Funksjoner og bruksområde for flytende glass

Ved konstruksjonsarbeid brukes et stort antall lim som er nødvendige for å koble til forskjellige typer overflater. En av de mest populære blandingene er flytende glass. La oss se nærmere på hva det er og til hvilke formål det brukes..

Særegenheter

Flytende glass består av en vandig alkalisk spesialløsning, som er laget på basis av silikatsalter. Dette byggematerialet er en gjennomsiktig smelte eller litt farget i en gul eller grønn fargetone. Sammensetningen av vannglass inkluderer natrium- og kaliumsilikater, som et resultat av hvilken limblandingen er delt inn i 2 typer. Forskjellene mellom disse typene er innen bruksområdet. Utad ser det ut som en homogen geléaktig væske uten faste partikler..

Den første typen byggemateriale er en natriumsammensetning, som har høy vedheftshastighet med forskjellige belegg.. Natriumsammensetningen brukes til å forsterke fundamentet, reparere glass- og porselengjenstander og ildfast behandling av bygningsmaterialer. Den andre typen er spesiell kaliumsammensetning. Den siste varianten av limløsningen har høy motstand mot aggressive miljøer. Ofte brukes dette produktet til fremstilling av beskyttende maling og lakk. Utseendet på kaliumsammensetningen påført belegget har ingen blending.

For flytende glass er GOST 13078-81 gyldig, derfor må du be om et kvalitetssertifikat når du kjøper dette produktet, ellers er det bedre å nekte et slikt kjøp, fordi det er mange forfalskninger. Hvis flytende glass brukes i sin rene form, kan det tørke på 10 minutter. Hvis silikatlim brukes til fremstilling av forskjellige bygningsblandinger, øker tørketiden til løsningen..

Natriumprodukter er i stand til å øke herdingshastigheten for sement-sandblandinger. Det brukes ofte i arbeid med fundamenter, så vel som når vanntette bygningsbelegg. Effektiviteten til flytende glass forklares med det faktum at dette stoffet lett kan trenge inn i strukturen til faste byggematerialer, samtidig som det avgir fuktighet og øker dens tetthet og viskositet. Flytende glass har et annet navn – silikatlim..

Spesifikasjoner

Flytende glass har en rekke ytelsesegenskaper, takket være det det er etterspurt blant eierne:

 • brukes i nesten ethvert byggearbeid;
 • har evnen til å beskytte overflater mot fuktighet – flytende glass lar ikke fuktighet og vann trenge inn i materialets struktur;
 • minimum herdingsperiode;
 • flytende glass har en antiseptisk effekt, det vil si at det beskytter mot utseendet av mugg og mugg;

 • flytende glass for gulv- og veggflater brukes ofte som ildfast materiale;
 • produktene inneholder ikke skadelige stoffer, noe som gjør at den kan brukes i alle rom;
 • slike lim har lang levetid;
 • enkel påføring – flytende glass ligger på arbeidsflaten i et jevnt lag;

 • hvis vi sammenligner silikatlim med lignende vanntett byggematerialer, vil det første alternativet vinne;
 • holdbarheten til byggematerialer er omtrent 2 år, og konstant frost / avriming påvirker ikke produktets ytelse, men under langtidslagring kan det dannes et sedimentært lag, som regnes som normen;
 • isolasjon laget på grunnlag av silikatlim tåler temperaturer opp til 1300 grader.

Til tross for de fleste positive egenskapene, har silikatlim også negative sider når det påføres:

 • Sammensetningen av flytende glass inneholder en stor mengde alkali, noe som påvirker menneskelig hud negativt. Når du arbeider med et slikt produkt, må du fylle på deg høye gummihansker.
 • Limløsningen kan herdes innen 20 minutter, hvoretter bruk av dette byggematerialet er forbudt. Derfor anbefaler eksperter å utføre byggearbeid i et raskt tempo..

Bruksområde

Flytende glass er et multifunksjonelt produkt, fordi det brukes i alle konstruksjonsaktiviteter. Ofte brukes dette stoffet til vanntetting ikke bare boliglokaler, men også ikke-boligkonstruksjoner (garasje, kjeller). Et lim av høy kvalitet kan gjøre ethvert produkt motstandsdyktig mot høy luftfuktighet. I dette tilfellet vil bygningsmaterialene ikke deformeres. Vanntetting i kjeller- og kjellerkonstruksjoner ved hjelp av flytende glass lar ikke grunnvann trenge inn. Derfor er det tørt om høsten eller våren i slike rom..

På grunn av sin allsidighet kan dette byggematerialet påføres tak, vegger og gulvbelegg.. Vær oppmerksom på at påføring av flytende glass ikke bare forhindrer ulike skadelige formasjoner, men også fjerner mugg og mugg hvis de allerede er på arbeidsflaten. For å eliminere dette problemet trenger du bare å bruke det på belegget, hvoretter den formede mugg og mugg vil forsvinne..

Lim brukes også som polering, de påføres på forskjellige overflater på bord, nattbord, skap for å gi et attraktivt utseende til headsettet. I produksjonen av masse- og papirindustrien brukes disse produktene som lim..

På grunn av disse mulighetene brukes silikatlim ofte til forberedelse av overflater for tapetsering.. I en slik situasjon er bruk av et antiseptisk belegg en forutsetning, spesielt hvis lerretene ikke puster. Flytende glass brukes også til behandling av brønnstrukturer og innerveggene i bassenger. Silikatbelegg har evnen til å beskytte disse strukturene mot ødeleggelse og lekkasje.

Hvis det er nødvendig å installere en rørledning i rommet, kan flytende glass brukes som forseglingsmateriale. I tillegg brukes silikatprodukter til å behandle forskjellige stoffer. Hovedbetingelsen for påføring av denne sammensetningen er at stoffet må ha en indikator på brannmotstand.

Billåsesmeder bruker også silikatlim som påføres på karosseriet.. For dette formålet brukes to-komponentglass hovedsakelig, der det ideelle forholdet mellom hardhet, hydrofobisitet og glans råder..

Når sår vises på trær og busker, er de dekket med silikatlim, som er i stand til å forhindre videre utvikling av skadelige mikroorganismer. Slik behandling forhindrer prosessen med planteforfall..

Silikatløsning brukes også på andre områder:

 • keramikk;
 • mosaikkmalerier;
 • takkonstruksjoner;
 • vanntetting i brønner.

Eksperter anbefaler ikke å bruke silikatprodukter til behandling av murstein, fordi de kan ødelegge slikt byggemateriale. For slike overflater er det bedre å bruke en spesialisert PVA -bygningsmasse..

Hvordan forberede en løsning?

Det moderne markedet tilbyr ferdige varianter av et silikatstoff og individuelle komponenter som må tilsettes til en bestemt bygningsblanding. Men ferdige blandinger er ikke billige, så bruk av individuelle komponenter regnes som det mest lønnsomme alternativet. I sin rene form brukes silikatlim sjelden i konstruksjonen; det brukes hovedsakelig som et tilleggselement ved fremstilling av forskjellige blandinger. I dette tilfellet må du gjøre deg kjent med reglene for tilberedning av flytende glass..

Før du forbereder denne løsningen, er det første trinnet å forberede alle nødvendige verktøy og byggematerialer:

 • bøtte;
 • elektrisk drill med et spesielt vedlegg;
 • børste;
 • sement;

 • finkornet sandblanding;
 • rent vann;
 • sparkel;
 • Rettsmidler.

Blandingsprosessen av ingrediensene utføres i henhold til instruksjonene. Kaldt vann brukes til å fortynne visse komponenter. Hvis arbeidsflaten, som denne blandingen skal påføres i fremtiden, reduserer vedheftsindikatoren, anbefaler eksperter å legge til mindre væske eller mer sementblanding.

Først av alt helles vann i en bøtte, hvoretter sement helles. Disse ingrediensene blandes grundig til de er fullstendig oppløst. For raskere blanding kan du bruke en byggemikser..

For å forberede vanntettingsmaterialet, bør det tas 1 del sand, silikatblanding og sement. Slike komponenter må helles i en bøtte som det allerede er hellet væske i. Vanntettingsmidler brukes til gulvbelegg og ved legging av blokker.

Prosedyren for tilberedning av en brannsikker blanding består av flere trinn:

 • først må du fortynne sand-sementblandingen i vann;
 • deretter tilsettes en klebende blanding til den resulterende massen (25% av løsningens totale masse).

Brannbestandige blandinger brukes som etterbehandling av komfyrkonstruksjoner og peiser.

Du kan også uavhengig forberede en antiseptisk spesialløsning, som er nødvendig for påføring på treoverflater. I dette tilfellet blandes ingrediensene i et forhold på 1 til 1. Denne løsningen er egnet for betong og pussede overflater..

Sekvensielle instruksjoner for tilberedning av en blanding for å helle et fundament:

 • 250 g limløsning helles i en ren beholder, alt blandes ved hjelp av en konstruksjonsblander;
 • flytende glass helles i en større bøtte, sementblandingen tilsettes gradvis, alt blandes grundig;
 • den resulterende løsningen helles i forskalingen av strukturen.

Laget med flytende glass skal være 3 mm, mens det helles i 1 pass. Dette vil gi deg den ultimate styrken til hele strukturen..

Hvis flytende glass brukes som et antiseptisk spesialmiddel for trebaser, vil andelen væske og glass være 1 til 1. Med dette verktøyet anbefaler ikke eksperter å behandle alle overflater (betong, gips), fordi det påførte silikatlimet dannes en glidefilm som ikke tillater maling eller kitt overflaten. Disse etterbehandling bygningsmaterialene er ikke i stand til å holde på et slikt fundament..

Ifølge de fleste eksperter er det bedre å blande de nødvendige komponentene først, og deretter helle i væsken.

Hvordan å bruke?

Det er verdt å påføre silikatlim på tre- eller betongoverflater med en børste eller en sprøytepistol. For den siste variasjonen må blandingen oppløses i et forhold på 1: 5, i dette tilfellet vil forbruket bli betydelig redusert.

Silikatbelegget skal være plassert på utsiden av strukturen, tross alt, på denne måten utføres pålitelig beskyttelse av arbeidsflaten. Hvis tredeler har små parametere, kan slike strukturer senkes helt i flytende glass..

La oss i detalj vurdere teknikken for å påføre flytende glass på vegger behandlet med en primerblanding:

 • Først må arbeidsflaten rengjøres for forskjellige forurensninger..
 • En grunning påføres på en perfekt rengjort overflate ved hjelp av en rulle.
 • Etter at det første laget har størknet helt, kan du begynne å påføre det andre. Det er forbudt å tillate hull og flekker.
 • Flytende glass påføres primeren med en slikkepott. Når du utfører denne prosedyren, må du ta vare på verneutstyr (spesielle verneklær, hansker, briller).

Teknologi for påføring av flytende glass på karosseriet:

 • Bilen vaskes grundig av smuss, og avfettes også med spesialiserte vaskemidler.
 • Kroppen er polert for å fjerne det gamle belegget. Arbeidsflaten må være helt ren uten flis.
 • Etter det utføres belegget med flytende glass. Det anbefales å påføre limmassen på karosseriet i flere lag (3-10).
 • Etter påføring av dette belegget må kroppen tørke i 8 timer.

Denne prosedyren kan utføres av en spesialist med visse ferdigheter, men det vil være mye vanskeligere for en nybegynner å takle slikt arbeid..

Produsenter og anmeldelser

I dag er det et stort antall produsenter som produserer silikatlim av høy kvalitet..

“Oxium”

Dette selskapet driver med produksjon av natriumglass. Produksjonen av dette etterbehandlingsmaterialet utføres i henhold til statlige krav (i henhold til GOST). Men det er mulig å bestille produkter med ethvert sett med ingredienser, selv de som ikke oppfyller statlige standarder..

“Silikat”

NPO “Silicat” ble grunnlagt i 2009 i St. Petersburg. På så kort tid har selskapet vunnet et stort antall beundrere, og har også blitt ledende på byggemarkedet. Silikatlim fra denne produsenten brukes ofte i hverdagen, under reparasjonsarbeid i leiligheter, landsteder, garasjer. Den største fordelen med selskapet “Silicate” er rimelig pris på produktene.

“Glassprodukt”

StekloProdukt -selskapet driver med produksjon av skumglass, glassflasker og silikatlim. I dag er produktene til dette selskapet mye brukt i industrielle aktiviteter. På grunn av det faktum at flytende brusglass konstant blir underlagt kontroll og verifisering under produksjon, er tilstedeværelsen av forfalskninger utelukket.

Tips og triks

Eksperter anbefaler når du arbeider med flytende glass Gjør deg kjent med noen regler og anbefalinger som vil hjelpe deg i fremtiden for å unngå mange feil under avsluttende arbeid:

 • Når du arbeider med flytende glass, skal arbeidsflaten se glatt og pen ut uten feil.
 • Det er nødvendig å påføre limmassen på forskjellige belegg med ekstrem forsiktighet, uten å komme på åpen hud, slimhinner i øynene. Bruk verneutstyr.
 • Når arbeidet er fullført med et slikt byggemateriale, lukker du boksene under produktene. Det er forbudt å la arbeidsbeholderen stå åpen. I dette tilfellet vil limoppløsningen være uegnet for videre bruk. Du bør ikke bruke industrielt vann for å blande blandingen, en slik væske kan påvirke egenskapene til betong.

 • For å redusere løsningens herdeegenskaper, er det første trinnet å blande silikatlimet med væsken, og deretter tilsette sement og sand til den resulterende massen. Påføring av vannglass utføres kun på avfettet belegg, slik at du vil øke vedheftet til overflater.
 • Ved blanding av sammensetningen må man passe på at fremmede partikler ikke kommer inn i den. Ellers kan vedheft av byggematerialer svekkes. Det er forbudt å bryte proporsjonene av ingredienser når du tilbereder flytende glass. Et overskudd av antall komponenter kan føre til brudd på beleggetes effektivitet. I fremtiden kan hele strukturen sprekke og kollapse.
 • Eksperter anbefaler å forberede limoppløsningen i små porsjoner for å få tid til å påføre flytende glass på overflaten. Ellers vil limmassen herde, og en ny løsning må forberedes. Ved påføring av silikatlim på karosseriet anbefaler eksperter å oppdatere det en gang i året, til tross for at produsentene anbefaler i instruksjonene å fornye belegget hvert tredje år.

 • Overflater og produkter behandlet med flytende glass krever tid for hundre prosent tørking (minst 24 timer), på dette tidspunktet bør du ikke utsette dette byggematerialet for forskjellige mekaniske påvirkninger. Du bør ikke bruke løsningen på fasaden på rommet hvis du planlegger å male bygningen i fremtiden, fordi maling og lakk med silikatlim har dårlig vedheft.
 • Hvis silikatlim kommer på et produkt som du ikke hadde tenkt å dekke med dette produktet under arbeidet, bør det fjernes umiddelbart. For dette formålet kan du helle formasjonen med varmt vann og gni til den er fullstendig eliminert. Mange fjerner flytende glass med en konstruksjonskniv eller blad, og noen bruker eddik for å oppløse seg fullstendig, hvoretter de blir kvitt silikatoppløsningen med milde bevegelser..

Hvordan behandle et betonggulv med flytende glass, se nedenfor..