Hvordan velge en loftsluke?

Hvordan velge en loftsluke?

Loftet er et praktisk og nødvendig element i ethvert privat hjem. Det er et utmerket sted for oppbevaring av arbeidsverktøy, forskjellige bygningsmaterialer og husholdningsmaterialer, mat for langtidsoppbevaring, samt plass til å arrangere en koselig stue..

Hvis det er et loft, må det være en loftsluke. Konstruksjonen er et spørsmål som krever investeringer og viss kunnskap..

Særegenheter

Utformingen av en loftluke må være pålitelig, enkel og trygg å bruke. Når du installerer en luke, er det viktig å ta hensyn til en rekke viktige nyanser: takhelling, plassering av tak og bjelker, ledd i takbetongplater.

Det er best å installere luken inne i boarealet.. Det er billigere og tryggere, siden dette alternativet ikke krever bygging av en stor kapitaltrapp, som kan brukes av uautoriserte personer når de prøver å komme inn på husets territorium fra gatesiden. Det er også et element av sikkerhet, fordi serviceluken også spiller rollen som en brannslukking..

Loftluken skal gi en dampsperre for boligkvarteret (egenskapen til å beskytte husets og takets strukturelle elementer mot fuktighet og forhindre kondens, i form av vanndamp inne i isolasjonen) og beskyttelse av boområdet mot inntrengning av gnagere, store insekter og andre innbyggere på loftet. Også trappen som går fra loftet skal gå til ledig plass i stuen i huset, uten å blokkere passasjen inne.

Hvis loftet ikke er oppvarmet, synes termisk isolasjon å være en helt nyttig sak. Hver for seg er det nødvendig å angi brannslukningsfunksjoner – evnen til å forhindre spredning av brann og røyk fra husets nedre etasjer i tilfelle brann. Og til slutt, den siste viktige detaljen som er verdt å ta hensyn til, er designet på utsiden..

Visninger

Loftluker er forskjellige i produksjonsmaterialet og i åpningstypen (topp og bunn). Hovedmaterialene som brukes ved produksjon av luker er tre og metall. Metallluker er pålitelige og holdbare, men krever ekstra varmeisolasjon og er tunge nok, noe som gjør dem potensielt mer traumatiske når de åpnes eller lukkes..

Tre – lett, god varmeoppbevaring og attraktiv fra et estetisk synspunkt. I tillegg er treluker lettere å produsere..

Derfor er det mest å foretrekke å bruke et tre..

Når du planlegger utformingen av luken, tar valget av stigtype også en viktig plass..

Stiger er av følgende typer:

 • vedlagte – disse er de enkleste og billigste;
 • uttrekkbar trappen er brettet som et trekkspill;

 • bretting – presentert i form av en bok;
 • teleskopisk – er de mest kompakte og ergonomiske, strukturelle elementer har en tendens til å brette seg inn i hverandre (som en “trinnstige”).

Som forberedelse til installasjon og montering av elementene på loftet det må tas i betraktning at stigenes vekt må støttes av loftsdøren. Ellers er det fulle av sammenbrudd og skader. En loftstrapp av høy kvalitet bør også være utstyrt med en innrammingsenhet som fungerer som ekstra støtte, noe som reduserer sannsynligheten for uhell og alvorlige skader. Det glidende soltaket kan enkelt monteres på en gipsflate..

Sammenleggbare loftstrapper består av flere elementer eller seksjoner. Når den er brettet, ser stigen ut som en kompakt enhet innebygd i lukedøren. Stiger bør være utstyrt med antiskliunderlag eller fordypninger, som er designet for å sikre sikkerhet ved bruk. Det er best å velge en innfelt isolert løfteloftluke.

For en utgang i taket vil det kalde alternativet ikke fungere, siden mye varme vil gå tapt.

Materialer og verktøy

Et kum på loftet består av to hoveddeler – en eske (eske) og en dør (deksel). Det viktigste bærende elementet er boksen. Den er laget av de mest holdbare treslagene: eik, bjørk, lerk, osp.

Når du lager en eske selv, er den enkleste måten å bruke en trebjelke. Å jobbe med ham krever ikke et høyt ferdighetsnivå hos utøveren og bruk av komplekse instrumenter. Men også for fremstilling av rammen er brett med en størrelse på 25-30 mm egnet. Det er denne tykkelsen som kan betraktes som optimal for å sikre nødvendig styrke.

Standard boksestørrelse er 120×60 cm. Tilgjengelig i firkantet design. Generelt utføres valget av geometriske former og størrelser basert på de individuelle preferansene til eierne av huset..

Boksen består av fire deler, festet sammen i en vinkel på 90 grader med trelim, selvskærende skruer eller spiker.

Noen eksperter anbefaler å gjøre et hakk i den øvre delen av bjelken for å passe til dekselet, mens andre indikerer at det er hensiktsmessig å installere ekstra støttebrett.

Valget er opp til entreprenøren.

Lignende standarder gjelder for fremstilling av døren. Den enkleste modellen av lukedekselstrukturen er en ramme, belagt med plater og laget av en stang med en seksjon på 20×40 mm, med et varmeisolerende materiale plassert inne. Det monterte dekselet er forsterket med en tverrstang, og deretter belagt med kryssfiner eller fiberplater på baksiden. En dampsperrefilm med ekspandert polystyren kan brukes som varmeapparat eller mineralull.

I tillegg kan et dørhåndtak og en lukkeanordning installeres. Lokket er festet til boksen ved hjelp av de vanligste hengslene og selvskruende skruer, og i krysset mellom døren og boksen limes gummitetningsmateriale rundt hele omkretsen.

Listen over grunnleggende nødvendige verktøy inneholder følgende:

 • skrap;
 • slegge;
 • puncher;
 • elektrisk drill;
 • vinkelsliper (slipemaskin);

 • skrutrekker sett;
 • baufil for tre;
 • måleinstrumenter (bygnings linjal, målebånd).

Hvordan gjøre det selv?

Eventuelle byggearbeider begynner med tegninger og nøye målinger. Det neste trinnet er å velge installasjonsstedet. Reglene for plasseringen av loftluken i tre- og betongkonstruksjoner er forskjellige.

I et trehus blir det åpnet mellom bjelkene, i et betonghus – i krysset mellom platene.

Arrangementet av en åpning i et betonghus er vanskeligere og i flere stadier:

 • Først tegnes et diagram på gulvet, på stedet der luka skal være plassert (det er viktig å ta hensyn til at åpningens størrelse må overstige lukens dimensjoner med en avstand på minst 5 cm ).
 • Gjennomgående hull bores i hjørnene på en avgrenset firkant eller rektangel med en slagmaskin.
 • Deretter lager en vinkelsliper skiver langs den merkede omkretsen.

 • Deretter, i en avstand på 15-20 cm fra hverandre, bores det ytterligere hull på skjærepunktene.
 • Med slag av en slegge fjernes betong og armering med obligatorisk rengjøring av ujevne overflater og boring i enden av åpningen av teknologiske hull (for å fikse boksen).
 • Installasjonsprosessen for loftluken begynner med installasjon og festing av esken. Festing gjøres med drop-in ankre. I et trehus er bruk av ankre valgfritt; i stedet kan du bruke store skruer eller spiker.

 • Etter at boksen er installert, er dørhengslene installert. Av alle de kjente typene, når du installerer tunge og massive dører, brukes rette hengsler – disse er de mest pålitelige og rimelige av alle. Installasjonsprosessen er den samme som for konvensjonelle dører. Valget av hengselfestesiden er privat..
 • Den siste fasen er den enkleste – det er installasjonen av lukedekselet, som gjøres ved hjelp av selvskruende skruer.

Behovet for å legge dampsperre materialer fortjener spesiell omtale. Denne typen arbeid er nødvendig hvis loftet ikke er oppvarmet. Dette er veldig viktig, siden hvis temperaturforskjellen mellom stue og loftsområde overstiger 5 grader, vil all fuktigheten i den varme luften og blåst opp falle ut i form av kondens, som samler seg på de indre veggene i innendørsrommet og isolasjonsmaterialer. I tillegg, bruk av varmeovner og dampisolatorer bidrar til en økning i rommets lydisoleringsegenskaper.

Som et dampsperremateriale brukes konvensjonelle polyetylen- eller polypropylenfilmer. Etter legging festes materialet (med strimler eller “sitter” på limet) på begge sider av kumlokkdekselet – bunn og topp.

De vanligste varmeisoleringsmaterialene er mineralull og ekspandert polystyren..

Mineralull består av fibre oppnådd som følge av dyp behandling av smeltet stein og metallurgisk avfall. Det er en isolasjon av høy kvalitet med gode varmeisoleringsegenskaper..

I tillegg er brannmotstanden en veldig viktig fordel. Mineralull brenner ikke, ettersom den er laget av ikke-brennbare legeringer. Gnagere, sopp og insekter starter ikke i den. Fibrene er ikke utsatt for deformasjon, over tid reduseres det ikke i volum. Mineralull akkumulerer ikke fuktighet, absorpsjonsgraden overstiger ikke 0,5%. Den er preget av gode lydabsorberende egenskaper, forårsaker ikke kjemisk ødeleggelse av metaller (korrosjon).

Mineralull er transportabelt og miljøvennlig, har lang levetid.

Utvidet polystyren eller mineralull legges alltid på toppen av dampsperrefolien (også på begge sider). I arbeidet med isolerende materialer er det nødvendig å bruke åndedrettsvern for å unngå inntak av de minste materialpartiklene i luftveiene.. Overlappingen skal være med isolasjon. Under åpningen av luken bør varm luft heller ikke forlate.

“Etterbehandlingen” inkluderer installasjon av beslag, nemlig:

 • dørhåndtak;
 • lukkemekanisme (låser, låser, bolter, låser, låser);
 • ledende enhet (hydraulisk, utstyrt med hydrauliske sylindere eller motvekt), designet for jevn og enkel åpning og lukking av lukedøren og inngangen.

Denne finishen må være av høy kvalitet. Som et alternativ dørhåndtak kan byttes ut med et tauåpningssystem. Det er veldig praktisk å bruke for mennesker med nedsatt funksjonsevne, så vel som for barn og kvinner. Tauet må være godt festet med veggringen, slik at lukedøren er i en fast posisjon.

Tips og triks

Konstruksjonen av en loftluke er i prinsippet ikke en vanskelig type byggearbeid. Men for å spare tid og krefter, så vel som for folk langt fra byggebransjen, er det mer hensiktsmessig å kjøpe ferdige produkter, og overlate monteringskvaliteten til fagfolk.

Installasjon av ferdige luker krever ingen spesielle ferdigheter. I tillegg er fabrikkproduktene mer nøyaktige når det gjelder montering av deler og konstruksjonselementer, og er også mer attraktive (sammenlignet med mange hjemmelagde prøver).

Eksperter anbefaler å følge følgende anbefalinger:

 • produsentens garanti beskytter mot uforutsette utgifter;
 • blant alle tilgjengelige tresorter har lerk de beste styrkeegenskapene;
 • når du konstruerer loftslukdekselet, er det mest praktisk å bruke restene av materialet som er igjen fra saging av åpningen, noe som vil spare penger;
 • under valg av installasjonssted for åpningen, er det viktig å telle slik at du i fremtiden, når du går ovenpå, ikke slår hodet på takets indre elementer;

 • når du arbeider i et betongrom, må åpningen forsterkes med metallhjørner;
 • behandling av trekonstruksjoner med et antiseptisk middel (råtningsmiddel) øker levetiden til loftsluken;
 • hvis loftluken fungerer som en brannforebyggende luke, er det mer hensiktsmessig å plassere hengslene på baksiden slik at lokket åpner seg oppover;

 • brannluker er som regel laget av metall med høy styrke, som det stilles visse krav til. Du kan også bruke tre, men med obligatorisk påfølgende overflatebehandling med brannhemmende lakk (biopirener og antiseptika);
 • en brannsikker loftsluke, som har elektrisk stasjon, må ha et minimum antall hull, og alle eksisterende må fylles med ildfaste materialer.

Du kan finne ut hvordan du lager en loftluke med egne hender ved å se videoen nedenfor..