Hvordan fjerne silikonforsegling fra fliser?

Hvordan fjerne silikonforsegling fra fliser?

Under kosmetiske eller større reparasjoner må du ofte håndtere fjerning av forskjellige typer flekker og smuss som bygningsmaterialer etterlater seg. Silikonforsegling brukes ofte ikke bare under globalt arbeid med forbedring av en leilighet: den kan brukes til å tette leddene i badekar og vegger, fliseledd eller utføre andre mindre arbeider i den nåværende modusen. Artikkelen er viet til funksjonene ved rengjøring av fliser fra silikonforsegling.

Funksjoner ved bruk av silikon

Før du vurderer de forskjellige alternativene for å fjerne dette verktøyet, må du gjøre deg kjent med sammensetningen og omfanget. Silikonforsegling er et materiale som er mye brukt i konstruksjon og etterbehandling med god elastisitet. Det anbefales for tetting av skjøter, små sprekker, skjøter for å forhindre inntrengning av vann, støv og andre forurensninger der. Den har høye vannavvisende egenskaper, og derfor anbefales det for bruk i rom med høy luftfuktighet (bad, kjøkken).

Silikonbaserte fugemasser kan være en-komponent for husholdningsbruk og to-komponent (industriell versjon).

Avhengig av hovedsammensetningen er produktene delt inn i:

  • alkalisk;
  • surt;
  • nøytral.

Informasjon om materialets sammensetning er veldig nyttig når du velger et produkt for rengjøring av det fra en flislagt overflate..

Silikonforbindelser fester seg perfekt og forsegler et stort utvalg av overflater og underlag. De antimikrobielle tilsetningsstoffene i sammensetningen sikrer fullstendig fravær av mugg og forhindrer utvikling av sopp i sømmer og ledd. Under etterbehandling og reparasjonsarbeid kommer silikonblandingen ofte på overflaten av flisen. Valget av rengjøringsmetode for et produkt avhenger av flere parametere: tetningsmidlets hovedsammensetning, graden av forurensning av alder, materialet som flisen er laget av og så videre..

Rengjøringsmetoder

Til å begynne med, husk at ikke alle typer silikonforseglinger kan rengjøres uten rester hjemme fra flisens overflate. Derfor er det nødvendig å bruke produktet så forsiktig som mulig uten å skynde. Det er best å huske eller skrive ned merket på tetningsmassen, slik at du senere kan velge riktig løsningsmiddel hvis forurensning fortsatt ikke kunne unngås..

Et tetningsmasse av høy kvalitet fester seg raskt til enhver overflate, og det kan være veldig problematisk å skrubbe det av.. Det er flere måter å gjøre dette på i dag, som hver har sine egne fordeler og ulemper..

Hvis vi snakker om de ferskeste flekkene, kan de fjernes raskt og enkelt med en såpevann og en svamp. Bruk et fuktet stykke skumgummi eller annet mykt materiale for å tørke det forurensede området forsiktig i en sirkulær bevegelse. Fremdeles myk silikon vil lett bevege seg bort fra flisen. Det gjenstår bare å tørke tørre keramiske fliser eller andre fliser med en ren klut..

Hvis silikonet allerede har herdet, vil såpe og en svamp ikke lenger redde deg. Vi må bruke mer radikale metoder, som konvensjonelt er delt inn i flere grupper..

Mekanisk

Dette alternativet betyr å skrape produktet fra en keramisk eller annen overflate. Denne prosedyren bør utføres veldig nøye og nøyaktig, uten å etterlate spor (riper) og uten å skade overflaten. Ulike skarpe gjenstander kan brukes til skraping: en skrivesakskniv, et barberblad, spesielle skrapere eller spatler, sandpapir og så videre..

Du kan prøve å tørke av små spor av smuss ved hjelp av vanlig bordsalt.. Fine slipende partikler skal gni grundig inn i flekken med en fuktig svamp og la stå i noen minutter. Deretter vaskes overflaten med en serviett dynket i såpevann eller oppvaskmiddel, skylles med rent vann og tørkes av. Hvis de enkleste metodene ikke hjelper, kan du gå videre til mer radikale – ved hjelp av kjemi.

Kjemisk

I tilfeller der det ikke er mulig å fjerne smuss fra flisen på den første måten, eller du rett og slett ikke vil risikere og klø på kledningen, anbefales det å bruke kjemiske midler. Oftest brukes forskjellige tilgjengelige løsningsmidler til disse formålene, for eksempel aceton eller white spirit..

Du kan vaske flisene med en bomullspinne eller en skive dynket i et slikt løsningsmiddel.. Midlet påføres forsiktig på silikonet og etterlates til tetningsmassen svulmer opp til en slik tilstand at det lett kan fjernes fra overflaten. Dette skjer vanligvis etter omtrent en time. Det hovne materialet skyves med et skarpt blad og fjernes fra flisen i store eller små fragmenter. Om nødvendig kan denne prosedyren gjentas..

Aceton og white spirit er allsidige løsemidler som er egnet for å fjerne forskjellige formuleringer fra overflater laget av forskjellige materialer. Den moderne industrien tilbyr også spesialopprettede formuleringer designet for å rense silikonforseglingsmidler. Oftest er de tilgjengelige i form av aerosoler, pastaer eller skum..

Blant de mest populære og høykvalitetsproduktene kan følgende produkter noteres:

  • Lugato;
  • “Penta-840”;
  • Silicon-Entferner;
  • Antisil;
  • CRC pakningfjerner.

Når du arbeider med disse materialene, må du gå ut fra bruksanvisningen som er angitt på emballasjen. Hvis flekkene er ganske omfangsrike, er det best å først prøve å skrape av hoveddelen og behandle de resterende flekkene på overflaten med et produkt.

Når du arbeider med kjemikalier, ikke glem grunnleggende sikkerhetsregler. For å beskytte luftveiene, må du bruke åndedrettsvern, ha gummihansker på hendene. Til arbeid brukes en børste eller slikkepott. Rommet må være godt ventilert..

I tillegg kan kjemikalier ha negative effekter på selve flisen., vegger, gulvlister, rørleggerarmaturer og så videre. Løsemidler kan skade emaljer, maling, gummi, plast og andre materialer. For å forhindre dette, selv i arbeidet med tetningsmassen, er det best å bruke maskeringstape som skal limes forsiktig over fliseradene og danne en jevn, pen søm.

Før bruk renses rengjøringsmidlet i en aerosolbeholder grundig og sprayes i et ganske tykt lag på den forurensede overflaten. Etter 20-30 minutter skal silikonet mykne. Deretter bruker vi en skarp slikkepott og fjerner forsiktig restene av tetningsmassen. Det gelignende produktet påføres med en børste på en tørr overflate. Etter mykning fjernes silikonet, og overflaten tørkes av med en fuktig klut og tørkes av.

For å velge det beste alternativet for rensing, vil kunnskap om sammensetningen av tetningsmassen være nyttig.. For eksempel fjernes sure materialer med konsentrert eddik. Alkoholbasert silikon hjelper til med å vaske vekk medisinske og tekniske alkoholforbindelser. Nøytrale tetningsmidler rengjøres godt med aceton, white spirit, bensin eller parafin.

Hvis du ikke kan huske basen eller navnet på tetningsmassen, er det best å bruke et produkt som fungerer på alle hovedforbindelsene. Et slikt løsningsmiddel er for eksempel “Penta-840”.

Før du bruker et rengjøringsmiddel, må du teste det på et lite iøynefallende lite flis..

Termisk

Silikon egner seg godt til mykning når den utsettes for en veldig høy (350-400 ° C) temperatur. For å gjøre dette kan du bruke en konstruksjonshårføner. Imidlertid tåler ikke alle materialer som flisene er laget av så alvorlig oppvarming. Før du bruker denne metoden, er det nødvendig å klargjøre maksimal tillatt oppvarmingstemperatur på foringen..

Mekaniske og kjemiske metoder er de mest populære; termisk oppvarming brukes sjeldnere. Ved arbeid med komplekse overflater (porøse fliser, ikke dekket med emalje), brukes kombinerte rengjøringsmetoder. I dette tilfellet påføres løsningsmidlet flere ganger på flekken og fjernes forsiktig med en pimpstein eller slikkepott når den mykner..

Noen ganger er det nødvendig å fjerne restene av tetningsmassen ikke bare med uforsiktig håndtering av sylinderen. Etter flere år begynner silikonsømmene på keramisk foring på badet eller kjøkkenet å bli dårligere, blir skitne, mister sine forseglings- og vannavvisende egenskaper. I dette tilfellet fjernes den gamle sømmen ved hjelp av en av de foreslåtte metodene. Overflaten er grundig rengjort og avfettet. Deretter påføres et nytt forseglingslag.

For informasjon om hvordan og hvordan du rengjør silikonforsegling fra fliser, plast og stoff, se neste video.