Hvordan putte gips riktig?

Hvordan putte gips riktig?

For tiden er problemet med ujevne vegger et av de vanligste problemene ved større renoveringer. Du kan løse det ved hjelp av et populært materiale – gips. Hvis du vil at overflaten på gipsunderlag skal se mer estetisk tiltalende ut, må den behandles videre. For å gjøre dette, bør du lage et kitt av høy kvalitet på gulv..

Hvorfor er det nødvendig?

Gips er et veldig populært materiale fordi det er veldig enkelt å jobbe med det og det er billig. Selv de mest “stygge” ujevne overflatene kan jevnes med gipsplater. Selv etter installasjonen bør du imidlertid ikke umiddelbart begynne å fullføre..

Det anbefales å behandle gipsplater med kitt. Mange håndverkere lurer på hvorfor det er behov for ekstra arbeid, fordi gips allerede har en perfekt flat og glatt overflate. Selvfølgelig er slikt arbeid ikke alltid obligatorisk, men oftest er det ganske enkelt umulig å gjøre uten kitt..

Kitt er nødvendig for å grundig lukke opp forskjellige detaljer som ødelegger finishens estetiske utseende. Disse elementene inkluderer slurvete ledd mellom gipsplater, hjørner og merkbare skruehett. I tillegg er kitting ganske enkelt uerstattelig hvis du planlegger å male gipsflater..

Gipsplater ser bare ut til å være helt flate. Under installasjonen og transporten får slike bygningsmaterialer nye overflateforskjeller. Ved første øyekast blir slike feil kanskje ikke lagt merke til i det hele tatt, men etter maling vil de bli iøynefallende..

For ikke å møte en slik plage, må gipsbunnene dekkes med kitt, da vil de ujevne områdene være usynlige.

Det er også nødvendig å sparkle gips hvis du skal dekorere det med tapet. Dette er nødvendig slik at du etter en tid enkelt kan fjerne de gamle lerretene uten å skade gipsveggen, for uten et mellomlag kan en slik finish trekke grunnmaterialet sammen med det når det blir revet av. Etter det må du endre ikke bare tapetet, men også hele kledningen, og dette vil ta deg mye mer tid, krefter og penger..

I dag kan du i butikker snuble over gipsplater av lav kvalitet, som i utgangspunktet har ujevne overflater. Som nevnt ovenfor er det langt fra alltid mulig å legge merke til slike feil, og du kan bare finne feil i reparasjonsarbeidet. I slike tilfeller er kitt også uunnværlig..

Varianter

Det finnes flere typer kitt. Hver av dem er designet for visse forhold. La oss se nærmere på disse etterbehandlingsmaterialene.

Sement

Sementbaserte formuleringer er de mest populære. De kan finnes i nesten alle butikker med bygningsmaterialer og etterbehandlingsmaterialer. Slike blandinger har gode styrkeegenskaper og fuktmotstand. Takket være disse egenskapene kan de brukes i utformingen av rom som kjøkken, bad eller toalett..

Det er imidlertid verdt å merke seg at sementblandinger ikke brukes så ofte til å forberede gipsvegger for maling under normale forhold. Dette skyldes det faktum at slike løsninger over tid gir betydelig krymping, og også er forskjellige i en lengre periode med fullstendig størkning..

Gips

Den nest mest populære er gipsbaserte kitt. Slike blandinger har økt vedheft til gipsplater av gips. I tillegg kjennetegnes de ved sin allsidighet i bruk, tilstrekkelig rask vedheft og enkel behandling..

Selvfølgelig har gipsfyllstoffer også sine ulemper. Den viktigste er frykten for fuktighet og fuktighet. Derfor slike blandinger anbefales ikke for bruk i rom med høy luftfuktighet.

Akryl

Polymerbaserte komposisjoner er veldig populære, siden de praktisk talt ikke har noen ulemper. De kombinerer alt det beste fra andre typer kitt. Riktignok er slike blandinger ikke billige, men levetiden og andre ytelsesegenskaper rettferdiggjør prisen fullt ut..

Hvordan velge en kitt?

Før du fortsetter med valget av en kittsammensetning, er det nødvendig å bestemme seg for den direkte typen rom der det er planlagt å utføre etterarbeidet. Dette faktum avhenger direkte av hvilken kitt som er best egnet og hvor lenge det vil vare under de gitte forholdene.

Etterbehandlingskittet før liming av en hvilken som helst type tapet kan lages med en spesiell sammensetning, men nylig har mange forbrukere valgt universelle løsninger, siden bruksområdet er mye bredere. Slike produkter kan trygt brukes både for underlaget og topplaget..

Det må huskes på at forskjellige typer kitt passer for forskjellige rom..

Kjøkken, bad og toalett har en tendens til å ha høy luftfuktighet. For slike miljøer brukes ofte en spesiell GVL, som ikke er redd for fuktighet og fuktighet. I tillegg legges fliser oftest på gulvene i disse rommene, så kittet bør velges så slitesterkt, fuktresistent og holdbart som mulig. Polymer- og betongsammensetninger er egnet for denne beskrivelsen..

I en stue, et koselig soverom eller et barnerom anses forholdene å være mer skånsomme, ettersom disse områdene er tørre. I slike situasjoner er det helt akseptabelt å bruke en enkel gips kitt..

I tørre rom, der høyere temperaturer alltid opprettholdes, anbefales det å bruke høykvalitetspolymerer eller gipsblandinger. Det er bedre å nekte konkrete alternativer, siden de under slike omstendigheter kan gi en merkbar krymping.

De vanligste og mest etterspurte i dag er rimelige betong- og gipsblandinger. Selvfølgelig har de sine ulemper, men det er også mange fordeler..

Det beste alternativet er en akrylkitt. Disse blandingene kan kjøpes i store pakninger. Slike produkter er relativt rimelige og vil vare i flere bruksområder. I tillegg, hvis blandingen er universell, kan den trygt brukes til dekorasjon av et stort utvalg lokaler..

Verktøy og materialer

Fylling av gipsplater er ikke den vanskeligste prosessen som nesten alle hjemmelagere kan håndtere. Imidlertid, før du går direkte til etterbehandlingen, er det nødvendig å fylle på med alle nødvendige verktøy og materialer.. Du vil trenge:

 • en ren beholder der du vil blande kittløsningen;
 • selve kittet (husk at konsistensen skal være kremaktig);
 • en spesiell konstruksjonsblander (du kan bruke et billig borefeste i stedet);
 • smale og brede spatler;

 • gummispatel;
 • forsterkende tape;
 • smykker;
 • spesialverktøy for sliping (det kan være elektrisk eller manuelt).

Alle listede enheter og materialer må være av høy kvalitet. Bare hvis denne parameteren blir observert, vil resultatet av sluttarbeidet ikke skuffe deg litt..

Overflate forberedelser

Du bør ikke begynne å putte gipsplater uten riktig forberedelse. Det er dette stadiet som er en av de viktigste i slikt arbeid, derfor anbefales det ikke å neglisjere det.. Vurder alle trinnene i forberedelsen av CHL -stiftelsen:

 • Først må veggene rengjøres for smuss, støv og fett. Ellers vil det ganske enkelt ikke være mulig å oppnå vedheft av materialer av høy kvalitet. I tillegg må du bli kvitt de gamle etterbehandlingsmaterialene hvis de blir liggende på gulvene..
 • Hvis tidligere tapet ble limt på veggene eller maling ble påført, kan de fjernes med sandpapir..

 • Sørg for å sjekke styrken på skruene. Hvis de stikker sterkt utover veggene og klamrer seg til spatelen, må de skrus fast mer slik at arbeidsbasen blir mer nøyaktig og lettere å fullføre..
 • Etter det skal den rengjorte overflaten av basen avsluttes med en spesiell primer. Det er nødvendig for både veggdekorasjon og takdekorasjon. Laget gir bedre vedheft av etterbehandlingsmaterialer. I tillegg vil kittet feste seg mye bedre og mer pålitelig til bakken..
 • Deretter må du vente til primeren er helt tørr. Som regel tar dette omtrent en dag. Først etter dette er det tillatt å fortsette med direkte kitting av gipsplaten.

Søknadsteknologi

Når du forbereder overflaten av basen for den etterfølgende etterbehandlingen, kan du fortsette med å påføre startlaget med kitt. Du må nøye behandle basesømmene og hullene. Som regel kjennetegnes utførende kittsammensetninger av en grovkornet struktur. Slike belegg er ideelle for forhåndsnivellering.

Start kitt må ikke gjøres helt fra bunnen, men fra midten av sømmen som trimmes opp og ned. Takket være denne enkle teknikken vil du kunne unngå stygge overlappinger når du legger kitt..

Etter det, for å gi ekstra styrke, er det verdt å installere et spesielt forsterkningstape. Lignende gjenstander selges i nesten alle byggevarer. Installasjonen av et slikt tillegg vil sikre påliteligheten av tilkoblingen av alle skjøter og sømmer, samt lang levetid på finishen..

Du kan ganske enkelt ikke klare deg uten forsterkningstape hvis du planlegger å dekorere gipsbaser med tapet eller male med en maling og lakkblanding.. Det må forsiktig settes på skjøten med det allerede påførte startlaget med kitt og godt jevnet. Prøv å unngå forekomsten av uregelmessigheter og utstående elementer når du installerer båndet..

Etter alle trinnene som er tatt, bør du vente til kittet er helt tørt og herdet. Vanligvis tar disse materialene 24 timer å tørke. Selvfølgelig avhenger mye også av fuktighetsnivået i rommet. Hvis det er over normen, kan kittblandingen tørke lenger..

Når du sparkler gips med egne hender, må du slipe overflaten forsiktig etter at den har tørket helt. Ikke glem at før sømmen påføres må alle sømmer og andre elementer være så glatte som mulig. I tillegg er det nødvendig å sikre at ingen detaljer går utover basene..

Etter tørking må sømmene dekket med kitt gni med en spesiell våt fugemasse. Ved å bruke denne metoden vil det være mulig å oppnå en perfekt flat og pen base. Etter det må du la fugemassen tørke helt. Deretter må sømmene etterfylles (kjøp spesialprimere for gips).

Først etter det kan du fortsette å påføre etterbehandlingslaget med kitt.

Oftest har etterbehandlingskittet en finkornet struktur og en enkel hvit farge. Før du bruker denne løsningen, må du kontrollere at gipsplatene i gips er helt jevnet og fri for feil..

Eksperter anbefaler på det sterkeste å fullføre gipsplater i et rom med lukkede vinduer. Sørg for at det ikke er trekk i rommet. Hvis du forsømmer disse anbefalingene, kan kittlaget på gipsunderlag få stygge sprekker. Det vil ikke lenger være mulig å bli kvitt dem – du må gjøre arbeidet på nytt.

Ifølge erfarne etterbehandlere er det ikke nødvendig å etterbehandle kitt hvis du planlegger å dekorere gipsflater med tapet eller maling. For slike formål er det fullt mulig å bare utføre startbehandlingen av basene..

Hvis du følger en så enkel trinn-for-trinn-instruksjon, vil det ikke ta mye tid å putte gipsvegger.. Det viktigste er å behandle ansvarlig absolutt alle stadier av arbeidet, uten å neglisjere noen av dem.

Ved hjelp av gips er ikke bare veggene i boligen justert, men også takene. Dessuten brukes slike materialer ofte til å lage vakre flernivåbokser som ser spektakulære ut i tak, spesielt hvis de er supplert med lamper som er passende i stil..

Teknologien for etterbehandling av takgipsplater er ikke mye forskjellig fra veggalternativene. Det er imidlertid noen forskjeller. Siden kantene på gipsplatene kuttes til halv tykkelse i en vinkel på 45 grader og flyttes bort fra gulvene med et par centimeter, må det gjenværende gapet fylles med en kittblanding. I tørkingsprosessen vil løsningen hovne opp og utvide gapet, og fastsette GCR -arket godt.

Takket være denne teknikken vil det være mulig å unngå problemer forbundet med utseendet på sprekker og flis i hjørnene av gips..

Skjøtene skal alltid fylles med et fyllstoff, og deretter jevnes med en kort regel. For å gjøre takets langsgående sømmer mer nøyaktige og pålitelige, anbefales det å lime dem med et forsterkningsnett. Deretter må hullene fylles med kitt og jevnes nøye ut. Ikke glem å fylle alle hullene som er igjen fra festene. Når kittet i taket er helt tørt, er det nødvendig å prime alle sømmer med en primer av høy kvalitet med en spesiell forbindelse designet spesielt for gipsplater.

Når primerlaget er tørt, er det nødvendig å lime de langsgående og tverrgående skjøtene mellom platene ved hjelp av et spesielt bandasjebånd. Den må limes til en spesiell vandig løsning av PVA. Hvis alt er gjort i henhold til instruksjonene, vil takflaten være så glatt og jevn som mulig..

Det skal huskes på det teknikken for å pusse gips i taket krever liming av alle hjørner og sømmer med et spesielt bandasjebånd. Det må limes til leddene, som tidligere ble behandlet med en spesiell vandig løsning av PVA. I tillegg må disse elementene utjevnes nøye ved hjelp av en vanlig sparkel. All gjenværende luft må fjernes fra leddene. Når det gjelder overflødig limmasse, kan de enkelt fjernes med en vanlig fuktig svamp..

Når bandasjebåndet er tørt, kan det dekkes med et etterbehandlingslag med kitt. Tykkelsen skal være omtrent 1 millimeter. Etter det må du vente til det påførte laget er helt tørt. Deretter må leddene dekkes igjen med en kittblanding for bedre å justere taket.

Når alle lag med kitt er tørre, kan taket avsluttes med dekorative materialer. For eksempel papir (og ikke bare) tapet eller populært gips. For andre overflater er det imidlertid nødvendig å påføre en til – et etterbehandlingslag. Den må være tynn.

Etterbehandlingslaget på kittet påføres med en bred slikkepott. Som regel er bredden på slike instrumenter omtrent 45 cm. Det første strøket skal påføres så nøyaktig og jevnt som mulig. Prøv å unngå variasjoner i tykkelse. Når det gjelder det andre etterbehandlingslaget, er det nødvendig å eliminere mindre feil i finishen. Takket være ham ser taket mer estetisk og pent ut.

Når finishen er helt tørr, må taket slipes.

Etterbehandling av hjørner

Spesiell oppmerksomhet bør rettes mot etterbehandling av hjørnene på gipsplatekonstruksjoner. For å gjøre de ytre elementene mer holdbare og pålitelige, er det spesielle hjørner. Perforerte gipsdeler er laget av plast eller metall.

For komplekse buede baser brukes plasthjørner oftest, siden de bøyes og ganske lett passer inn i en sving.

Metallhjørner er vanligvis festet til enkle ytre hjørner. Selvfølgelig kan plastalternativer også brukes. I dette tilfellet er valget ikke så grunnleggende.

Først må du sørge for at hjørnene er av riktig kvalitet. Aluminiumsdeler blir ofte deformert under transport. Det skadede hjørnet kan ikke rettes ut helt og festes på et rett underlag. Bedre å legge til side slike elementer..

Klipp det nødvendige hjørnet. Deretter må du sette kitt på hjørnene av basene. Laget skal være 2-3 cm med en liten tuberkel. På dette stadiet trenger du ikke nivåere noe. Påfør perforerte hjørner på gipsplater med kitt. Trykk dem ned slik at fyllstoffet kommer ut gjennom hullene.

Nå må du jevne ut de utstående beleggene slik at de dekker hjørnene selv. Deretter må du vente til de ferdige områdene er helt tørre. Det andre laget med kitt bør påføres etter et par timer.

Hvis du dekorerer et to-nivå tak i gipsplater, kan du ikke klare deg uten spesielle buede hjørner. Det er imidlertid en annen måte å installere slike deler langs avrundede kanter – ved hjelp av en stiftemaskin.

Det er nødvendig å fullføre ikke bare de ytre, men også de indre hjørnene på gipsstrukturene.

Først må de limes med en serpyanka. Det kan ikke bøyes i rett vinkel for å omfavne to sider av hjørnet samtidig. På grunn av dette vil det med tiden dukke opp “stygge” rynker i dette området. For hver side må du lime separate elementer i serpyanka.

Påfør deretter kittblandingen ved hjelp av en slikkepott med en bredde på 20 cm. Kittet skal presses så tett som mulig inn i sprekker, om noen i disse områdene.

Hvis du er ferdig med et tak i gipsplater, er det vanskeligste i dette arbeidet å tette hullene rundt takets omkrets, når gapet mellom gipsplaten og taket er omtrent 2 cm. Installatører gjør ofte slike feil, men du må rette opp slike feil.

Til å begynne med må de resterende sprekkene fylles med kitt uten å bruke en serpentin. Det anbefales å påføre kittblandingen på kanten av gipsplaten, så den holder mye mer pålitelig. Når alt materialet har tatt tak, bør du kutte av overflødige deler med en kniv. Etter det er det nødvendig å feste serpyanka og kitt de indre hjørnene på nytt..

Nyttige tips

Hvis du har bestemt deg for å avslutte gipsplatebasene uavhengig med kitt, da du bør stole på en rekke nyttige tips fra eksperter:

 • Det første som fagfolk anbefaler å ta hensyn til er behovet for å kjøpe kittblandinger fra kjente produsenter. De mest populære selskapene i dag er Knauf, Vetonit, Sheetrok. Produktene deres har utmerket kvalitet, og det er ikke vanskelig å jobbe med dem..
 • Vær oppmerksom på konsistensen av kittet. Sammensetningen skal være flytende, som ligner rømme.
 • Hvis du ikke vil tilberede kittblandingen på egen hånd, bør du kjøpe en ferdig versjon. Lignende komposisjoner kan brukes til etterbehandling umiddelbart etter kjøp. Imidlertid må det tas i betraktning at det er umulig å lagre et slikt produkt i lang tid – slik skiller det seg fra tørre blandinger..

 • Det er veldig viktig å kutte skruene på underlaget ordentlig. Det anbefales å gjøre dette på tvers – på denne måten fyller kittet hodene på festene bedre..
 • Se på plassering av skruene. Det vil være bedre hvis de drukner i gips. Imidlertid er det tider når de er vridd for dypt. Deretter skal de skrus av, og nye selvskruende skruer skal installeres i nærheten, hvoretter alle hullene skal være kitt.
 • Ikke undervurder viktigheten av primeren i slikt etterarbeid. Det må fordeles jevnt over hele området på gipsplatene. Eksperter anbefaler å bruke spesielle vannløselige forbindelser – de absorberes i det øverste laget av basen, men trenger ikke inn i dens indre del.
 • Eksperter anbefaler ikke bruk av glassfibernett i slike etterbehandlingsarbeider. For tiden er det mange alternativer til lignende deler som er av bedre kvalitet og mer pålitelige..

 • En spesiell fintannet murske er best egnet for forsterkning av hjørner..
 • Det er veldig viktig å velge de riktige hjørnene for gipsplatestrukturen. Hvis du dekorerer en bue, vil metalldeler absolutt ikke passe deg. Velg flere plaststykker, for eksempel plasthjørner.
 • Ikke glem å riktig grunn hjørnene på gipsstrukturer.
 • Når taket er ferdig, anbefales det å slipe med lysene på. Da kan du umiddelbart legge merke til eventuelle feil og feil på takkonstruksjonen..

 • Vær oppmerksom på kvaliteten på gipsplatene. Det skal ikke være arkskille ved skjøtene. Slike feil fører til overdreven akkumulering av luft i de skadede områdene, noe som da vil påvirke den dekorative finishen negativt..
 • Sørg for å rengjøre skjøtene mellom gipsplatene for smuss og støv. Festene må også være rene. Ellers vil ikke kittet feste seg godt til en slik base. Over tid kan hun falle helt av ham..
 • Hvis du ikke har tenkt å lime tapet på gipsplater eller male dem med maling, vil bare en grov kitt ikke gjøre det. Du må også produsere en topplakk av høy kvalitet..

I den neste videoen kan du se en mesterklasse på gipsplater.