Funksjoner ved valg av utendørs isolasjon for veggene i huset for sidespor

Funksjoner ved valg av utendørs isolasjon for veggene i huset for sidespor

Fasadebekledning med sidespor har blitt utbredt, blant annet fordi det gjør at huset kan isoleres samtidig som kledning. Hvilke ovner er egnet for disse formålene?

Særegenheter

For å øke den termiske effektiviteten til et hus eller et annet objekt, ty de ofte til ekstern isolasjon av huset. Sammenlignet med varmeisolering av vegger fra innsiden, viser denne metoden bedre effektivitet, og lar deg også beskytte fasaden mot de negative effektene av miljøet og reduserer ikke det nyttige indre området av objektet..

Naturligvis må isolasjonslaget beskyttes mot negative miljøfaktorer og skjules for nysgjerrige øyne. Den mest populære er teknologien til hengslede fasader, spesielt sidesporbekledning, som er dekorative veggpaneler.

Bekledning på denne måten innebærer organisering av en ventilert fasade. Generelt er monteringsteknologien som følger – en metall- eller trekasse er fylt på veggenes ytre overflate, deretter legges et isolasjonslag med nødvendig tykkelse, etterfulgt av en vanntett film, hvoretter sidesporet henges på kassen.

Samtidig forblir et luftespalte med en tykkelse på 3-5 cm mellom panelene og isolasjonslaget. Det gir ventilasjon av vegger og isolasjon, og gir også en ekstra isolasjonseffekt. Ikke alle typer materialer er egnet for ytterkledning for utvendig isolasjon, siden den i tillegg til den lave termiske konduktivitetskoeffisienten må oppfylle visse krav – for å være fuktbestandig, miljøvennlig, biostabil.

Visninger

Blant de vanligste typene isolasjon for sidespor, bør flere fremheves.

Utvidet polystyren

Først og fremst er det en velkjent skumplast. Den har en høy termisk konduktivitetskoeffisient, siden den er dannet av mange små ballonger. Til tross for de høye varmeisoleringsegenskapene, blir materialet mindre og mindre brukt, siden det er miljøfarlig (det frigjør farlig styren under drift), brennbart (støtter forbrenning, frigjør giftstoffer når temperaturen stiger), tiltrekker gnagere.

Ekstrudert polystyrenskum er en moderne modifikasjon., høyere tekniske egenskaper som oppnås på grunn av isolasjonen av luftkamrene fra hverandre. Dette øker materialets fuktmotstand, siden det ikke absorberer væske, og øker dessuten miljøvennligheten og brannmotstanden..

Fordelen med ekspandert polystyrenisolasjon er også lav vekt, rimelig pris og enkel installasjon. Materialet er produsert i form av ark av forskjellige størrelser, tykkelser og tettheter, som enkelt kuttes med en konstruksjonskniv, limes eller festes med selvskærende skruer. Arkene har en glatt overflate, så de sitter tett mot arbeidsbunnen.

Mineralullisolasjon

En annen populær gruppe isolasjonsmaterialer, inkludert slaggeull, glassull og steinull. Den første (slaggen) brukes ikke til isolasjon, siden den ikke har de nødvendige egenskapene.

Termisk konduktivitetskoeffisient for mineralullisolasjon ligner den samme indikatoren for ekspandert polystyren. Varmeoppbevaring skyldes imidlertid materialets struktur. Mineralullisolasjon er de tynneste lange fibrene ordnet på en kaotisk måte. Luftgap dannes mellom disse fibrene, som gir varmeisoleringseffekten..

Glassull, hvis grunnlag er smeltet glassbrudd og kvartssand, er mer elastisk, mykt og derfor egnet for etterbehandling av overflater med komplekse konfigurasjoner. Blant ulempene er tendensen til å absorbere fuktighet, brannfarlighet (antennelsestemperatur – 500 C), behovet for å bruke beskyttelsesdrakt, briller og hansker under arbeid (tynne og skarpe fibre trenger inn i huden og forårsaker irritasjon).

Dyrere steinull er ikke brennbart fordi det er laget av smeltet stein.. Smeltepunktet er over 1200 C. Blant fordelene er høyere fuktmotstand. Det prikker ikke som glassull, selv om det bør brukes åndedrettsvern når du arbeider med mineralullisolasjon. Mineralull er et miljøvennlig materiale. Den produseres i ark, ruller, og når det gjelder isolasjon med høy tetthet – i matter.

På grunn av strukturens særegenheter er materialet jevnt fordelt mellom profilene på lektene, noe som eliminerer risikoen for “kalde broer”. Til slutt har mineralull god dampgjennomtrengelighet, derfor regnes det som det beste isolasjonsalternativet for en ramme eller et trehus..

Polyuretanskum

Denne isolasjonen sprøytes på overflaten, noe som sikrer pålitelig vedheft av materialet og fravær av sømmer og hull. Den er preget av høy termisk effektivitet, på grunn av hvilken en lagtykkelse på 2-3 cm er tilstrekkelig for å oppnå en optimal varmeisolasjonseffekt, samt miljøvennlighet, brennbarhet, fuktmotstand.

Under sprøyteprosessen frigjøres giftige elementer (fordampes når polyuretanskummet stivner), derfor krever påføring bruk av dress og åndedrettsvern. Blant ulempene er lav dampgjennomtrengelighet (derfor anbefales det ikke å sprøyte isolasjonen på trevegger) og behovet for å bruke spesialutstyr.

Et viktig poeng – polyuretanskum, som ekspandert polystyren, ødelegges under påvirkning av sollys. I denne forbindelse er det umulig å lagre materialet uten emballasje, og etter at du har installert isolasjonen, bør du begynne å installere det hengslede systemet så snart som mulig..

Penofol

Folieisolasjon basert på polyetylenskum. I seg selv har sistnevnte en lav termisk konduktivitetskoeffisient, men materialets viktigste termiske effektivitet tilveiebringes av et tynt lag folie. Det reflekterer opptil 97% av varmen, så isolasjonen fungerer etter prinsippet om en termos – det tillater ikke varme å forlate rommet i den kalde årstiden og opprettholder en hyggelig kjølighet på en varm dag..

Penofol er festet med et folielag inni og eliminerer bruk av ekstra vanntette materialer. Blant fordelene er liten tykkelse (opptil 5 mm), lav vekt, høy lydisoleringsytelse. Slippskjema – ruller.

Spesifikasjoner

Når du velger isolasjon for ytterkledning, bør du vurdere flere viktige parametere..

Termisk konduktivitetskoeffisient

Hovedkarakteristikken for isolasjon er at jo lavere denne koeffisienten er, desto varmere blir objektet. Denne koeffisienten viser hvor mye varmeenergi som går gjennom 1 m3 varme når temperaturforskjellen mellom innsiden og utsiden er 10 C.

Polyuretanskum har den laveste termiske konduktivitetskoeffisienten – 0,3 W / (m × K). Litt mer – 0,4 W / (m × K) polystyrenskum og mineralull.

Hygroskopi

Dette begrepet refererer til materialets evne til å absorbere fuktighet. Hygroskopisitet er direkte relatert til varmeledningsevne, siden en våt isolasjon mister sin varmeisolerende funksjon. De beste indikatorene for fuktmotstand fra de presenterte materialene demonstreres av ekspandert polystyren (spesielt ekstrudert), polyuretanskum og penofol. Hvis vi sammenligner mineralullstypene, er basaltisolasjon mer motstandsdyktig mot væskepåvirkning..

Dampsperre

Materialets evne til å fjerne vanndamp til det blir til vanndråper. De beste indikatorene for denne parameteren demonstreres av mineralull, den verste – av polyuretanskum.

Tetthet

Stivheten og styrken avhenger av materialets tetthet. Hvis vi snakker om mineralull, så er det et klart forhold mellom indikatorene på tetthet og varmeledningsevne. Jo tettere fibrene legges, jo mindre luftrom mellom dem og lavere termisk effektivitet. I denne forbindelse har tettere materialer en større tykkelse..

Brannmotstand

En annen parameter du bør ta hensyn til når du velger en varmeapparat. Basaltull og polyuretanskum er ikke brannfarlig. Selvslukkende inkluderer noen typer ekstrudert polystyrenskum, penofol. Disse materialene er ikke brennbare og avgir ikke farlige giftstoffer ved oppvarming. I tilfeller der det er umulig å bruke ikke-brennbare materialer, anbefales det å kombinere brannsikre paneler for etterbehandling med ikke-brennbar isolasjon. For eksempel, hvis det brukes ikke-brennbart metallfasong, kan det kombineres med brennbart skum..

Hvis det brukes brennbart vinylfasader, anbefales det å kjøpe ikke-brennbar basalt- eller polyuretanskumisolasjon.

Miljøvennlighet

Med ekstern isolasjon blir denne parameteren ikke like viktig som med innvendig varmeisolasjon. De sikreste, når det gjelder miljøvennlighet, er steinull, polyuretanskum og penofol. Ekstrudert polystyrenskum er dårligere enn dem i sin sikkerhet, men overgår skum i denne parameteren. Generelt er alle alternativene som er vurdert tillatt for bruk i boliglokaler..

For noen brukere er enkel installasjon og lydisolering av materialer også viktige.. Lydisoleringseffekten er gitt av alle typer isolasjon, bortsett fra ekspandert polystyren. Ifølge brukeranmeldelser er det enklest å installere polystyrenskum og mineralullmaterialer i ark. Når du legger rulleskum, er det nødvendig å kutte og feste “linjer”, noe som, selv om det er ubetydelig, kompliserer installasjonen. For å spraye polyuretanskum, må du ringe spesialister med utstyr.

Gjennomgang av de beste produsentene

Det er bare mulig å velge materiale som oppfyller de deklarerte egenskapene hvis du kjøper originale produkter fra en pålitelig produsent. Disse inkluderer det danske selskapet ROCKWOOL, som produserer mineralullisolasjon. De har forskjellige tettheter og former for frigjøring..

For privat boligbygging bør du velge en serie “Light Butts” og “Light Butts Scandic”. Den første er beregnet på trefasader, den andre er egnet for vegger av betong, stein, murstein, blokker. Det franske merket ISOVER, som mineralull produseres under, er klarert av kundene. Vanligvis er dette ruller og ark i forskjellige tykkelser. Et trekk ved produsenten er en veldig subtil differensiering av materialet i henhold til påføringsmetoden – for hver seksjon av huset og funksjonene i driften er det en egen modifikasjon av mineralull.

Den legendariske tyske kvaliteten demonstreres av KNAUF varmeapparater (Tyskland). For privat boligbygging tilbys en egen produktlinje – “Heat KNAUF”. Hvis vi snakker om en innenlandsk produsent, er merkevaren TekhnoNikol først og fremst verdig oppmerksomhet. Mineralull og ekspandert polystyrenplater produseres under dette varemerket..

Produsentens samling inkluderer fasadeisolering, polystyrenskumplater med en minimum mengde usikre komponenter, samt produkter med økt lydisoleringsevne. Et stort utvalg av skummet og ekstrudert polystyrenskum finnes fra innenlandske produsenter Europlex og Penoplex. Sistnevnte produserer bare en ekstrudert modifikasjon.

Hvordan velge?

Valget av materiale for varmeisolasjon bør ta hensyn til driftsforholdene. Når du velger varmeisolerende materiale, bør du velge det i henhold til hvilket område du vil isolere. Så det anbefales ikke å fikse polystyrenskum og polyuretanskum på treoverflater, siden de ikke vil la treet “puste” helt. Dette vil føre til at veggene akkumulerer fuktighet og råte..

For trehus er det bedre å velge penofol eller mineralslør. Det er sant at sistnevnte krever et vanntettingssystem av høy kvalitet, ellers blir bomullsullen våt. Hvis vi snakker om ganske gamle fasader med liten bæreevne, anbefales det å velge en lettere isolasjon, for eksempel penofol. De kaldeste betongveggene kan isoleres med det varmeste materialet – polyuretanskum.

For å oppnå ønsket varmeisolasjonseffekt, er det også viktig å beregne tykkelsen på isolasjonen korrekt. Et for tynt lag vil ikke redde deg fra kulden, og vil også føre til at duggpunktet skifter til tykkelsen på isolasjonen. Som et resultat blir det vått.

Et for tykt lag med varmeisolator er en økt belastning på bærestrukturen, samt urimelige økonomiske utgifter. Når man studerer brannfaren for et materiale, bør man ikke bare være oppmerksom på brennbarhetsklassen, men også på materialets evne til å avgi farlige giftstoffer under forbrenning..

Uavhengig av hvilken type materiale som er valgt, bør kjente produsenter foretrekke, og før du kjøper for å være sikker på produktets originalitet – be selgeren om å vise samsvarsbevis. Isolasjonen må tettes, må ikke være våt.

I denne forbindelse er det bedre å handle i gode spesialbutikker, enn i et telt på markedet..

Hvordan bruke riktig?

Etter å ha valgt nødvendig isolasjon og beregnet nødvendig tykkelse, kan du fortsette med installasjonen av materialet. Som regel brukes ark på 3-5 cm for utvendig isolasjon. Hvis det er nødvendig med et tykkere varmeisoleringslag, anbefaler fagfolk å bruke 2 lag tynnere materialer, stablet oppå det andre. I dette tilfellet er det viktig at leddene i det første laget ikke faller sammen med leddene i det andre; for dette legges det andre laget med en liten forskyvning.

Ingen forberedelse av veggen for ytterkledning er nødvendig. Det er nok å fjerne forstyrrende kommunikasjon, slå av et smuldrende lag med gips, eliminere store sprekker og om nødvendig forsterke svake områder. Små feil kan ikke elimineres, siden de vil bli skjult av kassen.

Isolasjon for installasjon av det hengslede systemet festes etter at kassen er fullført. Den er satt sammen av metallprofiler eller trestenger på veggoverflaten og er designet for å feste veggpaneler.

Bredden på lathing -trinnet skal være litt mindre enn bredden på sidesporet. Isolasjonen legges mellom rammelementene, det vil si at den ikke skiller seg mye fra bredden på panelene i bredden. Isolasjon legges direkte på veggen, hvis mineralull brukes og det sprer seg over en treoverflate, legges vanligvis et lag dampsperrefilm mellom dem.

Det er viktig å sikre at varmeisolatoren er tett inntil rammelementene, ellers vil det dannes hull som deretter blir til “kuldebroer”.

Isolasjonen kan først festes med midlertidige selvskruende skruer i plast, hvis lengde er 50 mm lengre enn tykkelsen på materialet. Polystyrenskum kan limes på betong- eller mursteinstrukturer. En isolasjonsfilm legges på toppen av isolasjonslaget. Et mer effektivt alternativ er å bruke en diffus membran.

Oppgaven til dette laget er å gi dampsperre og fuktsikring av isolasjonen, og ved bruk av mineralullsmateriale, beskytt dem mot å blåse ut. Filmen eller membranen er overlappet, alle sømmer limes med tape. Ved utilsiktet skade på filmens overflate må disse stedene også limes. Det neste trinnet er å fikse isolasjonen sammen med filmen på veggen. To lag er festet med en selvskruende skrue, 2-3 selvskruende skruer i hjørnene og ett i midten er nok for et isolasjonsark.

Installasjonen av fasaden ved hjelp av denne teknologien fullføres med montering av sidespor. Panelene festes til rammen ved hjelp av galvaniserte skruer eller spiker. Mellom dem og isolasjonslaget forblir et luftgap på 3-5 cm tykt.

Nyttige tips fra proffene

Andre ting som er like, å velge mellom rull, ark og isolasjon i matter, bør foretrekkes de to siste alternativene. I motsetning til roll-to-roll-kolleger er de lettere å legge til. Mineralullisolasjon legges best i flere lag. Polyuretanskum sprayes etter installasjon av dreiebenken, ellers vil konstruksjonen være umulig.

Til tross for at det virker mer praktisk å fikse penofol før du installerer kassen, bør du ikke gjøre dette. For det første tåler ikke penofol tunge belastninger, og for det andre er sprekkdannelse av folielaget mulig, og som et resultat mister det sine kvaliteter. Når du fyller penofol, bør du gå litt på elementene i kassen, dette vil sikre materialets mest tette passform. Når du installerer polystyrenskumisolering, er det viktig å sørge for at det ikke er spor av bensin og aceton på overflaten av fasaden. Når denne typen isolasjon kommer i kontakt med disse komponentene, blir den ødelagt..

Hvis det er hull mellom arkene med ekspandert polystyren, så vel som i leddene med elementene i kassen, kan de fylles med polyuretanskum.

For informasjon om hvordan du isolerer et hus for ytterkledning, se neste video..