Funksjoner av yachtlakk for innvendig treverk

Funksjoner av yachtlakk for innvendig treverk

Overflaten på ethvert treverk er dekket med mange porer. Overdreven fuktighet bidrar til ødeleggelse av cellulose. For å forhindre denne prosessen påføres en yachtlakk for innvendig treverk på overflaten..

Funksjoner i komposisjonen

Alt treverk er sterkt hydrofobt. Dette betyr at fuktighet som kommer inn i porene på treet, vil føre til forfallsprosesser, dannelse av mugg og mugg. Konsekvensen av prosessene ovenfor vil være en endring i fargen på trefibre og utseendet på en ubehagelig lukt..

For å forhindre at fuktighet ødelegger trepanelet, påføres yachtlakk på en ren og tørr overflate av et treprodukt, noe som skaper en sterk film som forhindrer fuktinntrengning.

Visninger

Yachtlakk er matt og blank. Matt finish gir ikke treprodukter glans, skjuler støv og smuss godt. Et gulv dekket med en matt forbindelse er mer praktisk, da det ikke krever grundig vedlikehold.

Glanset finish gir gulvet en spesiell glans, ser veldig elegant ut, men krever konstant spesialisert pleie.

  Når det gjelder sammensetning, kan yachtlakk være:

  • alkyd;
  • alkyd-uretan;
  • uretan-alkyd;
  • akrylat.

  De mest populære er alkydforbindelser. Dette forklares med et tilstrekkelig forhold mellom pris og kvalitet på belegget, høy slitestyrke og evnen til å trenge dypt inn i porene av tre. Blant ulempene med alkydlakk: frigjøring av giftige røyk mens belegget tørker. Fordampning fortsetter selv etter at stoffet har tørket helt, men ikke så sterkt.. De kan forårsake allergi blant beboerne i huset..

  Alkyd-uretansammensetning den har en rask tørketid (ikke mer enn 6 timer). Når du arbeider med disse løsningene, må hansker og respirator brukes..

  Uretan-alkydforbindelser mindre giftig enn de forrige. Dette skyldes tilstedeværelsen av uretan -myknere i sammensetningen, som ikke lar skadelige stoffer fordampe og øke lakkfilmens motstand mot temperatursvingninger. Uretanalkydlakk kan brukes i alle rom, inkludert gulvvarme.

  Grunnlaget for akrylatsammensetninger er vann, på grunn av hvilken toksisiteten til disse lakkene er minimert. Et slikt belegg er ikke veldig holdbart og vannavstøtende, men det kan brukes selv i et barnerom..

  Hvordan å bruke

  Yachtlakk selges i jernbokser i forskjellige størrelser og i form av en aerosol.

  Sammensetningen brukes, og observerer sekvensen av stadier:

  • rengjør og tørk treoverflaten godt;
  • behandle med en antiseptisk sammensetning og prime;
  • påfør lakk med en rulle eller pensel langs trekorn;
  • påfør et andre lag lakk på tvers av fibrene;
  • vent to dager;
  • gulvet er klart til bruk.

  Beredskapen for bruk kontrolleres av fuktighetsinnholdet i gulvet. En avlesning under 20% indikerer at lakken er tørr..

  Det anbefales å grunne overflaten for å øke vedheftet av tre og lakk. Antiseptisk behandling kan øke treets fuktighetsbeskyttende egenskaper og redusere risikoen for skadedyr, mugg og mugg.

  Oftest påføres lakken i 3 lag, som etter fullstendig tørking må behandles med et finkornet sandpapir. Du kan klargjøre tørketiden til sammensetningen på emballasjen..

  For å unngå delaminering av belegget under drift, den må blandes grundig før påføring. Hvis stoffet viser seg å være for tyktflytende, kan det fortynnes med hvitsprit.. Andelen løsemiddel bør ikke overstige 5% av det totale volumet av lakkering.

  Hvis treet er belagt med linolje, må det fjernes fra overflaten, ellers vil effektiviteten av lakkering være ujevn..

  Maling med yachtlakk bør utføres i et rom med et temperaturområde på +15 til +35 grader. Forbruket av lakk per 1 m² er omtrent 0,08 liter.

  Produsenter

  Både utenlandske og innenlandske firmaer driver med produksjon av yachtlakk..

  • Det finske merket Tikkurila produserer blanke (Supi Saunasuoja), halvblanke og matte formuleringer (Unika Super). Blanke lakker kan brukes i rom med høy luftfuktighet, men de er ikke UV -bestandige. Glansede akrylatbaserte løsninger blir laget.

  • Det tyrkiske merket Marshall har utsalgssteder i 80 land. Yachtlakken produsert av firmaet Marshal Protex Yat Vernik kan brukes til å dekke treoverflater (vegger, tak, dører, vinduer, rekkverk) som ikke har langvarig kontakt med vann og ikke utsettes for sterk mekanisk belastning. Halvblank og matt lakk har en uretan-alkydbase, er motstandsdyktig mot ultrafiolett lys, ekstreme temperaturer og kan brukes i alle lokaler.
  • Lakk fra et annet tyrkisk selskap Poli-R den er preget av økt styrke på grunn av tilstedeværelsen av polyuretan i blandingen. Belegget er ikke riper, derfor er det egnet for rom med høy mekanisk belastning. Malingen er UV-bestandig, blir ikke gul, sprekker ikke, flår ikke av, endrer ikke farge og understreker treets naturlige skjønnhet og tekstur.

  • Den russiske produsenten Neomid produserer også tre typer lakker. Alle kjennetegnes ved høy grad av slitestyrke..
  • Nok et russisk merke Parade produserer en blank lakk Parade L20. Grunnlaget for sammensetningen er alkyd-uretan. Lakken til denne produsenten understreker skjønnheten i tremønsteret, har et tilsvarende sertifikat for bruk i barne- og medisinske institusjoner.

  • Fast “prestisje” produserer alkydbaserte lakker. Blant fordelene med disse beleggene er følgende:
   1. rask tørketid;
   2. høy vannbestandighet (du kan vaske gulvet regelmessig med husholdningskjemikalier);
   3. motstand mot mekanisk belastning;
   4. motstand mot temperatursvingninger;
   5. ingen flekker ved påføring.

   I tillegg til selskapene ovenfor, utføres produksjon av yachtlakk for interiørarbeid Russiske selskaper Rogneda og Novbythim, samt det slovenske merket Belinka.

   Hvordan velge?

   Valget av lakk for innredning av lokaler bør være basert på målene du setter deg.

   Hvis treet vil bli utsatt for aggressive medier (alkali, syrer, etc.), er det bedre å foretrekke yachtlakk fra Premia. Hvis treet må beskyttes mot potensielle konsekvenser, kan du kjøpe Johnstones Yacht Varnish eller Alpina Yachtlack.

   Et hundre prosent fargeløst belegg av de malte områdene vil bli levert av Belinka -lakken.

   Umalte treflater kan lakkes fra merket Poli-R. Den gulaktige fargen vil glitre på et friskt tre lerret med nye farger. I tillegg er levetiden til belegget fra denne produsenten ganske lang..

   For å beskytte treet under vanlige temperaturendringer (for eksempel i kjøkkenområdet), er det bedre å foretrekke det budsjettmessige og hurtigtørkende Rainbow-Maler-malingsarbeidet..

   Mykt trevirke, der mugg eller mugg kan forekomme, må behandles med yachtlakk, som inkluderer Symphony Hardwood antiseptisk. En vakker blank finish presenteres av Rolax, og en helt matt versjon er representert av Maxima Yacht Varnish..

   Anmeldelser

     Brukernes meninger om yachtlakk for innvendig treverk er positive. De noterer slike indikatorer som: høy vannbestandighet, pålitelig beskyttelse av tremønstre mot UV, styrke, mekanisk slitestyrke.

     Blant ulempene med denne lakken er den utpreget, men veldig signifikant – den kan ikke brukes til innvendig arbeid i nye bygninger, du må vente til bygningen krymper.

     For informasjon om hvordan du lakker tregulv på riktig måte, se neste video..