Hvordan velge maling til tre?

Nylig har maling blitt stadig mer brukt til etterbehandling av treoverflater. Mange malinger antas å beskytte tre mot forskjellige faktorer. Men slike belegg er kanskje ikke alltid egnet for trestrukturer. Derfor er det viktig å kjenne fordeler og ulemper med alle typer malinger som er kompatible med treoverflater, slik at du kan velge den rette for etterbehandling..

Særegenheter

Tremaling av høy kvalitet inkluderer vanligvis komponenter som:

 • pigmenter;
 • bindende base;
 • fyllstoff;
 • ekstra tilsetningsstoffer.

Hver komponent har en spesifikk funksjon. Pigmentet gir lakken en bestemt nyanse. Bindebunnen er ansvarlig for malingens tekstur og gjør at alle komponentene i sammensetningen kan kombineres godt til en homogen masse. I tillegg danner den en overflatefilm med beskyttende egenskaper. Fyllstoffet brukes slik at malingen i påført form forblir sterk og har en vakker glans, og understreker teksturen til treet..

  For fremstilling av maling brukes mange tilsetningsstoffer som lar deg forlenge levetiden til treoverflater:

  • Skumdemperen fungerer som brannvern.
  • Soppdrepende midler har en beskyttende funksjon ved å forhindre spredning av sopp og skadelige bakterier.
  • Tørkemidler lar belegget tørke raskt på treoverflaten.

  Dermed forbedrer den korrekte sammensetningen av maling mange kvalitetsegenskaper ved treoverflater og reduserer sannsynligheten for slitasje, samt skader fra ytre påvirkninger..

  Alle belegg som brukes til trefinish, helt miljøvennlig. De lar materialet opprettholde et godt inneklima..

  Malingen må være et slitesterkt belegg, for når den slettes, vil den ikke klare de dekorative funksjonene, og treet vil ikke lenger være så pålitelig beskyttet. Det er viktig at denne malingen har fuktbestandighet. Mange produsenter presenterer modeller hvis hovedfunksjon er å beskytte treet mot fuktighet..

  Et trekk ved noen typer tremaling er at produsenten inkluderer naturlige ingredienser i sammensetningen. Dette skyldes det faktum at treet i seg selv er helt naturlig og miljøvennlig, derfor inneholder maling for dette råmaterialet vanligvis komponenter basert på animalsk voks og vegetabilsk harpiks. Slike malinger presenteres ikke i et stort utvalg av nyanser, men de bevarer treets miljøvennlighet perfekt..

  Spesielle funksjoner

  Malingen utfører også andre viktige og nødvendige funksjoner for treoverflater:

  • Tremaling er vanligvis motstandsdyktig mot mekanisk skade. De beskytter treet mot støt fra harde gjenstander og annen påvirkning.
  • De fleste av komposisjonene beregnet på tre gjemmer seg. De trenger godt inn i treets tekstur og fyller selv de minste hullene. Beleggene er godt fordelt over overflaten og etterlater ingen hull. De ser vakre og monolitiske ut.
  • Enhver maling til tre har en dekorativ funksjon. Den er designet for å fylle vanlige treoverflater med lysstyrke og rike nyanser..
  • Et viktig trekk ved tremaling er at de har en lav kostnad. Du kan spare på innvendig eller utvendig dekorasjon uten å bruke dyre maling og lakker.
  • Et annet trekk ved tremaling er at det gjør det lettere å vedlikeholde treoverflater. Du vil hele tiden kunne vaske gulv og rengjøre regelmessig uten å bekymre deg for at fint skitt tetter seg inn i treteksturen. I tillegg endres ikke fargen på malingen over tid. Du trenger ikke å bekymre deg for at trevegger og andre elementer vil forringes fra våtrengjøring..

  Bruksområder

  Tremaling kan brukes både innendørs og utendørs. I tillegg kan du på denne måten ikke bare beskytte treet, men også gjøre det lysere og mer interessant. Du kan bruke alle alternativer for maling og designendringer.

  Maling har en rekke funksjoner som skiller formålet:

  • Utendørsmodeller lar deg transformere fasader, gjerder, veggoverflater, dører, benker, trinn, trapper og andre treelementer. De har god permeabilitet.
  • Mange modeller designet for utvendig treverk er frostbestandige. De beskytter treet pålitelig mot frysing og beholder utseendet i mange år, uavhengig av antall avrimings- og frysesykluser.
  • Interiørmodeller har ofte ikke den samme sterke lukten som utvendige modeller. Luktfri maling brukes ofte til å male tre i interiør. De er dyrere, men mer funksjonelle..

  • Modeller for utvendig dekorasjon er mer motstandsdyktige mot naturlige faktorer. De falmer ikke i solen, de bryr seg ikke om eksponering for direkte sollys.
  • Utvendig maling beskytter også tre mer pålitelig mot fuktighet og andre naturlige faktorer, inkludert nedbør av noe slag..
  • Men vanligvis tørker maling for interiørarbeid raskere enn maling for utvendig dekorasjon, noe som er et trekk ved slike trelignende komposisjoner..

  Produsenter prøver å kombinere alle disse viktige funksjonene i en bestemt sammensetning slik at malingen passer godt på treverket, og belegget som helhet ser presentabelt ut. Men likevel er mange formuleringer forskjellige avhengig av formålet og noen kvalitetskarakteristikker..

  Visninger

  Vannbasert maling

   Sammensetninger basert på en vandig emulsjon har en mer flytende konsistens sammenlignet med andre typer. Det er denne kvalitetskarakteristikken som gjør at maling og lakksammensetning kan trenge inn i trekonsistensen dypere og raskere og skape et belegg av høy kvalitet uten hull. Vannbasert maling for tre, etter tørking, danner en beskyttende film som beskytter treet mot mange faktorer. Vannbasert maling inkluderer vanligvis:

   • vann;
   • pigmenter som er ansvarlige for fargen på malingen;
   • bindende filmdannere;
   • fyllstoffer som er ansvarlige for hurtig tørking og fuktmotstand;
   • organisk løsningsmiddel.

   Alle disse komponentene kombineres godt med hverandre og skaper en pålitelig og høykvalitets trelignende finish.. Vannbaserte formuleringer tørker vanligvis på omtrent 4 timer, men det finnes også raskere tørkingstyper av slik maling. Alt avhenger av hva slags fyllstoff produsenten i tillegg la til sammensetningen..

    Latex maling

    Noen vannbaserte malinger har latex som base. Disse formuleringene er praktisk talt luktfrie, noe som gjør dem flotte for trelignende interiører. Latex vannemulsjonsmaling har et deigaktig utseende, derfor fortynnes den med vann når den brukes.

    Latexforbindelser har god fuktbestandighet og er helt giftfrie. De tørker i gjennomsnitt et par timer, og påskynder dermed sluttbehandlingen. Latexmaling har en viktig fordel – på grunn av deres plastiske tekstur, er de i stand til å fylle selv små sprekker og teksturerte elementer på treoverflaten, gir maleri av høyeste kvalitet.

    Latex vannbaserte maling har kvaliteten på dampgjennomtrengelighet. Det er takket være ham at treet får ytterligere beskyttelse mot utvikling og spredning av soppen..

     Men latexmaling har noen ulemper:

     • Et slikt belegg mister raskt fargen når det utsettes for direkte sollys. Derfor er det ikke vanlig å bruke den til utvendig dekorasjon. Hvis rommet har mange vinduer med sterkt lys, og de vender mot sørsiden, er det tilrådelig å ikke bruke slike malinger. I tillegg kan belegget over tid raskt miste sin opprinnelige nyanse og begynner å bli gult..
     • Denne malingen ved arbeid på tre krever bruk av spesialverktøy. En pensel for en slik maling og lakkkomposisjon er helt uegnet. Derfor er det nødvendig for ham å kjøpe en sprøytepistol og en malervals og bruke dem i kombinasjon..

     Dermed er vannbaserte latexkomposisjoner ypperlige for innvendig treverk og beskytter overflaten perfekt mot fuktighet. Men for maling av fasader, vinduskarmer og dører er maling helt irrelevant..

      Polyvinylacetatmaling

      Vannbasert maling kan bestå av polyvinylacetat. Det er han som utfører funksjonen som et forbindelseselement i dette belegget. PVA-emulsjoner er de billigste blant alle vannbaserte malinger. De passer godt med tre teksturer.. Dessuten tørker de ikke mer enn 2 timer..

      Utad skiller de seg også fra andre vannbaserte komposisjoner. Takket være spesielle komponenter danner de ikke en blank, men en halvmat film. De lar deg til og med bevare treets tekstur, men veldig små porer forblir på overflaten..

      Denne vannbaserte malingen oppfyller kravene til brannsikkerhet og reduserer risikoen for brann. De inneholder ikke ingredienser som er skadelige for menneskers helse og avgir ikke en ubehagelig lukt når de males. De er ganske enkle å påføre på grunn av blandingens høye plastisitet. I tillegg har de god vedheft til treoverflater. De beskytter treoverflater mot alkaliangrep.

      PVA -baserte emulsjonsmaling, i motsetning til latexblandinger, falmer ikke og er mer holdbare. Men de er utsatt for vann. Med hyppig våtrengjøring vaskes sammensetningen raskt av. I tillegg kan belegget raskt bli skittent og forringes, siden det ikke er beskyttelse mot mekanisk belastning..

      PVA -emulsjonen lar ikke treet puste, noe som har en dårlig effekt på mikroklimaet i rommet. Dermed er det bedre å ikke bruke det til etterbehandling av gatekonstruksjoner. Varme rom med god ventilasjon, vaskerom eller bygninger for oppbevaring av ting er perfekte for slike komposisjoner..

      Alle typer emulsjonssammensetninger har en stor fordel – lavt malingsforbruk på tre. Dette skyldes den høye kvalitet som skjuler seg. En god finish krever vanligvis ikke mer enn to strøk maling. Så en kvadratmeter tar vanligvis ikke mer enn 200 ml av denne sammensetningen. For mer porøse treslag kan forbruket øke noe, men det vil fortsatt være mindre sammenlignet med andre typer forbindelser..

      I tillegg presenteres vannbaserte maling i et stort utvalg av nyanser, du kan velge belegg for nesten enhver smak. Noen vannbaserte formuleringer inkluderer tilsetningsstoffer i form av silikater, alkyder, silikon. I utgangspunktet fungerer vannemulsjoner som innvendig maling og er ypperlige for innredning av boliglokaler..

       Vannspredende

       Disse formuleringene regnes som helt naturlige og miljøvennlige. Dette er en utmerket løsning for de som er bekymret for sikkerheten til etterbehandlingsmaterialer. Vannbasert maling inneholder vann, pigmenter, base og ufarlig fyllstoff. Sammensetningen inneholder ingen løsningsmidler. Vanligvis selges maling som pasta og må derfor fortynnes med vann..

       Slike sammensetninger presenteres vanligvis i lyse nyanser, og kvaliteten på malingen avhenger av løsningens tone. Det er derfor det er nødvendig å i tillegg kjøpe et fargevalg for å gjøre malingen lysere. På denne måten kan du lage en bedre komposisjon..

       Sammensetningen av vanndispersjonsmaling for tre inkluderer også latex, PVA og andre komponenter. Men generelt forblir belegget av høy kvalitet og miljøvennlig. Som regel tørker vannbasert maling på tre ikke mer enn 2 timer..

       Vannbasert maling er holdbar. Mange produsenter hevder at disse formuleringene kan vare opptil 15 år. De beskytter tre mot mekanisk skade og slitasje. I tillegg er den vandige dispersjonen svært klebende. Dette belegget lar deg male godt alt, selv det mest porøse treverket..

       Vannspredningen er luktfri og derfor utmerket for innredning. Når det er tørt, slippes ingen skadelige stoffer ut i luften. Belegget fordamper bare vannet. Malingen svekker ikke inneklimaet og lar treet puste, samtidig som det opprettholder sin miljøvennlighet. Den viktigste kvaliteten er vannbestandighet, og derfor er bruksområdene for denne sammensetningen varierte..

        Akrylforbindelser

        Dette materialet brukes ofte til å male treoverflater. Det har blitt utbredt på dette området på grunn av det gode forholdet mellom pris og kvalitet. Det beskytter treet mot antennelse i tilfelle gnist treffer.

        Når det er tørt, dannes en tett film på overflaten, som beskytter treet mot mange faktorer. Materialet gir god luftsirkulasjon, forhindrer tre i å råtne. I tillegg sprer den ikke sopp og beskytter treet mot fuktighet. Akrylmaling er helt allergivenlig og trygg. I tillegg, i kombinasjon med tre, har akryl god vedheft..

        Det forlenger levetiden til treoverflater og øker slitestyrken. Tre malt med akryl er mye lettere å rengjøre. Det er absolutt ikke redd for våtrengjøring og mange husholdningskjemikalier.. Under påføring avgir ikke malingen en ubehagelig lukt og tørker på mindre enn 2 timer. Det er til og med akrylmaling som tørker på 30 minutter..

        Nesten alle verktøy kan brukes til å påføre akrylforbindelser: både en rulle og en børste. De kan til og med påføres med en sprøytepistol..

        Akrylkomposisjoner for tre skiller seg ut ved at de har mer interessante dekorative egenskaper enn andre typer maling som passer for dette materialet. De lar deg gjøre overflaten matt, halvmat eller blank. I tillegg presenterer produsentene malingsmodeller som kan erstatte eventuelle lakker. Det er også akrylmaling med glitter, perlemor og noen andre dekorative elementer..

        Akrylforbindelser er også motstandsdyktige mot ekstreme temperaturer. Derfor er de egnet for både utvendig og innvendig dekorasjon. Men det er ikke så lett å påføre akrylmaling på tre. Når du fordeler sammensetningen over treverket, kan det dannes noe grovhet på overflaten..

         Derfor er det nødvendig å slipe overflaten forsiktig før du maler og påføre maling i flere lag, for å få glatte belegg..

         Olje og alkydfargestoffer

         Disse formuleringene er laget av oljer eller syntetiske stoffer. Generelt er deres sammensetning bare forskjellig i disse to komponentene. Det første alternativet er av naturlig opprinnelse, og det andre er kunstig. Koblingselementet i disse sammensetningene er tørking av olje. Produsenter tillater ikke farging av disse materialene, selv om valget i farge og design er begrenset..

         Alkyd- og oljesammensetninger har høy vedheft til tre. I tillegg er det en god vannavvisende maling..

         Men trevegger og andre overflater malt med disse forbindelsene blir pustende. Dette kan føre til muggvekst, spesielt hvis rommet har høy luftfuktighet. Både olje og alkydforbindelser har ikke tilstrekkelig elastisitet, derfor kan de senere sprekke fra krympingen av treet..

         Derfor brukes de ikke som det viktigste etterbehandlingsmaterialet, men bare for aksent dekorativ etterbehandling eller for å dekke vegger i industrielle lokaler..

         Lakken, som er en del av disse malinger, selv om den beskytter malingen mot å spre seg, men over tid påvirker fargen. Malingen begynner å bli gul og falme. Disse forbindelsene tørker i omtrent to dager, så de maler sjelden boligkvarter. I tillegg har disse artene en skarp lukt..

         Olje og alkydmaling brukes oftest til etterbehandling av tregulv i lokaler som ikke er bolig. De brukes også til å male trehus, gjerder, loftstrukturer, benker og utendørs utendørs bord..

          Epoxy maling

          Det er en to-komponent innvendig maling som inneholder epoksyharpikser. De er ideelle for selv de mest krevende driftsforholdene. Det brukes ofte til utvendig etterbehandling av treoverflater. Den motstår mekanisk påvirkning, vær og til og med kjemisk påvirkning. Det er disse malingsmodellene som oftest brukes til gulvdekorasjon..

          De lar tregulv vare mye lenger enn andre belegg.. Denne sammensetningen er allsidig og pålitelig. Den er motstandsdyktig mot høye temperaturer og frost, forringes ikke av fuktighet.

          Heldig

          Slike sammensetninger brukes nå ofte til å belegge tre. Med deres hjelp kan du bevare treteksturen og forbedre overflatekvaliteten, gjøre den mykere, tryggere og mer holdbar..

          Som et alternativ til lakker brukes alle slags impregneringer, flekker og andre belegg, som lar deg fokusere på treets struktur og bevare naturligheten i dette belegget. I tillegg gjør de det mer motstandsdyktig mot ytre påvirkninger..

          Lakk kan være helt gjennomsiktig eller ha en slags ebbe. Dekorative lakker kan bevare treets naturlighet, men samtidig endre litt på skyggen, mørkere eller omvendt lette materialet. Med deres hjelp kan du få effekten til at overflaten er dekket med voks, eller skape en lys, blank glans. Dermed dekorerer de ikke bare vegger og tak, men også gulv og til og med møbler.. Lakk lar deg maksimere skjønnheten i tre teksturer.

          Design og farger

          For å male tre kan du bruke lyse farger eller gjennomsiktige naturlige overflater. Hvis du har teksturert tre av høy kvalitet, for eksempel wenge eller eik, bør du ikke male over dem med fargede belegg. Det er bedre å kjøpe transparente komposisjoner for semi-antikk innredning. De vil gjøre treteksturer mer luksuriøse og naturlige. Dette er en flott løsning for interiørdesign i øko -stil, provence, klassisk.

          For å dekorere barnerom er det bedre å bruke roligere nyanser, velge rosa, blått, lysegrønt eller gult. Hvis barnet er eldre, kan du kjøpe lysere typer maling. Svart og hvit maling er perfekt for å skape et interessant kontrastdesign. Denne kombinasjonen kan brukes til maling eller til kontrastfarger med striper eller andre geometriske linjer..

          Glanset gullmaling eller matt sølv ser vakkert ut i interiøret. Alle typer belegg er egnet for forskjellige typer interiør. Sølv passer perfekt inn i enhver moderne type dekorasjon, for eksempel i hi-tech, minimalisme eller techno-interiør. Men gull, brune, beige nyanser bør brukes til å dekorere mer tradisjonelle interiører som tre..

          Gull og patina ser utsøkt ut. Som regel får de en spesiell dekorativ maling som kan etterligne kobberplakk for å lage en slik kombinasjon. Denne etterbehandlingsmetoden brukes ofte når du skal male tremøbler..

          Produsenter

          Kundeanmeldelser viser at den spesialiserte tremaling av merkevaren Belinka er av god kvalitet. Produsenten tilbyr beskyttende teksturerte malingsbelegg for tre og impregnering. Kjøpere skriver at disse beleggene beskytter alle treoverflater mot fuktighet og sopp. De merker også holdbarheten til beleggene..

          Mange roser de tyske og finske tremalingene fra merket Teknos. Populariteten skyldes de antiseptiske og fuktighetsbeskyttende egenskapene til slik maling, samt det faktum at belegget ikke vasker ut på lang tid og trekker treet godt.

          Valgtips

          Når du velger maling for interiørarbeid, er det nødvendig å bare bruke kvalitetssikre og sikre formuleringer. Dette gjelder spesielt design av rom for barn. I dette tilfellet kan du bare kjøpe luktfrie, hurtigtørkende maling. Når du kjøper dekorasjonsmaling for å dekorere vegger inne i huset, kan du prøve å velge komposisjoner som er egnet for maling. Tegningen vil passe mye bedre på dem og vil se mer interessant ut..

          Du kan male på tre dekket med dekorasjonsmaling hvor som helst. Det kan være både vegger og møbler, inkludert et bord og stoler. For å gjøre dette er det bedre å bruke hurtigtørkende vannbaserte maling, men for maling er det bedre å bruke akrylkomposisjoner.

          Det er lurt å velge maling for innredning som lar treet puste. Dette gjelder spesielt belegg beregnet på veggdekorasjon..

          For å fullføre gulvet er det ikke nødvendig å kjøpe maling som øker slitestyrken til treverket. Det er bedre hvis dette er de mest pålitelige forbindelsene som medfører våtrengjøring og mekanisk belastning. Spraymaling er perfekt for innredning. Som regel er dette gummi eller andre forbindelser i spraybokser, som lar deg lage interessante overganger, for eksempel en gradient.

          Gummimaling er perfekt for å lage matte teksturer. Hvis du planlegger å male store områder med en slik sammensetning, er det bedre å kjøpe en sprøytepistol. Det vil gjøre fargen på treet mer ensartet..

          Sørg for å kjøpe en fjerner sammen med malingen. Dermed kan du gjøre belegget bedre og mer jevnt, jevnt ut strukturen. Hvis du vil understreke naturlighet og miljøvennlighet av belegget, er det bedre å bruke gjennomsiktige maling og lakk. Polyuretanmaling er også flott for å hjelpe aldring av tre. Med deres hjelp kan du lage et interessant vintageinteriør og til og med endre teksturen til en bestemt tresort..

          For informasjon om hvordan du maler trevegger riktig, se neste video..