Gips og kitt: hva er forskjellen?

Opprettelsen av ethvert hjeminteriør begynner med renoveringsarbeid, hvis hovedoppgave ikke bare er dekorativ overflatebehandling, men også deres forberedelse til etterfølgende design. For at bygningsmaterialet sikkert skal festes til basen og gi rommet et estetisk utseende, er det nødvendig å først justere vegger og tak. For å gjøre dette påføres gips og kitt på gulvets overflate..

I dag presenteres dette etterbehandlingsmaterialet i et stort utvalg, men for å utføre arbeidet på riktig måte må du kjenne dets egenskaper og særegne egenskaper..

Funksjoner i gipsblandingen

Gips regnes som en allsidig bygningsblanding, det brukes ofte til å jevne tak, vegger og andre typer overflater. Gips produseres i tre typer, hver av dem har individuelle egenskaper, har sine egne fordeler og ulemper.

Det mest etterspurte innen dekorasjon anses å være et kalkbasert materiale., den brukes til interiørarbeid. Sammensetningen er rimelig og enkel å påføre. I tillegg er kalkgips laget av økologiske råvarer, så det er helt ufarlig for menneskers helse. Den eneste ulempen med produktet er at det ikke er veldig holdbart og raskt mister sitt opprinnelige utseende..

Du kan også pusse taket og veggene med en blanding. sementbasert. Den brukes til reparasjoner både inne og utenfor bygningen. Hovedtrekk ved slikt gips anses å være lav pris og høy kvalitet. Materialet har en plaststruktur, så det tar raskt ønsket form på overflaten, det beskytter belegg godt mot fuktighet og er egnet for etterbehandling av vegger av murstein, betong og skumbetong.

Sementgips lar deg eliminere små defekter som det påføres veggene med et tykt lag på 2 cm eller et forsterkningsnett brukes, takket være at basen kan utjevnes med 5 cm. I tillegg er produktet karakterisert ved høy varmeisolasjon.

For innredning av lokaler bruker de også gips. Selv om materialet regnes som plast i arbeidet, tåler det ikke fuktighet og mekanisk belastning. Takket være den unike strukturen kan overflater med et stort område jevnes raskt og enkelt. Slike blandinger påføres med en liten tykkelse – opptil 5 cm.

De tørker raskt og lar deg starte neste dekorasjonsprosess allerede 15 minutter etter utjevning..

Kjennetegn på kittet

Kitt er et allsidig etterbehandlingsmateriale som produseres i flere typer. Oftest velger håndverkere polymer, gips og sementkitt for arbeid. Hver av disse produkttypene er designet for spesifikke applikasjoner. Så, for eksempel, er en sementblanding godt egnet for belegning av overflater som etter planen skal dekoreres med tunge materialer..

Det er også praktisk å putte veggene med gipsbaserte blandinger, men et slikt produkt er ustabilt for ekstreme fuktigheter og temperaturer, det kan deformeres og ikke tåle mekanisk belastning. Derfor er det best å kjøpe en polymer kitt.

I fremstillingsprosessen tilsettes forskjellige polymerer i form av akryl og latex., i denne forbindelse kan materialets egenskaper endres som følger:

  • Akryl komposisjon. Lar deg utføre arbeid av høy kvalitet i og utenfor bygninger. Slike råvarer gjør en utmerket jobb med plutselige endringer i temperatur og fuktighet, slik at de kan brukes til å fullføre vegger i rom med ikke-standardiserte mikroklimatiske forhold..
  • Latex sammensetning. Det er et allsidig verktøy for utjevning av undergulv, men det er best egnet for innvendig renovering. Polymer kitt er luktfritt, tørker raskt og skjuler vegskader godt.

Forskjeller

Etter at grovarbeidet er fullført, kan du gå videre til den direkte dekorasjonen av veggene, men på dette stadiet står mange mestere overfor spørsmålet om å velge et byggemateriale, siden kittet er vesentlig forskjellig fra gips. Forskjellen ligger ikke bare i bestanddelene, men også i blandingenes omfang. I tillegg etterlater det tørkede gipset et reliefflag med en porøs struktur, og kittet gir overflatetetthet og glatthet..

Gips velges vanligvis når det er nødvendig å takle dype sprekker og uregelmessigheter.. Den lar deg eliminere krumningen på veggene, derfor påføres den i et tykt lag. Når det gjelder kitt, består dette materialet av små partikler og brukes til belegg for å jevne ut grovhet og mindre defekter. Kittet egner seg til sliping, derfor får overflaten et ideelt utseende etter påføring og anses å være helt klar for interiørdesign.

For å øke utjevningseffekten, anbefales det å bruke disse to produktene samtidig, da de ikke kan erstatte hverandre..

I tillegg er hovedforskjellen mellom gips og kitt at den første blandingen fungerer som et grunnlag, og den andre er det endelige belegget. Siden materialene er forskjellige i sammensetningen av komponentene, krever de forskjellige tørketider. For eksempel kan gipset tørke i minst to dager, og veggene ferdig med kitt er klare for dekorasjon etter noen timer..

Bruksområde

Før du begynner å fullføre aktiviteter med kitt og gips, er det viktig å ta hensyn til nyansen at disse materialene har sine egne individuelle egenskaper ved bruk. Vanligvis velges kittblandinger for utjevning av vindusbakker, tak og vegger. For å gjøre dette, kjøpes de i en ferdig deigform, eller de oppnås uavhengig av å blande tørre komponenter med vann. I dette tilfellet er kittens hovedoppgave ikke bare å jevne ut basen, men å skape den jevneste overflaten på den..

Dette materialet er tilgjengelig i to typer:

  • starter;
  • etterbehandling.

Startprodukter er egnet for å lappe opp sprekker og små defekter, og etterbehandlingsprodukter velges etter at alt arbeidet er fullført, når basen må være godt forberedt for maling, tapet eller annen innredning. Det er verdt å merke seg det det er strengt forbudt å blande start- og målsparkel, et resultat vil være en inhomogen struktur og et slikt lag vil raskt smuldre.

Startbelegget påføres direkte på gipset i ett eller flere lag, og slutteffekten blir fikset. I tillegg brukes etterbehandlingskittet til å fjerne små riper og sømmer mellom gips eller plater..

Gips er preget av et annet bruksområde – luftbetong, murstein, sement og betongoverflater er dekket med sin sammensetning. Gipset er beregnet for grov overflatebehandling, laget bør ikke overstige 50 mm, men hvis det er nødvendig å dekke veggene tett, er det best å i tillegg bruke et spesielt forsterket nett.

Pussing utføres på det første stadiet av klargjøring av vegger og tak, etter at det gamle belegget er demontert og basen har blitt rengjort. Dette materialet produseres derfor i tørr form før bruk blandes det godt i riktige proporsjoner med vann til en homogen konsistens dannes.

Hvordan søke?

Enhver overflatefinish må være av høy kvalitet og, på slutten av arbeidet, ikke bare se vakker ut, men også holde den sikkert. For å forbedre ytelsen til dekorasjonsmaterialet må det påføres et godt forberedt underlag. For å gjøre dette er belegget nøye utjevnet og overflaten er glatt med gips og kitt. I tilfelle uregelmessighetene er mindre enn 5 mm, bruk deretter en etterbehandlingskitt. For store sprekker og groper anbefales det å bruke gips. Hvert av disse produktene har individuelle egenskaper, så søknadsprosessen er forskjellig..

Når du arbeider med gips, fjerner du først restene av mursteinsmørtelen som stikker ut på veggene, deretter bestemmer du fremspringets punkt ved hjelp av et nivå og beregner maksimal tykkelse på mørtellaget. Etter det begynner overflatebehandlingen og en primer lages..

For å justere veggene trenger du ikke å dekke hele området umiddelbart, vanligvis gjøres dette i deler. Varsler vil bidra til å forenkle avgrensningen av soner.

Blandingen er enkel å tilberede. Det tørre pulveret helles i en spesiell beholder og blandes i henhold til instruksjonene på etiketten med vann til det dannes en homogen masse. Som regel tar det ikke mer enn en halv time å lage en løsning, hvoretter den kan brukes.

Den resulterende blandingen påføres overflaten med en slikkepott og jevnes ut med en regel. Samtidig er det viktig å kontrollere den horisontale og vertikale dekningen. Restene av løsningen fjernes, og deretter kan du gå videre til å utjevne et annet område.

Arbeid med etterbehandling av kitt utføres når sprekker ikke overstiger 2 mm. Den ferdige blandingen påføres veggene ved sprøyting eller med en slikkepott. Før du starter utjevningen, er det viktig å grunne overflaten. For at kittet skal fordeles jevnt over basen, anbefales det først å holde spatelen i en vinkel på 60 grader, og deretter gradvis redusere skråningen. Det er nødvendig å dekke veggene med kitt med horisontale og vertikale slag. Etterbehandlingskittet tørker opp innen 24 timer, hvoretter det kan slipes og dekorasjonsmateriale kan påføres over det i form av maling eller tapet.

Ofte, for at veggen og takets overflate skal få et attraktivt utseende, brukes teksturert gips i dekorasjonen, noe som i motsetning til den vanlige gir belegget en uvanlig innredning.

Det skal bemerkes med en gang at prosessen med å bruke dette materialet ikke anses som enkel, derfor krever det implementering av en bestemt teknikk..

Siden pussing ledsages av skitt og støv, må du fjerne alle møbler fra rommet og dekke ting før det starter.

Overflaten på taket eller veggene er behandlet med en primer, som ikke bare hjelper til med å distribuere løsningen bekvemt, men også fjerner mindre feil. Teksturerte komposisjoner kan brukes på forskjellige måter. Den mest populære er teksturen ved hjelp av en rulle. Det er ikke spesielt vanskelig, og til og med en nybegynner kan klare det.. Det viktigste er å klargjøre løsningen og sørge for at det ikke er klumper i den..

I tillegg kan strukturert etterbehandling utføres ved hjelp av sprøyteteknikken. I motsetning til andre metoder er sprøyting rask og sikrer et jevnt belegg. En av de vanskelige typene for påføring av teksturert kitt anses å være det “venetianske taket”. Denne teknikken er preget av en kompleks finish, så det er best å overlate den til profesjonelle spesialister..

Hvis det er et ønske om å lage et originalt tak i rommet, kan du eksperimentere og dekke det med et teksturert trykk. For arbeid trenger du en spesiell maskin, den er festet til håndtaket og gir overflaten ønsket tekstur. I dette tilfellet må utskriften gjøres godt, ellers vil komposisjonen vise seg å være utydelig og vag..

Hver av de ovennevnte typer påføring av gips og kitt har sine egne fordeler og ulemper, lar deg lage en vakker design i lokalene. Derfor, før du starter designet, er det nødvendig å tenke over alle nyansene i innredningen og bestemme det nødvendige byggematerialet.

Uansett hva det forrige belegget var, demonterte de det først, rengjør basen, dekker vegger og tak med en grunning, og deretter velger du ønsket type gips og kitt.

I dette tilfellet anbefales det å kombinere to materialer samtidig og først og fremst bruke gips, og deretter fikse det med kitt.

Se hvordan du lager dekorativt gips selv..