Hvordan prime veggene før tapetsering?

Grunning av overflater er et uunnværlig mål før noen form for dekorativ finish. For å utføre en kvalitetsreparasjon, bør du gjøre deg kjent med hvordan du grunner veggene før du maler, fliser og tapetserer..

Særegenheter

Primeren tillater ikke utseendet av forskjellige flekker på overflaten, utelukker avfelling og sprekker i basen. Bruken av dette materialet kan også redusere kostnadene for lim, som vil være nødvendig for liming av tapeter..

Priming har noen funksjoner som du bør være kjent med..

 • Før arbeidsprosessen er det nødvendig å behandle overflaten ved å fjerne det forrige belegget. Fjern gammelt tapet, fjern limrester.
 • For å gjøre det lettere å fjerne beleggene kan du forhåndsfukte tapetet med vann og vente til det absorberer fuktighet. Du kan fjerne gammelt lim fra veggene ved hjelp av spesialverktøy som selges i enhver jernvarehandel.
 • Det frarådes sterkt å påføre grunning på vegger som nettopp er reparert. Hvis du har behandlet overflaten med en kitt, må du vente til materialet er helt tørt..
 • Før du bruker primeren, er det nødvendig å fjerne sopp og mugg fra veggene..

Hvis du ignorerer disse reglene, vil tapetet raskt flasse av overflaten, og mugg vil formere seg og ødelegge hele utseendet på rommet..

Visninger

Nesten hver jordblanding er en hvit væske. I en egen kategori er det primermaling der hvitt kan farges. Noen produsenter tilbyr ferdige blandinger med fargede pigmenter. For grovbearbeiding er det nødvendig å bruke en dyp penetrasjonsløsning. Det er også en akryl- eller kontaktblanding på salg..

Du kan bruke en latex primer. Den skiller seg fra andre løsninger ved at den er i stand til å trenge inn i materialet til en dybde på 10 mm. Med denne jorda blir veggene behandlet flere ganger.. Hvert lag må påføres etter at det forrige er helt tørt..

For å unngå feil anbefaler eksperter å følge de tekniske kravene som hver produsent angir på emballasjen til produktene..

Resten av jordtypene velges ut fra tapetmaterialet. Alle typer er delt inn i flere kategorier..

 • Akryl primer. Denne typen mørtel brukes til mellomliggende tiltak på den gamle overflaten: betong, gips, murstein, stein, tre og gipsplater. Du kan også bruke dette materialet på kittet. Blandingen tørker etter 35 timer. Primeren kan brukes i boliglokaler, da den ikke har en ubehagelig lukt.
 • Alkydharpiks primer. Dette materialet er kjøpt for arbeid med tre- og metalloverflater, siden det har korrosjonsbeskyttende egenskaper..
 • Glyftal jord kun brukt på metallvegger. Etter at du har behandlet overflaten med disse materialene, kan videre arbeid utføres tidligst 24 timer senere..
 • Perchlorovinyl -løsninger egnet for mineral- og metallunderlag. Eksperter anbefaler ikke å bruke slikt materiale til interiørarbeid. Belegget tørker raskt, på grunn av dette er det veldig etterspurt.

 • Lim primere, der polyvinylacetat er tilstede. Slike løsninger bør brukes hvis det dekorative belegget vil ha en lignende sammensetning. Denne løsningen har en rask polymerisasjonstid på 30 minutter..
 • Polystyren primer kan brukes når det påføres tre og gips. Ingrediensene inkluderer organiske løsningsmidler, så materialet må ikke brukes i et boareal..
 • Fenolisk primer tjener til bearbeiding av tre og metall.
 • Epoxy mørtel kan brukes når du arbeider med metall eller betong.

Primere er også delt inn i flytende og tørt. Det første alternativet innebærer påføring av en ferdig løsning på overflaten. Løs sammensetning må fortynnes med vann alene.

Hvis du valgte lim for grunning, må du kontrollere at pakningen med blandingen inneholder informasjon om at produktet er beregnet for dette arbeidet.. Hvis det ikke er en slik inskripsjon på esken, kan limet bare brukes til tapetsering. I noen tilfeller kan du bruke dette alternativet, men det kan ikke garantere kvaliteten du får med en akrylprimer..

Eksperter anbefaler ikke å spare på en grunning for hjemmet ditt, og du bør heller ikke prøve å lage en lignende sammensetning alene, siden ferdige alternativer allerede er i salg, som du kan utføre reparasjoner av høy kvalitet i mange år.

Slik fortynnes blandingen?

Grunning er et rimelig etterbehandlingsmateriale som er etterspurt. Du trenger imidlertid en stor mengde av blandingen for å behandle veggene før tapetsering. Før arbeidet skal blandingen fortynnes med vann, i henhold til produsentens instruksjoner..

Hver produsent angir mengden vann som er nødvendig for å fortynne primeren på emballasjen. Gjennomsnittshastigheten er 1 del vann til 2 deler jord. Den blandede løsningen kan lagres i ikke mer enn 12 timer, siden sammensetningens viktige egenskaper gradvis går tapt. Når det påføres gips, anbefales det ikke å fortynne blandingen, siden sement-sandblandingen har evnen til å absorbere fuktighet.

For å utføre en kvalitetsreparasjon, bør du følge instruksjonene strengt, siden feil blanding vil føre til at primeren ikke vil utføre de tildelte oppgavene, og du må gjøre alt arbeidet på nytt.

Hvordan søke?

For å grunne veggenes overflate før tapetsering, må du bestemme hvilken type verktøy du vil bruke blandingen med. Noen bruker løsningen for hånd, noen liker å bruke en sprøytepistol.

Det er fordelaktig å bruke sprøyte da det sparer tid. Imidlertid, hvis du velger denne metoden, må du gi taket og gulvet tilstrekkelig beskyttelse, ettersom små jorddråper som sprøytes fra sprøytepistolen kan sette seg på andre overflater..

For manuelt arbeid kan du bruke en rulle eller kosteskaft. Du trenger en pensel for å male vanskelig tilgjengelige områder og hjørner. Bunken kan også trenge gjennom dype hull eller under rør. Bruk dette verktøyet til å arbeide rundt stikkontakter, brytere og andre smådeler. Driften av børsten er ledsaget av noen ulemper, som er slitsomme, siden verktøyet bare kan fange opp et lite område av arbeidsområdet..

Det er to typer børster: radiator og flat. Den første tjener for delikat påføring av komposisjonen rundt små elementer. En annen kan brukes til resten av veggen..

Mange foretrekker å bruke en vals. Den er i stand til samtidig å behandle et stort område av basen, noe som reduserer tiden som brukes på reparasjoner. Dette verktøyet kan brukes til å påføre primeren i et tynt og jevnt lag. Etter det danner ikke løsningen striper og unødvendige ansamlinger. Selv om den er praktisk, er den ikke egnet for rillede områder.

Subtiliteter påføring på forskjellige overflater

Før tapetet limes, bør det påføres en grunning på gipsplaten. Dette er et obligatorisk tiltak som sikrer vedheft av det fremtidige materialet til veggen, og beskytter også overflaten mot skadelige sopp. Akryl primer er egnet for gips. Hvis du valgte en konsentrert løsning, må du lese instruksjonene før du fortynner den med vann.. For å unngå unødvendig stress med å fortynne primeren, kan du kjøpe en ferdig sammensetning.

Hvis tapet skal limes til metall, er det utviklet spesielle typer løsninger for et slikt tilfelle..

 • For å sikre ugjennomtrengelighet av fuktighet isoleres en isolerende primer. Alkyd- og epoksyblandinger oppfyller disse parameterne. En slik primer dekker overflaten med en beskyttende film, som forhindrer forekomst av metallkorrosjon. Slike egenskaper til sammensetningen tilveiebringes av kromat og fosfat, som er i listen over ingredienser i løsningen..
 • Fosfatbaserte primere brukes til jernholdige og ikke-jernholdige metaller. Primeren inneholder to komponenter: en base og en sur tynner. Disse komponentene er i stand til å forbedre vedheftet.
 • Primere designet for å fjerne dannet rust. I slike sammensetninger er fosforsyre tilstede, som lar deg oppløse korrosjonssentrene. Det danner et beskyttende lag på overflaten av metallvegger, som tar vare på tilstanden til basen..

Ved grunning av betong er det viktig å opprettholde luftventilasjon og samtidig lage et isolerende lag. Disse kravene oppfylles av en primer basert på epoksyharpiks..

God vanntetting er nødvendig for underlag som befinner seg i rom med høy luftfuktighet. For å gjøre dette, bruk en vannbasert primer. Spesiell oppmerksomhet bør rettes mot gamle betongoverflater. For denne typen overflater brukes en dyp penetrasjonsprimer med en forsterkende funksjon..

For treforedling må du velge riktig blanding. Det bør redusere materialets brennbarhet og forbedre vedheft til det fremtidige belegget. Det første laget påføres for å fylle sprekker i materialet. Det anbefales å påføre det andre laget hvis veggen er veldig porøs.. Valget bør stoppes på isolasjonstypen uten ekstra baking..

En primer bør uansett brukes, uansett hvilken overflate du har tenkt å behandle: tak, vegger eller gulv. Ikke glem også grunning av bakkene for å utelukke utseendet av mugg der..

Nylig bruker flere og flere mennesker latexbaserte forbindelser, de lager en elastisk film på overflaten og er motstandsdyktige mot fuktighet, noe som også er viktig for etterbehandling. Bruk denne sammensetningen hvis rommet som skal behandles har høy luftfuktighet..

  Grunningsprosessen for alle typer overflater går gjennom flere stadier.

  • Overflatebehandling før påføring av produktet. Først rengjøres flyet og blir kvitt støv, smuss, overflødig rusk, noe som vil påvirke utfallet av arbeidet.
  • Blandingen helles i en plastbeholder. Rullen er innhyllet med et produkt, deretter gjøres flere bevegelser langs pallens ribbeoverflate for å kvitte seg med overflødig stoff fra verktøyet.
  • Blandingen skal påføres i et tynt lag. Misforståelsen er blant nybegynnere om at laget skal være tykkere..
  • Ved hjelp av en børste behandles hjørner på steder der rullen ikke passerer.
  • Etter endt arbeid må overflatene tørkes..

  Hvor mye tørker?

  Mange kjøpere er interessert i hvor lang tid det tar før primeren tørker helt. Denne informasjonen er angitt av produsenten på emballasjen. Før du kjøper, må du lese instruksjonene for å bestemme valget.

  Minste tørketid for akrylgrunning er tre timer. Polymeriseringsprosessen av oljeformuleringer tar 24 timer.

  Disse reglene gjelder hvis rommet der arbeidet utføres har de nødvendige betingelsene. Temperaturen i rommet skal være 25 grader. Fuktighetsnivå – ca 64%. Hvis du ikke kan oppfylle disse betingelsene, dobles polymerisasjonstiden..

  Du kan kontrollere overflatens beredskap ved berøring, men det er umulig å fange opp litt fuktighet, så det er bedre å vente ytterligere tid. Det er forbudt å arbeide med en våt base..

  Hjelpsomme hint

   For ikke å gjøre feil ved påføring av primeren, anbefales det å følge råd fra spesialister..

   • Rommet skal ha optimale forhold. Ved temperaturer fra +16 til + 30 vil tørkehastigheten være rask nok.
   • For å tørke raskere må du senke luftfuktigheten og øke lufttemperaturen. For å redusere fuktigheten er det nødvendig å åpne vinduer og ventilere rommet. Når de utsettes for luft, vil vannmolekyler fordampe raskere. Varmeren kan slås på for å øke temperaturen..
   • Du kan også bruke alternativer med en hurtigtørkende sammensetning. Denne primeren omslutter overflaten med en tynn film, slik at blandingen herdes raskere..
   • Hvis du arbeider i naturlig lys, starter du med en vegg som blir truffet av lys i en spiss vinkel..
   • Ved behandling under kunstig lys, flytt lampen så nær overflaten som skal behandles som mulig.

   • Hvis du grunning med tapetlim, ikke fortynn en stor mengde materiale. Dette skyldes at tapetlim tørker raskt, og du har kanskje ikke tid til å bruke opp hele blandingen..
   • Jorden bør bare kjøpes fra pålitelige produsenter for å unngå ubehagelige konsekvenser..
   • På hyllene i butikken blir en blanding ofte satt under navnet “jord for tapet”, et slikt stoff ligner fortynnet PVA -lim. Når du velger en slik blanding, husk at denne sammensetningen har en høyere pris enn PVA.
   • Det er mest praktisk å blande primeren i en bøtte. Du kan velge sammensetningen som passer deg i henhold til dine krav og følge instruksjonene på pakken..

    Det er et bredt utvalg av primere på byggemarkedet, slik at du kan implementere ideer og behandle forskjellige baser. Det er blandinger med antiseptika og antikorrosjon som vil bidra til å eliminere overflatefeil..

    Når du behandler vegger med jord, må du huske at veggene må være tørre og rene. Denne regelen lar deg eliminere feil og foreta kvalitetsreparasjoner..

    For informasjon om hvordan du grunger veggene under tapetet, se neste video.