Gipsplatemål: standard lengde og bredde

Gipsplatemål: standard lengde og bredde

Moderne oppussing krever materialer som gir maksimal mulighet, dette er hva gips er nå. Med sin hjelp kan du reise vegger, skillevegger, jevne overflater, gjøre alt som vil dekorere, endre og transformere et boareal.

For riktig arbeid med slikt materiale er det viktig å kjenne til funksjonene, og for å beregne mengden må du forstå hva størrelsene på gipsplater er.

Materialtyper

Gips som komposittmateriale har funnet anvendelse i reparasjon av et stort utvalg av lokaler, med sin hjelp opprettes nye strukturer, eksisterende blir forbedret og strukturen i lokalene endres takket være påbygg, vegger og skillevegger. For å bruke dette materialet riktig må du kunne velge det for en bestemt type arbeid.

Det finnes flere typer gips:

 • Vanlig, som er merket med forkortelsen GKL. Inne i produktet er gipsdeig, som er dekket med tykk papp på begge sider. Det er mest praktisk å bruke slike ark til innredning. Det er viktig å bruke dem der fuktigheten ikke vil bli forhøyet, ellers vil materialet hovne opp og miste sine ytre kvaliteter, noe som vil påvirke påliteligheten til hele strukturen. Det er praktisk og raskt å jobbe med ark av denne typen, de er lette, fleksible og økonomiske.

Det vanligste bruksområdet er å jobbe med taket, sjeldnere med gulvet, men oftest er det tatt nøyaktig for vegger, for å planere dem eller lage nye..

 • Brannhemmende, som kalles GKLO, er mest gunstig for bruk i lokaler som ikke er bolig, og skaper partisjoner. Med sin hjelp kan du beskytte plassen mot brannfare, noe som gjør det mulig å bruke den til peiser og ovner..
 • Fuktbestandig, har betegnelsen GKLV, den brukes i rom der fuktighetsnivået er betydelig økt, dette er et kjøkken og et bad. For å sikre slike egenskaper legges stoffer til vanlig gips som ikke hjelper til med å absorbere fuktighet, og derved bevarer alle egenskapene til arket. Dette alternativet er godt for å motstå dannelse av mugg og mugg på overflaten. Hvis rommene har et for høyt fuktighetsnivå, anbefales det å bruke et annet etterbehandlingsalternativ for dem, fordi gips fortsatt begynner å forverres av overdreven fuktighet..
 • Brann- og fuktbestandig, med GKLVO -merking, kjennetegnes ved tilstedeværelsen av motstand mot både brann og vann.

Hvis du trenger å bygge spesielle bygningskonstruksjoner, kan du markere flere typer materialer som har forskjellige tykkelser, disse er:

 • buet sort med en tykkelse på 6,5 mm;
 • tak, som har en tykkelse på 9,5 mm;
 • vegg tykkeste variasjonen der tykkelsen er 12,5 mm.

Den tynneste versjonen er nødvendig for å lage interessante buede strukturer både under taket og som en brygge. Taket er godt egnet for å planere takets overflate eller lage en interessant design med bakgrunnsbelysning fra toppen av rommet. Veggtypen er egnet både for utjevning av vegger og for innvendige skillevegger, som på grunn av sin tykkelse bidrar til å oppnå god lydisolasjon.

Standarder

Størrelsen på gips kan være forskjellig, noe som er praktisk i tilfelle store reparasjoner eller eliminering av små uregelmessigheter i overflaten. For å kunne kjøpe den nødvendige mengden materiale, er det standardmål for dette materialet, der arkbredden er 1,2 m, og lengden varierer fra to til tre og en halv meter. I tillegg til disse egenskapene er det verdt å vurdere tykkelsen på gipsplaten, noe som påvirker totalvekten. Svingningene kan være innenfor 65 mm og nå opptil 125 mm.

Forskjeller i tykkelse er ekstremt viktige for takkonstruksjoner, jo lettere de er, jo lettere er de å installere og det er ingen risiko for brudd. I tillegg tillater den lettere vekten å installere færre støtter, noe som reduserer reparasjonskostnadene.. Hvert ark har en annen kostnad: jo tynnere, jo billigere, som gjør det mulig å spare penger, hvis designet tillater det.

På grunn av det faktum at forskjellige selskaper har begynt å produsere disse produktene, og hver søker å få sin egen autoritet, er det tilfeller der dimensjonene til gipsplater ikke er sammenfallende med standarden.

Lengde

Typiske indikatorer på lengden på et gipsplater er:

 • minimumsindikatoren er 2 meter;
 • maksimal opsjon – 3,6 meter.

Hvis vi vurderer Knauf -produkter, kan vi her notere maksindikatoren på 4 meter. Forskjellen mellom størrelsesområdet for hvert alternativ er 50 cm. Jo større høyden på arket er, desto sterkere og tykkere bør det være, og følgelig tyngre. Oftest brukes de maksimale dimensjonene i store romslige rom for mye arbeid.. Dermed viser det seg å øke reparasjonstakten, redusere avfall og redusere materialkostnadene..

For erfarne byggherrer er det ikke vanskelig å jobbe med hvilken som helst størrelse på produktet, og for nybegynnere er det bedre å starte med små størrelser, som er lettere å måle, kutte og lage det nødvendige produktet. Lange ark er bedre for vegger, tak og gulv, og korte ark for etterbehandling av vinduer og lave skillevegger.

Bredde

Bredden på gipsplaten er en standard enhet og er 1,2 meter. Uansett lengde på arket, forblir denne parameteren uendret, og bare tykkelsen øker for å øke styrken og forhindre sprøhet. Hvis det er et presserende behov for å finne et lite ark med gipsplater, vil Knauf hjelpe her også, for i sortimentet det er produkter fra 60 cm brede, som i noen tilfeller vil være det beste alternativet.

Ikke-standard bredde vil passe når det gjelder reparasjon av vindusbakker etter å ha byttet ut treprodukter med plast. I dette tilfellet blir det nødvendig å lukke hullet som var igjen fra den andre rammen, og gjøre overflaten på veggen jevn. Men også små biter i bredden er egnet for å lage en rekke gipskonstruksjoner som vil ha små dimensjoner..

Det er mye mer praktisk å jobbe med slike plater enn med plater i full størrelse, noe som betyr at hvem som helst kan håndtere det, selv en nybegynner..

Tykkelse

Avhengig av størrelsen på gipsplaten i lengde og bredde, endres også tykkelsen på produktet. Dette skyldes det faktum at trykket på materialet øker, og uten riktig forsterkning vil ikke pappet tåle, og gipsmassen vil ødelegge seg selv. For små dimensjoner av gipsplater vil tykkelsen være 6,5 mm, for større – 9,5 mm, og den største indikatoren er 12,5 mm. Hvis det reises et spesielt komplekst objekt, som skal være så sterkt som mulig, er det verdt å bruke en 24 mm tykk plate.

Valg av tykkelse avhenger av hva som vil bli laget av materialet. Hvis dette er en innvendig skillevegg uten funksjoner, kan du bruke tynne og mellomstore alternativer, hvis den har en hylle for bøker, vokser kravene, og det er bedre å ta et middels eller tykt ark med gips.

I de tilfellene hvor en konstant og betydelig vekt vil virke på overflaten av gipsplaten, eller det vil være et verdifullt objekt som en TV på den, er det best å bruke den tykkeste typen plate.

Vekten

Avhengig av parameterne for lengden på arket, bredden og inkludert tykkelsen, vil også arkenes vekt endres.

Hvis arket er likt:

 • 1200 til 2000 med en tykkelse på 6,5 mm, vil vekten være 12 kg;
 • 1200 x 2500 mm med samme tykkelse, vil vekten øke til 15 kg;
 • 1200 x 3000 med en tykkelse på 6,5 mm, arket veier 18 kg.

Vekten endres i forhold til tykkelsen på gipsplaten, som følger:

 • 1200 x 2000 med en tykkelse på 9,5 mm vil veie 18 kg;
 • 1200 x 2500 x 9,5 mm veier 22 kg;
 • 1200 x 3000 mm med samme tykkelse veier 27 kg.

Hvis de to første alternativene kan brukes på overflaten av veggen og taket, er det tredje ikke egnet for hengende strukturer på grunn av arkets betydelige vekt, siden:

 • 1200 x 2000 med en tykkelse på 12,5 mm, vekten er 23 kg;
 • 1200 x 2500 x 12,5 mm veier opptil 27 kg;
 • 1200 x 3000 mm med samme tykkelse veier 35 kg.

Knauf gips har et større antall produktalternativer både i lengde og tykkelse, i tillegg til standard 6,5, 9,5 og 12,5 mm, er det også 15 mm.

Vekten av gipsplaten til dette selskapet vil ha følgende indikatorer:

 • 1200 x 2500 x 15 mm veier 15 kg;
 • GKLV med de samme indikatorene vil veie det samme;
 • Vekten til GKLO med samme dimensjoner vil være fra 13 til 16 kg;
 • de samme indikatorene vil være på arket GKLVO.

Først etter å ha forstått alle tallene og verdiene, kan du velge riktig versjon av produktet og begynne å jobbe med det, ellers vil det være vanskelig å håpe på en enkel reparasjonsprosess og et godt resultat.

Hva dimensjonene avhenger av?

Et standard gipsplater har bare en stabil indikator, og alle de andre kan variere avhengig av omfanget av bruken. For riktig materialvalg må du forstå hvilken type som passer for hvilket arbeid.

Det finnes slike typer GCR som:

 • buede ark;
 • forsterket;

 • akustisk, perforert;
 • vinylbelagte ark.

Akustiske gipsplater brukes best for store mellomrom som auditorier eller haller som må ha en akustisk effekt. Hvis vi vurderer vinylplater, vil deres utvilsomme fordel være materialets beredskap for bruk, ingen behandling trenger å påføres overflaten. Omfanget av bruken er smalere på grunn av materialets manglende evne til å puste..

Når det gjelder den buede versjonen, er den den mest allsidige, med en liten tykkelse, slik at du kan lage noen komposisjoner med den..

Hvis det gjelder produktets veggtype, er det nødvendig å ekskludere tynne ark, som i dette tilfellet vil være upassende. Bare bruk av 12 og 15 mm gipsplater lar deg bygge en pålitelig og sterk vegg.

Hvis det er nødvendig å kle veggen, er det ideelle alternativet et 9 mm ark, som det vil være praktisk å utføre alle nødvendige manipulasjoner.

Velge alternativer for fremtidige vegger eller vegger på badet: du kan også bruke gips for dette rommet, ved hjelp av et fuktresistent alternativ vil det være mulig å unngå å bli våt og delaminering av materialet.

Når du kjenner produkttyper og størrelser, kan du velge riktig materiale for reparasjon. Hvis du trenger å fullføre hele rommet, vil standardark være det beste valget. I tilfeller når veggene i rommet har en ujevn høyde, er det mer praktisk å kjøpe ikke-standardiserte ark, som er halve størrelsen. For steder som må tåle tung belastning, bør den tykkeste typen produkt brukes.

Når du planlegger produksjon av en innvendig skillevegg, det er best å bruke det lengste gipsplaten, som kan nå 4,8 m, som vil påskynde reparasjonsprosessen betydelig og spare deg for å kjøpe unødvendige materialer.

Hvis slike skillevegger er radielle, er det tilrådelig å bruke to ark samtidig for å styrke strukturen.

For estetikere og de som søker å gjøre noe uvanlig og vakkert i huset, trenger du en designertype gipsplater, som også kalles buet på grunn av at tykkelsen bare er 5, 6, noen ganger 6,5 mm, det kan lett bøyes. For at et slikt produkt ikke skal sprekke fra masse, inneholder det så mange som to forsterkende lag.

Hvis vi snakker om ikke-standardiserte materialer, så er det verdt å huske om den lydisolerte typen fra Knauf-selskapet, som har økt hardhet, og i tillegg til standard tykkelsesindikatorer på 12,5 mm, er det også 10 og 15 mm alternativer.

Valget av produkttykkelse er diktert av plasseringen. Tynne ark er festet til taket for ikke å overbelaste strukturen, og mellomstore og tykke ark kan legges både på veggene og på gulvet. For å lage originale komposisjoner, trengs et tynt materiale, for fuktige rom er det fuktresistent, og ved kontakt med en sterk varmekilde er det nødvendig med brannbestandig gipsvegg.

Bare ved å velge varianter og størrelser for produktet riktig, kan du optimalt beregne mengden materialer for arbeid og utføre reparasjoner med minimalt tap av tid og kostnader for det.

Oversikt over tilbud fra forskjellige merker

Når du planlegger betydelige reparasjonsarbeider som du trenger gips for, må du vite hvordan du velger det riktig, og viktigst, hvilket produktmerke du skal ta hensyn til. På grunn av at populariteten til dette etterbehandlingsmaterialet vokser, dukker det opp flere og flere nye merker der du lett kan bli forvirret og gjøre feil valg..

Hvis vi snakker om det mest populære selskapet, så er dette den tyske produsenten Knauf, som orienterte produktene sine i forhold til formålet, noe som gjenspeiles i egenskapene:

 • takversjonen har en tykkelse på 9,5 mm;
 • vegg – 12,5 mm;
 • for forskjellige design av fancy form – 6,5 mm.

Standard lengde er 2,5 meter, men det er andre alternativer, mer og mindre av disse indikatorene. Den minste bladlengden er halvannen meter, og den største er 4 meter. Bredden her avviker også fra allment aksepterte standarder, minimum er 60 cm, og maksimum er halvannen meter. Det tynneste arket er 6,5 mm, og det tykkeste når 2,4 cm. Alle disse indikatorene påvirker også produktets vekt, som kan variere fra 13 til 35 kg.

Som ethvert profesjonelt selskap produserer Knauf ikke bare en standardversjon av arket, men også en som er egnet for våtrom, for produksjon av konstruksjoner i kontakt med brann og en blandet type.

Kvaliteten på produktene har blitt testet gjennom årene, dette merket lager holdbare produkter som er lette, god fleksibilitet, enkle å kutte og praktiske å male..

Hvis vi snakker om den innenlandske representasjonen, så vil den klare lederen her være Volma -merket, som kjennetegnes ved en masse positive kvaliteter, disse er:

 • enkel installasjonsprosess;
 • pålitelighet av materialer;
 • gode styrkeindikatorer;
 • Slitestyrke;
 • tilstedeværelsen av en kant som forhindrer at arket smuldrer;
 • forsterket konstruksjon for bøying av gipsplater;
 • miljøvennlighet;
 • optimalt prisnivå.

Hvis vi sammenligner med globale merker, kan vi merke små nyanser som er negative for dette merket. For eksempel er det ingen markeringslinjer på arkene, selve gipsvekten er stor og overflaten er litt bølget, noe som krever ytterligere behandling.

Et annet merke er LaFarge, som er bredt representert i verden, og raskt øker antall salgssteder for sine produkter. Takket være den gode omsetningen tillater selskapets prispolicy ikke å overvurdere kostnaden, noe som gjør produktene tilgjengelige for nesten alle. Et trekk ved denne produksjonen er produksjon av ark med avrundet fas og kanter, som limes med en pappfilm. Det var denne innovasjonen som gjorde det mulig å lage en perfekt flat overflate..

Hvis vi legger merke til manglene, kan vi bare markere et lite størrelsesområde, nemlig bare 2 typer med en lengde på 2,5 og 3 meter. Vekten på arkene er liten og overstiger vanligvis ikke 9 kg. Til tross for letthet, er materialet veldig holdbart og lar deg godt isolere lyd og varme. En spesiell serie i produksjon er ark, som du kan lage buer og forskjellige buede strukturer med..

Et annet interessant firma er Gyproc, som skandinaverne representerer. For øyeblikket er det et ledende merke som har tjent sin popularitet med miljøvennlighet av materialer. Takket være den spesielle tilnærmingen og materialvalget, er arkene enda lettere, noe som også ble fordelen med produktene fra merket Gyproc..

Gipsvegg av dette selskapet kan brukes innendørs, for hvilke arkalternativer presenteres fra to og en halv til tre og en halv meter i lengde, men med en standard bredde.

Det er andre merker som har sine egne forskjeller.. Produkter fra selskapet “Magma” presentert på markedet med et bredt utvalg av produkter, blant annet det er gips. Kvaliteten er ikke dårlig, men den skiller seg ikke ut i noen signifikante indikatorer. Når du velger et merke, er det viktig å forstå hvilke egenskaper produktet skal ha for å finne den optimale løsningen..

Hvis det er viktig å dekke det maksimale området med et minimum antall ark, er det bedre å velge Knauf, som også vil hjelpe i tilfelle når små paneler er nødvendige..

Det er tidspunkter da produktene til lite kjente selskaper viste seg å være av høy kvalitet og rimelige, men ofte overstiger de berømte kolleger betydelig de billige i kvalitet, materialer, miljøvennlighet og andre viktige indikatorer, så det er viktig å gjøre riktig valg.

Hvordan gjøre riktige beregninger?

For å kunne beregne riktig mengde gips for reparasjon, er det første trinnet å gjøre alle målinger av reparasjonsområdet, det være seg vegger, gulv eller tak. Valg av ark utføres i henhold til prinsippet om valg av større lengde, slik at du kan kutte av en unødvendig del enn kjøp av åpenbart mindre dimensjoner, for å legge til de manglende delene senere. Å velge riktig størrelse minimerer antall sømmer, som deretter vil påvirke varigheten av etterbehandlingsarbeidet, i tillegg vil en slik struktur være sterkere, noe som betyr pålitelig og holdbar.

Fagfolk kan enkelt beregne hvor mange ark og hvilke dimensjoner som trengs for en bestemt jobb, men for en nybegynner er dette ikke en lett oppgave.. I mangel av erfaring er det viktig å tegne et kart over overflaten som arbeidet med gipsplaten skal utføres på., og av celler bestemmer tydelig høyden og bredden på arket, og følgelig deres antall.

For de som ikke liker å håndtere tegninger, kan du stole på dimensjonene til rommet, men kjøpe materiale med en margin på 10 eller til og med 20%.

Det samme prinsippet fungerer for takarbeid. Etter nøye målinger er det nødvendig å kjøpe ark av passende størrelse, det er bedre at de blir større enn mindre, slik at du kan kutte av overflødig i stedet for å legge det til. Jo færre sømmer i taket, jo vakrere blir overflaten og jo lettere er det å jobbe med den.. For å oppnå denne effekten er det viktig å plassere arkene riktig, med data om bredden og lengden på reparasjonsstedet. Hvis det er vanskelig å gjøre dette mentalt, kan du også bruke en tegning for å prøve flere alternativer for plassering, velge den mest passende.

Når du velger gips for et bestemt rom, er det viktig å forstå detaljene for å velge riktig type og størrelse for det optimale antallet ark som vil være nødvendig for reparasjon.

Etter å ha beregnet alle indikatorene riktig, kan du få et godt resultat av høy kvalitet..

Nyttige tips til alle anledninger

I tilfelle reparasjoner skal utføres hjemme eller i et annet rom, som det er behov for gipsvegg for, er det viktig å velge det riktig, som det er verdt å ta hensyn til viktige faktorer:

 • Velge et kjøpssted: marked eller jernvarehandel. Produkter på markedet kan lagres under upassende forhold, noe som påvirker produktets ytelse negativt. Butikken har ofte optimale lagringsforhold og sertifikater som bekrefter ektheten til produktene. Byggemarkeder lar deg velge et produkt fra et relativt stort utvalg av firmaer som har forskjellige egenskaper og pris..
 • Kontroll av kjøps- og lagersted. Hvis det er viktig å få en reparasjon av høy kvalitet, er det verdt å spørre hvordan materialene som skal leveres for arbeid, lagres;

 • Lasting og lossing fungerer. Hvis det er mulig, bør du være i nærheten av flytterne på tidspunktet for lasting og lossing av ark for å se eventuelle brudd i prosessen. Dette vil bidra til å unngå skader på gipsplaten..
 • Etter å ha mottatt varene, må du inspisere den godt, arkene skal være flate, rene og ensartede. Tilstedeværelsen av flis, bulker og riper indikerer dårlig kvalitet, problemer med lagring eller transport.

Det er best å returnere skadede ark, ellers kan levetiden reduseres betydelig..

Når gips blir kjøpt for første gang, og det er mange ark som trengs for arbeid, må du sjekke produktet til et bestemt selskap fra en bestemt leverandør. Bare ett ark er kjøpt og kuttet i strimler. Det er nødvendig å nøye inspisere innholdet i hver stripe, vurdere om sammensetningen er homogen eller ikke, om det er ytre forskjeller.

Hvis alt er i orden, og det ikke er noen spørsmål, kan du trygt bestille den nødvendige mengden GCR fra denne batchen. Men i tvilstilfeller er det bedre å ikke risikere det, og se etter et annet alternativ..

Planlegger etterbehandling av et boareal, Det er spesielt verdt å sjekke sammensetningen av gips, fordi små firmaer som tilbyr et rimelig produkt kan tilføre skadelige stoffer til sammensetningen, vil de under drift avgi giftige damper eller lukt som påvirker menneskers helse negativt. Dette er spesielt viktig for renovering av et barnerom, der alt skal være så naturlig og av høy kvalitet som mulig..

Ikke glem detaljene i lokalene.: for dusj, toalett og kjøkken er det beste alternativet et fuktresistent gipsplate, og i vanlige rom er et standardalternativ egnet for tørre oppholdsrom. Tynne og lette strukturer brukes i taket, og de tykkeste og mest holdbare innvendige skilleveggene.

Det riktige valget av gipsplater vil være grunnlaget for en vellykket og vakker renovering i ethvert rom..

Tips for bruk og installasjon av gips venter på deg i neste video..