Hvordan fjerne lakk fra en treoverflate hjemme?

I noen tilfeller må den gamle lakken fjernes før du påfører et nytt strøk med lakk eller maling. Dette kan gjøres på forskjellige måter: varmebehandling, bruk en mekanisk metode eller vask. Det kan være ganske vanskelig å umiddelbart bestemme valget av det mest passende alternativet, fordi ikke alle forstår funksjonene ved bruk av visse midler.

Vurder hvordan du velger den perfekte måten og fjerner lakk fra en treflate hjemme, og bruker minst mulig tid og krefter.

Prosessfunksjoner

Det er ingen universelle midler som er egnet i alle tilfeller. Valget av det beste alternativet avhenger av en rekke nyanser.. Her er de viktigste..

 • Tykkelsen på forrige lakkstrøk. Hvis den er tykk, vil det ta en betydelig tid å fjerne den..
 • Sammensetning av maling og lakkmateriale.
 • Overflatetype. Mye vil avhenge av hva du må rengjøre for lakk: parkett eller møbel.

Kjemiske stoffer

Bruk av kjemikalier (vasker) er en veldig populær metode for fjerning av lakk fra møbler, dører og andre treprodukter. Det fungerer spesielt godt hvis overflaten er delikat. Du kan bruke vanlige løsningsmidler, spesielle væsker, geler, pulver.

Valget av det riktige alternativet avhenger av den spesifikke situasjonen.. Denaturert alkohol er egnet hvis du trenger å fjerne skjellakk.

Hvis det er relativt få lag lakk på overflaten (opptil 3), kan du bruke væsker. Slike midler absorberes ikke veldig dypt, fordi de forsvinner raskt..

Et godt alternativ for storstilt arbeid er pulver. Pulveriserte produkter er enkle å transportere og har lang holdbarhet. De bør fortynnes med vann før bruk. Dette skaper en tykk pasta som er praktisk å påføre på overflaten. Ulike pastaer og geler som er klare til bruk, er også egnet for situasjoner der en betydelig mengde malingsmateriale må fjernes.

Du kan også bruke spraybokser for å fjerne lakk fra tre. Et skumlag dannes på det behandlede underlaget. Slike verktøy er praktiske å bruke, men de er bare egnet i tilfeller der arbeidsmengden er ubetydelig..

Instruksjoner for bruk av vasker

Ved hjelp av kjemikalier bør lakken fjernes i flere trinn..

 • Påfør vasken først. Dette kan gjøres med en børste. Ett sted skal behandles bare en gang, midlene skal ikke være for mye.
 • Effekten kan forsterkes med en kompress. Legg plastfolie på den behandlede bunnen. Da bør du vente noen timer. I dette tilfellet kan malingslaget begynne å “svelle”, og vasken kan bli brunaktig eller mørk brun.
 • Når malingsmaterialet er mykt, fjerner du det med en slikkepott. Hvis instrumentet er nytt, kan kantene være for skarpe. I dette tilfellet kan du bruke en bryne til å runde dem litt. På denne måten kan du gjøre jobben din mer ryddig..

Når lakken “svulmer”, må du trykke på den så forsiktig som mulig.

Det er mulig at du ikke vil kunne fjerne laget helt på en gang.. I dette tilfellet kan prosedyren gjentas, selv om noen foretrekker å bare bruke sandpapir..

 • Rester av kjemikaliet må vaskes av med eddikoppløsning eller rent vann. Materialet bør fjernes med største forsiktighet, men ikke behandle overflaten for lenge, ellers kan fuktighet skade treverket. Etter at du har skylt basen, tørk den og plasser produktet i et ventilert og tørt område. Det anbefales å unngå direkte sollys på overflaten. Når treet er helt tørt, vil det være mulig å påføre en ny maling og lakk..
 • Når du arbeider med kjemikalier, må du huske på sikkerheten. Rommet må ventileres grundig..

Det anbefales å bruke åndedrettsvern og vernehansker under arbeidet..

Mekanisk metode

Essensen i denne metoden er at lakken skrelles av overflaten. Det er praktisk å gjøre dette ved hjelp av en syklus (et spesialverktøy som ser ut som en nøye slipet stålplate med et håndtak). Trykket på basen er ganske sterkt fordi håndtaket er vinklet. Du kan kjøpe et slikt verktøy eller lage det selv..

Hvis du ikke har det nødvendige armaturet hjemme, kan du bruke vanlig glass.. For å unngå skade må hansker brukes for å beskytte hendene.. Også dette alternativet har en betydelig ulempe – glasset blir raskt kjedelig.

I tilfeller der det er lite lakk på treoverflaten, kan du bruke vanlig sandpapir. Du kan feste den til kvernen eller bruke den separat.

  Det finnes følgende typer spesialenheter:

  • eksentrisk;
  • vibrerende;
  • teip.

  Den rimeligste når det gjelder kostnad er vibrasjonsmaskiner. Ved hjelp av slike enheter kan du rengjøre møbler fra lakk. Legg sandpapir på “sålen” på enheten. Da kan den brukes. Under slikt arbeid vises vanligvis mye støv, men denne metoden er mer effektiv enn å slipe overflaten for hånd. Basen er mykere og mer estetisk tiltalende.

  Det er verdt å vurdere at det kan komme støv på gjenstander i nærheten, så de må beskyttes. Dette kan gjøres med polyetylenfilm.

  Mange mennesker som ønsker å fjerne lakk foretrekker mekanisk bearbeiding av tre, fordi de i dette tilfellet ikke trenger å bruke kjemiske midler, som vanligvis er farlige for menneskers helse. Imidlertid har bruken av mekaniske enheter en ulempe – slikt arbeid er ikke lett og krever betydelig tid..

  Noen ønsker ikke å drive mekanisk trebearbeiding på egen hånd, men foretrekker å kontakte spesialister.. Bruk av profesjonelt utstyr lar deg oppnå de beste resultatene..

  Varmebehandling

  Treverket kan varmes opp for å rengjøre det. Som et resultat vil malingsmaterialet feste seg til underlaget mye verre. Sprekker vil vises på belegget, og det kan fjernes ved hjelp av et spesialverktøy (slikkepott, meisel).

  Når du utfører varmebehandling, er det flere viktige punkter du bør vurdere..

  • Hvis belegget begynner å forkulles og ikke flasser av, må rengjøringsmetoden endres. I dette tilfellet kan du bruke kjemikalier..
  • Det skal brukes vernebriller og hansker. Under og etter arbeid er grundig ventilasjon obligatorisk. Når lakken varmes opp, kan den frigjøre stoffer som er helsefarlige for mennesker. Det bør også tas i betraktning at malingstykker og lakkmateriale kan sprette av basen. Det bør også huskes om brannsikkerhet..

       Arbeidet kan kreve spesialverktøy.

       • Bygger hårføner. En slik enhet kan varme overflater mye mer enn et vanlig husholdningsapparat..
       • Gass- eller bensinbrenner. Prisen for slike enheter er ganske rimelig. Det skal imidlertid huskes at du må jobbe med brenneren så nøye som mulig, ellers kan du skade deg selv alvorlig..

       Varmebehandling har en viktig fordel – arbeidet utføres veldig raskt. Imidlertid bør den lakkerte basen ikke tillates å overopphetes, ellers kan det oppstå brann. Arbeid bør utføres med begge hender. Den ene må holde enheten, den andre – en slikkepott som du vil fjerne malingen med.

       Mesterklasse om fjerning av lakk fra en treoverflate, se nedenfor.