalk, bør du fuktet overflaten litt med en spray. Nå må kalkingen helles i sprøytepistolen og luft pumpes inn. Nå justerer vi spraydysen slik at kalkingen sprayes så jevnt som mulig. Hvis sprøyting ikke forekommer, er den for tykk..

Deretter må du tilsette væske der og røre den. Sprøyten skal være 15-20 centimeter fra overflaten. Prosessen bør foregå utelukkende ved hjelp av sirkulære bevegelser. Etter et par timer skal det andre kalkingslaget påføres på det første laget, som ennå ikke har tørket ut..

Tips og triks

Hvis du lagrer kalk i poser, er det best å oppbevare det på et tørt sted uten sol. Når du kjøper dette stoffet, må du sørge for at det oppbevares under passende forhold, hvis beskrivelse må være inkludert på pakken. I tillegg er kalkkalking ganske billig og ville være en flott løsning på et begrenset budsjett. Et annet viktig poeng – kalkmaling vil være en utmerket løsning for våtrom, ettersom den har gode fuktresistente egenskaper..

Før du påfører en ny kalkmaling, bør du først vaske den gamle kalkmaskinen fra taket. I alle andre tilfeller vil den nye kalkmalen ganske enkelt falle av sammen med den gamle.

Du bør også være veldig forsiktig med å løse opp kalk i vann.. Gitt forskjellene mellom de forskjellige artene fra hverandre, vil mengden vann som trengs være forskjellig. Kokende kalk, natrium eller karbonsyre vil kreve forskjellige mengder vann for riktig fortynning..

For å gi kalkmassen en slags behagelig nyanse, kan du legge til farge på den. Vanligvis tilsettes i dette tilfellet 20 g blått til beholderen med kalk. For å utføre forskjellige former for etterbehandling i et hus laget av tre eller murstein, ville det være best å velge en overskyet dag eller kveld. Årsaken er enkel. Det karakteristiske for kalk er at det ikke liker for tørt og varmt vær, samt eksponering for direkte sollys..

Den teknologiske fremgangsmåten for påføring av kalk må følges så mye som mulig. Eventuelle avvik fra prosessen vil føre til at resultatet vil skuffe deg..

Kalk er et flott materiale som har mange bruksområder.. For eksempel dekorerer hvit kalk tradisjonelt trær siden våren, beskytter dem mot skadedyr, fungerer som en utmerket løsning for kalking av vegger og har generelt mange fordeler som skiller dette ganske rimelige materialet fra andre..

For informasjon om hvordan du slukker kalk på riktig måte, se neste video.