Funksjoner ved bruk av en patronpistol for gips

Det uvanlige navnet “cartouche pistol” skjuler en intrikat enhet for påføring av bygningsblandinger, spesielt for pussing av vegger. Det antas at en slik enhet har fått navnet sitt fra ornamentet til de såkalte cartouches, som denne pneumatiske pistolen perfekt etterligner. Bruk av gipspistol brukes oftest når det er nødvendig å raskt pusse overflaten..

Virkningsmekanismen

Enheten ligner en sprayflaske med en enorm trakt på toppen, men skiller seg fra den i måten den fungerer på. Det fungerer med en kompressor som skaper trykk, og derved påfører gipslaget jevnt.

For å studere virkemekanismen til en pneumatisk pistol enda mer detaljert, må du først i detalj vurdere alle hoveddetaljene, siden mange av dem igjen har en kompleks struktur og er beregnet på forskjellige funksjoner..

Hoveddelene i patronpistolen inkluderer.

 • Kort tønne, vanligvis laget av stål.
 • Ulike dysemunnstykker – de vil bestemme den fremtidige anvendte tegningen.
 • Trakter. Ideelt sett må du ha flere stykker med forskjellige volumer: det er best å velge et volum på 3 og 5 liter..
 • Spesielle håndtak med en utløser montert på dem – de er brytere.
 • Hulblåsestang – renser ut tilstoppede hull.
 • Flere kropper med en dyse (dette er et spesielt sugerør) som kan kobles til en høytrykksslange.
 • Et sett med dyser. De avhenger av tykkelsen på løsningen som skal påføres. For eksempel krever en sammensetning, for eksempel en gipsbasert løsning, en diffusordyses flammevinkel på 30 til 45 grader, og for flytende blandinger reduseres den til 15-20 grader. Dette gjøres slik at den påførte løsningen ikke renner nedover veggen. Alt dette er veldig viktig hvis reparasjonen utføres for hånd..

Når vi snakker om virkningsmekanismen til en patronpistol, er det viktig å vite det den brukes bare til dekorativt gips og ikke til grunnleggende veggutjevningsarbeid.

Hvis en pneumatisk pistol brukes til grunnleggende pussing av vegger, må man være forberedt på at det kreves et stort energiforbruk, en enhet med høy effekt. I tillegg bør det bemerkes at den indre kjeglen uansett vil tette seg til med blandingen på grunn av den tykke konsistensen..

Et viktig arbeidstrinn er prosessen med å suge gipsoppløsningen inn i munnstykket, som inkluderer to trinn:

 • suging av løsningen inn i munnstykket;
 • skyve løsningen under trykk inn i diffusoren.

Profesjonelle konstruksjonsmannskaper disponerer en såkalt “plastering station” – et automatisert system som er ansvarlig for flere prosesser på en gang: blanding av mørtel og mating under trykk inn i dysen på sprøytepistolen. Dette forenkler hele prosessen med å pusse veggene..

Som regel er en hjemmelaget enhet av denne typen en ubrukelig og farlig enhet, så å kjøpe et profesjonelt verktøy i en butikk vil være både tryggere og billigere..

“Beholderbøtte”

Et slikt verktøy er analogt med en patronpistol, på en annen måte kalles det en pneumatisk bøtte, men den har følgende forskjeller fra pistolen:

 • det resulterende trykket er mye lavere på grunn av mangel på komprimert luft i munnstykket og energitap for å løfte løsningen fra bunnen av den kjegleformede trakten;
 • sprøyteløsningen er i en separat beholder, noe som ikke innebærer absorpsjon og ekstra energiforbruk;
 • anvendelsesområdet for gipset avhenger av vinkelen på trykkluftstrømmen som tilføres overflaten av beholderen med blandingen, og ikke av dysens tykkelse.

Til tross for alle disse åpenbare fordelene med en bøtte i form av energibesparelser, er det bedre å kjøpe en patronpistol. Sistnevnte vil påføre blandingen jevnt og uten unødvendige tap, mens forbruket av blandingen ved bruk av “beholderbøtten” vil vokse eksponensielt: først vil forbruket av materiale per enhet av driftstid overstige 15%, deretter 20%, og da vil det bare øke..

Selvfølgelig vil prisen på kostnaden for et komplett sett for en bøtte være mindre, men hvis du trenger å utføre en stor mengde arbeid, er det bedre å ombestemme deg til fordel for en pistol.

Det skal bemerkes at det i de fleste tilfeller er patronpistolen som brukes til reparasjoner..

Det fine med å jobbe med en patronpistol

Dette er et av de verktøyene der erfaring ikke bare er ønskelig, men også nødvendig. Til tross for at dette er en slags spray, i fravær av beregning eller manglende evne til å “føle” enheten, kan det oppstå uforutsette problemer: høyt forbruk av påføringsmaterialer, eller til og med en nedbrytning av pistolen.

Først av alt må du kjøpe verneklær. Nesten fullstendig beskyttelse vil bli gitt av en beskyttelsesmaske laget av slagfast akryl. Siden sprøyten nesten alltid er i øyehøyde under drift, og hvis arbeidsblandingen også inneholder fine smuler eller andre tilsetningsstoffer, blir behovet for å kjøpe den dobbelt åpenbart. I tillegg til øynene må du også beskytte luftveiene – et åndedrettsvern vil hjelpe med dette. Dette er hovedelementene på listen over nødvendige verneklær, som også inkluderer hansker, overall og sko..

Når du arbeider med en pneumatisk pistol, må du justere til følgende standardparametere:

 • lufttrykk 200-250 l / min;
 • tykkelsen på det påførte løsningslaget er 10-12 mm;
 • overtrykk av kompressoren – 3,5-4 atm.

Avstanden mellom enden av dysen og veggen er veldig viktig i arbeidsprosessen – den er forbundet med tettheten til den påførte blandingen: jo tykkere løsningen er, desto mindre avstand bør være fra veggen. For flytende blandinger er anbefalt arbeidsavstand 200-250 mm.

Jo lenger pistolen holdes, desto større blir tapet av forbruksvarer..

Pussprosessen bør deles inn i to trinn:

 • påfør først halvparten av den tiltenkte tykkelsen på gipset;
 • Påfør deretter halvparten mer etter å ha ventet på tørking mens du prøver å utjevne uregelmessigheter.

En patronpistol brukes til å behandle store overflater, derfor vil det være vanskelig for en person som ikke har utført slikt arbeid før, siden det vil kreve store fysiske kostnader. En annen ekstra vanskelighet kan være kontrollen av utløseren – det krever også påføring av fysisk kraft. Hvis det likevel er besluttet å gjøre hele prosessen på egen hånd, anbefales det på det sterkeste å skissere et område på 1,5 eller 2 kvadratmeter. m om gangen. For dette området vil forbruket av råvarer være 25 kg (det er best å ikke fylle den kjegleformede trakten helt, men la det være litt avstand mellom kantene på beholderen og overflaten av blandingen).

Når du bruker materialet, bør pistolen bevege seg jevnt og jevnt horisontalt, mens du trykker på spaken med samme trykk. Dysens akse må holdes vinkelrett på veggen.

Prosessens riktighet må kontrolleres på stedet. Hvis det er flekker, kan du umiddelbart forstå at teknikken for bruk av patronpistolen er feil..

Modeller og anmeldelser

  Følgende produsenter av en slik enhet skiller seg ut:

  • Brigadier 65019. Markedspris – 4200 rubler. Disse produktene er av svensk merke. Hovedtrekk er den robuste aluminiumstrakten..
  • Matrix 57530. Markedspris – 2500 rubler.
  • Fubag RK Decor – 3400 rubler.

  For øyeblikket er disse modellene klarert av forbrukere og har fått de beste anmeldelsene. Nesten alle disse modellene har en lignende struktur, men er forskjellige i produksjonslandet eller i mindre detaljer. Oftest roser kjøperne holdbarheten til laget av påført gips med disse pistolene og hastigheten på prosessen..

  Av minusene er det en nedgang i kvaliteten på resultatet ved bruk av lavt trykk. Med denne applikasjonen tetter løsningen munnstykket, og spres deretter i forskjellige retninger i klumper og legger seg ikke jevnt som et resultat.

  Kjøpere anbefaler å blande en løsning av middels tykkelse, siden nesten alle modeller ikke alltid takler flytende eller for tykke blandinger.

  Prosessen med å påføre dekorativt gips med en patronpistol, se følgende video.