Akryl primer: valg av valg og bruk

Den akrylbaserte blandingen er en av de mest populære primertypene på grunn av sin allsidighet i bruk. Ulike overflater behandles med denne løsningen før etterbehandling: dette lar deg øke vedheftet, beskytte overflaten mot mugg og mugg, og også redusere forbruket av maling og lakk eller limblandinger. Funksjonene ved valg og bruk av en akrylprimer vil bli diskutert mer detaljert i denne artikkelen..

Særegenheter

Akryl primer er en flytende løsning basert på akryl dispersjon og spesielle komponenter. Det særegne ved denne sammensetningen ligger først og fremst i dens beskyttende egenskaper. Blandingen absorberes godt i overflater som har en porøs struktur, og styrker dermed basen. Når løsningen tørker, dannes en beskyttelsesfilm med høy styrke på overflaten, som igjen forbedrer vedheftsegenskapene og bidrar til å redusere forbruket av maling og lakk eller klebemateriale.

Akrylprimere kan variere i sammensetning og noen egenskaper. Imidlertid har alle akrylbaserte blandinger vanlige trekk og egenskaper:

 • jorden gjør de behandlede overflatene mer holdbare, spesielt hvis en dypt penetrerende eller forsterkende blanding brukes;
 • pålitelig beskyttelse mot fuktighet: filmen som er laget på overflaten avviser vann;
 • øker vedheftet: toppstrøk vil feste godt til det grunnede underlaget;
 • reduserer forbruket av maling og lakk eller limblandinger under etterbehandling;
 • dampgjennomtrengelighet;
 • god skjulekraft: mørkfargede overflater behandlet med akrylprimer kommer ikke til syne under etterbehandlingslaget med lyse lakker.

Sammensetningen av blandinger på akrylbasis kan inneholde et annet sett med komponenter.. Imidlertid har akrylprimere også vanlige stoffer i sammensetningen:

 • vann eller organisk løsningsmiddel som base;
 • bindingselementer som gir løsningen en viss viskositet: tørkeolje, forskjellige harpikser, polymerer;
 • fargestoffer;
 • katalysatorer som akselererer tørkeprosessen til primerblandingen;
 • spesielle tilsetningsstoffer som gir løsningen visse kvaliteter: antiskumdannende midler, biocider.

Spesifikasjoner

Egenskapene til akrylprimere kan variere noe avhengig av formuleringen. Når du kjøper en akrylbasert løsning du bør ta hensyn til følgende tekniske egenskaper:

 • Bland forbruk. Det må tas i betraktning at forbruket av blandingen avhenger av materialet som den behandlede strukturen er laget av, typen og formen for frigjøring av primerløsningen. Mer nøyaktige indikatorer på forbruk per kvadratmeter er alltid angitt i listen over tekniske indikatorer på varens emballasje. Det er verdt å huske at aerosolblandinger brukes raskest..
 • Holdbarhet.
 • Tilstedeværelsen av giftige komponenter i sammensetningen. Denne indikatoren er spesielt viktig når arbeidet skal utføres innendørs. For å minimere helseskader er det bedre å kjøpe miljøvennlige formuleringer uten organiske løsningsmidler..

 • Utnevnelse av primeren. En separat akrylprimer med spesielle tilsetningsstoffer er tilgjengelig for nesten alle typer underlag. Hvis du trenger å behandle flere overflater av forskjellige materialer samtidig, kan du bruke en universell sammensetning.
 • Slippskjema. Tørrpulverformede primere er ekstremt sjeldne. Oftest selges løsningen klar til bruk. Konsistensen til primeren kan være pastaaktig eller helt flytende. Akryljord pakkes i bøtter i forskjellige størrelser eller produseres i form av en aerosol i bokser.
 • Fullstendig tørketid.

Visninger

På det moderne markedet for etterbehandlingsmaterialer kan du finne mange varianter av akrylprimere. Avhengig av løsningens sammensetning bestemmes omfanget av applikasjonen..

Avtale

Produsenter av primere produserer visse typer akrylblandinger som er designet for å behandle visse overflater.. Etter avtale kan følgende typer løsninger skilles:

 • Universelt formål. Denne typen løsning kan brukes til å behandle ethvert materiale.
 • For metall. Denne primeren har korrosjonsbeskyttende egenskaper. En separat sammensetning kan velges for hver type metall.
 • På betong. En grunning for betongtak, gulv og vegger. Betokontakt jord brukes både til internt arbeid og til utvendig.

Betokontakt brukes til å øke vedheftet på betongunderlag før sluttbehandling med keramiske fliser eller dekorativt gips..

 • For et tre. En antiseptisk grunning er nødvendig for å beskytte trekonstruksjoner mot soppvekst og spredning av mugg. I tillegg beskytter primeren overflaten mot de negative effektene av fuktighet..
 • For kunstverk. Denne løsningen er nødvendig for overflatebehandling før du maler med kunstnerisk maling. Denne primeren er utmerket for arbeid på plast, tre, glass, papp..
 • For fasadearbeid. Denne primeren er laget på en akrylbunn med tillegg av latex. Latexforbindelser beskytter overflaten mot påvirkning av negative miljøfaktorer.

Sammensetning

  Akrylbaserte primere kan inneholde forskjellige spesielle tilsetningsstoffer, som igjen gir løsningen ekstra egenskaper.. Alle akrylblandinger med tilleggsegenskaper kan deles inn i følgende typer:

  • Dyp penetrasjon. Skiller seg ut i god evne til å trenge inn i strukturen til forskjellige materialer. Blandingen fyller porene og styrker basen.
  • Impregnering. Denne blandingen gjør absorpsjonsnivået i alle områder av overflaten det samme..
  • Antiseptisk middel.
  • Lim. En slik sammensetning er rettet mot å maksimere vedheftingsegenskapene til den behandlede overflaten..
  • Firming. I motsetning til dyp jord fyller den ikke dypt i porene i basen, men skaper et ytre forsterkende lag på overflaten.

   Akrylbaserte blandinger varierer i typen løsningsmiddel som brukes og noen spesielle tilsetningsstoffer. Følgende typer akrylprimere skilles ut.

   • Vannspredende primer. Det regnes som en helt ufarlig sammensetning for helsen. Blandingen er luktfri, så den kan brukes innendørs. Imidlertid er løsningen på vanndispersjonsbasis når det gjelder ytelse dårligere enn sammensetningen med organiske løsningsmidler.
   • Med organiske løsningsmidler. Denne sammensetningen gir mer pålitelig beskyttelse av den behandlede overflaten. Ulempen med et slikt middel er dets lave toksisitet. Slike primere er godt egnet for fasadekor..

   Som er bedre?

   Hver modifikasjon av akrylprimeren har sine egne fordeler. Når du velger en passende sammensetning, må du først ta hensyn til materialet på den behandlede overflaten. Som nevnt ovenfor er det visse typer blandinger for visse overflater, for eksempel: tre, metall eller betong..

   Det er også viktig å ta hensyn til hvilket materiale som skal brukes til overflatebehandling.. Deep penetration primer er utmerket for behandling av basen under tapetet. Tapetduker festes enklere og sikrere til grunnede vegger. I tillegg vil den dypt penetrerende blandingen av akryl redusere forbruket av lim..

   Før maling anbefales trekonstruksjoner å bli behandlet med en spesiell tregrunning. Som et resultat av priming dannes en beskyttende film på overflaten, som vil redusere forbruket av maling og lakk under den siste applikasjonen. I tillegg ligger maling og lakk jevnere på det grunnede treverket og danner ikke flekker..

   For betonggulv er en dypt penetrerende, vannbasert akrylprimer et godt alternativ. En slik sammensetning er også egnet for behandling av tregulv under et etterbehandlingslag av akryllakk..

   Grunnløsninger som inneholder organiske løsningsmidler har høyere tekniske egenskaper enn vannløselige blandinger. Løsemiddelbasert primer hovedsakelig brukt til utendørs bruk.

   Når du arbeider med en slik sammensetning innendørs, må du passe på god ventilasjon av rommet, samt noen personlige sikkerhetstiltak.

   Den vannbaserte blandingen er et miljøvennlig materiale: en slik løsning er luktfri og frigjør ikke giftige stoffer i luften. Akryl vanndispersiv primer brukes til innendørs etterbehandling.

   Fargespekter

   Akrylbaserte primere er oftest tilgjengelige i hvite eller fargeløse versjoner. Hvite løsninger ser litt grumsete ut og ligner visuelt på melk. Utendørs blandinger av akryl og latex kommer i et bredt spekter av farger. I tillegg kan du velge et passende fargeskjema for den hvite basen etter eget skjønn..

   Produsenter

   For å få et godt resultat ved grunning av en bestemt overflate, bør du bare kjøpe blandinger av høy kvalitet med høye tekniske egenskaper. Før du kjøper en akrylbasert grunning, bør du gjøre deg kjent med lederne innen produksjon av maling og lakk og produktene de tilbyr..

   San Marco

   Det italienske selskapet San Marco har en ledende posisjon innen produksjon og salg av maling og lakk for profesjonell konstruksjon. Selskapet leverer sine produkter til mer enn hundre land rundt om i verden. Ny teknologi introduseres regelmessig på produksjonsstedene i San Marco, som lar deg stadig forbedre kvaliteten på produktene og utvikle nye materialmodifikasjoner..

   Konsentrert akryl primer San Marco Portici for innendørs bruk. Blandingen kan påføres gips, betongoverflater og gipsplater. Portici -primeren trenger dypt inn i materialets struktur og styrker dermed basen. Mørtelen forbedrer vedheftet av veggene til topplakken.

   Portici vannløselig primer kan påføres i bare ett lag, noe som sparer forbruket av blandingen betydelig. Tørketiden til løsningen er førti minutter. Hvis det er nødvendig å påføre et nytt strøk, anbefales det å vente fire timer etter påføring av det første.

   “Lacra”

   Firmaet Lakra spesialiserer seg på produksjon av maling og lakk. Alle produktene er produsert ved hjelp av moderne importert utstyr. Materialer er laget av utenlandske råvarer av høy kvalitet. Produkter gjennomgår kvalitetskontroll i alle produksjonsfaser.

   Lakra-selskapet produserer et bredt spekter av akrylbaserte primere. Blandinger varierer i sammensetning og formål, som lar deg velge riktig sammensetning for ethvert arbeid og overflater.

   Nesten alle akrylbaserte primere fra Lakra inneholder soppdrepende midler.

   “Nord”

   Firma “Nord” produserer et bredt spekter av moderne bygnings- og etterbehandlingsblandinger. Maling og lakk fra “Nord” -selskapet overgår mange analoger av både russisk og utenlandsk produksjon i kvalitet og tekniske indikatorer. Firmaet har implementert vitenskapelige laboratorier for utvikling av sine egne unike teknologier for produksjon av materialer.

   Akrylblanding “Nortex Grunt” beregnet for bearbeiding av tre, betong, murstein og steinoverflater i og utenfor lokalene. Primeren kan også påføres pussede vegger eller gips. Sammensetningen av løsningen “Nortex Grunt” inkluderer antiseptiske komponenter, som bidrar til å beskytte de bearbeidede materialene mot soppformasjoner og mugg..

   Primeren danner et fargeløst belegg. Imidlertid kan farger av de ønskede nyanser legges til blandingen. Akrylmørtel styrker strukturen til det impregnerte materialet og forbedrer vedheftet til topplaget.

   Denne sammensetningen er utmerket for behandling av forskjellige overflater før maling, da den reduserer forbruket av maling og lakkmateriale betydelig..

   Empils

   Empils er en av de største produsentene av maling og lakk på det russiske markedet. Alle materialer er produsert ved hjelp av avansert teknologi og oppfyller internasjonale kvalitetsstandarder. Empils maling og lakk belegg kjennetegnes ved sin allsidighet og miljøvennlighet..

   Oreol polyakryl primerblandingen produsert av Empils er vannbasert. Produktet er kjent for sin lave pris og allsidighet. Primeren inneholder antiseptiske tilsetningsstoffer, som gjør det mulig å bruke løsningen ikke bare for internt, men også for eksternt arbeid..

   Primer “Halo” beskytter basen mot utseende av sopp og mugg, og jevner ut absorberingsevnen i alle områder av overflaten. Blandingen er tilgjengelig i en klar-til-bruk-form. Den totale tørketiden til løsningen er ikke mer enn en time..

   Søknadstips

   Før du påfører akrylprimer på overflaten, må basen være forberedt. Overflaten rengjøres fra laget av det gamle belegget, vaskes fra smuss og avfettes.

   Hvis primeren skal påføres metall, må den fjernes hvis det er rust. Treflater slipes med sandpapir. Betongunderlag er forhåndsnivulert.

   Primerblandingen er oftest tilgjengelig i en klar-til-bruk-form. Hvis mørtelen har en veldig tykk konsistens, kan den fortynnes med vann eller løsningsmiddel (avhengig av primerenes sammensetning). Detaljert informasjon om preparatet eller muligheten for fortynning av blandingen vil være angitt på produktemballasjen..

   Du kan fordele primeren med en pensel, sprøytepistol eller malervals. Det må tas i betraktning at strømningshastigheten til blandingen vil avhenge av det valgte verktøyet. Arbeid med en pensel vil gi det laveste forbruket, som kan være omtrent nitti gram per 1 m2. Når du arbeider med en vals, vil kostnaden for primeren være omtrent hundre og ti gram per 1 m2. Det største forbruket vil være når du arbeider med en sprøytepistol eller i nærheten av bakken i aerosolbokser.

   Avlastningsflater behandles mest praktisk med en pensel. På en flat overflate av et stort område vil det være lettere å jobbe med en vals. Forbruket av blandingen når du arbeider med en sprøytepistol kan nå hundre og femti gram per 1 m2, men denne påføringsmetoden er preget av minst innsats og tidskostnader.

   Uansett grunnmateriale anbefales det å påføre primeren i minst to lag. Hvert påfølgende lag påføres først etter at det forrige har tørket helt..

   For enda mer informasjon om valg av riktig primer, se neste video..