Alkydlakk: typer og deres egenskaper

Alkydlakk: typer og deres egenskaper

Behandling med beskyttende forbindelser er nødvendig for nesten alle materialer og overflater, spesielt underlag som utsettes for mekanisk belastning eller faktorer som påvirker tilstanden og utseendet negativt. Dette problemet er relevant for både tre og metall. Det er mange forskjellige produkter på markedet som anbefales for slike materialer, blant hvilke alkydlakk kan skilles..

Hva det er?

Denne sammensetningen er en blanding av syntetiske harpikser og naturlige løsningsmidler. Komponentene i lakken gir den høy vedheft og motstand mot fuktighet.

Krav til kvaliteten på alkydprodukter etablerer visse standarder som sammensetningen må overholde – først og fremst må lakken være fargeløs og danne et glanset eller matt beskyttende lag på overflaten. Noen produkter kan ha en viss nyanse. Blandingen gjør det mulig å øke den estetiske appellen til basen, og understreker fargedybden, som for eksempel er viktig for parkett..

Som et resultat av bruk blir overflaten som skal behandles mer attraktiv. Valget av et bestemt produkt bør imidlertid være basert på personlige preferanser og overflatens bruksområde. Alkyd -lakker varierer noe i spesifisitet og kjemisk innhold, avhengig av bruk for innendørs eller utendørs bruk..

Alkydblandinger er mye etterspurt i sammenligning med sine kolleger. Dette skyldes produkternes operasjonelle egenskaper, som er mange ganger høyere enn de tilgjengelige indikatorene for oljesammensetninger..

Spesifikasjoner

Den uforanderlige og hovedkomponenten i lakker er alkydharpiks, som fungerer som en base. Blant lignende produkter er alkydlakk ute av konkurranse når det gjelder motstand mot temperatursvingninger..

Vibrasjonsbelastninger påvirker ikke på noen måte kvaliteten på den påførte alkydsammensetningen, i tillegg er ikke limkvaliteten som mange representanter for maling og lakkprodukter har iboende i lakken. Produktet absorberes direkte i treverket og trenger ikke inn i kjønnssprekkene i rammen. Slike egenskaper ved produktene gjør det mulig å minimere hvinene på gulvbordene når gulvet behandles med en alkydblanding..

Den første alkydbaserte lakken, som begynte å bli produsert i Russland, er sammensetningen av PF-231. Produktet er beregnet for bruk på alle typer overflater. Det kan bemerkes den ytre attraktiviteten til basen oppnådd etter behandling med denne sammensetningen – filmen dekker jevnt og nøyaktig arbeidsflaten.

I tillegg til de positive egenskapene, har sammensetningen også noen ulemper. Den største ulempen er beleggets korte levetid på grunn av den minimale hardheten. På grunn av dette må overflaten på tregulvet etter 2-3 år behandles igjen. På andre materialer vil sammensetningen vare mange ganger lenger.

PF 283 danner et glanset lag, bemerkelsesverdig for sine dekorative egenskaper. Disse produktene er faktisk en blanding av alkydharpiks, fettsyrer og naturlig forekommende løsningsmidler. I tillegg er det en tørkemiddel blant ingrediensene. Oftest selges en slik lakk i en boks som en aerosol på 150 ml..

PF-170 inkluderer harpiks i kombinasjon med spesifikke tilsetningsstoffer og alifatiske hydrokarboner. Sammensetningen kan brukes på tre, treholdige materialer, metall og keramiske underlag. I tillegg er baser behandlet med maling, emalje og primere veldig ofte dekket med disse svært beskyttende og dekorative forbindelsene. Produktene er tillatt for innendørs og utendørs bruk. Lakken er laget i henhold til GOST, motstandsdyktig mot kjemiske vaskemidler og aggressive miljøfaktorer, lar overflaten “puste” og er svært økonomisk når det gjelder forbruk.

Fordel og skade

Fordelene med alkydlakk inkluderer følgende egenskaper:

 • motstand mot svingninger i temperatur og fuktighet;
 • vibrasjonsmotstand;
 • mangel på limegenskaper;
 • høye dekorative kvaliteter av det resulterende belegget;

 • når du bruker en pensel, påføres sammensetningen veldig raskt, siden den har en tykk konsistens;
 • etter tørking dannes en blank eller matt film på basen;
 • motstand mot mekanisk belastning;
 • sammensetningen mister ikke egenskapene ved kontakt med kjemiske forbindelser;
 • forhindrer dannelse av mugg eller mugg på materialet.

Ifølge forbrukeranmeldelser skiller følgende ulemper med alkyd -sammensetninger ut:

 • Det tar mye tid før blandingen blir fullstendig polymerisert, vanligvis omtrent en dag. For å eliminere denne ulempen begynte de fleste produsenter å inkludere herdere i sammensetningen, noe som bidrar til å redusere tiden det tar for blandingen å tørke..
 • En ufullstendig tørket base, behandlet med alkydlakk, har en skarp spesifikk lukt som er farlig for menneskers helse. For å eliminere risikoen for dampforgiftning, bør rommet være godt ventilert mens filmen størkner..
 • En overdreven mengde alkydblanding vil nødvendigvis rynke på basen, derfor må du følge instruksjonene når du arbeider med produkter.

Visninger

Det finnes flere typer alkydlakk.

To-pakning

De består av to komponenter, den andre komponenten er tørkemiddel. Før påføring må blandingen kombineres til en sammensetning i forholdet spesifisert av produsenten. Etter det kan du begynne å male. Vanligvis er det nødvendig med 2 eller 3 strøk for en holdbar finish av høy kvalitet..

Et viktig trekk ved slike formuleringer er den korte holdbarheten til den ferdige blandingen – løsningen er egnet for bruk i 8 timer. I henhold til deres egenskaper kjennetegnes sammensetningene med de høyeste hastighetene. Lakken har imidlertid en skarp lukt, samt en lav indeks for motstand mot sollys..

Alkyd-uretan

Det blir etterspurt på grunn av særegenhetene til blandingen der alkydene reagerer med polyuretan. Blandingen forbedres på grunn av en spesiell komponent – toluen diisocyanat, på grunn av hvilken tørkeprosessen av lakken utføres på en litt annen måte. Først av alt fordamper løsningsmidlet, og etter det stivner blandingen når den utsettes for oksygen. Tørketiden til overflaten med denne tørkemekanismen reduseres, i tillegg forbedres indikatorene for slitestyrke, temperatureffekter og høy luftfuktighet..

Dette mønsteret fører til en økning i beleggetes levetid, noe som forklares av den høye etterspørselen etter produktet, samt de høye kostnadene..

På grunn av at halvparten av alkyd-uretanlakken består av et organisk løsningsmiddel, øker dets toksisitet. Produkter er også usikre når det gjelder brann, derfor krever drift av belegg ytterligere sikkerhetstiltak. I tillegg, hvis belegget ikke tørker helt ut, og basen allerede er i bruk, er det uunngåelig at lakken deformeres og danner alvorlige feil. Du kan bare fjerne dem med en kvern..

Matt og blank

Sammensetninger er bare forskjellige i hvilken tekstur den tørkede basen har etter behandling. Den matte sammensetningen danner en mer praktisk overflate, siden smuss og spor er mindre merkbare på den, er det også halvmatte blandinger. Glans brukes best i rom med minimal belysning, ettersom det reflekterer lys perfekt. Når det gjelder settet med komponenter, er begge produktene ikke forskjellige i det hele tatt, og derfor vil valget av blandingen bare være basert på forbrukerens smakpreferanser..

Yacht

Basert på navnet blir bruksområdet for produktene klart – blandingen er produsert for å belegge treyachter, men i tillegg til bearbeiding av skip kan en slik spesialisert sammensetning brukes på baser som drives i et fuktig mikroklima. Det skal imidlertid bemerkes at yachtlakk kun kan brukes til utendørs arbeid..

Denne begrensningen forklares av den kjemiske sammensetningen av materialet – for å øke indikatorene for motstand mot fuktighet under produksjon av lakk, er toksiner inkludert i det viktigste settet med obligatoriske elementer, for eksempel toluen.

For metall

Ved sammensetningen er det en blanding av alkyder og polymerer. Stoffene gir glans og et attraktivt utseende til metallunderlag. Blandingen har høy motstand mot kjemisk aggressive stoffer, høy luftfuktighet, termisk effekt på overflaten, i tillegg gjør vedheft til forskjellige materialtyper det mulig å bruke lakken i og utenfor lokalene.

For å utføre arbeidet med å påføre alkydlakk på riktig måte, må du primere eller kitte overflaten. Før påføring må basen også rengjøres for støv og smuss og avfettes..

For å oppnå et resultat av høy kvalitet, er det bedre å bruke produkter fra en produsent.. Parkettalkydforbindelser kan klassifiseres som følger:

 • Vannbaserte blandinger. Fordelen med løsninger er fraværet av lukt og miljøvennlighet av produktet. Men slike malinger og lakker koster mye..
 • To-komponent lakk.
 • Enkomponentformuleringer.

Basert på beleggstypen er alkydlakk delt inn i følgende underarter:

 • blank;
 • matt;
 • halvblank;
 • halvmatt.

For å gi lakken farge, bruker noen mestere farger som er valgt med tanke på grunnlaget for sammensetningen og hva slags løsningsmidler som brukes. Dette alternativet skaper en farget overflate på materialet.

applikasjon

De viktigste bruksområdene for alkydlakk kan identifiseres:

 • avslutte parkett behandling;
 • oppvarmet parkett;
 • Flytende gulv;
 • parkett, for fremstilling av hvilke veldig “lunefulle” treslag ble brukt – deres funksjon er følsomhet for påvirkning av miljøfaktorer;
 • metallbearbeidingsprodukter.

Forbruk

Forbruksnivået til alkydlakk avhenger direkte av typen sammensetning som brukes, samt profesjonaliteten til mesteren som utfører behandlingen. Produsenter og eksperter er enige om at sammensetningen skal påføres i flere lag. Vanligvis er det nødvendig med 2-3 strøk. Det er veldig viktig å begynne å påføre det neste laget først etter at det forrige har stivnet helt. Basert på dette kan det forstås at arbeidet vil ta minst 2 dager..

Gjennomsnittlig forbrukshastighet for alkydblandinger er 50-70 g / m2. Noen typer alkydlakk må tynnes før påføring..

Hvordan fortynnes?

White spirit brukes som løsningsmiddel for alkydblandinger, som begynner å fordampe så snart sammensetningen er påført overflaten. Deretter polymeriseres sammensetningen. Det er forårsaket av kjemiske reaksjoner mellom harpiksmolekyler og andre komponenter..

For å fjerne lakken fra overflaten, brukes en vask. Det er et spesielt kjemisk middel som ødelegger lakken og løfter filmen av materialet. Lakken kan vaskes av med pulverprodukter, pastaer med forskjellige konsistenser, samt ved skraping eller varmebehandling..

Hvor mye tørker?

Alkyd -lakk ligner lim umiddelbart etter påføring. Etter omtrent 10 timer vil noen lakker med spesielle herdere i sammensetningen allerede herde. Vanligvis tar det 24 timer før ett lag tørker.

Det er verdt å merke seg at tykkelsen på lakkfilmen etter tørking kan bli mindre, i dette tilfellet avhenger alt av hvor mye av løsningsmidlet som har fordampet. Innholdet i alkydblandinger kan være annerledes, og basert på denne indikatoren øker eller reduseres toksisitetsnivået for sammensetningen.

For mer informasjon om alkydlakk, se nedenfor..