Hvordan fjerne gammelt fugemasse på badet raskt?

Det er vanskelig å forestille seg moderne renovering uten bruk av tetningsmasse for visse arbeider. Over tid oppstår imidlertid spørsmålet om å bytte ut overflatebelegget og fjerne tetningsmassen fra overflaten. Artikkelen vår vil fortelle deg hvordan du raskt fjerner gammelt fugemasse på badet..

Særegenheter

For å fjerne det gamle fugemassen på badet, må du først ta hensyn til overflaten som det påføres. Hvis dette er emalje, må du jobbe med det veldig forsiktig for ikke å skade det ytre laget. Stål kan rengjøres med forskjellige metoder: både mekanisk virkning og husholdningskjemikalier, som ikke påvirker beleggetes integritet på noen måte. Hvis det er en flis på badet, er det også praktisk å jobbe med det, fordi det er motstandsdyktig mot kjemiske påvirkninger, men det er tilrådelig å ikke klø på det ytre laget, spesielt hvis det er glanset.

Prosessen med å fjerne fugemasse fra akryloverflater utføres nøye og ved bruk av riktig utvalgte forbindelser. På grunn av populariteten til badekar i akryl, kan du på markedet finne mange midler for å vaske dem, sette dem i stand, gjenopprette, utføre andre handlinger med dem eller rundt dem..

På grunn av sine egenskaper påføres silikon- og akrylforseglinger raskt og praktisk, og etter at de er helt tørre, blir de sterke og motstandsdyktige mot fuktighet, lys, temperatur og til og med kjemisk og mekanisk belastning. På grunn av disse egenskapene kan det være vanskelig å fjerne et unødvendig eller tidslitt lag av stoffet og påføre et nytt. For en effektiv prosedyre er det utviklet en rekke teknikker som gjør det enkelt å takle denne oppgaven..

Typer fugemasser

Bruk av tetningsmasse på badet har blitt et reelt gjennombrudd i reparasjons- og anleggsarbeid, for med deres hjelp er det mulig å tette små sprekker og ledd på en pålitelig måte slik at de blir usynlige, og fuktighet ikke kan komme dit de ikke burde være. Oftest brukes disse produktene til å tette hullene mellom baksiden av servanten og veggen, toalett og gulv, dusjkabinett og fliser på gulv og vegg.

I tillegg kan tetningsmassen aktivt brukes til:

 • smøring av leddene i vannforsyning og kloakkrør, noe som øker den totale styrken til strukturen;
 • eliminering av gapet mellom pallen og døren i dusjkabinettet;
 • legge fliser på en gipsvegg, kryssfiner, sponplater, metall eller plast (det anbefales ikke å bruke det på gulvet på grunn av tung belastning på det).

I lys av det store utvalget av arbeider som kan utføres med tetningsmassen, er de mest egnede produkttypene utviklet for en bestemt applikasjon. På grunn av tilstedeværelsen i sammensetningen av polymerer, herdere, fyllstoffer, fargestoffer og en rekke andre komponenter, er det mulig å kombinere dem i riktig mengde og proporsjon for å oppnå et optimalt resultat.

Fra hvilken polymer som er i sammensetningen av tetningsmassen, skilles følgende typer materialer som kan brukes på badet:

 • silikon;
 • akryl;
 • polyuretan.

Silikonbasert tetningsmasse er det mest populære og samtidig det dyreste.

Dens særegne egenskaper er følgende funksjoner:

 • evnen til å holde seg til ethvert materiale;
 • motstand mot vann, lys og et bredt spekter av temperaturer;
 • tørker ut, det krymper praktisk talt ikke, maksimal krympingsprosent er ikke mer enn 2%;
 • på grunn av den elastiske strukturen er det mulig å bruke den til å flytte elementer;
 • har et bredt spekter av farger;
 • muligheten for bruk for internt reparasjonsarbeid og utendørs;
 • herdingsprosessen etter påføring skjer om en halv time, og den siste herdingen – om 1-2 dager.

Silikonforsegling kan være sur eller nøytral. Sure varianter har en spesifikk lukt som ligner eddik og brukes ikke til metallprodukter, de brukes til tre, glass, plast og keramikk. Det nøytrale alternativet vil koste mer, men omfanget inkluderer alle mulige overflater. Denne arten har et spesielt utvalg for badet, hvis sammensetning er supplert med et soppdrepende middel som forhindrer reproduksjon av parasitter. Et slikt tetningsmiddel kalles sanitær og brukes nesten overalt på badet..

Hver for seg er det verdt å snakke om typen akryl, som også kan brukes under oppussing av bad. Dette alternativet er litt dårligere enn silikon i pris, men det varer ikke så lenge..

De viktigste fordelene med akrylforsegling er:

 • evnen til å tåle temperaturstigninger;
 • fargeegenskaper;
 • høy vedheft til forskjellige materialer;
 • det er mulig å male tetningsmassen, lakkere den eller sparkelen;
 • herdingsprosessen tar en dag.

Søknader om akrylforsegling inkluderer:

 • fylling av hulrom på overflater av stein, murstein eller betong;
 • liming av taksokkler i rommet med evnen til å jevne ut uregelmessigheter i veggene;
 • muligheten for fuging av store nok ledd.

Akrylvarianten er vannavvisende og fungerer godt på badet.

Polyuretan fugemasse brukes til å tette skjøter på en rekke overflater: glass, tre, stein, betong eller keramikk.

De viktigste egenskapene inkluderer følgende punkter:

 • høy størkningshastighet;
 • evnen til å bruke i stedet for lim;
 • den kan være gjennomsiktig, hvit, farget;
 • veldig motstandsdyktig og elastisk sammensetning;
 • det er mulighet for å male overflaten med maling eller lakk.

Et trekk ved denne typen tetningsmasse er en aggressiv sammensetning som irriterer huden, derfor utføres alt arbeid i vernehansker og dresser..

Verktøy og verktøy for fjerning

For å rengjøre badekaret fra det gamle fugemassen eller fjerne det fra flisen, du trenger å vite hvilke verktøy og komposisjoner som kan brukes til dette.

 • For de overflatene som ikke er redd for trykk og riper, er det enkleste og mest effektive å bruke mekanisk virkning. Det er mest praktisk å jobbe med en vanlig kniv, men det er lurt å ha med en flat skrutrekker og et enkelt barberblad. For å fjerne fugemassen helt fra overflaten vil det ikke være nok å bruke tilgjengelige verktøy, det mest pålitelige alternativet er å kjøpe en spesialisert kniv eller skrape til tetningsmassen. Det er produsenter som produserer slike beholdninger med gummifester på den skarpe delen, noe som gjør det mulig å nøyaktig og raskt påføre et nytt lag med tetningsmiddel, uten å kjøpe ekstra verktøy.
 • I tilfeller der det ikke er mulig å tørke av tetningsmassen mekanisk, kan det brukes kjemiske midler. De påvirker sammensetningen aktivt, og bidrar til å fjerne den mekanisk mer effektivt..

Hvis du trenger å fjerne det gamle laget av tetningsmasse raskt, og det ikke er noe egnet for hånden, kan du bruke folkemessige midler for å rengjøre dette materialet..

For mer aktiv inntrengning i dybden av tetningsmassen, er det best å fjerne toppstrøk og påføre produktet på kuttet. Tetningsmidlet fjernes med en tørr klut etter en stund. Hvis det gjenstår betydelige spor, bør prosedyren gjentas to ganger til overflaten er helt ren. Vi vil snakke mer detaljert om måter å fjerne gammelt fugemasse på nedenfor..

Hvordan slette?

For å bli kvitt det gamle laget av tetningsmasse hjemme, kan du bruke flere teknikker som er radikalt forskjellige fra hverandre. Hvis du trenger å rengjøre overflaten raskt, er det bedre å bruke det mekaniske alternativet. Operasjonsprinsippet er å lirke kanten av tetningsmassen og fjerne den rundt hele omkretsen av området som skal behandles.

For å utføre arbeidet kan du bruke både improviserte midler og spesialkjøpte. Den mekaniske versjonen er egnet for fjerning av tetningsmasse fra fliser, stål, metalloverflater. Det er ikke alltid nødvendig å fjerne alt tetningsmasse under reparasjonsprosessen, noen ganger er det nødvendig å fjerne bare det øverste laget, som fornyes for å oppnå en estetisk effekt og ytterligere forsegling av objektet.

For å utføre en slik operasjon er det best å arbeide med en geistlig kniv, som må være veldig skarp for å enkelt kunne kutte det frosne materialet..

Resultatet av slikt arbeid kan være annerledes: fra en helt glatt overflate til en stripe med åpenbare uregelmessigheter. For å fjerne restene av tetningsmassen som forstyrrer videre arbeid, kan du ta et gummibånd og rense feilene med det. For et hardt lag, prøv en pimpstein eller sandpapir, etter bruk må du påføre et nytt lag med tetningsmasse.

I tilfeller der mekanisk fjerning av tetningsmassen er umulig eller upraktisk, er det bedre å gå til bruk av kjemiske sammensetninger. I dette tilfellet bør du også være forsiktig, fordi ikke alle materialer tåler sterke kjemikalier. Prinsippet for å jobbe med dem er å løse opp tetningsmassen, som deretter lett kan vaskes av fra riktig sted..

Husholdningsoppløsningsmidler inkluderer eddik, aceton, white spirit, bensin og saltet vann. Det anbefales å bruke dem i tilfeller der tetningsmassen ennå ikke er herdet og raskt kan fjernes..

Hvis herdingsprosessen allerede er avsluttet, vil disse midlene ikke hjelpe. Prinsippet for bruk av løsemidler av denne typen er å fukte det ønskede området godt, la sammensetningen trekke inn og vaske av alt overflødig fra overflaten. Når silikonet er fjernet, vask behandlingsområdet godt med et sterkt vaskemiddel..

Hvis du må jobbe med et gammelt og herdet lag med tetningsmasse, er det verdt å kjøpe spesialiserte produkter: Penta 840, Dow Corning OS-2, som har en veldig aggressiv sammensetning, derfor må arbeidsprosessen utføres med hansker, vernebriller og respirator. Du må velge dette alternativet for overflater som ikke mister farge og andre egenskaper fra eksponering for et kjemikalie.

Hvis det ikke er noen forbehold om bruk på emballasjen, er det verdt å sjekke effekten av det valgte produktet i et lite område der tetningsmassen skal rengjøres. Hvis det ikke er noen reaksjon, kan du komme på jobb..

Hvis det er noen endringer i farge eller struktur på overflaten, bør du velge noe annet for å vaske fugemassen på badet..

Råd

 • Prosessen med å påføre tetningsmassen er ikke for komplisert, men med utilstrekkelig erfaring kan du ikke få resultatet av beste kvalitet, som må gjøres om veldig snart. For at behovet for reparasjoner ikke skal oppstå på lang tid, er det viktig når du påfører et nytt lag å fjerne alle flekker umiddelbart og bruke maskeringstape, som vil beskytte overflaten mot overflødig stoff.
 • Hvis tetningsmassen skal fjernes fra akrylbadet, kan du bare jobbe med spesialiserte komposisjoner for slike produkter, alle andre alternativer vil ødelegge utseendet og overflatelaget, som må restaureres i tillegg etter arbeid.
 • Hvis du trenger å fjerne det gamle laget av tetningsmasse og legge et nytt, utføres alt arbeid med hansker og med beskyttelse av luftveiene og øynene. Hvis det brukes aerosol eller spray, er det viktig å bruke briller slik at den aggressive sammensetningen ikke kommer inn i øynene.

Før du legger et nytt lag med tetningsmasse på overflaten, er det verdt å teste det i et lite område for å være sikker på at det ikke er noen negativ reaksjon på det. Riktig valg av alle komponenter og arbeid av høy kvalitet fører til et godt resultat og et vakkert utseende på badet..

For informasjon om hvordan du fjerner fugemasse eller silikon fra badeemaljen, se neste video.