Hvor tykk bør gips være?

Nylig blir et virkelig unikt i sitt slag etterbehandlingsmateriale gips mer og mer populært. Og dette er ikke overraskende, for med sin hjelp kan du planere vegger, designe en takflate, montere innebygde garderober og hyller, og også lage skillevegger av enhver geometri. Hver struktur krever ikke bare nøye design, men også riktig valg av gips.

Særegenheter

Den klassiske versjonen av materialet er et ark oppnådd ved å trykke, bestående av en gipskjerne og to lag med papp, som dekker hovedlaget på begge sider. Modifikasjonen eller varianter av gipsplater avhenger av omfanget av applikasjonen, noe som er grunnleggende i utviklingen av platetykkelsen.

I henhold til klassifiseringen bestemmer tykkelsen på produktet bruksområdet.. Veggvisning gips er en av de vanligste typene av dette materialet. Veggbekledning, opprettelsen av en innvendig skillevegg utføres ved hjelp av denne spesielle typen. Tykkelsen på veggplaten avhenger av belastningen som pålegges den..

Hvis partisjonen som bygges bare vil utføre en dekorativ funksjon i fremtiden, er det ikke nødvendig å installere tette ark, du kan begrense deg til mindre tykke i forhold til prøver montert på veggen eller beregnet for installasjon i en innvendig skillevegg med en dør.

Takutsikt gips i forhold til vegg har en mindre tykkelse, og det er en enkel forklaring. Materialet, uavhengig av konstruksjonstype, er festet til den hengende rammen. Derfor, for å forhindre at strukturen kollapser, bør platenes vekt være mindre enn for prøver beregnet på skillevegger og utjevningsvegger.

De mest subtile typene inkluderer buet gipsplater. Den brukes hvis du vil lage en struktur med buede former. På grunn av den minste tykkelsen sammenlignet med tak- og veggtyper av gips, som gjør at den kan bøyes, er det mulig å montere modeller med bølgete, kuppelformede eller runde former. Ved hjelp av en buet gipsplate kan du lage strukturer med selv den minste bøyeradius uten bretter. Denne typen skiller seg fra alle andre, ikke bare i tykkelse, men også i sammensetning, i stedet for et papir mellomlag har den glassfiberlag, som gir arket styrke og påvirker også vekten.

Det er andre parametere som kjennetegner gips og påvirker dens tykkelse. Avhengig av klimaparametrene og funksjonene som er tilordnet designet, inneholder GCR forskjellige komponenter, takket være at arket oppnår motstand mot forskjellige typer slag.

Fuktresistent ark merket som VGKL og har en grønn overflate. Den brukes til strukturer installert i rom med høy luftfuktighet. Dens motstand mot vann forklares av tilstedeværelsen i sammensetningen av en vanntettingsløsning, en impregnert impregnering som stopper graden av fuktabsorpsjon og soppdrepende midler som forhindrer mugg. Bruken av VGKL på bad, svømmebassenger, badstuer er også begrunnet med at den har tilstrekkelig tykkelse som gjør at overflaten kan flislegges med keramiske fliser eller kunststein.

Flammehemmende type ark, merket av produsenter som GKLO, er rosa. Sammensetningen, i tillegg til gips, inneholder komponenter som glassfiber og leire, og det er også en væske i form av krystaller. Hver komponent har sitt eget formål. Krystallisert væske forhindrer spredning av brann, og glassfiber og leire bidrar til å opprettholde formen etter at papplagene er brent. Brannmotstanden til et slikt ark er innen 45 minutter fra antennelsestidspunktet. Denne typen ark brukes hvis du trenger å lage en ventilasjonsaksel, en luftkanal, en portal for en peis eller en boks for elektriske ledninger..

Ark merket med GKLVO har alle egenskapene som er karakteristiske for fuktresistente og brannbestandige typer.

Det tilhører en spesiell type gipsfiberplate eller gipsfiberplate, preget av økt styrke. I tillegg til gips, inneholder den cellulosefibre, takket være at den tåler betydelige vektbelastninger. Et annet særtrekk ved fiberproduktet er fraværet av papplag. En type vanlig fiberark er GVLV, som ikke bare tåler betydelige belastninger, men også er motstandsdyktig mot fuktighet.

De listede typene gips hører til hovedgruppene, mer etterspurt og oftere brukt. Men det er andre typer der tykkelsen er av spesiell betydning, siden omfanget av deres anvendelse er spesifikt. Som en del av slike ark er det flere lag som bestemmer formålet. Lydisolatorer, varmeisolatorer, absorbere av elektromagnetiske bølger, samt produkter med vindbeskyttelsesfunksjon som brukes til kledning av bygninger, har en tett struktur og har en høyere tykkelsesindikator sammenlignet med konvensjonelle ark.

Fordeler og ulemper

Gipsplater inntar en ledende posisjon blant andre etterbehandlingsmaterialer på ingen måte ved en tilfeldighet, de har mange positive kvaliteter, takket være det de vant sin popularitet.

Det er ganske enkelt å jobbe med dem; en person uten spesielle profesjonelle ferdigheter kan håndtere installasjonen av en konvensjonell struktur. Det er enkelt å kutte og skru det til rammen, det viktigste er å lage de foreløpige merkene riktig. Takket være forskjellige typer ark er det mulig å montere ikke bare bokser som er enkle i form, jevne vegger og tak, men også bygge vakre skillevegger med buer, montere to- og noen ganger tre-nivå tak, ved hjelp av prøver av ulik tykkelse for dette.

Gipsplater, uansett bruksområde, har en lav vekt, og derfor legger ikke konstruksjonene som er reist fra dem et press på gulvene hvis installasjonen utføres i en leilighet, og har ikke en negativ effekt på fundamentet hvis strukturen er installert i et privat hus.

Uavhengig av komponentene som består av gipsplater, er dette materialet brannsikkert, fordi grunnlaget for ethvert ark er gips, og det tilhører ikke brennbare materialer, tvert imot, det bidrar til demping av åpen flamme og ikke spre den til andre materialer. Brannsikkerhet er hovedargumentet til fordel for bygging av brannsikre skillevegger i lokalene.

Alle typer gips, uavhengig av tykkelse og formål, tilhører miljøvennlige etterbehandlingsmaterialer, de inneholder ikke komponenter som er skadelige for menneskers helse, noe som betyr at gipsplater kan monteres i alle rom.

Men dette materialet har også sine ulemper. På grunn av at gips er grunnlaget for gips, er styrken ikke så stor som vi skulle ønske. Det vil ikke fungere å bruke overflaten på arket for å henge gjenstander med en imponerende masse. Vanlige trehyller med mange bøker, overskap, plasmaskjermer og andre ting som veier mer enn 10 kg krever vanligvis, spesielle festemidler, og hvis gjenstandens vekt er mer enn 35 kg, er festing bare mulig på mer holdbare materialer.

Ikke glem at gips, som er grunnlaget for ethvert ark, har en høy grad av hydrofobisitet, så det er alltid en risiko for å miste formen på grunn av bløtlegging..

Selv fuktresistente plater, med direkte og langvarig kontakt med vann, kan miste stivheten, for ikke å snakke om vanlige gipsplater, derfor bør alle typer konstruksjoner konstruert med gipsplater være innendørs.

Dimensjoner

Anvendelsesområdet for gips er veldig omfattende. Gitt dette faktum, produserer produsenter ark med forskjellige tykkelser, bredder og lengder. Når du kjøper ark, er det nødvendig å ta hensyn til alle parameterne og velge materialet basert på plasseringen av den fremtidige strukturen.

Gipsplater skiller seg ikke ut i en spesiell variasjon i bredde og lengde. Lengden på ark produsert av produsenter i dag er innenfor 2-4 m. En slik kjøring skyldes forskjellen i takhøyden i hus. Høyden på 2,5 m regnes som standard, men produkter med en lengde på 2,7 og 3 m er ikke mindre populære og etterspurt. Mindre ofte på salg er det eksemplarer med en lengde på 3,5-4 m, de er som regel laget på bestilling..

Det er to typer ark i bredde – de er 0,6 og 1,2 m. Den mindre populære og etterspurte bredden er 0,6 m. Den andre verdien på 1,2 m blir funnet og brukt oftere, derfor anses det å være standarden.

Spredningen i tykkelse på gipsplater er i området 6-24 mm, men det er også mer tette produkter, hovedsakelig brukt til etterbehandling av gulv, tykkelsen når 50 mm (maksimum). De tynneste prøvene har en veggtykkelse på 6-6,5 mm (minimumsverdi), brukes til å bygge strukturer med bøyninger på takflaten.

For vegger brukes ark med en tykkelse på 12-16 mm, og for taket er 9,5 mm nok. Den optimale tykkelsen for gipsveggkonstruksjon anses å være en tykkelse på 12,5 mm..

Bruk av ark med forskjellig tykkelse, avhengig av plassering, er fornuftig, fordi jo tykkere den er, jo større vekt har den, noe som betyr at jo høyere struktur, desto tynnere ark vil være nødvendig for installasjon.

Hvordan velge?

For å velge riktig gipsvegg, tas først og fremst hensyn til formålet og den planlagte belastningen på den..

Hvis du trenger å installere en struktur på badet, er det best å kjøpe fuktresistente laken (GKLV). Tykkelsen på produktet bør velges i henhold til stedet. For nisjer og skillevegger er ark fra 12,5 mm til 15 mm best egnet, og for en takflate er ark som ikke er mer enn 9,5 mm tykke med lignende motstand mot fuktighet. Du bør ikke forsikre deg selv om du bruker produkter med en tykkelse på mer enn 9,5 mm for takflaten, siden det er en mulighet for kollaps av den installerte strukturen, fordi ark med en tykkelse på 12,5 mm har en større vekt. I tillegg er kostnadene litt høyere, noe som betyr at det vil bli brukt mye mer penger på innkjøp av materiale, og i tilfelle en kollaps vil det være bortkastet..

For å lage et to-nivå tak med bøyninger og buer, er det verdt å kjøpe en spesiell tynn buet gipsvegg, og for esker med enkle former er et vanlig tak egnet.

For utendørs arbeid og i rom med høy luftfuktighet er fuktresistente gipsfiberplater (GVLV) mer egnet.

Når du velger ark etter tykkelse, må du være oppmerksom på kanten av materialet. Ulike typer kantbånd produseres av produsenter av en grunn.. Den påfølgende behandlingen av skjøter avhenger av hvilken type kant arket har.

Forekomster med en rett kant er nødvendig hvis strukturbekledningen er tenkt som en to-lags, og de brukes som et indre lag, hvor det ikke er nødvendig å lime og kitte skjøtene. Produkter med tynnet kant blir kjøpt hvis det er planlagt å bruke forsterket tape i leddene i fremtiden. For ark med en avrundet kant på 5 mm bred, er det ikke nødvendig å bruke forsterket tape i skjøtene hvis du ikke planlegger å påføre kitt på hele overflaten av arket.

Når du velger ark, er det viktig ikke bare å ta hensyn til formålet og plasseringen, men også å beregne forbruket riktig. Når du kjenner området til mantelstrukturen, vil det ikke være vanskelig å gjøre dette i det hele tatt..

En 5x 2,5 m gipsplateskillevegg har et areal på 12,5 m², og arealet til et standardark på 1,2 x 2,5 m er 3 m². For å danne en skillevegg, er rammen dekket på begge sider, noe som betyr at arealet som dekkes av arkene dobles og blir lik 25m². Antall ark som kreves beregnes som følger: 25: 3×1,2 (korreksjonsfaktor). Det resulterende tallet er avrundet, i vårt tilfelle vil 10 ark kreves.

Hvis strukturen må kappes i to lag, må størrelsen på strukturområdet multipliseres med 4. For takflater beregnes forbruket på samme måte, og for montering av sidene rundt omkretsen, noen flere cm legges som regel 10-12 for hver arkbredde.

Tips og triks

Valget av gipsplater av høy kvalitet bør nærmer seg veldig grundig og ekstremt bevisst..

Med fokus på parametrene når du kjøper ark, bør du vite nøyaktig ikke bare mengden materiale, men også ta hensyn til dimensjonene til rommet der strukturen er montert. I små rom med lav takhøyde og et lite område er det veldig vanskelig å jobbe med store laken. Det er bedre å kjøpe produkter med standardmål, spesielt hvis strukturen som skal installeres ikke har en uttalt spesifisitet. I tillegg er kostnaden for slike ark mye lavere enn for store kopier..

Av samme grunn bør du ikke bruke penger på produkter med spesifikke egenskaper, hvis det ikke er noen grunn til det. Brannbestandig og fuktresistent materiale er dyrere enn vanlig, og mantelen av strukturen, som ligger på et tørt og langt fra brann- og vannsted, vil ikke gi noe annet enn unødvendige utgifter. Det er bedre å kjøpe vanlig gipsvegg med en tykkelse som tilsvarer plasseringen.

Du bør kjøpe gips fra velprøvde og veletablerte firmaer som spesialiserer seg på byggematerialer og gir lang garanti, underlagt driftsstandarder.

Du bør ikke kjøpe materiale på spontane markeder, det er en risiko for et kjøp som ikke oppfyller de deklarerte tekniske egenskapene, og lagringsbetingelser på slike steder brytes som regel, noe som alltid fører til en reduksjon i produktkvaliteten, noe som På sin side påvirker levetiden til hele konstruksjonene.

For deling av den minste tykkelsen: 50 mm og installasjon av gips, se følgende video.