Funksjoner ved utjevning av vegger med gipsplater

Moderne design åpner for enorme muligheter for hjemmedekorasjon, men for at den dekorative finishen skal se vakker ut, må veggenes overflate være jevn og glatt. I dag er det mange alternativer for utjevning av vegger, mens gipsplater er svært populære. Denne typen materiale tillater ikke bare å skjule alle beleggdefekter, men er også en utmerket lyd- og varmeisolasjon.

I tillegg er utjevning av overflater med gips ikke spesielt vanskelig, det kan gjøres uavhengig. For å gjøre dette er det nok å velge ønsket tykkelse og bruke en enkel kappeteknologi..

  Særegenheter

  Gips er et multifunksjonelt byggemateriale som er mye brukt til utjevning av vegger. De forberedte overflatene kan belegges med alle typer overflater: maling, fliser, tapeter eller gips. Materialets hovedtrekk er at det under installasjonen opprettes et lite mellomrom mellom vegger og ark, der kommunikasjon og støyisolering vanligvis plasseres. Dermed får basen et estetisk utseende, og alle dens feil er skjult..

  Veggjustering av gips er spesielt egnet for små leiligheter, hvor stilige hyller og innebygde nisjer kan lages ved hjelp av unike design, i tillegg til gulvbekledning. Slike design er et utmerket tillegg til veggdekorasjonen og er harmonisk kombinert med den generelle utformingen av rommene..

  Før du starter installasjonsarbeidet, er det nødvendig å velge riktig metode for å installere gips, siden det ikke bare avhenger av type finish, men også på funksjonene til det stasjonære gulvet, samt driftsforholdene for den fremtidige strukturen. Som regel er vegger av tre, murstein og armert betong belagt med materiale..

  Rammen som gipsplatene er festet på, kan enten være metall eller tre. Denne utjevningsmetoden er egnet for overflater med ufullkommenheter som ikke overstiger 20 mm. Hvis uregelmessigheter og størrelser på feil er store, er veggene først kittet og først etter det legges materialarkene.

  Fordeler og ulemper

  Mange håndverkere velger gips for å forberede vegger for dekorativ design, og dette er ikke forgjeves, siden det bidrar til å unngå tidkrevende arbeid med gips, noe som krever forberedelse av en stor mengde mørtel. I tillegg tar tørr nivellering av overflater mindre tid og er mye mer økonomisk. Med riktig montering av arkene blir veggene helt flate, elektriske ledninger kan gjemmes i hulrommet, og lamper kan installeres i nisjer. Derfor er det ikke noe bedre alternativ for en fullverdig etterbehandling av basene..

  I tillegg til fordelene ovenfor har denne justeringen følgende fordeler:

  • god varme- og lydisolasjon;
  • enkel installasjon;
  • muligheten for ytterligere dekorasjon.

  Når det gjelder manglene, er det ikke mange av dem..

  • Materialet er skjørt, derfor må tunge konstruksjoner ikke henges på vegger som er belagt med gipsplater. Styrken deres kan økes ved å styrke rammen..
  • Overflatebehandling er noen ganger ledsaget av kitt.

  Derfor, hvis det under reparasjonen blir nødvendig å jevne ut veggene, er det best å foretrekke å dekke dem med gipsplater, dette vil spare mye penger på materiale og innleid arbeid, siden arbeid, i motsetning til kitt, kan gjøres med din egen hendene selv for en nybegynnermester som ikke har erfaring.

  Typer gipsplater

  Gipsplater er laget i form av flate ark, hvis hovedkomponenter er gips og spesielle modifiserte tilsetningsstoffer som forbedrer dets tekniske egenskaper. Materialet er av høy kvalitet, holdbart, lett, leder varme godt og absorberer lyder. Gips som brukes til veggdekorasjon produseres vanligvis med “lukkede” arkkanter, de kan være rette og tynne.

  Takket være denne unike strukturen fungerer materialet ikke bare som en frontbekledning av vegger, men er også egnet for kledning av flerlagsstrukturer. Ark med halvsirkelformet og åpen kant er også til salgs, de er valgt for etterbehandling av sømgulv.

  I dag er byggemarkedet representert av et stort utvalg av gips, som skiller seg fra hverandre i størrelse og omfang. De viktigste inkluderer flere typer gipsplater.

  • Standard. Den mest populære materialtypen. Den brukes til å jevne ut vegger i rom med normale fuktighets- og temperaturforhold..
  • Fuktbestandig. Produktet er preget av lav vannabsorpsjon, derfor er det egnet for arbeid både i tørre rom og i rom med høy luftfuktighet. Ark av slik gips er laget ved hjelp av en spesiell teknologi, de inneholder spesielle tilsetningsstoffer som reduserer fuktabsorpsjon og forhindrer utseende av sopp.
  • Brannhemmende. De beskytter vegger på en pålitelig måte mot ødeleggelse i tilfelle brann. Hovedkomponentene i materialet er armeringsfibre og mineralske tilsetningsstoffer, som gir platene motstand mot brann.
  • Fuktbestandig. Gipsvegg tåler fuktighet godt og er brannbestandig.
  • Med økt styrke. Den brukes til veggbekledning i rom som er mest utsatt for mekanisk belastning. I motsetning til standardtypen, har den en tett struktur, siden den består av flere holdbare lag med papp og forsterket glassfiber.
  • Restaurering. Tykkelsen på arkene er 6,5 mm, derfor tar slike gipsplater ikke opp et nyttig areal når de er installert, og skjuler ideelt sett uregelmessigheter og kan fungere som en relieffdekorasjon av vegger.

  Anvendelsesområde

  Ofte under oppussing står mange huseiere overfor problemet med ujevne overflater, spesielt vegger. Derfor, for å kvalitativt forberede basen for videre etterbehandling, er det nødvendig ikke bare å eliminere sprekker og forskjellige feil, men også å gjøre belegget perfekt jevnt. Den riktige løsningen i denne situasjonen ville være å planere veggene med gips, som kan brukes både til dekorasjon i en leilighet og i en privat bygning. Denne metoden kan brukes til å belegge overflater i et trehus, hvis det er planlagt flislegging eller tapetsering..

  For maling av et tømmerhus installeres først en tre- eller metallramme og en struktur festes til den, hvoretter enhver design kan utføres i rommet.

  Leire, murstein og betongvegger er også dekket med gipsplater. For å dekke basene på badet og på kjøkkenet brukes fuktresistente ark, siden materialet vil bli negativt påvirket av fuktighet. Gipsplater er også egnet for veggbekledning av toalett, balkong, loggier. Den kan plasseres på både fliser og dekorativ etterbehandling med andre materialer.. Samtidig bør små hull på 5 cm stå mellom taket og gulvet, dette vil forbedre ventilasjonen og forhindre deformasjon av ark som kan krympe.

  I tillegg til boligkvarter, brukes gips også til innvendig veggbekledning i garasjer og isolerte lysthus. For dette velges produkter med økt styrke. Brannbestandig materiale er valgt for veggbekledning som ligger i nærheten av peisen, de tåler høye temperaturer, er motstandsdyktige mot brann og må dekoreres med steiner..

  Montering

  Festing av gipsplater utføres på en forberedt base, derfor må du gjøre alle målinger og gjøre beregninger før du utjevner veggene med egne hender. I tillegg kreves følgende verktøy for installasjon:

  • laser nivå;
  • rulett;
  • lodd;
  • hammer;
  • Bulgarsk;
  • saks for metall;
  • skrujern;

  • fly;
  • skinne;
  • kniv;
  • spatler;
  • sandpapir;
  • beholder for grunning og klargjøring av kitt;
  • ruller og børster.

  For å jevne ut veggene med gips bør du også bestemme installasjonsmetoden. I dag er både en rammeløs versjon (gips festet på lim, sement eller gips) og en rammeteknologi mye brukt, der en tre- eller metallramme er laget. Begge metodene er gode og lar deg også eliminere en ujevn overflate, men hvis du gjør arbeidet selv, er det viktig å fikse arkene riktig slik at installasjonen er av høy kvalitet. Derfor vil trinnvise instruksjoner hjelpe nybegynnere med dette..

  Montering uten ramme

  Først og fremst kontrolleres overflaten på veggene, den må være sterk, tørr og ikke ha avskallingselementer. Hvis basen er dekket med oljemaling eller emalje, rengjøres den grundig fra den gamle finishen. Siden materialet vil bli festet til gipslim eller sement-polymerblanding, dekkes overlappingen i tillegg med en primer. 

  Denne teknikken er bare egnet hvis det oppdages små nivåfall i veggene.. Det vil også være nødvendig å isolere strukturen; i dette tilfellet brukes skum som varmeisolasjon.

  Den største fordelen med denne metoden er at arbeidet krever et minimum av verktøy, en mantlet vegg vil ikke redusere boareal og overflaten vil fungere som utmerket lydisolasjon. Etter at basen er klargjort, påføres limet jevnt over hele gipsbunnen og arket festes til veggen..

  Montering med ramme

  Det er det mest pålitelige og høykvalitetsalternativet for utjevning av vegger. Først og fremst er konstruksjonens ramme laget av en trebjelke eller metallprofiler. Som regel velges rammemetoden hvis du trenger å skjede overflater med store feil eller lage komplekse komposisjoner i form av buer og nisjer.. 

  For å forberede metallrammen brukes spesielle profiler av galvanisert stål, de er utstyrt med gjennomgående hull og et hakk, takket være at festingen av deler utføres enkelt og raskt..

  Lydisolering med denne installasjonen viser seg å være svak, så det er nødvendig å i tillegg tenke på tiltak for å øke den.

  Den største ulempen med rammeinstallasjonen er at den utføres ved hjelp av et stort antall verktøy. Men metallrammen som gipsplankonstruksjonen er festet på, er fuktbestandig og holdbar. Og også under arkene kan du legge ikke bare et lag med varmeisolasjon, men også skjule all kommunikasjon.

  Når det gjelder trerammen, er den laget av jevnt og tørt tømmer, som er preget av god lydisolasjon, styrke og utmerket varmeisolasjon.. Etter montering av en slik ramme må stengene behandles med en spesiell impregnering, det vil beskytte treet mot insekter, mugg, fuktighet og forfall.

  Det første trinnet i rammeanlegget er merking av veggene. For å gjøre dette må du måle avstanden fra hjørnet, la det være et gap på 5 cm og tegne en vertikal linje. En lignende prosedyre utføres med motsatt vegg, deretter tas en skinne og de resulterende linjene kobles til et punkt på gulv og tak. Etter det lages vertikale markeringer fra hjørnet og linjer tegnes, avstanden mellom merkene bør ikke overstige 60 cm.

  For å forenkle arbeidet vil et lasernivå hjelpe, takket være det du raskt kan markere vertikale og horisontale linjer.

  Målinger må utføres nøyaktig, siden den minste feilen vil føre til feil installasjon. I tillegg bestemmes også det laveste punktet i taket og linjer trekkes fra det til veggene. Det er viktig å måle avstanden mellom veggene langs det indre hjørnet.. Med en rammemontering vil veggen “ta” et brukbart område på 4 cm, dette bør tas i betraktning, og hvis rommet er lite, er det best å ikke velge denne metoden.

  Det neste trinnet vil være å feste profilene langs de merkede linjene. De er festet langs hele omkretsen av veggen med selvskruende skruer. Den siste fasen anses å være gipsplater som dekker rammen. For å gjøre dette, avhengig av fuktighets- og temperaturnivå, velges en bestemt type materiale, og den festes til rammen med skruer. Deretter forsegles alle skjøter med kitt, og overflaten grunnes.

  Det er verdt å merke seg at både den første og den andre metoden er egnet for selvnivellering av veggene med gips. Men før du bestemmer deg for installasjonen, er det viktig å ta hensyn til mikroklimaet i rommet og nivået av feil.

  Tips og triks

  Buede vegger er ofte hovedårsaken til å avvise vakre overflater, men i dag kan dette problemet løses. Det er mulig å eliminere uregelmessigheter og defekter på den gamle basen ved hjelp av gips. Installasjonen er mye billigere enn kitting, og krever ikke spesielle ferdigheter i arbeidet, så mange huseiere klipper veggene på egen hånd.

  Hvis justeringen er utført for første gang, vil enkle anbefalinger fra spesialister hjelpe nybegynnere til å fullføre den riktig..

  • Du kan feste enten hele ark eller deler av dem. Ofte har rommene en uregelmessig form, så det er nødvendig å påføre strukturer på veggene, bestående av kuttet gips. For å kutte materialet må du først skjære gjennom ett lag papp, deretter hakke kjernen litt, hvoretter det andre laget blir tilgjengelig. Denne operasjonen gjøres best med et skarpt, trapesformet blad..

  Vegger som er dekket på denne måten vil ha skjøter på overflaten, de skal forsegles med kitt og grunnes.

  • Du kan gjøre det lettere å feste arket til rammen ved å følge disse trinnene: et ark med materiale plasseres vertikalt, deretter bringes det til strukturen og festes litt med selvskruende skruer. Du trenger en partner for å jobbe, siden det vil være vanskelig å trykke ned gipsveggen og samtidig fikse den. Når skissene er laget, sjekkes arket etter nivå og skrues til slutt til rammen..

  • Ikke installer gips i nærheten av gulv og tak. Det anbefales å legge igjen små hull, fordi materialet noen ganger krymper, og hvis dette ikke er gjort, blir arkene deformert..
  • Når du installerer mellom selvskruende skruer, må du ta et trinn på 20 cm. I dette tilfellet må skruene på skruene skrues godt slik at de ikke forstyrrer etterbehandlingen. Fest festene forsiktig. Hvis du gjør maksimal innsats, vil den selvskruende skruen rive det øverste laget av gips og ikke holde på arket. Når dette skjedde, kan du skru til en annen sikkerhetsskrue ved siden av.

  For informasjon om hvordan du selv kan utjevne veggene med gips, se neste video.