Fyr for gips: typer og bruksområder

For enhver jobb må du ha riktig utstyr, spesielt når det gjelder reparasjoner. Når du utfører gips av høy kvalitet på en hvilken som helst overflate, er det nødvendig å bruke fyrtårn. Det er flere alternativer for slike enheter, og de brukes til forskjellige formål. For å få det perfekte resultatet, er det viktig å forstå alle nyansene knyttet til dette utstyret..

Avtale

Når du reparerer et hus eller en leilighet, er hovedvekten lagt på vegger og tak, fordi disse elementene ikke bare har en dekorativ funksjon, men også sikrer bygningens styrke og lange levetid. For arbeid av høy kvalitet for å fjerne sprekker og nivåere veggene, er det først og fremst nødvendig å pusse dem. Denne prosessen krever ikke bare visse ferdigheter, men også de nødvendige midlene som vil gjøre reparasjonene raskere og mer vellykkede..

For riktig pussing av vegger og tak under forhold på en problemoverflate, brukes beacons. Dette er spesielle enheter som hjelper til med å finne det nødvendige referansepunktet for å lage en perfekt flat overflate, uten å ty til dyre metoder eller tjenester fra spesialister. Slike fyrtårn kan ha forskjellige lengder og størrelser, og eksternt representerer en perforert struktur..

Gipsfyret må festes til veggen på forsenkningsstedet for å sette referansepunktet som overflaten må jevnes med. Det er viktig å installere det på flere fester for å sette det fast på en vegg eller et tak. Umiddelbart bak fyrene installeres plugger med en tråd, som vil være det viktigste referansepunktet for jevnt påført gips.

Du må fikse fyrene på gipsblandingen og kaste den langs veggen eller taket med en avstand på ikke mer enn 30 cm.

Siden det kan være flere alternativer for å jobbe med en vegg eller et tak på grunn av en rekke problemer, så har fyrtårn noen varianter. Dette mangfoldet gjør det mulig å oppnå et optimalt resultat ved bruk av et minimum av innsats og ressurser. En vegg forberedt for puss ser ut som en overflate med defekter, som lameller er installert på, som fungerer som grunnlag for en fremtidig flat overflate. Et riktig valgt fyrtårn vil i stor grad hjelpe til med arbeidet..

Typer og størrelser på guider

For forskjellige typer arbeid er det guider av en bestemt type og størrelse. De er forskjellige i materiale, noe som er praktisk i visse tilfeller, derfor er det viktig å vite hvilken type du skal bruke når. Tilordne beacons:

 • Metallisk – det mest populære alternativet blant byggherrer. Du kan kjøpe den i hvilken som helst butikk der det er bygningsmaterialer, så det er ingen problemer med søket. Alle kan bruke den uten spesiell opplæring. Størrelsene kan variere fra 3, 6 til 10 mm. Små brukes ganske sjelden, og mellomstore og store brukes oftest. Valget av alternativ avhenger av graden av ujevnhet på overflaten – jo større den er, jo bredere skal profilens sider være. Populariteten til denne typen skyldes også bekvemmeligheten ved å jobbe med dem, fordi du ved hjelp av saks kan få den nødvendige profillengden for et hvilket som helst nettsted. I tillegg til mange fordeler, er det en rekke ulemper – dette er uregelmessigheter i produktet, som oppstår ved problemer i produksjonen eller problemer med transport, og reaksjonen av sink til gips og oksidasjon av beacons, noe som fører til rustflekker på veggene..

For å unngå dem må du fjerne fyrtårnene etter pussing. Fyrens fleksibilitet tvinger dem til å lage en spesiell mørtel for å helle dem for å styrke strukturen for arbeid. Du kan bruke klips for å feste elementet på veggen.

 • Fyrtårn av plast ligner veldig på metall, men har både likheter og forskjeller. Slike deler er laget av kraftig plast, noe som gir dem mindre vekt, men større styrke, noe som gjør det mye lettere å jobbe med slike fyrtårn for en uforberedt person. Deformasjonsmotstand er også en fordel med dette alternativet. Under enhver påvirkning vil profilen forbli som den er. På grunn av materialets særegenheter kan slike beacons stå i veggen uten å bekymre seg for spor av rust. Plastfyr har flere ulemper – de er lave temperaturbestandighet, noe som ikke tillater bruk av plast utendørs, spesielt i vintersesongen. Slagmotstanden til slike beacons er også svak, og de vil ikke tåle effekten av vekt eller sterke slag..

Hvis fyrprofilen er feil festet, vil den fra regelen eller vekten deformeres eller bøyes, og dette vil påvirke jevnheten i taket eller veggdekket.

 • Gjenbrukbare stålprofiler har en høy pris, fordi de brukes mer enn en gang. I arbeid er det praktisk for byggherrer som stadig bruker fyrtårn i arbeidet sitt. Slike enheter har høy styrke på grunn av det faktum at de har en galvanisert profil, derfor er det ikke nødvendig å feste grundig, de vil ikke føre, noe som betyr at resultatet blir positivt. Til tross for alle bekvemmeligheter med disse beacons, er det noen ulemper med dem – dette er kostnaden, som er mange ganger høyere enn de tidligere alternativene, og muligheten for skade eller brudd når den fjernes fra en frossen løsning.

 • Hjemmelaget gjør det mulig å bruke alt som er tilgjengelig i form av beacons. Det kan være et metallrør eller et hjørne, men du kan også bruke trelister, som er de minst vanlige av fagfolk. Du kan bruke en profil for gips, men i dette tilfellet vil mengden løsning være mye større enn med andre alternativer.
 • Strenger – dette er det enkleste og rimeligste alternativet for bruk av fyrtårn. For å installere må du ha selvskruende skruer, gjeng eller ledning og en drill med deg. Etter å ha laget hull til pluggene, må du skru inn de selvskruende skruene og trekke tråden, på nivået som gipset skal påføres fra. Det er viktig å gjøre laget litt tykkere enn overflaten, hvis øverste kule blir avskåret av tråden, og skaper en perfekt flat overflate. Dette trinnet gjøres når gipset har herdet litt..

Det er også noen ulemper. Så hvis du installerer skruene feil, og tråden blir festet ujevnt, noe som betyr at veggene eller taket vil ha feil.

 • Gips. For søknadsprosessen må du forberede overflaten på veggen og stikke spiker på den til et visst nivå, og også sjekke dem ved hjelp av en lodd. En gipsoppløsning påføres neglene og fjernes til hetten, og danner identiske beacons. Etter at veggen er pusset, må gipsfyrene fjernes ved å slå dem ut. Dette alternativet er ganske vanskelig å bruke, derfor brukes det av fagfolk..
 • Festemidler “eared” har noe som ligner på metallfyr, men har en rekke funksjoner. Den monteres raskt og pålitelig på veggen, i tillegg kan den demonteres og brukes om ønskelig. Det enkle arbeidet sikrer populariteten til denne mekanismen. Holderen i dette tilfellet kan enten være et klipp eller en gips. Mørtelmetoden er mer praktisk i tilfelle store forskjeller i vegg eller tak.

Hvordan velge?

Valget av denne eller den typen fyrtårn avhenger av egenskapene. Så hvis du tar hensyn til materialet som profilen er laget av, brukes plastversjonen hvis beacons ikke forblir i veggen eller driftsforholdene er veldig komfortable og uten plutselige temperaturendringer. Et stålfyrtårn vil være mye mer pålitelig, fordi det ikke påvirkes av temperatur, fuktighet, kjemikalier, sopp. Når du bruker dem, kan du la beacons stå i veggen både innendørs og utendørs..

Hvis du er styrt av størrelse, kan beacons være fra 3 til 30 mm. Du må velge et fyrtårn som tilsvarer størrelsen på uregelmessigheter på veggen. Tykkelsen på gipslaget påføres slik at det øverste laget kan slipes uten å nå fyrtårnene. Hvis vi snakker om lengden på profilene, kan de være fra to til seks meter.

Små dimensjoner brukes ved generell renovering av boliger, mens store dimensjoner brukes på lager osv..

Du kan også fokusere på formen på fyrtårnene, som kan være T-formede og V-formede. Den første typen er montert i hjørnet av rommet, den andre – på hele veggen. Hjørnestrukturer er praktiske å bruke når du skal sette vinduer, hvor festene skal være minimale, og materialet er holdbart. I dette tilfellet vil metallkonstruksjoner være mer lovende, fordi de bedre vil beskytte hjørnet av vinduet mot skader, sprekker eller annen påvirkning..

Hvis vi snakker om hjemmelagde fyrtårn, brukes de når det ikke er kjøpt alternativer for hånden, eller hvis det ikke er penger til dem. Den enkleste måten er å bruke strenger som trekkes over selvskruende skruer. Du kan gjøre det samme med en tråd med liten diameter, som vil være praktisk å fjerne det øverste laget av gips for å sikre en jevn overflate..

Markup

Du kan markere på to måter – enklere eller mer kompleks. I det første tilfellet må du følge følgende instruksjoner:

 • Gjør 30 cm et innrykk fra hjørnet, og trekk deg tilbake fra gulvet med et tak på 15 cm..
 • Avstanden mellom de ferdige linjene kontrolleres og deles med 1,5 m, noe som vil gi det nødvendige antall fyrtårn. Profilen er kuttet 30 cm mindre enn høyden fra gulv til tak.
 • Over og under linjen lages det hull for plugger og de installeres.
 • Tegner veggen med nye striper med en avstand på halvannen meter.
 • En tråd vikles på de selvskruende skruene og strekkes fra den ene til den andre.
 • Nivået på dekslene på de selvskruende skruene er planert til en posisjon som lar deg justere veggen.
 • Du må trekke tråden diagonalt og kontrollere det resulterende planet. Tråden skal berøre det høyeste punktet på veggen litt. Etter det blir trådene fjernet, og veggen er dekket med en primer..

Det andre alternativet krever bruk av et lasernivå. Hvis den er tilgjengelig, må den plasseres nær den motsatte veggen fra den der reparasjonen skal utføres, og tverrplanet må slås på. Dette vil gjøre det mulig å oppnå den nøyaktige tykkelsen på gipslaget. Merker vil være synlige på veggen, langs hvilken du kan lage linjer med de samme innrykkene som ble diskutert tidligere.

Når dette stadiet av arbeidet er fullført, settes nivået 40 cm fra veggen i hjørnet av rommet, hvoretter den vertikale linjemodus velges.

I dette tilfellet må du finne stedet der bjelken er nærmest veggen, hvoretter du ved hjelp av en halv meter linjal markerer et punkt på 35 cm. Deretter kommer forberedelsen av fyret og påføring av lim på veggen. Liming utføres til fyrtårnet faller sammen med lasernivåmerket.

Montering

Etter at forberedelsen er fullført, kan du fortsette til selve installasjonsprosessen.. Det er tre alternativer for å feste beacons til en vegg eller et tak:

 • Festing med mørtel eller lim. Løsningen tilberedes i henhold til instruksjonene på pakken. For alternativer som tørker lenge, er det bedre å legge til alabaster, noe som vil hjelpe massen til å herde raskere. Den ferdige løsningen må påføres veggen i henhold til merkingene. Profilen må være klar på forhånd, så du trenger bare å feste den til løsningen og trykke litt. Selvskærende skruer fungerer som en guide for fyret, men du kan også bruke et lasernivå hvis du har en. Etter utjevning av fyret må løsningen som ikke er nødvendig fjernes.
 • Festing med festemidler. Etter utseendet til fyrene selv, ble det også utviklet et system for festing. Så ved hjelp av spesielle klips, som selvskruende skruer er satt inn på forhånd, festes de til veggen. Avstanden mellom dem bør være minst 30 cm. Festingen bidrar til å øke arbeidstakten, men forbruket av gips øker fordi lagtykkelsen med denne metoden øker med en halv centimeter.

 • Du kan også montere fyrtårn ved hjelp av “ører” laget av metall. Fyret plasseres nær veggen og festes med “ører” trinnvis. I denne enheten er det allerede en selvskruende skrue, som er skrudd til nødvendig dybde, noe som sikrer innstillingen av nivået for gipset. Det er enkelt å montere dem, men det er mye vanskeligere å fjerne dem fra den ferdige strukturen..

Du kan gjøre veggen helt flat med egne hender, det viktigste er å vite hva som er nødvendig for dette og å følge teknologien. Det er best å fjerne fyrene fra veggen, uansett hvilket materiale de er laget av. Dette vil gi det beste, og viktigst – holdbare resultatet..

Hva du skal erstatte: et alternativ

Før moderne fyrtårn dukket opp, var det mest populære alternativet å bruke trelekter. De ble installert på gips eller sementmørtel og jevnet med en rørledning. Dette er ikke det mest praktiske og pålitelige materialet, siden treet over tid begynner å hovne opp, noe som gjør overflaten på veggen ujevn..

Et annet alternativ innebar bruk av tømmerspon, som ble limt sammen med spesielle materialer. Blant dem er trebetong, sponplater og MDF. På grunn av strukturen forringes ikke slikt materiale og forvrenges ikke engang fra fuktighet, noe som gjør det mulig å utføre reparasjoner av høy kvalitet i mange år. Dette alternativet brukes fortsatt i dag hvis det ikke er mulig å kjøpe moderne fyrtårn..

Å reparere er en ekte kunst, og i denne saken må du bruke verktøy og tilbehør riktig, slik at de bidrar til å skape arbeid av høy kvalitet på alle overflater, både inne og utenfor rommet..

Tips og forbehold

Hvis det ikke er nok midler til å utføre reparasjonen, er det mest lønnsomt å bruke metallfyr, fordi de bidrar til å gjøre gipslaget til det tynneste, og sparer på materialer. Bare 1 cm løsning, som kan fjernes, gjør det mulig å ikke bruke 10 liter per m2, og for et stort rom vil besparelsene være i poser.

Hvis det ikke er mulig å fjerne fyret fra veggen, er det mulig å ikke gjøre dette, men det anbefales å fjerne fyrene og lukke opp plassen som er igjen fra det med en løsning som veggen ble pusset med.

Du kan lage fyrtårn av løsningen i seg selv, for hvilken ujevnheten i veggene bestemmes, selvskruende skruer monteres til den nødvendige dybden og beacons er laget på lokkene. Når de tørker, påføres en grunnmørtel på veggen, som er jevnet med en regel fra gulv til tak. Det er viktig å jobbe jevnt og sakte, og fjerne all overflødig løsning i en felles skuff. Selve regelen må forbli uendret i form, ikke deformere fra løsningen.

Gipsfyr er mer praktiske, fordi de fryser raskere og er mye mer holdbare i bruk. Før løsningen påføres veggen, må den fuktes med vann for å fungere raskere og mer praktisk. Selve regelen i dette tilfellet er det tilrådelig å behandle med en vanntett maling eller impregnere med tørking av olje, som var forvarmet.

Hvis det er mulig, må du ansette håndverkere for arbeid med installasjon av fyrtårn og arbeid med dem. De vet hvordan de skal sette beacons og jobbe med dem mye raskere, og resultatet er mye bedre..

Men det er tider hvor det ikke er mulig å ansette et team og det er ingen å be om hjelp, da er det viktig å bevæpne deg med kunnskap og jobbe sakte for å kunne lære av dine egne feil..

Det er en rekke feil som i betydelig grad påvirker utfallet av reparasjonen, innsatsen og pengene brukt på den:

 • Ikke et passende sted for et fyrtårn. Hvis du ikke installerer det på det dypeste stedet på veggen, blir gipslaget mye større, noe som betyr at mange penger vil bli brukt på reparasjoner..
 • Utilstrekkelig feste av fyrtårn. Metallprofilen har et tynt materiale, derfor bøyes den under stress. For å fikse det, må du gjøre et minimumsintervall mellom festene eller rapportere mørtelen under selve profilen når det gjelder festemidler som er større i avstand.
 • Mangel på demonteringsarbeid med beacons, som deretter kan ruste og vise seg gjennom eller smuldre og ødelegge overflatens integritet.

    Med tanke på alle feilene og tipsene, kan du planlegge arbeidet riktig for å fordele krefter, økonomi og tid rasjonelt, og som et resultat få glatte vegger og tak.

    I videoen nedenfor, se en moderne måte for høykvalitets installasjon av fyr under gips.