Fuktresistent gips: hva er det og hvordan velge riktig?

Inntil nylig ble gips brukt til å jevne ut vegger, sette opp skillevegger og buer, men det ble ikke brukt på badet eller på kjøkkenet, for ved kontakt med vann og til og med damp ble materialet raskt forfallet.

Når en fuktbestandig type materiale dukket opp, begynte gipsplater, praktiske, lette og enkle å installere, å bli brukt i rom med høy luftfuktighet.

Definisjon og varianter

Å tyde forkortelsen GKLV er et fuktresistent gipsplate. I likhet med standard gipsplater, består dette materialet av to lag slitesterk papp og et gipslag mellom dem, men alle lagene er behandlet med spesielle impregneringer som gjør det vanntett..

Det er veldig enkelt å skille et fuktresistent materiale fra et ikke-fuktresistent materiale visuelt-plater av gipsplater er gips, og vanlig gips er grå. Informasjonen på emballasjen (merking) vil også fortelle deg om funksjonene. Forskjellen er også merkbar i prisen – fuktresistente materialer vil koste mer enn vanlig.

Også i maskinvarebutikker kan vi finne gips merket “GKLVO” – dette er et unikt lerret med flere ildfaste egenskaper.

Selv gipsplater vil selvsagt vare mye lenger hvis du beskytter dem mot fuktighet best mulig.. Et rom med høy luftfuktighet og etterbehandling av gipsplater må ventileres og installeres der et ventilasjons- og eksosanlegg. Veggpaneler kan også dekkes med fuktresistent maling, dekkes med plastbekledning eller lim på spesielt fuktresistent tapet..

I tillegg til kriteriene for brannmotstand og vannbestandighet, tilbyr byggematerialemarkedet kundene gipsplater av gips for gulvisolering, takdekorasjon, veggjustering og dekorasjon, samt for bygging av buer, søyler og hvelv..

Valget av gipsgips eller gipsplater til vegger avhenger av behovene og egenskapene til reparasjonsarbeidet. Hvis veggene bare er flatet ut, er begge fine.. Jo høyere luftfuktighet, jo mer relevant er bruk av gipsplater. Hvis samsvar er hovedkvaliteten, bør tynn gipsvegg velges for konstruksjon av dekorative elementer – buer og søyler. Slike materialer kan være veldig dekorative på grunn av forskjellige teksturer, mens levetiden er minst 10 år..

GKL -ark lar deg lage unike himlinger, samt sone rommet med forskjellige vegger og buer. Spørsmålet om bruk av et fuktresistent eller vanlig materiale bestemmes av egenskapene til selve rommet – graden av fuktighet, brennbar eller ikke, etc..

For gulvet er det best å bruke ikke gips, men gipsfiber – dette materialet er mye mer holdbart.

Spesifikasjoner

Fuktresistent gipsplater har mange fordeler:

 • ikke redd for sterk fuktighet og motstandsdyktig mot vanndamp;
 • skiller seg fra det vanlige i større tetthet;
 • sterkere enn vanlig gips;
 • du kan velge nøyaktig de dimensjonene som er nødvendige for dekorasjonen av lokalene dine;
 • selv en nybegynner kan håndtere installasjonsarbeid;
 • tolererer perfekt våtrengjøring.

Nesten alle produsenter av fuktresistent gips gir det brannslokkingsegenskaper samtidig. GKLV er ikke bare fuktresistent, men også brannbestandig materiale..

  Ved fremstilling av gipsplater er alle kravene til GOST nøye overholdt, alle materialer er nødvendigvis sertifisert. Derfor GKLV kan brukes på skoler, barnehager, sykehus og klinikker. GKLV er impregnert med spesielle impregneringer mot dannelse av mugg og mugg, og i seg selv er det et allergivenlig materiale.

  GKLV omtales som “pustende” materialer. I rommene dekorert med det opprettholdes alltid et optimalt mikroklima. På grunn av sin lette vekt og elastisitet, i motsetning til gipsfiberplater, GKL er ideell for konstruksjon av moderne og vakre undertak, buer, etc..

  La oss snakke om de tekniske egenskapene til materialet.

  Den største fordelen og forskjellen fra standard gips er fuktmotstand. Dette tallet er 90% høyere enn standarden. Brannmotstanden til materialet holdes også på et godt nivå – det antennes sakte (nivå G1), danner ikke mye røyk når det brenner og avgir praktisk talt ikke skadelige stoffer.

  Materialets sammensetning (modifikatorer som reduserer absorberingsevnen tilsettes gipset) lar deg bruke materialet veldig mye – på kjøkken, loggier og balkonger, bad, for veggbekledning i hus på landet. Med god vanntetting og ventilasjon passer de også på badet..

  I henhold til kravene i GOST 32614-2012 (vedtatt i vårt land i 2015), er gipsplater bygningsplater merket som følger:

  • standardark “A”;
  • med en tetthet avhengig av betingelsene for bruk “D”;
  • brannbestandig “F”;
  • fuktresistent “H”;
  • med økt hardhet “I”;
  • foran – dampgjennomtrengelighet og vannabsorbering “E”;
  • for pussarbeid eller påfølgende legging av fliser “P”;
  • ekstra sterk bøying “R”.

  Den langsgående kanten av gipsplaten kan være annerledes, for eksempel mindre tykk enn hovedarket, noe som gjør at du kan kitte leddene med høy kvalitet. En faset eller konisk kant er egnet for etterbehandling, og når du installerer flere lag med gipsplater, er det bedre å velge en standard rett kant. Kanttypen er angitt på pakken.

  Gips, som er en del av gipsplaten, er et ikke-brennbart materiale i seg selv. Takket være dette kan gips motstå brann en stund..

  Samsvarsindikatorer i henhold til GOST er som følger:

  • brennbarhetsgruppe G1 (lett brannfarlig);
  • brennbarhet – B2 (neppe brannfarlige materialer);
  • evnen til å generere røyk – D1 (liten røykdannende evne);
  • toksisitet – T1 (materialer med lav risiko).

  For å velge akkurat det materialet du trenger, studer nøye merkingen av arket og kvalitetssertifikater, der alle tekniske data skal være: type, gruppe, kanttype, parametere, GOST -standarder.

  Dimensjoner

  Et standard gipsplater er et rektangel som består av to ark tykk papp og et lag gips. Lim, skummidler, impregneringer kan legges til denne “sandwich”.

  Dimensjoner av gipsplater kan variere veldig. Lengden kan variere fra 2,5 til 4,7 meter, og bredden – fra 1,2 til 2 meter. 1,2 m er standardbredden på en gipsplate, men om nødvendig vil de fleste maskinvarebutikker godta bestillingen din for et materiale av mindre bredde. Tykkelsen er også veldig forskjellig – fra 5 mm til 24, det avhenger av hvor og hvordan materialet skal brukes. Oftest i maskinvarebutikker er det ark med en tykkelse på 5,6,8,9,10,14 og 16 mm.

  Det vanligste (og mest populære å bruke) arket er 3 kvadratmeter stort. m med en tykkelse på 12 mm, det vil si 2500x1200x12 mm. Dette gipsplaten er best egnet for veggdekorasjon. For taket blir materialer tatt tynnere – 9-9,5 mm tykke, og tykkelsen på den buede gipsplaten er ganske liten – 5-5,6 mm. På grunn av sin lille tykkelse kan den brukes til å lage forskjellige buede åpninger og buer med uvanlige former..

  Alle beregninger av det nødvendige materialet må gjøres på forhånd, for for etterbehandling er det mye mer praktisk å bruke et helt GVL-ark, og ikke et kompositt.

  Vekten på gipsplaten av gips avhenger av tykkelsen og avhenger av typen og egenskapene til gips. Plater av standard og fuktresistent gipsplater bør ikke veie mer enn 1 kilo for hver mm platetykkelse. Det brannsikre arket kan veie mellom 0,8 og 1,6 kg per mm tykkelse. Hvis materialene veier mer, er de mest sannsynlig lagret under høy luftfuktighet..

  1 kvadratmeter gips med en tykkelse på 6,5 mm er lik 5 kg, 9,5 mm vil ha en vekt på omtrent 7,5 kilo, GLK med en tykkelse på 12,5 mm vil veie omtrent ti kilo.

  Følgende data vil hjelpe deg å grovt estimere hvilken vekt du må håndtere: ark 1200x2000x / 2,4 kvm. m 6 mm tykk vil veie 12 kilo, 9,5 cm – allerede 18 kilo, og 12,5 mm allerede 23 kilo. Gipsvegg 1200x2500x / 3sq. m 6 mm tykk veier 15 kilo, 9,5 mm – 22 kg. og 12,5 kg – 29 kg. Ark 1200x3000x / 3,6 kvm. m 6 mm tykk vil veie 18 kg, 9,5 mm – 27 kg, 12,5 – allerede 35 kilo.

  Vekten på gipsplaten vil hjelpe oss med å beregne belastningen som strukturen tåler, beregne vekten av selve strukturen og velge de mest passende festene og andre elementene. Du kan gjøre dette selv ved hjelp av telleteknikker, inkludert online beregninger, eller kontakte spesialistene..

  Produsentoversikt

  GKLV-materialer fra både russiske og utenlandske produsenter presenteres i byggeforretninger.

  En av de mest kjente produsentene av gips av alle typer – Knauf, å ha produksjonsanlegg i 30 land, inkludert Russland (10 fabrikker). Kundeanmeldelser av Knauf gipsplater er nesten alltid positive. Kjøpere setter pris på det som et materiale av høy kvalitet, lett å jobbe med, utmerket skjæring og saging, slik at du kan realisere de villeste drømmene til interiørdesignere..

  Den høye kvaliteten på materialet som produseres er også sikret av franskmennene Compagnie de Saint-Gobain SA. Omtrent 10% av alle typer gips som selges i butikkene våre er produsert av dette bestemte selskapet.

  Den har sine egne fabrikker på vårt lands territorium Det polske selskapet Lafarge Group og Scandinavian Gyproc. Skandinaver tilbyr utmerket tynn gipsvegg for bygging av ikke-standardiserte soneringspartisjoner. Anmeldelser av polsk gips er for det meste positive, men noen håndverkere noterte en stor mengde støvdannelse ved saging.

  Russisk produsert gipsvegg opptar bare 20% av det russiske markedet. den GKL produsert av JSC “Gips”, JSC “Sverdlovsk anlegg av gipsprodukter”, LLC “Arakchinsky gips”.

  Merkevaren for bygge- og etterbehandlingsmaterialer “Volma” er kanskje kjent for alle håndverkere som jobber med gips. Volma produseres i forskjellige virksomheter, inkludert OJSC Gips i Volgograd. I følge anmeldelser fra kjøpere og håndverkere er Volma -produktene av god kvalitet og er bare litt dårligere enn tysk gips. I tillegg har GKLV “Volma” en veldig attraktiv pris..

  Sverdlovsk gipsplater produserer Gifas gipsplater ved hjelp av moderne høyteknologisk utstyr. Kvaliteten på “Gifas” er ganske høy og kan godt konkurrere med tyske og skandinaviske produsenter..

  Gipsproduksjonsanlegget Arakchinsky ligger i Kazan og produserer forskjellige typer gips under merkevaren Abdullingips. Ifølge kundeanmeldelser er prisen på dette materialet den laveste blant alle russiske produsenter..

  Gipsplaterfabrikken av gips produserer materialet med samme navn. Firmaet ligger i Togliatti. Forskjellig i anstendig kvalitet og lave kostnader, og den spesialiserer seg på produksjon av gipsplater.

  Det er mange små gipsplater i Russland, for eksempel produksjon av Gipsopolimer i Perm eller Utah Gips i Bashkiria. Oftest produseres materialer på importert utstyr og har anstendig kvalitet..

  Likevel vil jeg minne deg om at alle gipsplater må produseres under hensyntagen til kravene til GOST, og når du kjøper plater av gipsplater, må det kreves kvalitetssertifikater. Dette gjelder spesielt produkter som selges til lave priser..

  Hvordan velge?

  Valget av gips er nødvendig avhengig av hvor du vil bruke det. Så tak på flere nivåer med bøyninger og avrundinger er best laget av gipsplater med en tykkelse på 6,5 mm – det er plast og lett. For jevne tak og buer med liten krumningsvinkel er en 9,5 mm gipsplate egnet. Denne gipsplaten kalles “tak”. Den kan også brukes til å lage soneringspartisjoner, men ikke til å lage bærende vegger..

  GKL 12,5 mm brukes til å dekorere veggene i en stue, bad eller toalett. Dette materialet er ganske egnet for å arkivere et tak på ett plan, men for et flernivå er det bedre å ikke bruke det-strukturen blir for tung.

  GKL -materiale for innvendige skillevegger må være sterkt, tåle alvorlige belastninger, gi støydemping og derfor være 14 til 24 mm tykt.

  Det riktige valget av gipsvegg innebærer obligatoriske foreløpige beregninger – målinger av rommet og beregning av nødvendig mengde materiale. Det må huskes at det skal være så få sømmer som mulig på overflaten som skal trimmes., noe som betyr at du må velge den optimale arkstørrelsen. For både russiske og utenlandske produsenter er arkbredden omtrent den samme – opptil 1,2 m, men lengden kan være veldig forskjellig og nå 4,8 m.

  Når du kjøper gips, bør du bestemme hvilken type kant som fungerer best for finishen din. Hvis det er vanskelig å velge, må du rådføre deg med en konsulent i butikken eller en mester som utfører reparasjoner hos deg..

  Fuktresistent gips fungerer best under baderomsfliser. Til tross for at fuktighet ikke er forferdelig for slikt materiale, må alle sømmer være veldig godt forseglet. For at en gipsvegg med lagt fliser skal tjene deg lenge, må du følge enkle regler: ikke bruk fliser med flis og sprekker – vann vil trenge inn i dem og før eller siden begynner veggen å kollapse; velg fliser av høy kvalitet som har markeringer, en jevn farge og et klart mønster (når du kjøper en flis, kan du banke lett med noe hardt – lyden skal være klar, klangfull).

  Legg fliser bare med lim av høy kvalitet som er egnet for denne typen arbeid. Ikke hastverk og legg alle flisene på en dag (ikke mer enn 5 rader per dag), så de nedre radene vil ikke “krype” under belastningen på de øvre..

  Instruksjoner for bruk

  Slik at arbeid med fuktresistent gips ikke gir problemer, anbefaler vi at du bruker noen instruksjoner:

  • Hvis rommet er lite, bør veggene med gipsplater bare dekkes om nødvendig, fordi gipsplatene uunngåelig vil “spise opp” en del av plassen.
  • Gips kan festes med lim. Hvis noen ark stikker ut, må limet “bankes” med en gummiklubbe etter at limet tørker.
  • Gipsvegg under installasjon skal ikke hvile mot gulvet. Det må være et mellomrom på minst 1 mm mellom gulvet og gipsplaten.
  • Tynne plater i taket kan ikke brukes til å installere skillevegger – de vil bøyes og sprekke.
  • Ikke spar på mineralull når du forbereder rammen. Gips, selv om den har lydabsorberende egenskaper, men ikke nok til å nekte legging av ytterligere materialer.

  • Når du fester gips til rammen, bruker du en skrutrekker med mulighet til å angi boredybden.
  • Ikke dekk veggene med gipsplater “rygg mot rygg”. La små hull være slik at overflaten kan puste.
  • For å overføre store ark, bruk en konstruksjonsgrep – på denne måten vil arket ikke gå i stykker og sprekke.
  • Hvis du har skrapt på et gipsplater, kitt deretter ripen og dekk den med forsterkningstape – dette vil bidra til å bevare arkets integritet..
  • For å bøye lerretet, påfør merkene med en spesiell nålerulle og fukt dette stedet – etter en stund kan arket bøyes.

  Hvilken side som skal festes?

   Det er veldig viktig å observere riktig plassering av plater av gipsplater – gipsets forside skal “se” inn i rommet. Det er like enkelt som å skjære pærer å skille det – det er lettere enn den sømfulle siden, i tillegg vil bretting fortelle den riktige siden – den koniske kanten av gipsplaten (forsiden er avfaset, litt deprimert).

   Hvis du fikser gipsplaten med feil side innover, kan GOST -merkingen og andre inskripsjoner vises på overflaten av veggene.

   Kan jeg bruke på badet?

   Fuktresistent gips kan brukes i alle rom med et fuktig mikroklima – på badet, kjøkkenet eller toalettet. GKLV -ark behandles med spesielle impregneringer – hydrofob og soppdrepende. men dette materialet skal ikke komme i kontakt med vann! Impregnering kan beskytte mot fuktighet, men ikke konstant kontakt med vann. Husk at i midten av gips “sandwich” er det gips, om enn behandlet med spesielle forbindelser, som gradvis vil miste sin form fra samspill med vann.

   Belegget som skal monteres på gips – plastpaneler, fliser osv. Må være vanntett. Dette betyr at du må ta vare på GKLV-primeren med en spesiell “penetrerende” primer, velge fliselim av høy kvalitet, bruke silikonforseglingsmidler og flytende negler.

   Perfekt bevist silikonfugemasse som ikke lar vann trenge inn i sømmer og sprekker.

   Rollen som etterbehandling kan også utføres ved å vanntette maling. Det er en spesiell akryl latexbasert maling som er ugjennomtrengelig for vann, egnet for både vegger og tak. Med den videre driften av rommet kan veggene vaskes med forskjellige vaskemidler, siden vanntettingsmalingene er motstandsdyktige mot effekten av husholdningskjemikalier. Sann, erfarne håndverkere anbefaler fortsatt å foretrekke fliser..

   Det er et annet alternativ for etterbehandling av gipsvegg på badet eller kjøkkenet – tapet av vinyl eller glassfiber. Dette tette materialet er ikke redd for vanndamp.

   Husk at alle våtrom som er ferdig med gipsplater i gips, må være utstyrt med ventilasjon av høy kvalitet – det vil sikre sikkerheten og lang levetid for etterbehandlingsmaterialer i gipsplater.

   Er det mulig å lime tapet?

   Selvfølgelig kan du lime tapet på gipsplater. Den helt flate og glatte overflaten på gipsplaten ser ut til å være spesielt designet for liming av tapeter. GKLV trenger imidlertid forberedende arbeid. Det er ikke nødvendig å lime tapet direkte på gipsplatene, tross alt kan påskriftene, betegnelsene til GOST og sømmene vise seg gjennom tapetet. I tillegg har fuktbestandig og brannbestandig gipsvegg en grønn eller rød farge, og hvis du limer tapetet direkte på et ark gipsplater, kan fargen vises selv på veldig tett tapet..

   Hvis gipsplatene ikke blir behandlet, vil det være nesten umulig å fjerne dem fra gipsplaten senere, fordi papplaget som dekker gipset også vil bli fjernet med dem. I slike tilfeller må du bytte gips eller lime nye på toppen av gamle..

   For å oppnå optimale resultater, følg disse trinnene:

   • Vi foretar foreløpig priming av veggene. Dette gjøres for å forhindre sopp, og for bedre vedheft av overflaten på gipsplaten med kitt. Primeren kan påføres med en rulle eller pensel.
   • Vi behandler sømmene. Vi legger kitt på leddet og utjevner det med en slikkepott, påfører et forsterkningsnett på toppen. Etter tørking er det nødvendig å påføre et nytt lag kitt, jevne det og tørke det.
   • Vi dekker veggen med kitt i to lag. Den første er utjevning, og den andre er etterbehandling (ikke mer enn 5 mm).
   • Utfør forsiktig, uten unødig trykk, veggen med sandpapir.
   • Hvis tapetet er veldig tett, kan et annet lag med primer påføres for god vedheft av materialene..
   • Vi limer tapetet. Påføring av gips gjør at du kan lime tapeter av noe slag på den.

   Hva du skal klippe?

    Hjemme kan du kutte gips med en vanlig skarp kniv, en baufil for metall eller et stikksag er også egnet. Hovedbetingelsen for ryddig og jevn skjæring er riktig plassering av materialet og merkingen. Du kan markere med en vanlig lang linjal og en enkel blyant, for store ark trenger du et målebånd.

    Fuktresistent gips blir kuttet på samme måte som vanlig, det er perfekt saget og bøyet. Alle nødvendige hull, for eksempel hull til stikkontakter, er mye lettere å kutte før installasjon.

    For å kutte et ark av gipsplater pent, må du følge disse anbefalingene:

    • Legg arket på en flat overflate og merk med blyant.
    • Fest en metalllinjal til markeringslinjen og trekk en kniv langs den flere ganger, og dyp kuttet. Hvis gipsplaten er tynn, vil til og med en geistlig kniv gjøre det..
    • Bryt av arket med en rask bevegelse, mens du bryter det i kuttretningen, og ikke omvendt.

    Husk at når du kutter gipsplater, dannes det støv og smuler, derfor må åndedretts- og synsorganene beskyttes.

    Er stoffet helseskadelig?

    Gips er et byggemateriale som er ufarlig for mennesker. Gips og cellulose er miljøvennlige materialer, og produksjonsteknologien for gipsplater og gipsplater i samsvar med kravene til GOST og ulike internasjonale egenskaper.

    Dessverre kan det forekomme forfalskninger i markedene for byggematerialer, hvis kvalitet ikke oppfyller normer og standarder. Kjøp gips bare fra pålitelige og kjente produsenter. Sørg for å kreve samsvarsbevis når du kjøper.

    Det er en nyanse til – hvis i et rom med gipsplater som er ferdig med gips, holdes fuktigheten på mer enn 80% konstant eller materialet er i direkte kontakt med vann, vil det etter en stund, selv på materialet som er behandlet med spesielle impregneringer, mugg begynner å danne seg, noe som kan skade menneskers helse.

    For følgende alternativer for bruk av fuktresistent gips, se følgende video.