Funksjoner av to-komponent lim

Ved utførelse av konstruksjons- og reparasjonsarbeider, så vel som for husholdningsformål, er det ofte nødvendig med en limsammensetning med økt styrke. Dette er et to-komponent polymerbasert klebemiddel, hvis fikseringsevne skyldes særtrekkene ved de kjemiske reaksjonene mellom de to komponentene i denne sammensetningen..

Særegenheter

To-komponent lim er en sammensetning av polyesterforbindelser og en herder, som blandes i nødvendige mengder før bruk. Begge komponentene er polymerer, men jeg demonstrerer deres evne til å fikse elementene pålitelig bare når de blandes i et gitt forhold. Vanligvis er dette 9: 1.

Etter tilsetning til polymerkomponenten blandes blandingen grundig bruk en konstruksjonsmikser til den er jevn, hvoretter den må brukes umiddelbart.

Dette limet er preget av forbedret vedheft til forskjellige underlag. Den er egnet for festing av parkett, men også laminat, blokkparkett, parkettplater og mosaikk, og kan også brukes i prosessen med å legge varme gulv, kledning av horisontale og vertikale underlag..

Fraværet av vann (som forårsaker deformasjon av tregulv) og løsemidler gjør tokomponentlimet trygt for alle typer parkett og gulv. I tillegg er sammensetningen elastisk, så det er ingen skade på parketten når du endrer geometri under “hoppene” i temperatur- og fuktighetsnivåer..

Prinsippet for sammensetningens drift er basert på reaksjonene som oppstår ved blanding av komponentene i limet. Dette bestemmer i sin tur sammensetningens elastisitet, fravær av krymping og en forkortet herdetid for limet. Fullstendig tørking skjer innen 24-48 timer etter påføring. Etter denne tiden kan du gå videre til eventuelle byggearbeider..

Limet er ikke redd for fuktighet (absorberer ikke, kollapser ikke, mister ikke egenskapene når det kommer i kontakt med vann), det er et dielektrikum. Limet produseres i en plastbøtte (her er emulsjonen inneholdt) og en plastpose som følger med en herder i form av et pulver eller væske.

Visninger

Avhengig av egenskapene til sammensetningen, er tokomponentlim av følgende typer:

Polyuretan

Sammensetningen er basert på polyuretan, som gir forbedret elastisitet (opptil 30-40%). I tillegg til elastisitet, viser det miljøvennlighet (i dag kan du finne en allergivenlig modifikasjon på salg), avgir ikke en ubehagelig lukt under påføring og tørking. Elastisk og krympende, egnet for alle treslag.

Epoksy-polyuretan

I tillegg til polyuretan inneholder den epoksyharpiks, som reduserer elastisiteten til blandingen til 15-20%. Kjennetegnes av en ubehagelig lukt og frigjøring av giftstoffer under påføring og tørking, derfor kan arbeidet bare utføres i godt ventilerte områder.

Passer til små parkettplater opptil 15 cm brede laget av bærekraftig tre, samt kryssfinerfester (for eksempel under et varmt gulv). I sistnevnte tilfelle kan du nekte å fikse det med selvskruende skruer på grunn av limets forbedrede styrkeegenskaper..

Tiksotropisk sammensetning med tillegg av epoksyharpikser er også egnet for møter – fiksering av fliser og mosaikk.

Akryl

To-komponent modifisert dispergert sammensetning med et væskeinnhold som ikke overstiger 30%. Består av en aktivator som påføres direkte på overflaten og et lim som påføres over aktivatoren.

Akryl tokomponentlim er ikke egnet for bruk under lav luftfuktighet og negative temperaturer. Derfor anbefales det ikke for utendørs bruk..

Lim for polyvinylklorid (PVC)

Den er preget av langsiktig levedyktighet, og som regel brukes den i fabrikkforhold (en spesiell versjon av den produseres – ZM, påført ved hjelp av spesialutstyr), under reparasjon og styrking av konstruksjoner.

Epoksy

Universal multifunksjonelt transparent lim, egnet for liming av små deler, elektroniske elementer.

Anvendelsesområde

To-komponent lim er egnet for tilfeller der det er nødvendig å gi bedre vedheft på forskjellige overflater-tre og betong, metaller, lær, glass, etc. For liming av ikke-porøse materialer (unntatt syntetiske) er epoksy-polyuretanforbindelse godt egnet.

Dette limet har økt styrke når det tilsettes metallpulver.. Når det gjelder kvalitetene, begynner det å ligne på “kald sveising”. Når det legges til sammensetningen av glassfiber, øker dets styrkeegenskaper og vibrasjonsmotstand også betydelig. Dette tillater bruk av epoksy-polyuretanlim også for reparasjon av mekanismer og maskiner. Den er egnet for aluminium, støpejern, jern, men kan ikke legges over galvaniserte og kobberoverflater.

Fraværet av vann og løsemidler i sammensetningen, samt slitestyrke, tiksotropi (ingen krymping av sømmene) gjør det optimalt for liming av tregulv, spesielt legging av parkettgulv, massive parkettplater og parkettmosaikker. Den lar deg også feste kryssfiner sikkert til betong og andre overflater uten bruk av festemidler (spiker, skruer).

To-komponentsammensetninger tåler godt eksponering mot høy temperatur, derfor brukes de når du organiserer et varmt gulvsystem. Det finnes også en rekke to-komponent polyuretanforbindelser som brukes som tetningsmasse. Med deres hjelp er det mulig å eliminere mindre sømmer. Forholdet mellom emulsjon og herder i et slikt produkt er 1: 1.

På grunn av bindets styrke, som garanterer bruk av et tokomponent lim, Den brukes til å legge fliser og mosaikk, inkludert tunge keramiske fliser. Installasjon av fliser kan utføres både horisontalt og vertikalt rettet. Flislim har vanligvis en litt høyere viskositet..

Styrken og klebeegenskapene til tokomponentforbindelser er så høye at de brukes til å feste stein, naturlig eller kunstig. Som du vet, kjennetegnes dette materialet med sin høye vekt og porøse overflate. To-komponentproduktet er imidlertid til og med egnet for liming av marmor, granitt.

Knuste glassgjenstander kan enkelt gå tilbake til sin tidligere form takket være epoxylim. Denne sammensetningen er gjennomsiktig, så spor av reparasjon vil forbli umerkelig..

Til slutt brukes tokomponentforbindelser på grunn av deres styrke, fuktmotstand og sikkerhet ved reparasjon av sko.. I skomakere brukes de først og fremst til liming av såler, hæler og andre elementer. Slikt lim er også egnet for reparasjon av tilbehør til lær og semsket skinn..

Til tross for det brede anvendelsesområdet for tokomponentlimet, kan det ikke brukes på steder med høy luftfuktighet (på slike steder er det i prinsippet ulogisk å legge parkett). Hvis det er en mulighet for kapillær stigning av fuktighet, kan dette limet bare brukes under betingelse av høykvalitets dampsperre.

Ikke bruk limet i rom med høy luftfuktighet og ved negative temperaturer. I denne forbindelse anbefales det ikke å arbeide i rom der vinduer og dører ennå ikke er installert, samt ved negative temperaturer utenfor vinduet (skarpe “hopp” er mulig under ventilasjon).

Produsenter

Blant de mest kjente merkene med tokomponentsammensetning er det Uzin MK 92 S. Når det gjelder de tekniske egenskapene, er den ikke dårligere enn versjonen av “Poxipol”, en funksjon som er den fantastiske vedheftshastigheten – den fanger selv under vann.

For liming av tunge overflater (metall, titan, betong) tilbyr byggemarkedet sammensetningen “Universal 302”. Et viktig poeng – dette produktet er ikke egnet for overflater basert på sink, kobber, polyolefiner, celluloider.

For lettmetall, så vel som plast, tresubstrater, kan du bruke det universelle limet “Interbond”. En av komponentene i sammensetningen produseres i form av en viskøs pasta, den andre har en aerosolform for frigjøring. Hver av komponentene påføres på en av overflatene som skal limes, hvoretter de påføres hverandre.

Produktet “Akfix 705” er også preget av en interessant konsistens.. Det unike er at limet ikke renner ned, og derfor er det veldig praktisk å feste kledning og andre materialer på horisontale overflater. Passer til plast- og tre-, lær- og gummibelegg.

To-komponent Loctite lim er representert av zionakrylatformuleringer, som er helt trygge fra et miljømessig synspunkt. Serien inkluderer spesielle forbindelser for kosmetiske reparasjoner, fiksering av gummiprodukter, isolasjon av elektriske ledninger.

3M lim har økt styrke og forbedret vedheft, motstand mot høye temperatureffekter og vibrasjoner. På grunn av sine tekniske egenskaper finner den anvendelse under industrielle forhold, selv om den om nødvendig også kan brukes til husholdningsbehov..

For metalloverflater kan du bruke Scotchkote 2-komponent polyuretanlim, som er i stand til å herde selv ved lave temperaturer. Et særpreget trekk ved sammensetningen er også antikorrosjonseffekten den gir..

Når du velger en bestemt sammensetning, bør du ta hensyn til arbeidstypen (enten det er nødvendig å lime to deler, installere et gulvsystem, overflate eller andre typer arbeid), samt materialtyper som skal limes, deres homogenitet eller annen tekstur.

Tips og triks

Liming av parkett til et tokomponentlag er ikke en altfor komplisert prosedyre. Vanligvis forklarer instruksjonene som følger med produktet rekkefølgen av arbeidet i tilstrekkelig detalj..

Spesiell overflatebehandling kan forhindre en redusert adhesjon. Underlag må være rene og tørre. Hvis det er sprekker og uregelmessigheter på dem, bør de elimineres..

For å forbedre vedheftet til materialet er det mulig å forhåndssøke i 2 lag av en primersammensetning. Sistnevnte bør gis tid til å tørke helt, hvoretter du kan begynne å fikse parketten.

Det er viktig å klargjøre limet – en herder settes i den viskøse polymersammensetningen, hvoretter hele blandingen eltes. Ikke tilsett vann, løsemidler eller andre væsker..

Noen formuleringer trenger ikke å være forhåndsblandet når du limer to elementer.. I dette tilfellet påføres en emulsjon på den ene halvdelen og en herder på den andre delen. Den kjemiske reaksjonen starter etter at delene er presset mot hverandre..

Brukstiden bør vurderes når mengden av blandingen som skal blandes bestemmes. I gjennomsnitt varer det fra 45 til 90 minutter (du må se etter mer informasjon om pakken), så du må fortynne så mye lim du kan bruke i løpet av denne tiden.

Ikke forsøk å “gjenopplive” formuleringen utover brukstiden ved å tilsette løsningsmidler, polymer eller vann. Dette vil gjøre det ubrukelig..

Det ferdige limet påføres med en hakket sparkel på arbeidsbasen.. Bedre å gjøre dette i små firkanter. Etter at parketten er helt lagt i dette området, kan du begynne å påføre lim på det neste “torget” osv..

Når du legger treelementer, må du huske at de er utsatt for temperaturendringer i geometri, derfor er parkettplater montert med et gap på 1-2 mm. Når du installerer parkett, anbefales det å trykke på lamellene. Dette eliminerer risikoen for tomrom under..

Denne supersterke og sterke sammensetningen tørker ut i 24 timer, etter denne tiden kan du begynne å slipe gulvet og påføre lakk på overflaten.

Hvis det kommer lim på fremmede overflater, fjern det umiddelbart med en klut og tørk av overflaten. Etter herding må du tørke av flekkene med et løsningsmiddel.

Ved hudkontakt, skyll det berørte området umiddelbart under rennende vann. Ved allergiske reaksjoner, samt kontakt med lim på slimhinner, bør du kontakte lege så snart som mulig. Bruk av hansker og beskyttelsesmaske under arbeidet lar deg forhindre slike situasjoner..

Du bør ikke nekte å bruke epoksy-polyuretanlim på grunn av innholdet i usikre komponenter i det. Toksisiteten til tokomponentsammensetningen manifesterer seg utelukkende på tidspunktet for påføring, fullstendig flyktiggjørende når den tørker.

For funksjonene til tokomponentlim, se følgende video.