Deep penetration primer: materialegenskaper

Deep penetration primer: materialegenskaper

Når du skal dekorere vegger og andre overflater, er det alltid nødvendig med forberedende arbeid. Og praktisk talt ingen av dem klarer seg uten priming. Ofte er det en dyp penetrasjonsprimer som brukes til dette. Disse forbindelsene er veldig populære og forlenger reparasjonens holdbarhet betydelig. Derfor er det nødvendig å studere egenskapene til dette materialet og prinsippene for dets valg..

Hva det er?

Når som helst en renovering krever etterbehandling av vegger, gulv eller tak, er det viktig å grunne dem før du påfører toppstrøk. Primeren brukes før maling, sparkling, tapetsering, legging av fliser, dekorering av vegger, gulv og i andre tilfeller under bygging. Men ikke alle vet at det er forskjellige typer primere som er forskjellige i handlingsprinsippet..

Avhengig av hva basen er, velg forskjellige typer primer. I noen tilfeller er dette nettopp jorda for dyp penetrasjon. Fra navnet på dette etterbehandlingsmaterialet kan det forstås at sammensetningen absorberes dypt i overflaten som den påføres. Dermed impregneres veggene til en dybde på mer enn 1 cm. Slike forbindelser styrker veggene. Dette øker påliteligheten til finishen..

Denne primeren er hovedsakelig beregnet for impregnering av porøse overflater. I dette tilfellet fungerer primeren som et bindingselement for grunnmaterialet. Dermed er det i stand til å redusere muligheten for å rive ut og ødelegge pussede overflater, samt avskalling av kalk og andre materialer..

En dyp penetrerende primer som er utmerket for innendørs bruk. Denne sammensetningen har tekniske egenskaper av høy kvalitet som gjør at den kan brukes selv under de mest aggressive forholdene. Den penetrerende primeren har en spesiell kjemisk sammensetning som forbedrer dens egenskaper. Den inkluderer akrylharpikser og vanndispersjon.

Polymerene som inngår i disse blandingene øker kapillæreffekten og påvirker derved penetrasjonsdybden til sammensetningen. Driftsprinsippet for denne blandingen er som følger: etter fordampning av fuktigheten som er tilstede i primeren, er harpikspartiklene sammenkoblet, og tynne bindingsgjenger dannes av dem. Det er de som spiller rollen som en festeramme som gjennomsyrer hele det øvre lag av materiale..

Særegenheter

En dyp penetrasjonsprimer har en rekke funksjoner som skiller den fra en beskyttende primer. Dermed gir den den jevneste og mest jevne påføringen av etterbehandlingslaget. Selv den tynneste maling og lakk-sammensetningen, inkludert vanndispersjonsmaling, så vel som tapet og andre materialer, passer godt på den..

Denne sammensetningen reduserer absorpsjonsnivået av etterbehandlingsmaterialer. Ved å fylle alle porene på overflaten, reduserer det forbruket av bygnings- og etterbehandlingsblandinger betydelig. Takket være ham vil ikke maling og lakk, så vel som lim, gå til spill. De vil forbli på overflaten i samme mengde som de opprinnelig ble påført..

Dype penetrerende formuleringer er ofte antiseptiske. Dermed forhindrer de at bakterier og andre mikroorganismer formerer seg, noe som øker kvaliteten på belegget..

Et trekk ved disse komposisjonene er deres allsidighet. De er egnet for mange overflater. Produsenter presenterer til og med modeller som kalles universelle dype penetrasjonsprimere. De kan brukes til å behandle hvilken som helst overflate.

Disse komposisjonene har forskjellige egenskaper. avhengig av type. Imidlertid er det en rekke egenskaper som er karakteristiske for alle typer dype penetrasjonsprimere..

Så de inkluderer hovedsakelig vann. Hun er tynnere. I sammensetningen av disse materialene brukes praktisk talt ikke et kjemisk fortynningsmiddel. Den maksimale mengden ikke-flyktige stoffer i dyp penetrasjonsjord er ikke mer enn 20%.

Tettheten til dyp penetrasjonsprimer er lik vann og er 1 kg per 1 kubikkmeter. dm. Det er derfor det særegne ved denne sammensetningen er at det under reparasjonsprosessen er mulig å beregne forbruket. Som regel, for etterbehandling av 1 kvm. m brukes fra 100 til 200 g av dette materialet, avhengig av kvaliteten på basen. Substratets absorberingsevne kan øke forbruket sterkt, selv om du bruker den samme primeren for forskjellige overflater..

Et spesielt trekk ved den dype gjennomtrengningsprimeren er den korte tørketiden. Men som regel avhenger den spesifikke tidsperioden den tørker ut av hvor stor prosentandel av den totale massen som er vann..

Selv de mest godt impregnerte overflatene tørker på mindre enn 3 timer. Spesielt porøse overflater kan tørke på en time. Sammensetningene tørker raskest ved en lufttemperatur på +20 grader og en luftfuktighet på 70%.

Men denne sammensetningen kan også brukes i rom med høy luftfuktighet.. Fra dette vil dets egenskaper ikke forringes i det hele tatt, bare tørketiden vil øke..

Et viktig trekk ved bruk av dypt penetrerende primere er at de brukes til visse etterbehandlingsmaterialer. Som regel er dette sementgips eller vegger for maling, murstein, kalkmaling før tapetsering, monolitisk betong, betongbelegg, luftbetong, OSB, sponplater.

Dyp penetrerende jord kan i stor grad påvirke absorpsjonshastigheten til materialet, uansett utseende. Når arbeidet er ferdig, brukes det ofte til betong, luftbetong og luftbetong..

Deep penetration primer fester seg ikke godt til overflaten, hvis den har skitne eller oljeflekker. Derfor må veggen alltid forberedes på forhånd. Hvis du finner flekker etter at du har dekket veggen med denne forbindelsen, må du fjerne det forurensede området sammen med primeren. Ellers vil egenskapene til materialet i dette området bli sterkt forringet. Absorpsjonsevnen er alltid lavere i områder med oljeflekker. Derfor vil ikke den nødvendige effekten være, primeren vil ganske enkelt ikke bli absorbert i dem..

Denne primeren er utmerket for bruks- og industrilokaler. I boliger og leiligheter brukes det ofte til å renovere kjøkken og bad. I disse områdene trenger den dypt inn i vegger, gulv og tak og lar deg kjempe mot mugg og mugg. Dermed dannes et holdbart og pålitelig lag på overflaten, noe som reduserer vannabsorpsjonen betydelig. Takket være dette ødelegges ikke overflatene av fuktighet, og muligheten for utvikling av skadelige mikroorganismer reduseres også..

Selv om den dype penetrasjonsprimeren absorberes i teksturen på grunn av tilstedeværelsen av akrylpolymerer, mister den ikke sine damppermeabilitetskarakteristikker. Dermed lar komposisjonen veggene puste og skaper et behagelig inneklima..

Visninger

Deep penetration primers er delt inn i typer i henhold til forskjellige kriterier. Alle har visse kvalitetsegenskaper og er forskjellige i sammensetning og formål..

Akryl

Disse jordsmonnene er klassifisert som universelle. De er designet for å håndtere nesten alle typer overflater som generelt er kompatible med slik impregnering. De brukes til og med for etterbehandling av betong, tre og gips. Akrylforbindelser absorberes i grunnmaterialet til en dybde på 2 cm. Selvfølgelig trenger ikke sammensetningen så dypt ned i tette materialer. Vanligvis er penetrasjonslaget minst 1 cm.

Akrylgjennomtrengende grunning er ideell for veggbelegg. Som regel brukes det ofte i kombinasjon med ikke-vevde og vinyl tapetbelegg..

Alkyd

Disse formuleringene inkluderer kjemikalier som kalles alkyd, som gir dem fordelaktige egenskaper. Som regel er slike primere beregnet på behandling av metall- og treoverflater. Alkydforbindelser er ikke så dyre som akryl. De kan ikke klassifiseres som universelle, siden hver alkydsammensetning har et klart formål: enten for metall eller for tre, mens de har forskjellige absorberende egenskaper.

Silikat

Disse forbindelsene brukes oftest før du dekorerer vegger med dekorativt gips. De fester perfekt overflatebasene og lar ikke disse materialene smuldre. De brukes også ofte i forbindelse med slike sterke baser som silikat, luftbetong, gassilikat, betong. Silikatprimere brukes ofte til utvendig arbeid, sjeldnere til innredning..

Epoksy

Disse penetrerende forbindelsene brukes bare i visse tilfeller. Den første bruken av en dyp penetrerende epoxy primer er å belegge metalloverflater for å gi korrosjonsbeskyttelse. Det andre alternativet for påføring – for å øke vedheftet av betong med selvnivellerende gulv for innredning.

Shellac

Disse sammensetningene brukes til dypimpregnering av tre for å fjerne harpikser fra teksturen. De forhindrer frigjøring av disse stoffene og lager dekorative belegg av tre, spesielt bartrær, av høyere kvalitet og ensartethet..

Polystyren

Denne jordtypen regnes som en av de få som er giftig. Derfor brukes polystyrenforbindelser hovedsakelig bare til etterbehandling av fasader på lokaler i luften. Inne i bygninger avgir denne jorda giftige elementer og en ubehagelig lukt. I utendørs arbeider brukes polystyrenforbindelser for å dekke betong, så vel som for etterbehandling av gipsvegger.

Polyvinylacetat

Disse impregneringene brukes oftest til innredning. På grunn av særegenhetene ved den kjemiske sammensetningen, tørker disse jordene ut på mindre enn en time. Det er derfor de er så populære når det er nødvendig med en rask oppussing i leiligheten. Polyvinylacetat er egnet for både tre og metall og gips.

Aluminium

Disse penetrerende forbindelsene inkluderer et element som aluminium. De har vanntette egenskaper, slik at vann ikke absorberes i basen. Det er derfor de oftest brukes til trebearbeiding. I tillegg forhindrer aluminiumforbindelser spredning av mikroorganismer og infeksjon av treet med andre karakteristiske sykdommer, i tillegg sparer de treoverflater fra gnagere og insekter..

Antifungal

Hovedformålet er å bekjempe mugg og mugg innendørs. De forhindrer luftveissykdommer, som ofte påvirkes av sopp. Antifungal blanding forbedrer inneklimaet betydelig. Et trekk ved disse formuleringene er at de inkluderer soppdrepende midler. De påvirker spredningen av soppsporer..

Antifungal primere kan ha forskjellige sammensetninger. Produsenter representerer alkyd, akryl, mineralforbindelser. I tillegg er soppdrepende blandinger også beregnet for dyp impregnering av overflater som tidligere har blitt påvirket av mugg. Med deres hjelp kan du bli kvitt henne..

Selv om de vanligvis ikke trenger veldig dypt inn, gjør de jobben sin perfekt. De er ideelle for bruk i rom med høy luftfuktighet, men de har en sterk lukt..

Antiseptisk middel

Disse impregneringene har et litt annet formål enn soppdrepende. Som regel brukes de hovedsakelig ikke for å bli kvitt soppen, men for å forhindre utseende og utvikling. De beskytter også alle overflater perfekt mot mugg..

Antiseptiske forbindelser kan ikke påføres overflater som allerede har blitt påvirket av sopp eller mugg.. I utgangspunktet brukes de til overflatebehandling på bad, de er spesielt relevante når du legger fliser av hvilken som helst type..

Antiseptiske jordarter inkluderer også soppdrepende midler, har en spesifikk produksjonsteknologi og produseres i henhold til GOST. Bare slike kvalitetsformuleringer gjør en god jobb med sine funksjoner og er ideelle for å forhindre utvikling av skadelige mikroorganismer..

Antiseptiske forbindelser brukes også når du dekorerer vegger med fiberduk og vinyl tapet. Nesten alle antiseptiske jordarter brukes bare hvis grunnmaterialet har god absorberingsevne, ellers vil behandlingen være ineffektiv..

Som regel er jord med antiseptika fargeløs og luktfri..

Fasade

Disse impregneringene brukes til utvendig dekorasjon. Som regel presenteres de i form av silikon- eller silikatformuleringer. I utgangspunktet er fasadene sammensatt av mineralske materialer, så primeren for dem inkluderer spesielle komponenter. Takket være dem kan du påføre grunning selv på de mest løse overflatene. Noen produsenter presenterer dessuten fasadeprimere som kan brukes selv ved forhøyede lufttemperaturer..

Fasadejord med dyp penetrasjon bidrar til å kompensere for tap av gips. Noen forbindelser kan behandle sprekker for deretter å fylle dem og dermed styrke overflaten. De er ideelle for både renovering av gamle bygninger og konstruksjon av nye..

Imidlertid er denne typen impregnering ikke anbefalt for bruk på gipsoverflater. I tillegg reduseres effektiviteten betydelig hvis sammensetningen påføres ved negative lufttemperaturer, noe som er en utvilsomt ulempe..

Betongkontakt

Disse impregneringene brukes til å forbedre vedheftet av betongen, ettersom selve materialet er ganske jevnt etter tørking. I sin sammensetning har slike primere faste partikler av mineralsk opprinnelse. Det er derfor de behandlede overflatene blir litt grove..

Betongkontaktformuleringer er ikke ment å styrke, det er derfor bare de tetteste betongsubstratene blir behandlet med dem. Forbruket deres er ikke for høyt. Men de har en betydelig overflod: tørketiden er vanligvis mer enn 6 timer og noen ganger når den 12 timer..

Dekker hvitt

Disse forbindelsene er ideelle for behandling av vegger og andre malbare overflater. I utgangspunktet består de av vann, polymerer, inkludert latex. De er i stand til å skjule eventuelle feil som er tilstede på de behandlede overflatene. Med deres hjelp kan du dekke til flekker, sot, tjære, samt fete flekker..

De brukes til etterbehandling av forskjellige overflater, inkludert tett hard betong og løsere tre og til og med metall.. Latex primere brukes ofte i kombinasjon med alkyd primere. Således blir overflatene først behandlet med alkydforbindelser, og først da dekker de latexblandinger som brukes..

Selv om slike jordarter er dypt penetrerende sammensetninger, er impregneringsnivået lavt, siden de har en forsterkende og beskyttende funksjon. I tillegg kan de brukes selv når du dekorerer vegger med tynne lyse materialer, for eksempel pastellmaling eller tynt tapet..

Som er bedre?

Alle typer jord har sine fordeler og ulemper, og derfor er det nødvendig å gjøre en sammenligning for å velge de riktige impregneringsforbindelsene. For eksempel trenger akrylforbindelser dypere inn i overflaten. Det er derfor de regnes som de beste. Deres popularitet skyldes også deres kompatibilitet med mange overflater. Slike primere reduserer forbruket av maling og lakk, og derfor er det bedre å velge dem hvis du planlegger å male veggene..

Når du velger en dyp penetrasjonsjord, er det nødvendig å vurdere om du skal bruke dem til innvendig eller utvendig dekorasjon. For innvendig etterbehandling velges sammensetninger hovedsakelig latex eller igjen akryl. Dette skyldes at de er helt luktfrie og tørker ganske raskt..

Men for utvendig etterbehandling er det bedre å bruke frostbestandige typer jord, for eksempel silikat. Hvis rommet er fuktig, er en antiseptisk primer best. Dette gjelder også utendørs etterbehandling..

For å bestemme hvilken primer som er best, må du også vurdere overflatematerialet. For betong er kun akryl, alkyd primer og betongkontakt egnet. For treoverflater er det bedre å bruke et oljebasert antiseptisk middel, for murstein er det bedre å velge en anti-alkalisk impregnering, og sammensetningene som brukes før du legger flisene, bør alltid ha soppdrepende egenskaper.

Hvis du planlegger å utføre reparasjoner på kort tid, kan du prøve å kjøpe forbindelsene som tørker raskest. Selv om noen impregneringer er av bedre kvalitet, kan de forsinke reparasjonen betydelig, fordi de i noen tilfeller må påføres i flere lag..

Når du velger en slik primer, må du vurdere hva produsenten angir på emballasjen. Som regel er det en liste over passende etterbehandlingsmaterialer som passer godt med en slik impregnering. I dette tilfellet har den universelle primeren de fleste fordelene, siden den er egnet for nesten alle dekorative belegg..

Produsenten spiller også en viktig rolle.. Det er tilrådelig å bare foretrekke veletablerte merker i markedet. Den ideelle jorda er dyp penetrasjon, som har et lavt forbruk, impregnerer overflater godt, har alle nødvendige kvaliteter og egenskaper, avhengig av spesifikasjonene i rommet, og har også et godt forhold mellom pris og kvalitet..

Hvordan beregne mengden?

Beregning av forbruket av en dyp penetrasjonsprimer er en ganske vanskelig oppgave. Dette er fordi absorberingsevnen til forskjellige overflater varierer sterkt. Som regel har sammensetninger som påføres betong en strømningshastighet på omtrent 100 til 200 ml per kvadratmeter. m. Men det er også økonomiske typer primer for betong, for eksempel en høyt konsentrert primer fra produsenten Knauf, som per kvadratmeter. m forbrukes i et volum på 70 til 100 ml.

Akrylimpregnering forbrukes i ikke mer enn 250 ml per kvadratmeter. m. Forbruket av soppdrepende forbindelser er høyere og utgjør omtrent 300 g per kvadratmeter. m. Antiseptika har et ganske økonomisk forbruk, som i gjennomsnitt er 100 ml per kvadratmeter. m. Fasadesammensetninger forbrukes innen 300 ml per kvadratmeter. m avhengig av kompleksiteten til etterbehandlingen.

Mange av dem som bestemte seg for å utføre reparasjoner med egne hender, lurer på om slike impregneringer er kompatible med gips. Siden gips er redd for fuktighet, brukes vannavvisende impregneringer veldig ofte for å behandle det. Dermed forbedrer denne sammensetningen de tekniske egenskapene til gips, og forbedrer også vedheftet til dette materialet..

Absorberende forbindelser styrker også godt gips. For dette kan mange typer dype penetrasjonsjord brukes, i noen tilfeller til og med betongkontakt.

Hva skal jeg bytte ut?

Det er tillatt å erstatte dypt penetrerende jord med selvlagde komposisjoner. For å lage dem kan du bruke kobbersulfat, trelim, vaskesåpe. Disse elementene må blandes i et forhold på 1: 5: 2.

Noen anbefaler også å lage slike komposisjoner basert på PVA -lim.. Det forbedrer vannmotstanden til overflater og erstatter perfekt ferdige kjøpte primere. For å fremstille slike sammensetninger fortynnes PVA -lim med vann i forholdet 1: 8 og litt sement tilsettes for å tykne.

Produsenter og anmeldelser

Nå inkluderer vurderingen av de beste husholdningsjordene sammensetningen “Optimist”. Det er en dypt penetrerende universell primer egnet for både innendørs og utendørs applikasjoner..

“Prospektører” – en annen universell primer, som det var mange positive anmeldelser om. Den er designet for å styrke arbeidsflaten og impregnere den. Kunder bemerker at det fungerer godt og forlenger beleggets levetid..

Nyttige tips

Deep penetration primer påføres best med spesifikke verktøy. Så, eksperter anbefaler å kjøpe en børste eller en spesiell sprayboks for dette. Men for impregnering av glatte overflater, spesielt for betongvegger eller gulv, er det tilrådelig å bruke ruller med lang naping..

Et viktig råd fra mange reparatører er at en slik grunning bare skal påføres ved en temperatur på minst 15 grader..

For maksimal effektivitet påføres primer med dyp penetrasjon best to ganger.. Dette er også anbefalt av instruksjonene fra produsentene av blandingene. Først er det nødvendig å behandle veggen før du påfører med kitt, og andre gang for å dekke det slipte kittlaget umiddelbart før du maler eller limer tapet..

Når du påfører en grunning, står mange overfor det faktum at den kommer på overflater som ikke var planlagt å bli dekket med dem..

For å fjerne disse forbindelsene kan du bruke flere metoder:

  • fortynn brus med vann og rengjør overflaten;
  • bruk vaskemidler;
  • bruk syrebaserte formuleringer;
  • eddikessensenskonsentrat bidrar til å fjerne primeren.

For informasjon om hvordan du lager en dyp penetrasjonsprimer, se neste video..