Hvordan og hvordan kutter jeg gips riktig?

Hvordan og hvordan kutter jeg gips riktig?

Gipsplater installasjon krever opprettelse av deler med forskjellige konfigurasjoner. Hjemme blir slike beslutninger sjelden tatt av eieren av leiligheten, så det er upraktisk å kjøpe dyre elektriske sager. Generelle verktøy er egnet for kutting.

Valg av verktøy

I industrianlegg kreves gips i store mengder. Derfor er det utviklet spesielle maskinvareinstallasjoner for kutting av gipsplater. Hjemme er alt mye enklere – improviserte verktøy som finnes i hver leilighet brukes.

Slik at du ved slutten av arbeidet ikke kutter ut alle detaljer i tillegg, det er nødvendig å kutte gipsveggen så jevnt som mulig. For å nå dette målet på gipset markerer du markeringene med blyant og en centimeter tape. Hvis sistnevnte ikke er blant verktøyene eller lengden på gipsveggen overstiger 2,5 m, kan du merke overflaten takket være metallprofilen.

Flere verktøy kan takle kutting av gips:

 • kutter (baufil) for metall eller tre;
 • stikksag;
 • konstruksjonskniv med utskiftbare kniver;
 • elektrisk drill.

Det siste verktøyet er egnet for boring av en liten, rett sirkel. Når radius øker, er det nødvendig å bruke fjærbor eller avrundede sager.

Elektrisk drill er egnet for å lage hull for kjernen i dørlåser. En vanlig baufil for metall eller tre er i stand til å sage gips. Verktøyet har et tynt blad med en tett tannrekke. En minimumsavstand opprettholdes mellom skarpe rygger for å forhindre flis.

Før du starter arbeidet, anbefales det å plassere gipsveggen i horisontal stilling på en stabil støtte.

Tykke gipsplater kan kuttes med en konstruksjonskniv. Enheten er praktisk i bruk på grunn av det dobbeltsidige skarpe bladet. Over tid blir kjernen kjedelig, men produsentene legger flere tilleggselementer inn. Derfor kan bladet om nødvendig enkelt byttes til et nytt..

For kutting med en konstruksjonskniv er det nødvendig med gips for å merke og sette en metalllinjal langs blyantmerket. Hold i profilen, skjær et snitt med en kniv. Hvis gipset er av liten tykkelse, kan byggekniven erstattes med en geistlig..

For å dekorere et rom med en høy luftfuktighetskoeffisient, tas fuktighetsbestandig gipsvegg, som inkluderer antiseptiske elementer. De gir gipsoverflaten en grønnaktig fargetone. Ytterligere komponenter påvirker ikke tetthetsindikatoren, derfor er det mulig å kutte fuktresistent gips med lignende verktøy for å kutte den klassiske versjonen.

Riktig skjæring

Noen få enkle regler hjelper deg med å kutte gips riktig:

 • Arbeid med gips krever bruk av sikkerhetstiltak. Selv et lite kutt eller et lite brudd smuldrer materialet. Samtidig frigjøres støv, noe som er farlig for kroppen. Beskytt øyne og lunger med vernebriller og åndedrettsvern.
 • Det spiller ingen rolle hvilken side du skal kutte gipsplaten fra. Eksperter anbefaler imidlertid å starte fra overflaten som kommer i kontakt med veggen eller taket..
 • Å kutte profilen etterlater ujevne kanter. Du bør ikke kaste bort tid på å justere dem, for senere blir feilene skjult med gips.
 • Klipp gipsplater i tørre rom. Under høy luftfuktighet sveller materialet raskt og blir ubrukelig selv etter tørking.
 • Det er mulig å sage fleksibel gipsvegg på en stabil overflate med en jevn avlastning.

Selve det motstående materialet består av to lag papp. De er dekket med et tykt gipslag. Denne strukturen gir brannmotstand og styrke ved å øke tettheten. Derfor er det nok å utdype kuttet med et skarpt blad flere ganger med milde bevegelser fra topp til bunn for å implementere et punktskår. Etter det må arket brytes langs snittlinjen. Samtidig er det viktig å holde gips i én posisjon, slik at bladet ikke beveger seg når du skjærer papplaget.

Dette er effektivt når du kutter gips mot en veggoverflate. Du kan holde materiallaget med foten.

På veggen

Om nødvendig kan du trimme vindusåpningen eller vegghjørnet med gipsplater, kutting av gipsplaten utføres direkte på lageroverflaten. I dette tilfellet sammenfaller gipskanten med kanten på veggen. For å lage en slik modell, bruk et stykke gips som er større enn nødvendig. Materialet festes til overflaten av veggen, hvoretter overflødige elementer blir kuttet av gipset.

Prosedyren krever et sikkert feste til støtteflaten. Skjæring starter fra siden av gipsplaten, som er godt festet til støtten. Ved å trykke på en unødvendig del, er det nødvendig å tegne flere ganger langs den markerte linjen. Etter det blir de resterende elementene i kuttet avskåret fra baksiden..

Hull til lamper og stikkontakter

Spesialister kutter ut hullene for stikkontakter eller lamper etter installering og fiksing av gips. For nybegynnere kan du klare deg uten forhåndsfesting. For dette formålet er det først nødvendig å nøyaktig beregne posisjon og parametere for det fremtidige hullet..

Det er viktig å huske at selve lumen er liten i form, som deretter skjules av en ekstra plastramme (for å dekorere sokkelen eller lampens base).

Alle beregninger må gjøres fra baksiden av gipsveggen. For selve skjæringen trenger du en skrutrekker eller drill. Verktøyet bør ha ytterligere sirkulære biter med fine takkete kniver. I fravær av en pistol, vil en klassisk baufil gjøre. Hullene er ujevne, men samsvarer med de beregnede parameterne. Alle feil er dekket med et lerret.

Hakket linje

Når du kutter gips i form av en bølget buet linje, kan du ikke gjøre med en vanlig baufil eller en byggekniv. Under operasjonen viser glatte svinger seg å være ujevne.. For å oppnå en perfekt flat overflate må du kjøpe eller leie et stikksag med fine kniver. Ved å lage det, skaper verktøyet en enorm mengde gipsstøv. På grunn av dette må du ta vare på personlig beskyttelse av øyne og lunger..

På slutten av produksjonen av parallelle deler følger bøyning av gipselementelementene. Det første trinnet er å lage et rektangulært ark av gipsmateriale som samsvarer med størrelsen på mellomrommet mellom de rette bitene. En centimeter tape vil hjelpe til med å måle trinnet riktig. På grunn av fleksibiliteten er det mulig å måle den buede lengden langs svingen..

Frontoverflaten har en økt tetthet sammenlignet med den sømløse siden av gips. På grunn av dette er den buede delen bøyd på en slik måte at materialets bakside blir strukket.. For å bøye den fremtidige buen nøyaktig, kan du ty til malen. Sistnevnte er laget av kryssfiner.

Fortsett deretter i henhold til trinn-for-trinn-instruksjonene:

 • På den ene siden er buen bøyd med en nålerulle. I dette tilfellet er det nødvendig å hele tiden trykke på gipsveggen. Rullenåler vil trenge gjennom gipsmateriale opptil 5 mm.
 • På slutten av arbeidet blir overflaten på gipsveggen fuktet med vann til den er myk. Denne fasen krever lang tid og tålmodighet. Etter hvert som gipset svulmer opp, er det nødvendig å bøye seg gradvis.
 • Så snart delen legger seg tett i en malform, blir den fikset til den er helt tørr..

For skrånende elementer med en radius på mer enn 40 cm er bøyen ikke så bratt, og derfor krever produksjonen av delen ikke ekstra fukting. Det er mulig å implementere identiske bølgete element ved hjelp av tverrsnitt. Det viser seg et trekkspill som må fikses med en grunning. Ved bøying av gips må alle sprekker være kitt.

For høye buer er det ikke mulig å bøye gipsmaterialet. Når du installerer et slikt element med saks, opprettes trekantede kutt med et trinn på opptil 10 cm. Avstanden avhenger av bøyningsbrattheten.

Sirkel

Det er enkelt å oppnå et perfekt rundt hull med en drill med spesialbor. Dysen presses vinkelrett mot overflaten av gipsplaten. Ved å trykke på avtrekkeren begynner de å bore et hull.

Boret er ikke i stand til å lage store dekorative hull eller avrundede deler (for eksempel bølgete elementer). En baufil kan lett takle en lignende oppgave ved å kutte de indre elementene. For å gjøre dette må du klippe en linje og sette inn et lerret med blyantmerker. Deretter blir den saget i henhold til merkene..

Det er upraktisk å jobbe med en gipsveggsag på gulvet, så det er mer optimalt å legge et ark gipsplater på bordet. Videre må gipset legges på en slik måte at den utskårne delen er utenfor benkeplaten..

Spesialister kan kutte med en vanlig kniv, og deretter slå ut sirkelen med et skarpt støt. Men i mangel av profesjonelle ferdigheter i å jobbe med gips, dannes det et ujevnt gap med hakkede fliser..

I en rett linje

Før du starter arbeidet, må du måle innendørs for ikke å gjøre feil når du kutter deler. En enkel blyant hjelper deg med å markere kuttlinjene.. Det er best å ikke bruke tusj eller penn. Kaustisk blekk etterlater merker som viser seg gjennom kittet.

Når du tegner hovedlinjene, må du først gjøre de samme merkene øverst og nederst på arket. Etter det, fest et nivå eller en metalllinjal til punktene, langs hvilke et rett segment er tegnet.

Etter at beregningene er fullført og passende markeringer er påført, plasseres gips på en overflate parallelt med gulvet. Det er mer praktisk å bruke en konstruksjonskniv for kutting, siden det skarpe bladet kan justeres adaptivt under drift. Det skal huskes at spissens lengde ikke bør overstige tykkelsen på gipsplaten. Det anbefales å gjøre et snitt ved hjelp av en metalllinjal som passer over blyantmarkeringene. For å lage en rett linje må du i tillegg tegne 3 ganger langs snittet med verktøyet.

Hvis du legger et lag med gips på bordet, er det nødvendig å flytte gipset slik at delen som skal skilles ikke kommer i kontakt med bordoverflaten. Når kuttet er dypt nok, bør du ta opp kantene på gipsplaten og bryte langs linjen med en skarp bevegelse. For det siste snittet fra motsatt side, gjør et ekstra snitt med en konstruksjonskniv.

Ved saging av gips på gulvet etter ytterligere bevegelser, må gipsproduktet plasseres oppreist. Den utskårne delen må skilles fra den unødvendige med fine rykk på forsiden (gjør en pause). Deretter kuttes de useparerte fragmentene med et blad.

Det er viktig å huske at du ikke kan bruke en sirkelsag for å kutte gips. Fine tenner som roterer med høy hastighet gir en tett støvkolonne. Faste partikler legger seg i lungene og på de mekaniske delene av verktøyet og forårsaker skade på både personen og innsiden av sirkelsagen.

Bokstaven “G”

Formen på gipsvegg buet med bokstaven “G” brukes til kledning av en dør eller vindusåpning, samt når du lager en hjørnemodell.

Arbeidet begynner med beregninger og strekmerking med blyant. For implementering kan du bruke en baufil hvis du ikke har en spesialtannet gipsveggsag for hånden. Gips er et mykt smidig materiale som ikke skaper problemer ved saging.

Verktøyet må kutte ut en kort del. Den lange kuttes ut i henhold til “rett linje” -metoden.

Kant

Jobben slutter ikke med å kutte gips. Skarpe og ujevne kanter trenger utjevning. Du kan håndtere chipping og chipping med sandpapir..

Det anbefales å jevne den ut med milde bevegelser til en jevn overflate oppnås. På slutten av det forberedende stadiet utføres fascinasjon. To tredjedeler av tykkelsen på gipsplaten må kuttes i hver ende. Deretter blir en fasning avskåret i en vinkel på 45 grader med et plan. Hvis det ikke finnes et passende verktøy, kan du bruke en vanlig kniv..

Etter sliping av kantene, plasser gipsplaten i ønsket posisjon. På dette stadiet dukker det imidlertid opp mange sprekker som krever kitt. Når materialet er helt tørt, blir gipsoverflaten grunnet for ytterligere forsterkning. Deretter begynner de å male eller lime tapetet..

Nyttige tips

For å eliminere de ubehagelige konsekvensene når du kutter gips selv, anbefales det å følge råd fra fagfolk:

 • Når du kutter og installerer stort gips, er det upraktisk å løfte det alene og samtidig justere det med en hammer. Det anbefales å sette blokken på gulvet og bruke den til å bryte gipsveggen nøyaktig langs den merkede linjen..
 • De fleste håndverkere lurer på hvilken side de skal kutte gips fra. Materialet er kresen og bryter godt både på den sømløse siden og på forsiden.
 • Det er nødvendig å kutte gips umiddelbart. I intet tilfelle etter installasjonen, fordi det er mulig å kutte eller ødelegge et mykt produkt feil.

 • Når du arbeider med sirkulær kutting av gips, er det mulig å klare seg uten kompass. Tallerkener, glass eller kasserolle kan hjelpe deg med å lage en passende sirkel..
 • En kvern er ikke egnet for kutting av gips. Instrumentet skaper en støvsky som irriterer slimhinnene og produserer støy. Kvernen krever også ekstra verneutstyr og ferdigheter i arbeid med elektriske enheter. Det er tryggere å kutte gipsplaten med en geistlig kniv og hammer.
 • Et stikksag med et hardt blad med fine tenner kan gjøre det lettere å jobbe med gips. Verktøyet er mye bedre egnet for å lage dekorative elementer med en utsmykket konfigurasjon. For en gangs skyld anbefaler eksperter ikke å kjøpe, men leie en enhet fra et byggefirma. Det blir mye billigere på denne måten.

I tillegg til anbefalinger for arbeid, er det viktig å huske materialets skjørhet. I gips kan du ikke kutte ut et komplekst bilde med tynne elementer. Den skjøre strukturen kollapser raskt selv når den er forsterket med sementmørtel eller grunning. En gipsplate vil bare være sterk med store linjer og når du lager brede deler.

For informasjon om hvordan du kutter gips med egne hender, se neste video.