Flytende negler: hva er de og hvilke er bedre å velge?

Flytende negler: hva er de og hvilke er bedre å velge?

Flytende negler har dukket opp relativt nylig. I utgangspunktet var dette navnet på et spesifikt amerikanskprodusert lim. På grunn av de høye tekniske og operasjonelle egenskapene ble sammensetningen imidlertid raskt utbredt, og navnet ble et kjent navn..

Definisjon

Flytende spiker er et universelt lim for ulike overflater, inkludert de med forskjellige teksturer (keramikk, glass, metall, gipsplater). I tillegg til høy vedheft viser disse formuleringene styrke og høye herdehastigheter. Det tar bare noen sekunder for limet å stivne. Samtidig er forbruket veldig økonomisk – en dråpe er i stand til å lime overflater med en belastning på opptil 50 kg.

Populariteten til flytende spiker skyldes også muligheten til å tett koble sammen overflater uten å bruke de vanlige festene (spiker, skruer), noe som forenkler og reduserer reparasjonstiden og anleggsarbeidet betydelig. Bruk av flytende spiker eliminerer støy og støv, de korroderer ikke, i motsetning til vanlige metallfester.

Bruken av sammensetningen krever ikke profesjonelle ferdigheter og arbeidskrevende overflatebehandling. Et annet “pluss” er muligheten for å lime buede overflater, inkludert når de ikke passer helt.

Slikt lim er ikke redd for eksponering for vann og lave temperaturer (med unntak av vannbaserte formuleringer), brannbestandig. De fleste formuleringer av høy kvalitet er giftfrie, har en mild nøytral lukt.

Produktet har en praktisk frigjøringsform – dette er rør med forskjellige volumer, minimum er 0,3 liter. Som regel, for å bruke dem, trengs en spesiell pistol, der røret settes inn. Å bruke komposisjonen er ganske enkelt, selv for en ikke-profesjonell.

Sammensetning

Flytende negler er basert på gummi kombinert med polymerer. Fyllstoffet er en spesiell type leire preget av forbedret plastisitet. I noen formuleringer brukes kritt i stedet for leire. Sistnevnte blir ikke bare et fyllstoff, men gir også den nødvendige limskjermen. I den klassiske oppskriften (ved bruk av leirefyll) er titanoksid ansvarlig for fargen.

Eldre formulering inkluderer også aceton (tilsatt for å øke tørkeprosessen) og toluon (for å forbedre vedheftet). Imidlertid er disse komponentene giftige, og de fleste av de ledende produsentene nektet å legge dem til sammensetningen av flytende negler..

GOST forbyr ikke bruk i komposisjoner, men flere og flere anerkjente europeiske og innenlandske produsenter introduserer dem ikke i flytende negler.

Det er gummi (neopren) og akryl (vannbaserte komposisjoner). Førstnevnte, som allerede nevnt, er basert på et gummiløsningsmiddel, sistnevnte på akrylatbasis. Akrylkopolymerer i vannløselige formuleringer kan erstatte PVC eller polyuretan.

Typer og tekniske egenskaper

Avhengig av basen er flytende negler delt inn i følgende sammensetninger:

Vannbasert

Slike sammensetninger har en akrylbase, og anses derfor som absolutt miljøvennlige. De er egnet for liming av overflater som en person er i direkte kontakt med (innredning av stuer i utgangspunktet). Når de påføres og tørkes, avgir ikke vannbaserte flytende negler en ubehagelig lukt. Styrkeindikatorene for sammensetningen er lavere enn for syntetiske analoger, derfor er de ikke egnet for liming av tunge overflater. Blant ulempene er lave indikatorer på fuktmotstand og frostbestandighet, og derfor er de ikke egnet for bruk under høy luftfuktighet, for utendørs arbeid.

Syntetisk opprinnelse

Slike negler kalles også neoprenspiker, og syntetisk gummi brukes som løsningsmiddel. Limet er preget av høy styrke, derfor er det egnet for å fikse selv tunge materialer (metaller). Den kjennetegnes av frostbestandighet, tåler temperatursvingninger godt, eksponering for fuktighet. Ulempen er lav toksisitet. Når det påføres, avgir limet en mild spesifikk lukt, som fordamper av seg selv 2-3 dager etter påføring.

Utvilsomt bestemmer sammensetningen av flytende negler omfanget av søknaden..

I denne forbindelse er limet delt inn i to typer:

  • universell;
  • spesiell.

Det universelle limet har funnet bred anvendelse, ettersom det gir pålitelig fiksering av forskjellige overflater under alle forhold. Under spesifikke forhold fungerer imidlertid en spesiell modifikasjon fortsatt bedre. Den kan spesialdesignes for utendørs eller innendørs bruk, tørre eller våtrom, utelukkende for metalloverflater, for utvidet polystyren. Spesielle sammensetninger inkluderer også sammensetninger med økt vedheft, styrke eller akselerert limherdetid..

Spesifikt inkluderer varmebestandig lim (brukes til å reparere ovner og peiser). Vanntette og frostbestandige kolleger brukes vanligvis til utendørs arbeid. Slike sammensetninger er værbestandige, endrer ikke egenskapene selv etter flere fryse- / tinesykluser..

Farger

Fordelen med flytende negler er også flere fargevariasjoner, så limpunktene er nesten usynlige. Gjennomsiktige og gjennomskinnelige formuleringer er veldig populære, men de kan ikke alltid brukes på grunn av utilstrekkelig vedheft..

I røret kan du finne hvitt eller beige lim, vanligvis designet for liming av plast og ekspanderte polystyrenelementer. Den brune fargen på flytende negler er vanligvis karakteristisk for tresammensetninger. Fargen på limet matcher skyggen av det lakkerte treverket, som lar deg maskere skjøtene.

Gule flytende negler er egnet for fargede materialer.. Hvis dette verktøyet er av en passende sammensetning, men sidespor og veggpaneler er festet til det.

Hvis du ikke finner den rette fargen på flytende negler, kan du ganske enkelt lime inn den helt tørkede limsømmen i en passende nyanse. I dette tilfellet bør man huske på kompatibiliteten mellom maling og lakk på forskjellige lag. Så det er bedre å male vannbasert lim med akrylmaling, gummisøm – med lignende syntetiske midler..

Avtale

Flytende spiker brukes vanligvis til liming av overflater av metall, tre og sponplater, glass og speil, samt konstruksjoner av gipsplater. Det er mulig å koble til både homogene og ulikt, så vel som løst vedheftende baser.

Et viktig poeng – limet er ikke beregnet for liming av våte overflater, i så fall mister det evnen til å feste seg til materialet. Med vått menes ikke bare overflater som vann er påført eller i kontakt med, men også utilstrekkelig tørket treverk..

Flytende negler er mye brukt i reparasjonsarbeid – tunge tapeter (for eksempel bambus eller kork tapet, myke veggpaneler), keramiske fliser kan festes på dem. Samtidig vil påliteligheten av vedheft ved bruk av flytende spiker være høyere enn tradisjonelle murforbindelser viser..

Den eneste ulempen er de høyere kostnadene for flytende negler, så det er bedre å bruke dem til å kle små overflater. For å legge fliser på store områder er det selvfølgelig mer rasjonelt å bruke klassiske murblandinger. Flytende spiker brukes ofte til å lime takpaneler, og kan også brukes til å feste gulvlister eller lister. For disse formålene er det bedre å bruke hurtigherdende forbindelser for plast..

Noen produsenter bruker flytende spiker som tetningsmasse for å fylle hull i veggoverflater., mellom vegger og gulv, i vindu og døråpninger. I prinsippet er dette mulig, men tetningsmasser er elastiske, noe som ikke kan sies om flytende spiker. I teorien kan du selvfølgelig bruke dem som fugemasse. Imidlertid viser praksis at det er uønsket å gjøre dette. Flytende negler er også egnet for speil, men de bør ikke inneholde komponenter som ødelegger amalgam. Som regel er dette silikonbaserte formuleringer..

Bare flytende spiker av neopren med økt styrke er egnet for liming av metall- og betongunderlag (de må tåle en belastning på opptil 80 kg / m2). De brukes også til å feste store eller tunge treoverflater, for eksempel til liming av laminat på veggen. Dette er en av teknologiene for sonering av et rom, for å oppnå den nødvendige visuelle effekten..

For liming av noen gulvmaterialer – linoleum, teppe, flytende negler kan også brukes. Det kan riktignok være for dyrt, i tillegg vil det kreves en spesiell supersterk, vibrasjonsbestandig sammensetning..

Flytende spiker brukes ofte i en kombinasjon av metallhardware og brukes til og med for å beskytte sistnevnte mot korrosjon..

Produsentoversikt

Ikke forvent høy kvalitet og sikkerhet fra anonyme formuleringer fra ukjente produsenter. Det bør gis preferanse til originale produkter av et anerkjent merke, derfor er det nyttig å be selgeren om et samsvarsbevis før du kjøper..

Den ledende produsenten av flytende negler er det tyske selskapet Henkel.. De produserte limene Makroflex og Montazh Moment er universelle. Det er også en spesiell linje for takfliser, gesimser og listverk, separate komposisjoner for sponplater, tre, glass, metall. Modifikasjonen “Super Strong Plus” tåler økte (opptil 100 kg / m2) belastninger.

For liming av tunge konstruksjoner (veggpaneler, fasader, fliser) anbefaler produsenten å velge “Monteringsmoment ekstra sterkt”. Det er imidlertid ikke egnet for fiksering av polystyrenskum. I dette tilfellet er det bedre å bruke “Instant Super Strong” vannbasert.

En utvidet serie med flytende spiker kan bli funnet fra en annen produsent fra Tyskland – Kim Tec.. Differensiering av sammensetninger gjøres basert på teksturen til materialene som skal limes, indikatorer på styrken til limbåndet. Fuktresistente formuleringer er også tilgjengelige.

Amerikansk lim er kjent for sin høye kvalitet (noe som er ganske logisk, fordi USA er fødestedet til flytende negler). Blant lederne er Franklin, Macco, hvis produkter er av konstant høy kvalitet. LN601 gummilim fra Macco er kjent for sin allsidighet. Det er imidlertid ikke egnet for applikasjoner med høy luftfuktighet..

Nesten ikke dårligere enn europeiske komposisjoner og flytende spiker “Titan” fra en polsk produsent. I tillegg til høy kvalitet, er produktet preget av rimelige priser. Hvis du trenger en komposisjon for keramiske fliser, er “Titan WB-50”, “Solvent Free” egnet, som er preget av forbedret vedheft, fuktmotstand, og i tillegg tåler de små vibrasjoner og tørker raskt.

For speil anbefales vanligvis LN-930 eller Zigger 93. Sammensetningen av disse flytende neglene skader ikke overflaten da den ikke ødelegger amalgamet.

Blant sammensetningene som er motstandsdyktige mot indikatorer for høy luftfuktighet, er det verdt å merke seg Nail Power, Tub Surround. Deres fuktmotstand i kombinasjon med egenskaper med høy styrke tillater bruk av forbindelser til flislegging av bad og kjøkken.

Hurtigtørkende blandinger inkluderer “løsemiddelfri”, som er praktisk å bruke for liming av tak gesimser, listverk, baguetter og andre elementer festet til vertikale baser.

Blant de allsidige flytende neglene som har mottatt positive tilbakemeldinger fra forbrukere, er vanligvis “Stayer 41334” notert. (Tyskland), “Titebond Multi Purpose” (USA), “Moment Installation Universal” (Russland).

For plastoverflater anbefales komposisjonene “Quelyd Mastifix Ultra”, “Kraftool KN-915”. Sistnevnte er også egnet for bruk ved høy luftfuktighet..

For fliser, i tillegg til svært holdbare festemidler, kan du også kjøpe “Titanium Ceramics and Stone”, “Liquid Nails”. De er egnet for å fikse store materialer, inkludert keramiske fliser og kunststein. Tilgjengelig i hvite og beige farger, noe som eliminerer behovet for fuging.

Hvordan velge?

Valg av flytende negler anbefales i henhold til følgende kriterier:

Sammensetning

Avhengig av formålet med sammensetningen, bør du velge akryl eller gummi flytende negler. Førstnevnte er optimale for lette materialer som brukes innendørs ved normal fuktighet. I alle andre tilfeller er det bedre å velge en gummibasert analog..

Det er å foretrekke å velge en sammensetning med et leirefyllstoff, siden krittmodifikasjoner har den verste vedheft. Sammensetningen med kritt bør forlates selv om det er planlagt å lime metalloverflater. Aceton og taulon er også uønsket i limets sammensetning, hvis tilstedeværelse vanligvis indikeres av en sterk skarp lukt.

Omfang av bruk

Dette kriteriet er i stor grad relatert til det forrige. Til husholdningsbruk er vanligvis flytende spiker tilstrekkelig. For bad, kjøkken og andre rom med høy luftfuktighet, så vel som for utendørs bruk, bør bare fuktresistente forbindelser velges.

Spesielt lim er også nødvendig for å fikse polystyrenskum.. Andre typer kan inneholde tilsetningsstoffer som ødelegger materialet..

Innstilling av hastighet

I de fleste tilfeller er ikke dette kriteriet det viktigste når du kjøper flytende negler. Når det gjelder liming av fliser til tak og lignende overflater, er det imidlertid bedre å velge et lim med økt innstillingshastighet..

Hvis du ikke har tilstrekkelig dyktighet til jobben, er det bedre å velge formuleringer som har en lavere innstillingshastighet. Dette lar deg korrigere plasseringen av delene..

Type og vekt på limte overflater

Universelle komposisjoner er egnet for å løse de fleste konstruksjons- og reparasjonsoppgaver, men i noen tilfeller er det bedre å bruke spesialiserte analoger, med tanke på egenskapene til elementenes materiale. Det er viktig å ta hensyn til vekten til produktene, korrelere det med limets styrke. Jo større massen av produktene som skal limes, desto høyere bør den lastbærende koeffisienten være..

Når du velger flytende negler, er det viktig å være oppmerksom på materialkompatibilitet.. Så, vannløselige polyuretanbaserte forbindelser anbefales ikke for liming av polyetylen- og teflonoverflater. Akryl brukes best på porøse underlag. Når du kjøper, bør du ta hensyn til holdbarhet og lagringsforhold. Den første overstiger vanligvis ikke 12 måneder hvis den lagres ved en temperatur på -5 … +30 grader. Ikke la produktet fryse, dets kontakt med vann. Når den utsettes for direkte sollys, eksfolierer sammensetningen.

Bruksveiledning

Limet påføres enkelt hjemme, uten å kreve en profesjonell tilnærming. Den er helt klar til bruk, du trenger bare å plassere kassetten i en spesiell pistol. Men i fravær av slike kan du bruke lim uten det. Det blir bare litt ubehagelig.

Forbered overflater før du påfører lim. De må være rene, fettfrie og tørre. Ellers er limets vedheft vesentlig svekket..

Limrøret må installeres i en spesiell pistol og åpnes. På store overflater påføres limet med en slange; for små lette deler er flekkpåføring tilstrekkelig.

Etter at limet er påført delen som skal fikses, presses det fast mot basen og holdes i 1-2 minutter. Om nødvendig må du justere det horisontale og vertikale.

Hvis delene er tunge nok eller i suspendert tilstand, anbefales det å påføre en liten mengde flytende spiker på basen. Den endelige vedheftet vil skje om 1-2 dager. Det er etter denne tiden at strukturen som skal limes kan betjenes..

Hvis tunge deler festes til vertikale eller skrånende overflater, er det best å støtte dem pålitelig med tre- eller metallstøtter. Slike støtter bør installeres jevnt over hele overflaten av delen som skal festes og stå til limsømmen er helt tørr..

Liming av skjøre gjenstander (glassoverflater, speil) på en vertikal base krever også bruk av støtter og ytterligere fiksering av elementet med malertape til veggen til limet er helt tørt. Hvis tunge overflater limes, kan følgende teknologi brukes. Påfør tilstrekkelig mengde lim på den forberedte delen og fest den til basen i et minutt, og fjern deretter. Vent 5-7 minutter slik at limet absorberes i de øvre lagene av både delen og arbeidsbasen, fest deretter delen på arbeidsflaten igjen, juster den og hold den i 2-4 minutter til den fester seg. Monter eventuelt trestøtter til limet er helt tørt.

Når du arbeider med gummilim, anbefales det å bruke åndedrettsvern og beskytte huden på hendene med hansker.. Siden sammensetningen er giftig, bør det sørges for god ventilasjon for innendørs bruk. Frem til herdingstidspunktet er slikt lim brannfarlig, derfor bør arbeidet utføres fra varme- og oppvarmingsenheter og brannkilder. Hvis det kommer lim på forsidene eller andre overflater som ikke kan limes under påføring, tørk av dråpene så snart som mulig, først med en tørr og deretter med en fuktig klut..

Den herdede sammensetningen kan fjernes mekanisk, det vil si ved å skrape av overflaten. Dette kan imidlertid skade sistnevnte. Bedre å bruke mineralske løsemidler eller en hårføner.

Ved bruk av løsemidler anbefales det å utføre en foreløpig test på en prøve av materialet eller en usynlig del av det. Hvis det ikke er skadet 30 minutter etter at løsningsmidlet er påført prøven, det ikke merkes noen negativ påvirkning på overflaten, kan du løse opp flekkene på basen med dette verktøyet. En liten mengde løsningsmiddel skal påføres limdråpene, vent 3-5 minutter og tørk forsiktig av med en fille. Etter det skal belegget vaskes med rent vann..

Den enkleste og sikreste måten innebærer oppvarming av det herdede limet med en hårføner.. Deretter vil de få en flytende konsistens, dråpene fjernes ganske enkelt med en ren klut, og overflaten skylles med vann. Hvis flytende akrylspiker kommer på huden, vaskes de av med vanlig rennende vann og såpe, hvis de er av gummi – bruk vegetabilsk olje, vaselin eller fettkrem.

Nyttige tips

For å jobbe med flytende spiker trenger du en pistol (ligner visuelt på en sprøyte), hvor en kassett med lim er satt inn. Den ene siden av patronen hviler mot pistolens vegg, når den presses på som en del av limet presses ut. På grunn av designens enkelhet kan selv en person som ikke har erfaring med konstruksjonsaktiviteter håndtere påføring av flytende spiker..

For arbeid kan du bruke ramme- eller arkpistoler. Førstnevnte anses som mer pålitelige. Avhengig av design er det mulig å velge enheter med eller uten bakover. Sistnevnte brukes vanligvis til profesjonelle formål. For husholdningsbruk er en pistol uten omvendt slag tilstrekkelig.

Hvis du planlegger å bruke flere typer flytende spiker samtidig, er det bedre å velge profesjonelle pistoler der du kan bytte rør uten å vente på at limet i kassetten løper ut..

Under visse forhold kan du klare deg uten pistol. For å gjøre dette, åpne røret og klem ut limet ved å trykke på den bevegelige bunnen. Du kan gjøre dette med en hammer. I dette tilfellet er det imidlertid alltid fare for ujevn frigjøring av limet, så vel som sprut..

Den øvre delen av røret har en dispenser. Ved å kutte høyere eller lavere justerer du tykkelsen på limlaget og dermed forbruket. Produsenter anbefaler vanligvis å kutte røret langs den nedre delen (nærmere patronen) for å oppnå en selvklebende tykkelse på 6 mm..

I noen tilfeller er imidlertid et mindre beløp tilstrekkelig. Så hvis det er nødvendig å smøre sømmene (for eksempel etter delen eller taksokkelen, er flisen fikset), kan du kutte av hjørnet av røret i første divisjon. Da kommer limet ut i et lag med en diameter på 2 mm.

Små og lette plastdeler kan limes ved å kutte av røret i andre divisjon. Da kommer det et lag med en tykkelse på 3 mm ut av det. Tykkere plast, samt lette tredeler kan fikses ved å kutte av røret i tredje divisjon. Det frigjorte laget vil være lik 4 mm.

Tykke og tunge deler av plast og tre kan “plantes” på et 5 mm limlag, for å slippe av den fjerde divisjonen av røret.

I videoen nedenfor finner du en sammenligning mellom smeltelim og flytende negler. Er det mulig å erstatte en med en annen? For hvilke overflater er det bedre å velge smeltelim, og for hvilke flytende negler?