Det fine med isolasjon i tak i et trehus

Taket og taket må på en pålitelig måte beskytte innbyggerne i huset, ikke bare mot nedbør, men også mot temperaturendringer. I seg selv beholder treet varmen ganske bra, men det trenger fortsatt ekstra beskyttelse. Det kan være vanskelig å gjøre det ordentlig..

Særegenheter

I et trehus viser det seg å være et helt logisk skritt å bruke tre for å lage gulv: byggherrer legger bjelker, foret med brett nedenfra. Mangelen på oppvarming i den øvre delen av bygningen blir til behovet for isolasjon. Og selv når et boligloft er utstyrt, hjelper isolerende materialer til å spare drivstoff, øke lydisolasjonen.

Isolering av taket fra en bar i et landsbyhus kan bare gjøres riktig etter eliminering av defekter i treoverflaten. De er dekket med slep, polymerfibre eller blåst ut med polyuretanskum. Du bør ikke prøve å spare tid ved å bruke forskjellige materialer: uavhengig av egenskapene deres, vil det ikke fungere for å kompensere for manglene i basen på denne måten. Komprimering eller tetningsarbeid må utføres med det største ansvar og samvittighetsfullhet. Mange eksperter anser jute fiber for å være den mest praktiske løsningen..

Før isolasjon må trekonstruksjoner behandles med antiseptiske forbindelser for å undertrykke den akselererte utviklingen av parasittsopp og andre mikroorganismer. I spesielt vanskelige tilfeller utføres behandlingen to ganger for å øke effektiviteten av beskyttelsen.

Hvordan kan du isolere?

Men viktigheten av forberedelse betyr ikke at valget av isolasjon ikke er vesentlig nok..

Oftest brukt i forstadsbygninger:

 • mineralull;
 • utvidet leire;
 • utvidet polystyren og dets underarter – polystyren;
 • sagflis.

Hovedtyngden av utviklere bruker aktivt mineralull, som er relativt billig og installert uten unødvendige problemer, beholder utmerket sine forbrukeregenskaper i lang tid.

Et lag mineralull forbedrer lydisoleringskarakteristikkene til gulvet; på samme tid er de svake punktene akkumulering av fuktighet (med svekkelse av varmeisoleringsegenskapene) og høy sanitærrisiko.

Ved å bruke skum kan du garantere fullstendig miljøsikkerhet. Utvidede isoporplater (dette er det offisielle navnet på materialet) er veldig lette, er lite utsatt for å smuldre og overfører varme enda mindre enn det vanlige emballasjematerialet. Når det utsettes for vann, er polystyrenskum fullstendig upåvirket og kan gi utmerket isolasjon selv ved relativt lav tykkelse..

Dessverre brenner ekspandert polystyren godt, og gnagere ordner ofte bevegelsene sine i den..

Varmeisolasjon med ekspandert leire er også utbredt i trehus, fordi dette materialet:

 • krever ikke betydelige utgifter;
 • under gunstige forhold fungerer det mer effektivt og lengre enn noen andre;
 • lider ikke av kontakt med vann;
 • ikke brannfarlig og mekanisk sterk.

Folk begynte å bruke sagflis mye tidligere enn blokker av ekspandert leire og ekspandert polystyren. Denne metoden skader ikke miljøet, og derfor kan du trygt bruke den selv nå. Ethvert sagbruk vil selge avfall til foredling til en usedvanlig lav pris, og profesjonelle byggherrer eller folk som ofte høster ved kan selv samle det nødvendige materialet.

Men man må regne med faren for brann og det faktum at sagflis beholder varmen godt bare frisk. Så snart de tørker ut, blir våte eller kaker (mister volum), vil de negative konsekvensene umiddelbart føle seg.

Oppvarming med penoplex (aka ekstrudert polystyrenskum) er tilrådelig fordi det på ingen måte er dårligere enn mineralull i sine praktiske egenskaper og er relativt billig. Men den økte antennelsesrisikoen må tas i betraktning, Selv om dette ikke er en uoverstigelig hindring i arbeidet, trenger du bare å bruke spesielle impregneringer.

Utstyret til et spesielt dampbarrieresjikt hjelper til med å takle høy permeabilitet for vanndamp, hvis opprettelse må behandles med all alvor..

De samme alternativene kan brukes når du isolerer loftsgulvet i et privat hus; men det er lurt å overlate det endelige valget til profesjonelle byggherrer og designere, i det minste å rådføre seg med dem før du kjøper.

Installasjonsmetoder

Arrangement av varmeisolering av tak i trehus deler seg i to deler: i ett tilfelle utføres arbeid på loftet eller loftet, åpner gulvet, i det andre åpner de den øverste delen av rommet og plasserer de valgte materialene i det. Forskjeller gjelder også arbeidsteknologien, så begge alternativene bør vurderes atskilt fra hverandre..

Utenfor

Når de begynner å virke på loftet, er basen isolert med mineralull først etter at taket er fylt på bjelkene (et kantet brett brukes til det). I et hus som har vært brukt lenge, er det ikke nødvendig å demontere det eksisterende taket og lage et nytt., det er nok å plassere en mobilramme på toppen av loftsgulvet. Hullene på bjelkene er fylt med et materiale som beholder dampstrømmer, og det er ikke verdt å spare på det. De huseierne som i jakten på økonomi foretrakk enkelt polyetylen fremfor folieløsninger, kunne ikke isolere bygningen riktig og miste mye varme.

Hvis det allerede er et gulv på loftet, vil det ikke være mulig å bruke en dampsperre mellom bjelkene, men problemet kan løses, du trenger bare å sette det under rammeplatene. Først da kommer mineralullens tur, og teknologien gir en liten innsnevring av leggetrinnet i forhold til størrelsen på platen. Når de går litt oppå hverandre, vil de derved redusere passasje av kald luft. ved leddene og vil øke arbeidseffektiviteten.

Standard prosedyre innebærer å legge fra hjørnet lengst fra inngangen.. For at bomullen ikke skal skli for hvert trinn, er det fornuftig å legge kryssfinerplater på toppen (strengt på toppen av vanntettingen, hvis loftet ikke har blitt isolert og ikke skal isolere). Så kommer arbeidet med det ferdige gulvet..

Selv om handlingsrekkefølgen i et trehus er blitt analysert, er forskjellene ved isolering av loftsgulv med egne hender i murstein, blokk og betongbygninger minimale.

Et eget punkt er tykkelsen på varmeisolasjonen som ligger i overlappingen mellom husets gulv. Denne parameteren endres ikke avhengig av valgt design, selv om dette er akkurat det mange nybegynnere bygger. Forutsatt hva som skal til isolere et kaldt loft med ekspandert leire eller slagg, deretter helles disse materialene i 0,25-0,3 m hver, og de blir jevnt utjevnet, for å unngå de minste forvrengninger av det neste laget av “paien”. Deretter plasseres en tynn avrettingsmasse og platene limes over med takmateriale.

De prøver å bruke skumbetong mindre og mindre: selve materialet er tungt, du må sette det minst 40 cm hver gang. Det eneste plusset er at det ikke er behov for en avrettingsmasse..

Fra insiden

Tilnærmingen til å isolere taket i et trehus nedenfra skiller seg fra det som er beskrevet i forrige avsnitt. Og poenget er ikke bare at det er mye vanskeligere å bruke bulkmaterialer, samme sagflis, uten å sølle dem inn i rommet under arbeidet. Problemet er også det høyden på rommet vil bli merkbart redusert, men dette passer ikke alltid eierne.

De starter alltid arbeidet med å legge vanntetting (mange håndverkere foretrekker glassin). Rullen rulles ut på gulvet og kuttes i strimler slik at hver stripe er 0,1 m større enn gapet fra en bjelke til en annen.

Du må også jobbe:

 • mineralull (valg av ruller eller tallerkener er en smakssak);
 • skum (nøyaktig 5 cm tykt);
 • negler (hvis størrelse er valgt uavhengig);
 • monteringsskum;
 • lameller 1 eller 2 cm brede;
 • sterk hammer;
 • konstruksjon kniv;
 • elektrisk stikksag.

De kuttede strimlene er festet til sideplanene på bjelkene, hvoretter hullene fylles med skum (det må passe godt, med kraftpåføring, slik at det ikke faller ut senere). Ikke glem det etter at skummet og bygningsskummet har fylt alle hullene, må det brukes et ekstra lag glassin. Inntil alt dette er gjort, kan det ikke være snakk om å legge mineralull.

Det er oftest plassert i to lag, slik at leddene i de nedre platene sammenfaller med de sentrale delene av de øvre (da vil varmetapet være minimalt).

Hyppige feil

Som du allerede har sett, er teknologien for varmeisolering av loftsbunnen i et trehus enkel. Men selv i det enkleste tilfellet, når tidstestede og velprøvde løsninger brukes, kan det gjøres feil..

Bruken av moderne materialer gir heller ikke en fullstendig garanti for suksess. Derfor må du vite godt hva slags feil som kan gjøres i dette tilfellet..

 • En av dem har allerede blitt diskutert – dette er isolasjon uten å kontrollere kvaliteten på treverket. Hvis den er helt ny og fullt ut oppfyller alle kravene, er det veldig bra. Men når du trenger å isolere et tømmerhus som har tjent i mer enn ett år, ville det være bedre å bruke litt tid på å sjekke enn å senere lide av din egen latskap og uoppmerksomhet. Huset der feilen har bosatt seg, vil ingenting redde og gi komfort.
 • Det kan ikke antas at den beste isolasjonen kan lagres på noen måte. Ved å levere den hjem og la den stå en stund før jobb, må du ta vare på maksimal tørrhet. Selv de mest pålitelige produktene og strukturene, som av produsentene erklæres som fuktresistente, kan miste sine verdifulle egenskaper ved for tidlig kontakt med vann..
 • Det er uakseptabelt å fjerne filmen eller åpne emballasjen på et åpent sted, det er lurt å gjøre dette tidligst 24 timer før bruk og i selve den isolerte bygningen.
 • Etter legging må du raskt lukke materialet med vanntetting og generelt fremskynde den grove finishen.

Hjelpsomme hint

 • Det er mulig å bruke ekspandert leire, med alle sine positive egenskaper, bare i hus med sterke, velordnede bjelker. Saken er at dette materialet skaper en kraftig belastning på basen – fra 200 til 400 kg per 1 kvm. m, avhengig av tykkelsen på det lagde laget.
 • Når du velger polymerovner, bør du fokusere på de dyrere variantene, som har økt motstand mot brann.
 • Ikke stol på riktig installasjon av dreiebenken når du legger rullematerialer, det er bedre å sikre dem i tillegg med plugger.

Se nedenfor for mer informasjon.