Grunning av veggene før du putter: hvordan og hvorfor gjør du det?

Renovering av en leilighet regnes som en vanskelig og ansvarlig prosess, der det er viktig ikke bare å lage interiøret riktig, men også å forberede overflaten for dekorativ etterbehandling. Til tross for at behandlingsteknologien til tre, betong, murstein og gipsplater har sine egne forskjeller, forenes de med kitt, som ikke kan klare seg uten påføring av en primer på forhånd..

Denne bygningsblandingen brukes som regel når belegget krever betydelig inngrep.. Takket være grunning og kitting er det mulig å eliminere alle overflatefeil så mye som mulig og gjøre basen ideell for etterfølgende arbeid..

  Funksjoner og fordeler

  Primeren er en unik blanding laget av syntetiske og naturlige polymerer. I tillegg tilsettes filmdannende elementer til materialets sammensetning, slik at primeren gir sterk vedheft mellom belegget og det dekorative laget..

  Den utbredte bruken av et slikt byggeprodukt forklares også av pålitelig beskyttelse av overflaten mot mugg og mugg.. Veggene må grunnes for å gi dem god impregnering..

   Dette må gjøres i den innledende fasen av belegningsforberedelsen, før utjevning. Det vil si at de først og fremst rengjør arbeidsflaten grundig, påfører en beskyttende løsning og begynner først å kitte.

   De viktigste fordelene med primeren inkluderer:

   1. Styrkelse av fundamentet. De fleste belegg som tre, betong, murstein og gips har en porøs struktur som kan forårsake sprekker. Hvis de er godt grunnet før du setter på, blir basen impregnert med en løsning og blir til en monolit.
   2. Økt vedheft. Den grunnede overflaten vil ikke smuldre og smuldre.
   3. Sparer forbruk av kitt. Blendfylte porer krever mindre behandling for å glatte ut.
   4. Beskytter dekorative overflater mot flekker. Grunning på overflaten av veggene danner en sterk og tynn film, som på en pålitelig måte “lukker” tilgangen til hovedbelegget. Derfor vil rust og fargeflekker fra forrige kledning ikke kunne gå gjennom kittet..
   5. Lett å bruke. Løsningen passer perfekt og er jevnt fordelt over veggenes overflate, så selv en nybegynner som ikke har erfaring kan jobbe med den.

   Basert på det ovennevnte kan vi konkludere med at bruk av en grunning før kitt er obligatorisk, siden det forbedrer kvaliteten på overflaten og øker beleggets levetid..

   Hovedtyper

   Før du starter reparasjoner i et hus eller en leilighet, er det nødvendig å studere tilstanden til alle typer overflater godt og ut fra dette lage en detaljert plan for byggearbeid. Uansett hvilket dekorativt materiale som skal brukes i fremtiden, basen må grunnes og jevnes med kitt.

    I dag er det et stort utvalg av blandinger som kan brukes til visse typer belegg, siden de er forskjellige i individuelle egenskaper og egenskaper.. Basert på tilstedeværelsen av de originale komponentene, er primeren:

    • Mineral. Den er produsert på grunnlag av sement. Denne blandingen er ideell for bearbeiding av betong, murstein, blokk og ekspanderte leiresubstrater..
    • Akryl. Hovedelementet anses å være en akrylkopolymer. Denne primeren er miljøvennlig, luktfri, tørker raskt og brukes til alle typer belegg. Et unntak fra bruken kan bare være metallbaser, som under påvirkning av løsningen er utsatt for dannelse av rust og korrosjon..
    • Alkyd. Den er produsert i henhold til spesielle teknologier, takket være at materialet på en pålitelig måte beskytter belegget mot skader og deformasjon. Denne primeren er basert på kromat og sinkfosfat..

    • Polyvinylacetat. Smalt bruksområde, tørker raskt.
    • Perklorovinyl. Universal primer egnet for alle typer underlag. Blandingene inneholder giftige stoffer, derfor anbefales det ikke å bruke det i rom med høye lufttemperaturer, da helsefarlige damper er mulige.
    • PVA limbaserte blandinger. Har høy vedheft, styrker basen godt, øker dens vannavvisende egenskaper.

    I tillegg kan primeren variere i bruksområdet, avhengig av formålet er følgende typer blandinger klassifisert:

    1. Dyp penetrasjon. Det regnes som et ideelt alternativ for behandling av porøse og ulastelige vegger, ettersom det er i stand til å mette basen flere centimeter i dybden..
    2. Firming. Denne blandingen velges før pussing av gips. Det holder på en pålitelig måte papirlagene i materialet og gjør det holdbart.
    3. Lim. Denne typen primer brukes til vegger basert på glass, plast eller fliser. Det absorberer ikke fuktighet og forbedrer vedheftet til etterbehandlingskledningen.
    4. Spesielt formål. Det brukes til å behandle vegger for å redusere virkningen av skadelige faktorer på dem.

    Hvordan velge?

    Ethvert belegg som krever dekorativ design må ha en perfekt base, så det vil vare lenge og ikke miste sitt opprinnelige utseende. Derfor må veggene grunnes før dekorasjon, hvorpå kitt påføres for å jevne overflaten.

    Denne prosedyren utføres også når det er nødvendig å erstatte den gamle finishen med en ny. For å oppnå maksimal effekt av grunning, bør du nøye sjekke veggenes tilstand. Hvis de er dekket med mugg, preget av en ujevn og grov overflate, må du velge riktig type blanding og ta en rekke tiltak for å eliminere feil.

    I dag er byggemarkedet representert med et stort utvalg primere for murstein, betong og trebelegg, men det er best å foretrekke produkter fra pålitelige produsenter som har positive anmeldelser..

    I tillegg må bygningsblandingen velges avhengig av typen overflate som innredningen er planlagt å påføres..

    Murstein

    Vegger, hvis base er representert med murverk, er spesielt krevende i dekorasjon, så noe av deres design ledsages av grunning. Det øker motstanden mot fuktighet, mugg, mugg.

    Forhåndsbelegg av murstein med slike løsninger lar deg spare forbruket av kitt i fremtiden..

    Når du velger en bygningsblanding, er det nødvendig å ta hensyn til at det vil være annerledes for behandling av silikat og vanlige murstein. I det første tilfellet anbefales en forsterkende primer med høy vedheft. Hvis det er nødvendig å fullføre vegger som ligger i fuktige rom, velges løsninger med fuktsikre og antiseptiske egenskaper. For mursteinoverflater anses primerblandinger basert på silikon og akryl som ideelle. De er miljøvennlige, luktfrie og tørker raskt.

    Et godt alternativ for grunning av mur er også vanndispersjonsløsninger med dyp penetrasjon. Slike blandinger styrker pålitelig belegg og gir god vedheft mellom lagene. Du kan også velge mineralprimere basert på sement og gips for murvegger..

    Betong

    Betongbelegg anses som de mest holdbare, men for å øke levetiden til en slik base og beskytte den mot de negative effektene av eksterne faktorer, er det viktig å utføre grunning. Det er best å kjøpe spesiell jord for disse formålene, som er designet for arbeid med betong.. Den trenger dypt ned i overflatestrukturen og styrker den perfekt. Oftest foretrekker håndverkere i dette tilfellet akryl og isolerende blanding basert på polyuretan..

    Etter slik behandling vil betongvegger ikke være “redde” for temperaturendringer, mekanisk skade og eksponering for kjemikalier.

    Tre

    Treflater er miljøvennlige og naturlige, men for at de ikke skal miste ytelsen over tid, bør de grunne. For å behandle basen må du kjøpe vanntette blandinger. De vil bidra til å unngå korrosjon og materialdeformasjon. Jord for tre kan være annerledes, men oljebaserte og akrylbaserte løsninger er spesielt populære. De påføres i ett lag og forbereder overflaten ideelt for etterfølgende etterbehandling..

    Transparente primere, som består av forskjellige pigmenter, harpikser og lim, er også etterspurt. De spiller også rollen som et antiseptisk, dypt impregnert treverk, beskytter det mot insekter, sopp og mugg..

    Gips

    Nylig har interiøret blitt dekorert med gipsplater. Før du fyller en slik overflate, må den behandles grundig med en primer med middels eller lav penetrasjon.. I tilfelle den påfølgende etterbehandlingen av slike vegger innebærer bruk av tungt materiale, anbefales det å bruke blandinger med økt vedheft..

    Det samme gjelder plater av gipsplater. Du kan ikke bare lime tapet på dem, men også bruke dekorativt gips. Men for at finishen skal være sikkert festet, bør basen være godt belagt med en primerløsning. For dette er både gips- og akrylblandinger egnet..

    Foreløpig forberedelse

    Grunning, som enhver annen type byggearbeid, sørger for den foreløpige forberedelsen av basen, hvoretter det utføres pussing, og deretter er veggene dekorert med dekorativt materiale.

    Først og fremst gjøres en vurdering av beleggetes tilstand, deretter fjernes nødvendigvis den gamle finishen og alle feil elimineres.

    Hvis veggene tidligere var dekket med tapet, blir de demontert med en skrape eller sparkel. For å forenkle prosessen kan du fukte det gamle tapetet litt med vann eller en spesiell væske..

    I dette tilfellet fjernes tapetet med en såpevann. Det anbefales å kutte tekstiler med høy tetthet flere steder før du starter arbeidet og først deretter suge med vann. Etter ferdiggjøring vaskes veggene godt og rengjøres i tillegg for flekker, mugg, mugg og rust.

    I mange hus er det rom hvor veggene er ferdig med gips. Over tid mister denne typen finish sin attraktivitet og krever erstatning. Derfor, før du velger et nytt materiale for å dekorere veggene, bør de “frigjøres” fra det gamle gipset og grunnes. Den forberedte overflaten skal ikke ha sprekker og smuldre. Hvis imidlertid det forrige belegget faller av, må det fjernes.

    Når det gjelder de malte veggene, må de også rengjøres for gamle lag. Vannbaserte belegg fjernes vanligvis med en slikkepott, mens olje og emaljemaling anbefales å rengjøres bare i skadede områder for å unngå avskalling. I tillegg må overflatene beskyttes med sandpapir før grunning..

    Gipsplater anses som de mest krevende når det gjelder etterbehandling, ettersom de alltid er kitt og grunnet flere ganger..

    Slike vegger kan bare tilberedes når basen er tørr og fri for sprekker. I dette tilfellet er gips først kitt med startspartel, deretter grunnet og et etterbehandlingslag påføres.

    Priming -teknologi

    Prosessen med grunning av veggene er ikke spesielt vanskelig, den eneste betingelsen for implementering er god forberedelse av arbeidsflaten. Derfor, når veggene er perfekt rengjort, kan du begynne å behandle dem med en primerblanding..

    Før du starter, må du forberede ikke bare selve løsningen, men også verktøy som en børste, rulle og pall. Som regel avhenger forbruket av blandingen av kvaliteten på primeren og egenskapene til overflaten som den skal påføres. Det er, jo tykkere løsningen er, desto mer vil den være nødvendig.

    Forbered primeren i henhold til instruksjonene på pakken. Oftest blir en del pulver og tre deler vann tatt for fremstilling. Det er verdt å merke seg at det ikke er nødvendig å fortynne hele primeren umiddelbart, siden etter full bruk kan du enkelt forberede en ny del av løsningen. Blandingen blandes godt til en homogen konsistens dannes. Dette kan gjøres enten manuelt eller ved hjelp av en byggemikser..

    Den ferdige primeren bør påføres veggene med en rulle, og på vanskelig tilgjengelige steder anbefales det å bruke en børste. Løsningen må fordeles jevnt over hele overflaten, uten å etterlate “sølepytter” og flekker. Hvis dråper ved et uhell faller på platebånd, dør eller parkett, kan de lett vaskes av med vann. Siden kittet starter og avslutter, utføres startfinishen først, hvorpå en primer påføres i flere lag og effekten festes med et andre etterbehandlingslag..

    Det tar omtrent 2 timer å tørke løsningen av hvert lag, hvoretter det er mulig å fortsette arbeidet.

    Tips og triks

    For at primingen skal gå raskt og etterlate et utmerket resultat, er det viktig ikke bare å velge riktig blanding, men også å kjenne de små hemmelighetene ved å gjøre jobben.. For å gjøre dette anbefaler erfarne eksperter å følge følgende tips:

    1. Før du starter grunning, er det verdt å undersøke veggene og bestemme strukturen. I tilfelle overflaten er tørr og porøs, må du kjøpe en grunning med en margin, siden løsningsforbruket vil være stort.
    2. Det er best å dekke veggene med flere strøk primer..
    3. Når du er ferdig med små overflater, er det tilrådelig å starte fra midten av basen til taket, og deretter fortsette å behandle den nedre delen. Dette gjør prosessen mye raskere..
    4. Overflaten på veggene må være godt impregnert, dette må overvåkes. Ellers kan kvaliteten på finishen bli kompromittert, noe som vil føre til ekstra kostnader og nye reparasjoner..
    5. Uansett hvilken type dekorativ kledning det er best å velge en hvit primer. Dette vil bidra til å unngå unødvendige farger og nyanser i serien..

    Du vil lære mer om grunning av vegger før du setter inn den følgende videoen..