Fôr med treimitasjon: fordeler og ulemper

Tre er et av de mest populære bygg- og etterbehandlingsmaterialene. Imidlertid har ikke alle råd til å bygge et hus av kostbart naturtømmer. Alternativt kan du bruke fôr til en bar for veggdekorasjon. Slike materialer vil ikke ramme budsjettet hardt og vil ikke se mindre estetisk ut. Fordelene og ulempene med foring med imitasjon av en stang blir nærmere vurdert i denne artikkelen..

Særegenheter

Fôr er et brett med liten tykkelse, som brukes til innredning og utvendig dekorasjon av lokaler. Panelene er koblet til hverandre ved hjelp av pigger og spor.

Materiale med imitasjon av en stang skiller seg fra andre typer fôr i følgende parametere:

 • Tykkelsen på panelene for tømmeret er større enn den klassiske foringen (opptil 1,6 centimeter) og kan variere fra 1,6 til 3,7 centimeter. Takket være disse parameterne ligner finishen visuelt på en naturlig trebjelke..
 • For etterligning av tømmer av høy kvalitet er bredden på panelene minst 11 centimeter.
 • Installasjon av materialet under tømmeret kan bare gjøres i et horisontalt plan, når du som et vanlig fôr også kan feste det vertikalt og diagonalt.
 • Plater med etterligning av en stang har spesielle spor på siden, noe som er nødvendig for ventilasjon.
 • Overflaten på veggen dekket med tømmerpaneler er mer preget.

Anvendelsesområde

Dette materialet brukes til innvendig og utvendig dekorasjon av private hus eller bad. Det er mulig å kappe ikke bare vegger, men også tak med tavle under tømmeret. Basismaterialet er ikke viktig i dette tilfellet, det viktigste er at det ikke er sterke uregelmessigheter på overflaten.

Paneler med imitasjon av en bar foredler ikke bare utseendet på rommet, men skaper også et gunstig mikroklima, ettersom de er laget av miljøvennlige materialer. For innvendig veggdekorasjon er det best å bruke brede paneler (130-150 millimeter), som visuelt vil øke arealet til et lite rom.

For utvendig dekorasjon brukes tykkere og bredere (200 millimeter) brett, som lar deg skape effekten av et hus laget av naturlig tømmer. Før du fortsetter med installasjonen, må du ta vare på lyd- og varmeisolasjon.

Fordeler og ulemper

Som alle etterbehandlingsmaterialer har fôr under tømmeret sine fordeler og ulemper..

La oss vurdere de viktigste fordelene med slike paneler:

 • Estetisk utseende. Materialet vil passe perfekt inn i nesten alle rominteriørdesign.
 • Motstandsdyktig mot deformasjon. Panelene er laget av materialer som er slitesterke og motstandsdyktige mot mekanisk belastning..
 • Høy motstand mot forfall. Lerkeplank kan brukes selv i rom med høy luftfuktighet.
 • Miljøvennlighet. Paneler er laget av naturlig tre av god kvalitet.
 • Lav kostnad sammenlignet med naturlig tømmer.
 • Passer til nesten alle typer vegger og tak.
 • Enkel installasjon.
 • Lang levetid, som er omtrent 25 år, hvis panelene ikke behandles med ytterligere midler mot mikroorganismer og mugg. Behandling av plater med spesielle forbindelser vil bare øke levetiden.
 • Gir lyd- og varmeisolasjon. Imidlertid bør du ikke bruke slike paneler som det viktigste varmeisoleringsmaterialet..

Til tross for de betydelige fordelene, har materialet flere ulemper. For det meste skyldes ulempene egenskapene til tresorten som ble brukt til å lage foringen..

De største ulempene med tømmerpaneler inkluderer følgende:

 • Noen tresorter som foringen er laget av, tilhører ikke brannsikre materialer. Slike produkter må behandles med spesielle forbindelser..
 • Valg av materiale for ekstern dekorasjon må behandles med spesiell forsiktighet. Veden må være motstandsdyktig mot atmosfærisk nedbør og ikke falme fra eksponering for direkte sollys.
 • Ikke alt treverket som fôret er laget for tømmeret har god motstand mot forfall og soppformasjoner. Av denne grunn anbefales det å behandle materialet årlig med spesielle forbindelser med et antiseptisk middel..

Visninger

Fôr til tømmer har mange varianter, som ikke bare er forskjellige i størrelse, men også i kvalitet. Kvaliteten avhenger først og fremst av materialet som brukes til å lage panelene..

Fôr for tømmer er delt inn i tre hovedklasser:

 • “A” – denne klassen inkluderer brett av høyeste kvalitet. Det er ingen feil på overflaten av slike paneler..
 • “B” – det er mindre feil på overflaten av foringen til denne gruppen. I utseende er slike materialer dårligere enn klasse “A” paneler, men de er mye lavere..
 • “C” er det mest budsjettvennlige alternativet for tømmerpaneler. Materialet er ikke av beste kvalitet, på overflaten som det er feil på. Ofte trenger slike paneler ekstra sliping..

Materiale

Materialet som ble brukt til å lage foringen under tømmeret vil avhenge av kostnaden og noen egenskaper.

For produksjon av slike paneler brukes følgende tresorter oftest:

 • Furu;
 • gran;
 • seder;
 • lerk.

Furu og gran er svært motstandsdyktig mot forfall. I tillegg har slikt treverk en fantastisk harpiksaktig lukt. Sammenlignet med furu er gran ikke like sterk og motstandsdyktig mot eksterne negative faktorer.

Cedar kan kalles både slitesterkt og mykt materiale.. Slikt tre har antiseptiske egenskaper og renser luften for bakterier. Sedert fôr har en lys nyanse og en vakker tekstur. Siden materialet tilhører bartrær og inneholder mye harpiks, har det god motstand mot forrådnende prosesser.

Paneler og lerketrær er flotte ikke bare for å dekorere et hus, men også for bad. Slikt tre anses som et brannsikkert materiale: panelene varmes ikke opp under påvirkning av høye temperaturer og kan ikke brennes på dem..

Lerk er også motstandsdyktig mot høye fuktighetsnivåer, så den svulmer ikke, er ikke utsatt for deformasjon og forfall. En annen stor fordel med dette materialet er dets høye styrke..

Størrelsen

Som nevnt tidligere har panelene for tømmeret mer imponerende dimensjoner enn det klassiske fôret. Brettene kan være opptil seks meter lange. Bredden på slike produkter varierer fra 6,5 ​​til 20 centimeter. På byggemarkedet kan du også finne produkter med en bredde på 25 centimeter, men siden etterspørselen etter slike paneler er liten og prisen er ganske høy, kan du sjelden finne dem..

Når det gjelder tykkelsen på panelene, er de vanligste alternativene mellom 1,8 og 3,4 centimeter. Kvaliteten og styrken på finishen avhenger i stor grad av tykkelsen. Noen firmaer kan lage skreddersydde fôr i henhold til individuelle parametere..

Valg anbefalinger

  Når du velger, må du først og fremst fokusere på type finish. Hvis panelene skal brukes til fasaden på en bygning, bør det tas spesiell hensyn til treets kvalitet og dimensjonene. Materialet må være motstandsdyktig mot den negative påvirkningen fra det ytre miljøet. Når det gjelder platens parametere, er bredere og tykkere paneler best egnet for utvendig etterbehandling..

  Til innredning kan du bruke rimeligere og tynnere foring. I dette tilfellet vil ikke hovedkriteriet ved valg av materiale være dets motstand mot ytre påvirkninger, men dets estetiske utseende. De eneste unntakene er rom med høy luftfuktighet..

  Installasjonstips – i neste video.