Funksjoner av natriumvannglass

Stadig oftere i dag er flytende glass etterspurt blant kjøpere. Samtidig foretrekker en stor del av dem natriumvarianten. Dette valget forklares med dets egenskaper og tekniske egenskaper. Hva er det, hva er omfanget av søknaden, hva sier de fysiske og mekaniske egenskapene til dette materialet – la oss finne ut av det.

Særegenheter

Flytende brusglass er ikke annet enn et silikatlim basert på natriumsilikat med etsende brusinnhold. I flytende form er den preget av en viskøs struktur og gjennomsiktighet. Det er et vanntett materiale med penetreringsevne. Det er på grunn av tilstedeværelsen av natriumsilikat at den høye ytelsen skyldes..

Natrium flytende glass er et bevist middel som ikke har mistet sin relevans på lenge. Det er etterspurt på mange områder av industrien, inkludert bilindustri, metallurgi og konstruksjon. I tillegg brukes den i privat konstruksjon. Utvendig har væskemassen ingen synlige mekaniske urenheter.

Dette glasset herdes sakte, og bare i luften. Den flytende massen mister sin stabilitet, blir til en gel som herdes over tid og får høy styrke.

Dermed manifesteres dens sammentrekkende kvaliteter. Imidlertid er penetrasjonsgraden til luftkarbondioksid liten, og dens positive egenskaper er hovedsakelig synlige på overflaten..

Produksjon

Dette materialet oppnås ved autoklavering av natriumsilikatsmelt. I smelten brukes en sammensetning av kvartssand med brus (natriumsulfat) og kalium, som utfører denne prosessen i spesielle ovner ved en enorm temperatur (ca. 1400 grader). Så snart smelten dannes, avkjøles den umiddelbart, og den brytes opp i biter av en grønnaktig nyanse, som kalles klumpsilikat..

Flytende glass dannes fra klumper ved oppløsning i vann eller ved autoklavering. Autoklavmetoden bruker mettet damp. Metoden der den oppløses i vann involverer hydrolyse av natriumsilikat. Dette danner en kolloidal løsning av kiselsyre, så vel som alkaliske hydroksider.

Egenskaper, fordeler og ulemper

Flytende brusglass refererer til mono-alkaliske produkter, utad minner det noe om en viskøs gummimasse. Dette materialet er preget av vannavvisende egenskaper: det lar ikke vann passere gjennom. Det er et godt antiseptisk middel, da det beskytter underlaget mot utseende og spredning av sopp. I tillegg er materialet antistatisk: det øker basenes inertitet for elektrostatiske utladninger..

På grunn av herdeegenskapene øker flytende glass styrken og slitestyrken til de behandlede overflatene. Dette er et ildfast materiale, hvis bruk øker brannmotstanden til basen og dens beskyttelse mot sure komponenter. Massen fyller raskt ut små hull og til og med porene, den beskytter betong- og tresubstrater. Samtidig preges det av forbruksøkonomien.

Bruken av flytende natriumglass gjør det mulig å få en tynn film med lang levetid. Den kan brukes i forskjellige typer rom, inkludert rom med høy luftfuktighet. Imidlertid har dette materialet også ulemper. For eksempel kan den ikke brukes som vanntetting på mursteinfundamenter..

Den formede glassfilmen har ikke alltid den nødvendige styrken.. Derfor må ytterligere vanntettingsmetoder brukes. Det er ikke vanskelig for en mester å jobbe med flytende natriumglass, men en nybegynner bør ta hensyn til det faktum at det er uønsket å forsinke arbeidet. I tillegg må det tas i betraktning at sammensetningen ikke er i stand til å vanntette basen hvis den ikke tidligere er forberedt på dette..

Du må ikke bare rengjøre overflaten for støv og rusk, men også styrke den med en dyp penetreringsgrunning. Dette er ekstrautgifter, men uten en jordløsning vil ikke nødvendig forsterkning og høy vedheft av filmen og basen fungere..

Det er viktig å følge teknologien. Det må huskes at massen er jevnt fordelt over hele arbeidsområdet..

Spesifikasjoner

Flytende brusglass produseres i samsvar med GOST 13078 81.

De fysiske og mekaniske standardene for flytende natriumglass er som følger:

 • tettheten er 1,30 – 1,45 g / cm3;
 • massefraksjonen av natriumoksid varierer i området 8,7 – 12,2%;
 • massefraksjonen av silisiumdioksid ikke overstiger 24,3 – 31,9%;

 • massefraksjonen av jernoksid og aluminiumoksid er ikke mer enn 0,25%;
 • massefraksjonen av svovelsyreanhydrid er 0,15%;
 • silikatmodulen er normalt 2,6 – 3,0;
 • garantiperioden er 12 måneder.

Vanntettingsmaterialet, som har et sertifikat for overholdelse av standardene, helles i kjøperens beholder. I dette tilfellet bør den som regel være laget av et materiale som er inert for kontakt med silikatlim. Fabrikkpakker varierer i volum, noe som gjør det mulig for kjøperen å kjøpe nøyaktig mengden råvarer han trenger for øyeblikket. Dette produktet er produsert av forskjellige produsenter i dag..

Blant dem er følgende merker:

 • KubanZheldormash;
 • TD “Stekloprodukt”;
 • LLC Metterra;

 • LLC “Oxium”;
 • JSC “Kontakt”;
 • JSC “Ivkhimprom”;
 • NPO “Silicate”.

Vanlige egenskaper ved natrium- og kaliumglass er vannløselighet. I tillegg danner begge typene, når de tørkes i det fri, en tynn film på det behandlede underlaget. Samtidig har de to glassene også forskjeller. For eksempel er kaliumglassets modul bedre og høyere (3,5-4,5), men kostnaden er lavere for natriummateriale..

Anvendelsesområde

Flytende brusglass er preget av et bredt spekter av bruksområder.

I dag brukes det i byggebransjen:

 • Som vanntett materiale for kjellere, loft og fundamenter. Flytende glass beskytter gulv mot høy luftfuktighet, UV -stråling og brann.
 • For vanntette gjenstander som brønner, bassenger, brønner. Behandlingen av indre overflater lar deg beskytte dem ikke bare mot deformasjon, men også mot ødeleggelse.
 • Som en del av maling øker dette deres inertitet overfor effektene av høy temperatur og fuktighet..
 • Som et antiseptisk middel som brukes til å behandle betong og tre.

Bruken av flytende glass er omfattende. Kitt er laget av det, brukt når en beskyttende løsning er nødvendig for å tette skjøter i kloakk- og rørsystemer. Det er også passende når du legger ovner eller peiser. Det brukes ikke bare i sin rene form, men også som en tilleggskomponent i fremstilling av blandinger eller andre impregneringer..

Egenskapene til flytende glass gjør det mulig å bruke det i hverdagen.. For eksempel er det et passende materiale som er egnet for montering av kledning (for eksempel plastpaneler, linoleum, PVC -fliser). Det kan til og med gjøre stoff ildfast, for ikke å snakke om at det kan bli et tetningsmiddel for metallrør. I tillegg brukes flytende glass med hell til å behandle skadede trær..

Det er en ekte følgesvenn for en avrettingsmasse med 3D -effekt. Det er relevant når du trenger å rengjøre kjøkkenutstyr, restaurere en karosseri, bruke en rekke dekor eller restaurere overflater av tre, plast eller porselen..

Materialet er universelt, på grunn av hvilket det er mulig å forberede en primer, vanntett, brannsikker og antiseptisk løsning fra den. I tillegg oppnås en pålitelig impregnering fra flytende etsende glass..

Hvordan å bruke?

Instruksjoner for bruk av flytende natriumglass er ganske enkle. Først fjernes alt som flager av overflaten, inkludert gammel maling. Hvis det er fett- eller oljeflekker på basen, fjernes de også, hvoretter støv må fjernes, siden det forhindrer at materiale festes til basen. Det vil bare rulle av overflaten..

Etter forhåndsrengjøring av basen, blir den behandlet med jord, påført den i et jevnt lag ved hjelp av en konstruksjonsrulle, og på leddene med en flat børste. Etter at det første strøk med primer har tørket, kan det påføres et nytt strøk. Søknaden må være ensartet. Når det andre laget tørker, forbereder du et lag med vanntetting, og sprer det over arbeidsbasen med et tynt lag med en slikkepott.

For mer informasjon om bruk av flytende natriumglass til en bil, se nedenfor..