Hvordan tilberede sementmelk og hvordan bruke den?

Kanskje alle som har jobbet med en sand-sementblanding er kjent med konseptet med sementmelk. Ganske ofte blir denne vannmassen en uønsket konsekvens av arbeidet med å legge og tappe sementlaget. Sementmelk må fjernes fra overflaten. Men i mange tilfeller tilberedes en slik vannaktig sammensetning målrettet for bruk i forskjellige konstruksjonsformål..

Hva det er?

Sand-sementmørtel blandes fra tre komponenter: sementpulver, sand og vann. Denne sammensetningen, i tilfelle det riktige forholdet mellom alle dens deler, er en homogen masse. Etter at sementen er plassert og komprimert, vises det imidlertid ofte en vannaktig film med en matt hvit eller grå farge på overflaten. Dette hvite stoffet er den såkalte sementmelken. I utseende ligner det flytende glass, spesielt i de første stadiene av størkning..

Denne vannmassen dannes som et resultat av det faktum at når den lagt løsningen er tampet, skjer lagdelingen.. Ofte kan en slik prosess forekomme hvis sementblandingen ble tilberedt med tilsetning av en utilstrekkelig mengde vann, og den ferdige mørtelen viste seg å være for tørr. I dette tilfellet forskyves vann og individuelle sementpartikler til overflaten fra de indre lagene og danner en flytende film. En annen årsak til dannelsen av et flytende overflatelag kan være en kjemisk reaksjon inne i sand-sementmassen. Det er forbundet med påvirkning av alkalimetaller.

Hvis askeavfall ble tilsatt betong- eller sementblandingen, dannes det nesten alltid melk på overflaten..

Egenskaper

I mange tilfeller er en væskefilm på overflaten av overflaten uønsket. Den bør fjernes. Faktum er at egenskapene til sementmelk skiller seg fra egenskapene til tørket sand-sementmasse. Spesielt har denne løsningen svært lave styrkeverdier. Herdet laitance har en blank overflate, noe som reduserer vedheftet til betongen eller sementbunnen under. Maling eller annet etterbehandlingslag vil ikke kunne holde godt fast med en slik defekt i overflaten av avrettingsmassen. Etter noen år kan malingslaget begynne å falle av i ujevne biter, fordi den frosne vannsementfilmen ikke lar fargen klebe godt til sand-sementbelegget.

Vannsementmørtel brukes i forskjellige typer konstruksjoner og etterbehandlingsarbeider på grunn av følgende egenskaper:

 • rask tørking og herdingstid;
 • vannbestandighet, som tillater bruk av sementslam som et vanntett lag for forskjellige overflater og materialer;
 • det herdede laget av vann-sementblandingen har egenskapene til varme og lydisolasjon.

For å fjerne det uherdede væskelaget på overflaten av avrettingsmassen, brukes fugemasse. Den herdede laitansen fjernes ved mekanisk skraping eller behandles med reduserende kjemikalier, vanligvis syrebaserte.

applikasjon

Likevel er ikke sementlaitance en helt ubrukelig masse. I tillegg til den negative og uønskede funksjonen, kan denne sammensetningen brukes til en rekke byggearbeider..

Sementmelk er spesielt tilberedt og brukt til følgende formål:

 • fylling av små sprekker i et betong- eller sementlag, forsegling av flis;
 • sammensetningen fungerer som en helning for ekspanderte leirepartikler i det varmeisolerende laget av avrettingsmassen;
 • justering av forskjellige overflater;
 • herding av gipslaget;
 • å fikse og beskytte overflater mot virkningene av atmosfærisk nedbør;
 • jernfundamenter;
 • beskyttelse mot korrosjon av metalloverflater og beholdere;
 • forbehandling av slanger for betongpumpe og mørtelpumpeenheter før første oppstart. Sammensetningen omslutter veggene i slangene og forhindrer at løsninger fester seg til dem, noe som reduserer sannsynligheten for plugging og blokkeringer.

Tilberedning av blandingen

Avhengig av formål og bruk kan vann-sementblandingen tilberedes i forskjellige forhold mellom komponentene. Det er tre hovedtyper sammensetninger som er forskjellige i andelen av komponentene i blandingen – Portland sement og vann: suspensjon (1: 2), røre (1,5: 1), suspensjon (1: 1).

Det anbefales å sile sementen før du blander mørtelen. Klumper eller rusk vil ikke gjøre blandingen jevn. For å blande vann-sementmørtelen brukes et bor med en spesiell dyse eller en byggemikser.

Følgende løsningsprepareringsteknologi brukes hvis det er nødvendig å kaste et utvidet leirelag:

 • andelen av blandingen som kreves for denne type arbeid er 1 del Portland sement og 2 deler vann. Først oppløses sementen med en liten mengde vann til rømme er tykk;
 • deretter, under konstant intensiv omrøring, tilsettes det gjenværende vannet i små porsjoner. Løsningen skal bli flytende;
 • omrøring fortsetter til en helt homogen væskemasse oppnås.

Hvis sammensetningen vil forsegle sprekker i betong, tilberedes den med en tykkere. Forholdet mellom sement og vann er 2: 1. For å styrke betongen eller sementbelegget, bør sammensetningen av sementlaitansen inneholde omtrent 30% Portland -sement. For legging under grunnlaget for det underliggende laget blandes sementpulver og vann i like store mengder. Ved bruk av sammensetningen til innredning, settes 3 deler Portland sement og 1 del vann i løsningen..

Kostnadsberegning

Kostnaden for blandingen per 1 m², samt vekten av en liter av blandingen, vil variere avhengig av selve sammensetningen og typen arbeid. Vanligvis krever hellingen av ekspandert leire det høyeste forbruket av vannsementmørtel.

En omtrentlig beregning av kostnaden for en løsning ut fra forholdet mellom komponentene er som følger:

 • med et forhold på 1 del sement til tre deler vann, vil anslaget i estimatet være omtrent 2800-3000 rubler per 1 m³;
 • hvis 1,5 eller 2 deler vann tas for 1 del Portland sement, vil kostnaden for en kubikkmeter øke til 3000–3500 rubler;
 • for en løsning med et likt forhold mellom bestanddelene, vil prisen øke til 4500 rubler per 1 m³ av den ferdige blandingen;
 • hvis det er nødvendig å bruke 2 deler sement for 1 del vann for å forberede løsningen, vil kostnaden for en terning ferdig sementmelk overstige 5000 rubler.

Råd

Råd fra eksperter bør følges for å klargjøre og bruke sementmelk..

 • Det er nødvendig å fremstille en sement-vannløsning i de mengdene som vil være nødvendige for arbeidet. Denne sammensetning har en høy størkningshastighet og vil være ubrukelig flere timer etter blanding. I tillegg legger sementpartikler seg intensivt til bunnen, så det er veldig vanskelig å bringe massen på nytt til en homogen tilstand..
 • Når du heller ekspandert leire, er det nødvendig å tilsette melk gradvis i små porsjoner. Du kan lage følgende fyllinger etter at hele massen av isolasjonslaget har blitt godt mettet med sammensetningen. Imidlertid bør flom av ekspandert leiremasse unngås..

 • En liten mengde grunning kan tilsettes som en tilleggskomponent når en vann-sementmørtel blandes. Dette vil forbedre vedheftingsegenskapene til forbindelsen og herde det herdede laget..
 • Når du forbereder løsningen og jobber med den, må du huske på forhåndsreglene. Luftveiene skal beskyttes med åndedrettsvern og øyne med spesielle vernebriller. Unngå langvarig kontakt med den tilberedte løsningen med åpne områder av kroppen..

For hva sementmelk er, se neste video.