Brannbestandig gips: typer og egenskaper

Brannbestandig gips: typer og egenskaper

Gipsplater brannsikre plater er et trygt og pålitelig byggemateriale som oppfyller høye brannsikkerhetskrav. Dette allsidige materialet for interiørdekorasjon brukes ofte av bygningsfolk på grunn av brannmotstand, mekanisk styrke, brukervennlighet og pålitelighet. På det moderne markedet kan du kjøpe forskjellige modifikasjoner av gips. De er forskjellige i tekniske egenskaper, bruksområde, merking og tone..

Funksjoner: sammensetning og egenskaper

Brannbestandig gips består av to lag – gips og papp. Begge lagene er impregnert med spesielle stoffer som lar dem tåle fra 25 til 60 minutter med direkte brann. Selv når det utsettes for flamme, sprer ikke materialet røyk og brenner ikke. Du kan skille mellom typer gips ved fargemerking. Fuktresistent materiale i grønt, enkelt i grått, brannbestandig er merket med en rød eller rosa nyanse.

Hovedtrekk ved GKLO er at den mest tette vedheftet er gitt mellom lagene av papp og gips..

Sammen med impregnering med spesielle ikke-brannfarlige forbindelser, forhindrer dette oksygen fra å trenge inn i arket under en brann og forhindrer materialødeleggelse. Forskjellen mellom variantene ligger i sammensetningen og produksjonsteknologien til gipslaget. Ved fremstilling av gipsmasse forsterkes den med glassfiberbaserte forsterkningstråder. Lengden på trådene er 4 til 30 mm. De beholder strukturen, kollapser ikke under påvirkning av høye temperaturer. Forsterkende tråder er en ramme som hindrer gips fra å ødelegge under en brann.

For produksjon av gips brukes spesiell peisleire. Når det utsettes for høye temperaturer, sintres det, slik at produktets ark ikke smuldrer. Kartongen og gipslaget bindes til hverandre ved hjelp av spesielle lim, som fungerer som en forsterkende ramme og styrker selve produktet. GKLO inneholder krystallinske hydrater, som frigjør krystalliseringsvæske ved oppvarming. Dette lar deg forhindre brann, når det varmes opp, slukker materialet seg selv og senker temperaturen.

For eksempel ødelegges vanlig gips som ikke inneholder krystallinske hydrater etter 20 minutters eksponering for åpen ild, varmebestandig gipsplate tåler brann. Bruken av dette ildfaste byggematerialet gjør det mulig å øke brannsikkerhetsnivået. Tidsbegrensningen for brannmotstand og andre egenskaper er angitt i kvalitetssertifikatet, som forskjellige varemerker følger med produktene deres. Hvert ark i GKLO har en konvensjonell betegnelse bestående av en platetypekode, standard merking, en indikasjon på mangfoldet av langsgående kanter på arket og produktdimensjoner i mm. Ofte, for enkelhets skyld ved visualisering, er indikatorer oppført i tabellen..

Fordeler og ulemper

Varmebestandig gipsplate har mange fordeler.

 • Materialet inneholder ingen giftige stoffer, noe som garanterer miljøvennlighet og sikkerhet for materialet for menneskers helse.
 • Dette materialet har god varmeisolasjon. Dette er spesielt merkbart i den kalde årstiden..

 • Det er praktisk å bøye og kutte arkene, noe som sikrer enkel installasjon, sparer tid og krefter i produksjonen av byggearbeid.
 • Eventuell etterbehandling og dekorative belegg (maling, tapet, keramiske fliser) kan påføres overflaten på GKLO.
 • God lydisolering. Dette materialet har utmerket støydemping.
 • Rimelig pris. Varmebestandig materiale er dyrere enn vanlig gipsplate, men det er billigere enn pussing.
 • Arkets lette vekt reduserer belastningen på konstruksjonene.

Gipsplater kan enkelt kombineres med andre materialer, og danner buer, en rekke funksjonelle og dekorative design.

 • Gipsplater er i stand til å absorbere overflødig fuktighet i rommet og returnere det i tørt vær (“pust”).

Det er verdt å merke seg ulempene med GKLO.

 • Varmebestandig gips anbefales ikke for bruk i rom med høy luftfuktighet. For slike lokaler bør GKLVO brukes, som ikke bare motstår brann, men også fuktighet, takket være en spesiell impregnering.
 • Gipsplater har ikke høy mekanisk styrke. Ulike festemidler (spiker, skruer, skruer) holder dem ikke godt.
 • Materialet er følsomt for forskjellige skader eller bulker. Hvis du trenger å henge møbler på en vegg laget av GKLO, bør du først styrke dem og bruke plugger spesielt designet for GKL.

Typer og egenskaper

På det moderne russiske markedet er det 2 typer varmebestandig gips: GKLVO og GKLO. GKLVO – fuktresistente gipsplater. Det er et kombinert byggemateriale som kombinerer de fuktresistente egenskapene til gipsplater og varmebestandige gipsplater. Den brukes i industrielle eller hjemlige lokaler med høy luftfuktighet. Fargen på forsiden av pappa er grønn, den er merket med strengt rødt. GKLO – ildfaste gipsplater av gips. Denne varmebestandige typen gips har et høyt nivå av brannmotstand. Det anbefales å bruke den til innvendig kledning av rom med normal eller lav luftfuktighet..

Spesifikasjoner

De viktigste parameterne du bør ta hensyn til når du velger en brannsikker gipsvegg er brannmotstandsgrensen og arket. Disse egenskapene er definert av GOST og må angis i produktkvalitetssertifikatet. GKLO brukes til vegg- og takbekledning. Vekt spiller en stor rolle. For vegger brukes ark som har en stor tykkelse (standard 12,5 mm).

For kledningstak brukes lettere versjoner av produktet for å redusere belastningen på konstruksjoner.

Brannmotstandsgrensen viser varigheten av eksponering for åpen ild på materialet, dets ødeleggelse vil begynne. Verdien av brannmotstand er angitt med tall. Jo høyere den er, jo mer ildfast og kvalitet er kledningen. Tallet angir tidsperioden for flammebestandigheten til bygningsmaterialene. For eksempel vil GKLO 25 begynne å kollapse under påvirkning av brann om 25 minutter..

Den mest holdbare versjonen av GKLO 55 motstår brann i nesten en time. En annen viktig brannsikkerhetsparameter er materialets brennbarhetskategori. I henhold til GOST nr. 30244 tilhører brannbestandig gipsvegg G-1-gruppen.

Dette betyr følgende:

 • t røykgasser GKLO mindre enn 135 oc;
 • graden av skade på produktet langs dets lengde ved brann er ikke mer enn 65%;
 • ødeleggelsesnivået for produktet ved brann er mindre enn 20% av massen;
 • arket brenner ikke av seg selv.
 • standardmål for GKLO-ark 150-300cm x 120cm, tykkelse 1,25 og 1,5cm;
 • grå nyanse med røde markeringer.

  Betegnelse på typer kanter på arket GKLO:

  • PC – rett linje;
  • PLC – halvcirkelformet;
  • PLUK – sofistikert halvcirkelformet;
  • Storbritannia – raffinert forfra.

   I produksjonen av GKLO er de belagt med brannhemmere, som lar dem tåle høye temperaturer og ikke antennes. Arkene blir bare forkullet, men brenner ikke. For fremstilling av ark brukes forsterket gips, som har gjennomgått en spesiell varmebehandling. Dette øker materialets motstand betydelig under eksponering for høye temperaturer..

   Fysiske og hygieniske egenskaper er ypperlige for boligbruk. Den kan brukes til å fullføre lokalene til bygårder, private bygninger, industrielle anlegg. Dens egenskaper gjør det mulig å lage forskjellige former ut av det, og derved dekorere overflatene på vegger og tak. I tillegg til gipsbuer kan du kutte forskjellige former. For eksempel, i tillegg til geometriske former, kan du kutte ut individuelle blomster, sommerfugler, abstrakte motiver fra den, dekorere takrommet med dem..

   Den kan gis en bølget, buet form. Dette materialet kan brukes til å montere en rekke belysning, inkludert lamper på kleshengere og innebygde modeller. De vil ikke skade, de vil ikke ødelegge det. Praktisk er det at gipsplaten om nødvendig kan farges.

   Produsenter

   Følgende firmaer har vist seg godt på hjemmemarkedet:

   • Knauf;
   • Giprok;
   • Velma;
   • Lafarge.

    Produktene deres er pålitelige, gips er produsert i samsvar med kravene til GOST, det er testet ved testing.

    applikasjon

    Bruksområdet for ikke-brennbar gips er ganske bredt. Materialet brukes til forskjellige arbeider. Den brukes til interiørdekorasjon i bygninger som det fastsettes høye brannkrav for etterbehandlingsmaterialer. Disse inkluderer fyrrom, kjeler, industrilokaler, samt offentlige bygninger med høy trafikk.

    I tillegg er slike gipsvegg gjeldende i:

    • arrangement av vegger og støtteelementer i skoler, barnehager og andre utdanningsinstitusjoner;
    • kledning av trebygninger, landsteder, garasjer for å forhindre sannsynlighet for brann;
    • dannelse av bokser under bygging av ventilasjonssystemer og legging av elektriske kabler i husholdnings- og industrilokaler;
    • installasjon av innvendige skillevegger og undertak;

    • bygging av skorsteiner, skorsteiner, peisportaler;
    • kledning av vegger og tak på bad, vaskerom i badstuer, bad.

    I tillegg brukes dette fuktresistente materialet ved reparasjonsarbeid i barnerom. Bruksområdet for brannbestandig gipsplate er ganske omfattende. Dette ikke-brennbare materialet er praktisk å installere og beskytter rom mot brann. Det er viktig å grundig velge materiale av høy kvalitet og følge de enkle reglene for installasjon av GKLO.

    For installasjon av et strekkloft i gipsplater, se følgende video.